Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Sad jesam ;)
Već sam ok. Ležim čisto radi predostrožnosti.
Antitela ću vaditi za nekih mesec dana jer i mene zanima koliko ću ih imati.

Ono što me malo nervira su mnogi dobronamerni saveti koje dobijam tipa da obavezno uzmem hemomicin (čak su mi ga i nabavili), a ja sam protiv preventivnog uzimanja antibiotika.

Onda mi kažu "obavezno d dimer", a čitao sam da nema svrhe raditi ga prvih 5 dana po prvim simptomima, plus što ta vrednost može biti povišena i ne samo zbog tromba, već i zbog nekih unutrašnjih ranica koje vrv imam jer se prilično aktivno bavim sportom.

Onda obavezno da uradim rendgen, a onda pročitam da se čak ni na skeneru ne moraju videti oštećenja u prvim danima. Apsolutno nemam problem sa disanjem, a ono što su mi merili na prstu(saturacija) mi je bila 99.97

Možda sam naivan što verujem lekarima koji me leče, ali jednostavno ne volim previše sve te savete koji govore protiv onoga što su mi lekari radili i dali kao terapiju.

Jedini savet koji mogu da ti dam je da se ne obazireš previše na savete koji ne dolaze od lekara, ma koliko dobromamerni bili. Slušati lekare (sad već imaju korektne protokole) i pratiti situaciju konstantno jer treba brzo reagovati. Želim ti brz oporavak.

Što se tiče EU, još jedan u nizu poteza birokrata operisanih od bilo kakvog osećaja za realnost i situaciju na terenu. Pokušavajući da zaštite neki autoritet EMA tela unije za odobrenje vakcina, zapravo sami sebi urušavaju kredibilitet ovakvim odlukama. Antitela su antitela.

Pošto je Šengenski sporazum defakto suspendovan, očekujem da će u medjuvremenu mnoge zemlje (pogotovo turističke) doneti bilateralne odluke o uslovima ulaska.

Na kraju krajeva, ako su Izrael i Kina potpisali sporazum o priznavanju potvrda o vakcinaciji, ne vidim apsolutno realnu (a ne političku) prepreku da to uradi i EU. Verujem da će se tako nekako ova drama i završiti...

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се вакцинисати у четвртак или петак у Мерошини или Жагубици.

"Пошто сам рекао да ћу да будем са својим народом, ја ћу у четвртак или петак у Мерошину или Жагубицу и примићу баш кинеску вакцину", рекао је Вучић.

Додао је да ће онда и он морати да извади антитела да би могао да докаже уколико жели да путује.

"До тада ја не могу да идем у Брисел. Немате појима колико ми је жао и тешко због тога, ужасно", додао је Вучић коментаришући вест да би ЕУ могла да донесе одлуку да признаје само оне вакцине које су они одобрили, а да не признају кинеску.

Казао је да се тако радило о приступу по коме се "стављају заставе испред вакцина" и да неко прима вакцину или на основу тога да ли му се застава нечије земље свиђа или не.

Realno gledajući moram da primetim da je ovaj potez Vučića vrlo pametno promišljen.

Ko je samoinicijativno hteo da se vakciniše je verovatno to već uradio - vakcinacijom u ovom trenutku će pokrenuti medijsku mašineriju i samim tim podstaći na vakcinaciju veliki deo njegovog glasačkog tela koji se možda ne bi drugačije pokrenuo osim ako to ličnim primerom ne uradi veliki vodja. Odabir lokacije takodje to potvrdjuje, da aludira na populaciju iz manjih sredina čije reakcije smo gledali po klipovima na ovoj temi.

I za kraj, iako mislim da nije bilo inicijalno planirano, ova drama oko EU mu u oba smera može ići u korist. U slučaju da se sa ruskom i kineskom vakcinom bude moglo putovati, spinovaće se u smeru kako je prvi digao glas. To glasačko telo voli, u smislu “e neka si im rekao, i omogućio da ipak može da se putuje”. Ako pak ne bude moglo da se putuje sa pomenutim vakcinama, on je svesno odabrao da primi “neodobrenu” EU vakcinu i time animira evroskeptični deo glasačkog tela uz večitu priču kako nam zbog našeg bliskog odnosa sa Kinezima i Rusima zavidi ostatak EU. U svakom slučaju je na dobitku, uz mnogo materijala za novu rundu žvalanja na svim televizijskim kanalima istovremeno.

