Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Debillannah mere standardno. Ne znam zasto je zabranjena salterska prodaja hrane
Jedina razumna mera im je sto su zatvorili kafice i teretane. Po meni trzni centri i galerije nisu rasadnici virusa.

Sve bi bilo mnogo jasnije kada bismo znali gde su se ljudi zarazili. Da li se zarazio neko od prodavaca na pijaci ili u supermarketu?

Zna se, čak se i u kovid ambulanti dobije papir gde piše ko je ugrožen.

bliyak-kontakt.jpg

Znači, ovo je zvanični protokol "15 minuta na manje od 2m" - gde to imamo? Gde ljudi sede i pričaju licem u lice duže od 15 minuta? E ta mesta treba zatvoriti osim ako ti nije u opisu radnog mesta da to radiš.

Treba u okviru novih mera zatvoriti i ovu temu xD

Naša država se ponaša kao gojazan čovek koji hoce da smrsa pa je prestao da jede slatko u periodu od 12-14h, majonez prepodne, i prešao na coca colu zero,ali zato je sve ostalo pojačao. Posle dva meseca "odricanja" skratio taj period bez slatkog na 1 sat, da bi na kraju posle pola godine stao na vagu i uvideo ne samo da nije smršao nego se i ugojio.

Зашто супермаркети могу да продају и непрехрамбену робу а остали не могу?

Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије поставило је питање надлежнима зашто се затварају мале радње, у којима нема гужви, а дозвољава рад супермаркетима који под изговором прехране продају и другу робу, због чега се у велетрговинама и стварају гужве.

Поводом мера ограничења које су у више наврата биле на снази, то удружење у саопштењу тврди да су мере дискриминаторске и на штету домаћих привредника, за разлику од повлашћених велетрговина које су углавном у власништву страног капитала и којима је на тај начин омогућен екстрапрофит.

Како је наведено, на пример у Словенији и Француској велетрговине умеју да одвоје непрехрамбени део и изузму га од продаје за време док су други затворени.

Заштитник предузетника и привредника Србије очекује од Кризног штаба да размотри то питање, преноси Танјуг.
Такође, то удружење поставља питање зашто сразмерно мерама ограничења нису умањени намети онима на које се мере ограничења односе.

http://www.politika.rs/scc/clanak/47495 ... li-ne-mogu

Untitled.jpg

Zion Williamson":3m7lpa5o je napisao(la):
Debillannah mere standardno. Ne znam zasto je zabranjena salterska prodaja hrane
Jedina razumna mera im je sto su zatvorili kafice i teretane. Po meni trzni centri i galerije nisu rasadnici virusa.
Setite se gužvi u Ušću za Crni Petak i sličnih događaja. Šoping centri su hvala Bogu klimatizovani pa u toku dana desetak hiljada ljudi propusti isti vazduh kroz pluća...

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

I debilizmi poput Crnog petka se mogu sprečiti da država to želi. Pogotovu imajući u vidu da ''sniženja'' i ''akcije'' u Srbiji, često i nisu nikakva sniženja. Nego prodavac digne cenu iznad norme, pa je onda spusti pred ''događaj'' i ispadne kako je bog zna kako sniženo.

Zato normalne države imaju (funkcionalna) zakonodavna tela, antimonopolske komisije, tržišne inspekcije, itd itd...

Srbija to de jure ima, ali de facto jok. Ne treba joj. Država Srbija više voli da funkcioniše po principu kartela.
Kartel za hranu (Delez, Idea, Aroma, Lidl...), kartel za tehniku (Gigatron, Tehnomanija, ComTrade...), kartel za kafu, kartel za šta god oćeš.

Uostalom, sama prof dr Darija Sisić Tupavčević je posle otvaranje čuvene Galerije rekla da ''treba da budemo ponosni što se otvaraju i rade tržni centri''.
Kartelska država. Eskobar likes this.

ono sto meni nije jasno koji moj sam se ja vakcinisao i stekao antitela kada sam i dalje u istom kosu kao komsinica frizerka koja i dalje ne veruje u koronu. u isto vreme, ni njoj ni meni nije jasno zasto je njen frizerski salon, u koji zene dolaze jedna po jedna u zakazanom terminu, opsanost za javno zdravlje dok je lokal pored, istih dimenzija, u kome se nalazi postanska stedinoca, bezbedan i za sve radnike i za korisnike usluga

Epidemija traje godinu dana, i jedino što je država uspela da smisli od mera, osim onih na početku kad smo svi bili zaključani, jeste zatvori/otvori ugostiteljske objekte i prodavnice neprehrambene robe. Ne ubija nas korona koliko nas ubija nesposobnost ljudi na položajima gde se donose odluke.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831733#p831733:iqqph0f3 je napisao(la):
Zion Williamson » Uto Mar 16, 2021 12:54 pm[/url]":iqqph0f3]Debillannah mere standardno. Ne znam zasto je zabranjena salterska prodaja hrane
A zašto je razumno zatvarati teretane?