Maestralno odigrana partija, mora se priznati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830943#p830943:ecbv88x3 je napisao(la):
vucko » Sub Mar 13, 2021 10:20 pm[/url]":ecbv88x3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830929#p830929:ecbv88x3 je napisao(la):
paradox polje » 13 Mar 2021 08:58 pm[/url]":ecbv88x3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830907#p830907:ecbv88x3 je napisao(la):
vucko » Суб Мар 13, 2021 7:57 pm[/url]":ecbv88x3]Najzad poslodavac koji veruje u nauku :kk:
file.php
а не примећујеш дискриминацију на основу година. :dil:
S obzirom da se radi o stimulaciji i dobrovoljnom činu od strane poslodavca koji nije obavezan pozitivnim zakonskim propisima smatram da ne postoji diskriminacija.

Zameni reči "lica do 40 godina" sa "žene" a "lica preko 40 godina" sa muškarci, pa reci da li postoji diskriminacija...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830980#p830980:18jgsyzx je napisao(la):
srdjan » Today, 00:40[/url]":18jgsyzx]Jedini savet koji mogu da ti dam je da se ne obazireš previše na savete koji ne dolaze od lekara, ma koliko dobromamerni bili. Slušati lekare (sad već imaju korektne protokole) i pratiti situaciju konstantno jer treba brzo reagovati. Želim ti brz oporavak.

To je i potpuno logično, ali kod nas postoji taj tzv defanzivni pristup mnogih lekara koji "iz predostrožnosti" pripisuje antibiotike i mnoge nepotrebne analize koje mogu, a i ne moraju ništa da znače.

Sad sam pri kompjuteru pa da malo obrazložim svoje ponašanje i nepoštovanje propisanih mera (ipak smo igrali odbojku, a teoretski nismo smeli).

Ja sam malo ekstrem što se tiče zdravlja i od početka epidemije me je zanimalo kako bih ja podneo ovaj virus kada bi me zakačio. Vodim zdrav život, zdravo se hranim, išao sam na svojevremeno na test opterećenja par puta i po mojoj teoriji trebalo je da prođem sa najblažim simptomima.

Znam da to nije najpametnije u slučaju kada imamo nepoznati virus, naročito kada slušamo o produženim simptomima koji se javljaju kod osoba koje su preležale, ali taj crv mi nije dao mira. Praktično, jedino rizično ponašanje koje imam je ta odbojka jednom nedeljno, a i tu sam pazio (u kolima sam (skoro) uvek otvarao prozor, nisam koristio zajedničku svlačionicu, a na terenu sam izbegavao duži kontakt lice u lice sa nekim).

Vakcinisanje sam hteo da odložim što duže, jer sam se plašio da će biti donešena neka odluka koja će favorizovati određenu vakcinu. Koliko god sam bio uveren da će se svet (političari) opametiti i da se takve odluke neće donostiti, svet je uspeo da me demantuje po ko zna koji put i time pokaže da političare definitivno ne zanima zdravlje, već lični profit (da, da otkrio sam Ameriku). Pošto radim od kuće već godinama, nisam ni morao da žurim sa vakcinisanjem (verujem da su sve vakcine dobre).

Eto, za sada sam OK, znam na šta da obratim pažnju (gubitak daha i slične stvari), ne izlazim napolje, izolovao sam se od žene koliko je moguće u stanu i guramo dalje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830968#p830968:2k3l4mac je napisao(la):
Zuma » Ned Mar 14, 2021 3:44 am[/url]":2k3l4mac]Bilo bi korisno da posle nekog vremena uradiš test na antitela. Bar dva puta u većim razmacima. Jedna od mnoštva stvari koje su dalje nepoznate jeste kakvu zaštitu pruža ovakav, skoro neprimetan tok bolesti. Da li je čovek posle toga zaštićen ili nije? I koliko dugo, ako jeste? Onda ćeš imati bolju sliku kako stojiš u tom pogledu.

Eto kad je Zuma vec spomenuo ovo, da podelim sa vama moje iskustvo. Prelezao sam Kovid proslo leto (sa minimalnim simptomima) i od tad do danas (nekih 8 meseci posle) i dalje imam antitela. Proveravao sam ih jedno 3-4 puta u tom periodu i rezultati su uvek bili konstantni. Vazno je da napomenem i da sam nekoliko puta bio u kontaktu sa zarazenim osobama, i hvala bogu nisam se zarazio.

Ako na sve to uzmemo u obzir da nas tkz. T i B celije stite i onda kad nivo antitela opadne, ja se stvarno nadam da ce imunitet (stecen prirodno ili preko vakcine) potrajati dosta dugo. To bi onda sigurno znacilo da cemo se izboriti sa ovom pandemijom u neko skorije vreme.

Tok vakcinacije.

Tempo vakcinacije je prvo malo usporio pa se kasnije ipak oporavio.

Tok vakcinacije 2021.03.14. 1.jpg

Kad je u pitanju detaljan pregled broja prijavljnih i davanje prve i druge doze, prošli put je postalo jasno da se broj prijava za vakcinaciju asimptotski probližava svojoj nevelikoj, ali ipak maksimalnoj vrednosti. To je sasvim opravdano, ali sa nažalost opet sa velikim zakašenjenjem, uzbunilo Premjerku i Predsednika. Tako smo bili svedeci čitavog niza apela koji su kulminirali ovakvim pozivima:

„Molim ljude da dođu da prime vakcinu (…) kao Boga vas molim, pomozite sebi da biste pomogli svojoj državi“
„Posebno molim starije ljude da se vakcinišu, molim ih kao Boga, reč je o njihovim životima, reč je o celoj našoj zemlji“,
„Molim ljude da to učine, da sebi pomognu, kada sebi pomognu, kada svojim bližnjima pomognu, pa time smo rešili najveće probleme za našu zemlju“.
„Molim ljude da dođu da prime vakcinu, potrošene su milijarde zbog korone, evra, a ne dinara“.
„Kao Boga vas molim, javite se da dobijete vakcinu, pomozite sebi da biste pomogli svojoj državi“.

Apeli su imali izvesnog efekta jer se kriva prijavljenih odlepila od originalne asimptotske vrednosti i skočila naviše, a sada možemo videti i tačno na koliki su broj ljudi oni uticali: svega 3% više prijavljenih, tj rast od 15% do 18% prijavljenih. Na žalost svih nas kojima je dosta korone, ne previše impresivno, iako je vakcina jedino što nam može pomoći u ovoj situaciji.

Nažalost podataka ima malo pa je teško detaljnije pratiti promene raspoloženja naroda. Izgleda da je problem u tome što broj prijavljenih previše liči na indikator poverenja u vlast, pe je postao dobro čuvana tajna koju čujemo samo kad neki nesrećnik slučajno pogreši u ideji da st.ka zaslužuje da zna šta se oko nje događa. Pošto zbog toga imam samo jednu novu tačku na krivi prijavljenih, nije moguće reći kakav je novi trend, tj da li je ovo povećanje samo jednokratni odraz citiranih apela, pa će kriva ubrzo opet prestati da raste, ili će broj prijavljenih duže vreme nastaviti da raste.

Pošto se zato može samo bez veze pogađati, a ne predviđati na osnovu podataka, više mi liči da je ideja prijavljivanja blizu svojih maksimalnih dometa. Tj da je poverenja naroda u vlast i "sistem" blizu svojih maksimalnih dometa, čak i kad je to u najboljem interesu istog tog naroda. Oni bolje obrazovani ili bolje informisani su savladali svoju odbojnost shvatajući razliku između jednog i drugog, pa su se prijavili, a oni drugi naravno nisu, i to je to.