Ja sam trenirao i u decembru kada je bilo 8.000 zaraženih dnevno i ne znam nikoga iz teretane da je bio zaražen. O značaju vežbanja za dobro zdravlje ne treba trošiti reči.

Mislim, rizik za zarazu je veliki u mojoj teretani koja ima 5 spratova i u kojoj je gužva samo posle 17h, a nema rizika za zaražavanje u fabričkim halama u kojima radi po 500 ljudi.. kako da ne.

Ma teške budalaštine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831803#p831803:ljfswnu3 je napisao(la):
bgvozd » Uto Mar 16, 2021 2:07 pm[/url]":ljfswnu3]SRBI SU BANDOGLAVI, ZATVORITI SVE NA 2 NEDELJE! Dr Radmilo Petrović za Kurir otkrio od čega zavisi kraj ovog talasa
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3645 ... ovog-talas
Miami police arrest 100 people at weekend spring break gatherings
Police break up 75 person maskless party at SUNY Cortland
COVID-19: Fines issued after illegal nightclub - complete with VIP area and DJ - is found in Birmingham
Dutch police clear anti-lockdown protest on eve of election
Police officers injured at Dublin anti-lockdown protest
Police arrest two at Danish anti-lockdown protest
Illegale Corona-Party in Frankfurt

Sve ovo iznad je iz proteklih mesec dana.
:kafa:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831806#p831806:ljfswnu3 je napisao(la):
bgvozd » Uto Mar 16, 2021 2:09 pm[/url]":ljfswnu3]ALARMANTNI PRORAČUNI! PROFESOR KOČOVIĆ OBJAŠNJAVA ZA KURIR: Otkrio dokad će tačno trajati ovaj talas! Evo i šta nas čeka za Uskrs
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3645 ... -nove-mere
Pa isto što i svake godine...
14283913450772_vaskrsnja-jaja-ilustracija.jpg

Све мере су млаћење празне сламе док се не изврши детаљно истраживање о путевима заразе код нас. Затим категорисати изворе заразе и једно по једну видети да ли има смисла и колико уводити рестрикције. Нешто овог типа:
- у оквиру домаћинства. Ово је засигурно чест начин заразе, али ту се никакве мере не могу донети. Зато се могу донети препоруке типа: што чешће проветравати просторије у домаћинству, изоловати сваку особу која има наговештаје симптома короне или је била у контакту са зараженом особом у мери у којој је то могуће и слично.
- Пријатељска или родбинска окупљања по становима. Такође чест случај и знам их више који су тако заражени. Овај вид заражавања се може мерама спречити, али би те мере било тешко контролисати јер не очекујем да би комшије пријављивале овакве скупове као што смо то имали у случају западних земаља. Осим тога забрана оваквог окупљања би била заиста тешка мера која би ударила на дефиницију човека као друштвено биће, и очекујем да би заиста могла да доведе до значајних психолошких последице. Могуће је ограничити овакво окупљање на пример по броју особа или домаћинстава. Опет је важно као и у претходном случају едуковати становништво и дати препоруке како да се смањи вероватноћа заразе када одемо у госте или нам дођу гости.
- На радном месту. Знам и за овакве случајеве, али не верујем да је често. Овде је једино прихватљиво ограничавање у смислу бројности по јединици површине и обезбеђивање услова типа проветреност и слично. Код мене на послу се заиста придржавамо ових мера, већина ради од куће али увек има и присутних у канцеларијама и колико знам није било ни једног случаја преноса на радно месту (барем у мом ближем окружењу где ради око 200 колега) и ако је велики број колега имао корону.
- Школе. За разлику од класичних грипова, познато је да овај не удара посебно на децу, али показало се да преноса ипак долази а онда деца преносе и родитељима. Знам примере да су познаници заражене од своје деце, дакле посредно преко школе, а чак и један случај преко детета у вртићу. Прелазак на онлајн наставу је свакако ефикасан, али убија образовање и треба тежити да овакве мере не буду дуготрајне.
- Превоз. Не знам никога ко се заразио а да сматра да се заразио у градском превозу, али треба рећи да и кад би се неко заразио у њему тешко да би се то могло повезати. Што се тиче међуградског превоза, ту већ знам један случај и мислим да је ту много већи ризик јер су дужа задржавања али и слабије проветравање, јер није случај као у градском где се сваких минут отварају врата. Овде се једино повећањем фреквентности линија могу смањити гужва, а и прелазак деце на онлајн наставу и запослених на рад од куће ће утицати на смањење гужве.
- Сахране. Чест извор заражавања, додуше не сама сахране већ много чешће изјављивање саучешћа, даће и слично. знам више оваквих случајева, у готово увек је у питању било веома неодговорно понашање појединаца, који су за израженим симптомима долазили на оваква окупљања. Мислим да је неопходна јак медијски утицај о опасности оваквих догађаја, али и кажњавање људу који су свесни да могу пренети заразу а ипак долазе да изјаве саучешћа.
- Домови здравља и болнице. Такође чест извор заражавања као резултат слабе организације. Ово је нешто што посебно нас истиче, јер се ту заражавају пацијенти који често спадају у угрожене категорије, али и медицинско особље, и то очигледно великом количином вируса што доводи да имамо баш велику стопу смртности лекара и осталог особља.
- Ресторани у остали услужни објекти. Искрено не знам никога ко је своју заразу повезао са посетом ресторану, али свакако да се и то дешава. Овде свакако треба издвојити ноћне клубове који су са разлогом затворени и ресторане где се посетиоци у просеку не задржавају дуго и где се може и треба контролисати одржавање дистанце, али и инсистирати на природној или механичкој вентилацији. Да ли их треба затворити, ја бих рекао не осим у ноћним сатима када је задржавање дуже али и контрола тежа, али ако се покаже да заиста значајно доприносе ширењу зараза онда се не би бунио против затварања.
- Продавнице. Искрено не верујем да би било које истраживање показало да се значајан број људи заражава у овим објектима, барем оних који се придржавају мера ограничења бројности, ношења маске и слично.