Dalje će se stvar verovatno razvijati tako što će u nekom trenutku vakcinisanje postati slobodno za sve, bez prijavljivanja, a u međuvremenu će organizovati konvoje za animiranje naroda koji će putovati Srbijom, uz pritisak na direktore firmi da oni podstiču svoje radnike (kako god znaju i umeju, milom ili silom) da se kolektivno vakcinišu. To će donekle pomoći, mada nisam preterano ubeđen da tu ima previše slobodnog prostora za veći rast. Možda uz novčane podsticaje? Videćemo.

Trenutno stanje je ovakvo:

Prijavljeno je 18% stanovništva
Prvu dozu je primilo 17,2% stanovništva
Drugu dozu je primilo 10,6% stanovništva
Dve nedelje od druge doze je prošlo za 7,3%

Uz pretpostavku prosečne efikasnosti svih vakcina od 85%, vakcinom je od bolesti zaštićeno 6,2% stanovništva.
Uz pretpostavku 40% imunih više od ukupnog broja pozitivnih do sada, i da su svi oni i dalje imuni, prirodnim prokužavanjem je zaštićeno 13,2%

Imuno je 13,2+6,2=19,4% ili nešto manje od 20% stanovništva.
Još 11% je delimično zaštićeno nedovršenim procesom vakcinacije i razvoja antitela, ili nepotpunom efikasnošću primeljene vakcine, u smislu da neće umreti ako se zaraze, ali se mogu razboleti i dalje širiti virus.

Dakle, trenutno, 20% Srbije je zaštićeno do kraja, a 11% delimično.

Tok vakcinacije 2021.03.14. 2.jpg

obzirom da su neke zemlje postigle visok nivo vakcinacije stanovnistva gledajuci svetski prosek vredelo bi videti sta se desava po pitanju broja novozarazenih kod njih.
1. Izrael stanovnika 9.2 miiona..... vakcinisanih prvom vak. 59% revakcinisanih 48% Pfaizer
2. Sejseli stanovnika.... 99000 ... vakcinisanih 62% revakcinisanih 28% Astra Z & Sinopharm
3. Gibraltar stanovnika. 34000 ... vakcinisanih 88% revakcinisanih 49% Pfaizer

Iako i Sejseli i Gibraltar imaju relativno mali broj stanovnistva ipak moze da se isprati neki trend...mada i neke drzave sa daleko manjim brojem vakcinisanih beleze pad novozarazenih. ocigledno da mnogo faktora utice na razvoj pandemije.
izvor
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Prilozi

• Screenshot_2021-03-14 Gibraltar Coronavirus 4,263 Cases and 94 Deaths - Worldometer(1).png
    Screenshot_2021-03-14 Gibraltar Coronavirus 4,263 Cases and 94 Deaths - Worldometer(1).png
    27,9 KB · Pregleda: 938
  • Screenshot_2021-03-14 Seychelles Coronavirus 3,173 Cases and 16 Deaths - Worldometer.png
    Screenshot_2021-03-14 Seychelles Coronavirus 3,173 Cases and 16 Deaths - Worldometer.png
    26,7 KB · Pregleda: 933
  • Screenshot_2021-03-14 Israel Coronavirus 818,154 Cases and 5,992 Deaths - Worldometer.png
    Screenshot_2021-03-14 Israel Coronavirus 818,154 Cases and 5,992 Deaths - Worldometer.png
    30,9 KB · Pregleda: 931
USA presla 100 miliona datih doza od toga 13% odraslih primilo drugu dozu
Ogroman pad dnevnih novih slucajeva kao sto vidite. Ocigledno vakcina funkcionise
Screenshot_2021-03-14 United States Coronavirus Pandemic Country Profile.png

Tako je. Niko još nije ni blizu kolektivnog imuniteta. Sem možda Izraela. Međutim upravo je zato poučno pogledati šta se tamo sada dešava. Ovo je trenutno stanje.

Ovakvi procenti vakcinisanih su za druge zemlje još veoma daleko (55% i 44%, plus imuni zbog prirodnog prokužavanja kao posledica puno zaraženih!).

Izrael, Vakcinacija 2021.03.14.jpg

Međutim, iako se kod njih broj slučajeva definitivno smanjuje, to ide sporo i sa dugim pauzama, uzevši u obzir da je u pitanju kombinovano dejstvo i strogih mera zaključavanja i velikog procenta vakcinisanih. Ovaj virus je izgleda krajnje žilav i ne da se lako. Biće potrebni i veliki procenti vakcinisanih ( možda 70%, iako je veoma teško reći šta sve ovde utiče, pa to nije nimalo sigurno) i disciplinovano stanovništvo. Vakcina će ga suzbiti na kraju, ali treba biti svestan da to neće biti nimalo brzo i da u međuvremenu treba da se ponašamo i štitimo isto kao da vakcine i nema. Dakle, oštre mere suzbijanja i sve ostalo.

Izrael, Slucajeva, 2021.03.14.jpg

Eh, da, neverovatno kako nam retko na pamet padaju upravo najjednostavnija pitanja ako smo se na neku pojavu navikli.

Po podacima Zavoda za statistiku i po jednostavnom računu na osnovu tih, ZVANIČNIH DRŽAVNIH podataka (dakle niko nije ništa izmislio na osnovu ko zna čega), tokom tri meseca trećeg talasa umrlo je čak 11.348 ljudi VIŠE od odgovarajućih mesečnih proseka tokom proteklih 12 godina, tj od 2008. do 2019. Pri tome čak i u godini epidemije, ali u mesecima između talasa kovida, "višak smrti" praktično i nije postojao (Maj 2020 = 147, Oktobar 2020 = -133, pa uporedite sad to sa Decembrom 2020 = 6658).

Ko će dakle biti kriv za smrt sledećih 11.000 Srba ako nam se zbog "čuvanja 5% ekonomije" ponovo desi treći talas?

To je krajnje jednostavno pitanje, zar ne?

Kako to kod 13% vakcinisanih, vakcina u USA deluje, a kod nas uz slican procenat vakcinisanih i prokuzenih (po Zuminom proracunu) ne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831220#p831220:2rtwylqd je napisao(la):
Zion Williamson » Ned Mar 14, 2021 6:33 pm[/url]":2rtwylqd]USA presla 100 miliona datih doza od toga 13% odraslih primilo drugu dozu
Ogroman pad dnevnih novih slucajeva kao sto vidite. Ocigledno vakcina funkcionise

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831262#p831262:176amlzq je napisao(la):
Zuma » Ned Mar 14, 2021 9:36 pm[/url]":176amlzq]Eh, da, neverovatno kako nam retko na pamet padaju upravo najjednostavnija pitanja ako smo se na neku pojavu navikli.

Ko će dakle biti kriv za smrt sledećih 11.000 Srba ako nam se zbog "čuvanja 5% ekonomije" ponovo desi treći talas?

To je krajnje jednostavno pitanje, zar ne?

To je stvar volje. Ljudi su kod nas spremniji da umru nego da pokusaju da nadlezne primoraju da odgovore na to pitanje.

Pad broja slučajeva u Americi nije posledica vakcinacije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831272#p831272:17v28l4s je napisao(la):
Zuma » Ned Mar 14, 2021 11:39 pm[/url]":17v28l4s]Pad broja slučajeva u Americi nije posledica vakcinacije.

Nego cega je? Ne razumem
Manje testiraju, promena godisnjeg doba?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831274#p831274:ai2rfh9t je napisao(la):
Zion Williamson » Pon Mar 15, 2021 3:45 am[/url]":ai2rfh9t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831272#p831272:ai2rfh9t je napisao(la):
Zuma » Ned Mar 14, 2021 11:39 pm[/url]":ai2rfh9t]Pad broja slučajeva u Americi nije posledica vakcinacije.

Nego cega je? Ne razumem
Manje testiraju, promena godisnjeg doba?