едит:
заборавио сам теретане, фискултурне сале, базене и слично. Мислим да ови објекти могу бити извор заразе ако се посебно не води рачуна. ови објекти су често непроветрени, а због физичких напора избацивање вируса заражених особа је знатно веће неко у на пример продавницама. Ипак нисам сигуран да је затварање увек добра мера. Мислим да би моје старије дете знајано погодило ако не би могла да иду на тренинге пливања јер јој је то једини вид рекреације, а простор где иде је огроман, у свлачионици се задржава јако кратко и није велика гужва и мислим да је јако мали ризик да се зарази.

Ево за корекцију, преминуо је Жућа, конобар у кафани Ужице. Што се тиче посла, верујем да су велики производни погони и велки колективи поприлично допринели заражавању. Пример - фабрика Јазаки у Шапцу. Проблематичне тачке су улази у фабрике као и организовани превоз радника на посао.

Mislim da je ovo privi put da dobijemo precizno obaveštenje šta sme da radi

„Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostitelјski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport. Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda“, navodi se u saopštenju.

Krizni štab je naveo da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti, a u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

„Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvolјeno da rade i tokom vikenda su apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije i veterinarske apoteke. Trgovinski objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…“, navodi se.

U saopštenju se dodaje da će raditi i samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlјa bez ulaska u objekat, odnosno kiosci i trafike, zatim uslužni objekti koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojača, stolara, vulkanizera, tehničkih pregleda, auto-perionica, hemijskog čišćenja i drugih.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu, dok šalter prodaja hrane u restoranima, kao i šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvolјena.

Ja i dalje ne znam zašto ovo neki zovu lockdown.

I takođe, mislim da je lakše navesti šta ne radi, a ne šta će da radi.

Jedan dobar post iznad, samo što sam ja sklon da poverujem da je sva suština rečena već ovim:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831822#p831822:vu19blyg je napisao(la):
paradox polje » 16 Mar 2021 02:29 pm[/url]":vu19blyg]Све мере су млаћење празне сламе

mi bi smo time saznali, ili da kazem u svoje ime - ja bih time saznao, da li vakcinacija ima nekog efekta. ako bih npr video podatak da je medju tih 5000 ljudi njih 3000 primilo nekakvu vakcinu ja bih prvi rekao da sam ispao prilicno naivna bu**** verujuci u moc vakcine. ako bih pak video podatak da je takvih par stotina mozda bih imao dodatni argument da spomenutoj frizerki priblizim prednost primanja vakcine.. ne znam, samo glasno razmisljam

Relevantnije od toga da li su primili obe doze i da li je prošlo tri nedelje od toga. Pre toga kao da nisi vakcinisan...
Odoh sutra po svoju prvu dozu. Da li to medicinsko osoblje kaže ljudima da se čuvaju, da li bar pruže papirić sa uputstvima? Ako ne, eto ozbiljnog propusta. A sudeći po rezultatima u Izraelu i USA, biće da Pfizer radi posao. Kao što onaj dobri doktor reče u FB objavi - efikasnost vakcina merena je na ljudima koji su se čuvali nakon vakcinacije, jer nisu znali da li su dobili vakcinu ili placebo. Time se i ja vodim - nastaviću da se čuvam, ali ću biti mnogo mnogo manje anksiozan.

druga recenica u tvom postu je sustina trenutne situacije. aj da kazemo nas milion primi i drugu dozu, platismo i par iljada da ustanovimo da imamo antitela, al u sustini kao da nismo.. a ako nista medju nama ima bar hiljadu konobara i bar deset hiljada onih koji vole da piju espreso, ili ima bar 200 glumaca i bar 5 000 onih koji vole da idu u pozoriste... pa bi mi eto, zajadnickim snagama, mogli da sacuvano koje radno mesto u ugostiteljstvu i kulturi dok se vi ostali ne snadjete

Znači, zalažeš se za kovid pasoš ukratko? To nije uvek loša ideja, ali je definitivno forma diskriminacije, posebno jer neki ljudi ne mogu da prime vakcinu iz zdravstvenih razloga, a ne samo iz neukosti ili straha...

Vrh