Pokusacu da odgovorim sto je krace moguce, iako je odgovor malo slozeniji. Pad broja slucajeva je povezan sa zavrsetkom 3. talasa kod njih koji je poprilicno dugo trajao i odneo mnogo zivota. Samim tim ponasanje ljudi se drasticno promenilo. Zbog velicine drzave, na USA mozemo gledati vise kao na kontinent (npr. Evropu), nego na jednu drzavu pojedinacno. U velikom broju drzava postojale su i dalje su na snazi (doduse dosta se popustaju poslednjih dana) ozbiljne mere. Koliko su se ljudi pridrzavali ne znam sa sigurnoscu, ali ocigledno je da je bilo rezultata.

Druga stvar, u vecini velikih drzava na jugu USA (Kalifornija, Arizona, Teksas, Florida, itd.) doslo je lepo i toplo vreme, samim tim ljudi provode vise vremena napolju. Znam da je u vecini tih drzava recimo rad restorana dozvoljen samo napolju.

Broj PCR testova, pracenje kontakata i ostale mere prevencije takodje dobro funkcionisu tamo. I na sve to ipak treba dodati broj od ~11% vakcinisanog stanovnista koje sigurno ima odredjenog uticaja.

Ali da, apsolutno se slazem da vakcinacija nije glavni i jedini razlog pada broja slucajeva u USA.

Tacan podatak je da je USA vakcinisala prvom vakcinom 20.6% tj oko 70 miliona stanovnika... a revakcinisala 11%. i jedna vakcina ima efekat kao sto je slucaj recimo u GB.

Kazu na TV jutos , da mogu i trudnice i deca od 3 g da se vakcinišu !
Kako moze ? :shock:
Ok trudnica lepo podnose ....
ali šta je kasnije 9 meseci sa rodjenim detetom ?
Šta je sa detetom mnogo kasnije 3 i više god. kad tek tada moze se uočiti da jeste ili nije pravilan razvoj ?
Neke stare vakcie nakon decenija upotrebe su upravo ukinute zbog posledica koje izazivaju i to zbog nekog lošeg efekta u promila kod stanovništvu
Jednostavno ovo su ne sigurne tvrdnje
na osnovu nade protiv covida,
jer tolko nije proteklo vremena
od pojave samog virusa.
te ne postoje ni pracenje a kamoli utvrdjivanje stanja
Isto kao da tvrde da ce fetusi - deca imati od te vakcine i veci IQ u buducnosti
Umišljene budalaštine koje podrivaju ii bude još veču sumlju i odbojnost ka vakcinisanju.
:sesir:

Svašta. Kako si došao do ove priče sa fetusom?

Evo, da pojednostavim do kraja. Čak i da ne znamo skoro ništa o vakcini, tj da ne znamo da li je bezbedna, bar znamo toliko da je ona ili ubijen virus ili čak samo jedan od njegovih proteina ("šiljak" na površini). To znači da vakcina ili ne radi ništa loše, pa je sve u redu, ili radi nešto loše, ali onda virus mora da radi nešto još gore od toga, pošto za razliku od vakcine ima i taj njen protein i još mnogo drugih koji mu pomažu, pa je i ceo i funkcionalan do kraja. Pa je ili sve u redu, ili ćeš završiti još gore kad dobijaš pravi virus, što će se bez vakcine sigurno desiti pre ili kasnije.

Dakle, sa vakcinom moraš proći ili bez loših posledica ili bolje nego sa pravom koronom. Isto važi za decu.

Sem, naravno, ako ne veruješ da u nju namerno stavljaju neke dodatne otrove, ili "čipove", ili nešto slično, ali onima koji to veruju nema pomoći. Moraće da pate.

Zuma , ne preteruj,
nešto sto nije ispraceno zbog ne dovoljnog poroteka vremena jednostavni nije ispraceno .

Nije ispraćen ni virus, takođe zbog nedovoljno proteklog vremena, pošto je prvi put sada prešao na ljude. Pa kako znaš da se još gore stvari neće za par godina desiti svima koji su preležali koronu zato što nisu hteli da se vakcinišu? Neka vrsta globalne apokalipse svih koji su je ikada zakačili? Opet završavamo na istom, i isti je odnos rizika. Neoštećeni virus je prilagođen tome da pravi štetu, a vakcina je samo jedan njegov delić koji sam za sebe ne radi ništa, pri čemu su oba podjednako malo "ispraćena".

Vrh