Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823971#p823971:1lfij10u je napisao(la):
tzoran1 » Uto Feb 16, 2021 7:26 pm[/url]":1lfij10u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823957#p823957:1lfij10u je napisao(la):
Zuma » Tue Feb 16, 2021 6:58 pm[/url]":1lfij10u]Jedna vest iz Londona za poređenje sa našim vestima o žurkama za 700 ljudi.

Kažnjena je supruga čuvenog fudbalera zato što je bila na žurci u PRIVATNOM stanu (a ne u restoranu), sa još PET ljudi (a ne sa 700). Nisu kažnjeni samo "organizatori", nego SVI prisutni. Pa uporedite.
A svojevremeno ova olos kaznjavala sa 50 000 dinara babe i dede koji su izasli na ulicu kada ih je psiho zatvorio na tri meseca. Da podsetim izasli su na ulicu preko dana kada su se mladji od 65 normalno kretali a broj noovozarazenih bio par desetina po danu. LICEMERNO BEDNO JADNO.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823368#p823368:1lfij10u je napisao(la):
Bulbulderac17 » Ned Feb 14, 2021 5:57 pm[/url]":1lfij10u]
ec1d8a16d8e9f078915811e0a4c9584d.jpg

danas oko pola 4 ispred Gradske kafane...bukvalno ne treba ni da se dojavljuje komunalnoj jer je i vise nego ocigledno.

Sent from my iPhone using Tapatalk
TZoran, penzioneri su im bili bitni za glasanje, sad su samo višak.
OVO što stoje u redovima kao i sve prisutne na žurkama je trebalo uvesti u registar, kazniti i poslati na rad u kovid bolnicama. OVO napisano jer nemaju mozak da razmišljaju niti mogu da shvate situaciju.
Država mora da bolje reaguje jer kovid je preskup, velike pare odlaze na lečenje, veliki broj ljudi je bez posla ili će ostati, velika je recesija. Država sebi dozvoljava ovakav luksuz.

Sa zadovoljstvom mogu reći da je jedan domaći Jutjub kanal koji je ugošćavao svakakve antivakserske šarlatane i druge teoretičare zavere ukinut zato što je dobio previše prijava da širi nadrilekarstvo.

Inače, sutra šaljemo CG 2.000 doza Sputnjika V.

Iako je sama Vlada najavila da će punktovi za vakcinaciju raditi i tokom praznika, ekipa N1 ispred Belekspo centra zatekla je ljude, dok je sam centar bio zatvoren. Predsednica Vlade kasno popodne sazvala vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je optužila televiziju N1 i njene novinare da ruše plan vakcinacije i da su "politički protivnici" zbog lajv uključenja i teksta - i to sedam sati ranije, a u kom su prenete izjave ljudi koji su čekali ispred tog punkta, tvrdeći da imaju poziv. Pritom, premijerka je priznala da lično ljudima u eUpravi i svom kabinetu nije dozvolila da odgovore na pitanja N1.

Premijerka Srbije je negirala da je za danas bila zakazana vakcinacija u Belekspo centru, kako su za N1 u živom uključenju rekli pojedini građani, optuživši N1 da „hoće da ugrozi proces vakcinacije“ i uspeh koji postiže država, navodeći da su tu vest preneli i drugi mediji. Brnabić je rekla da za danas niko nije bi bio pozvan da dođe na vakcinaciju, a da su ljudi koji su dali takvu izjavu zapravo imali zakazano vakcinisanje za 17. februar u isto vreme.

„Otkud ekipa N1 tamo kad Belekspo centar danas ne radi, šta ste vi tamo radili, ljudi su vam dali informaciju koja nije tačna, a mogli ste da proverite u njihovom telefonu. Onda vi pokušavate da kontaktirate Kancelariju za eUpravu, ja sam rekla da ne daju odgovore, jer da je direktor dao demanti, to bi vam bila poslednja vest u levom donjem uglu vašeg portala u kome je demanti jedna rečenica i to nisam htela da dam, jer sam tu da branim proces vakcinacije“, odgovorila je premijerka.

Novinarka N1 Jelena Zorić, koja je bila na konferenciji, objasnila je da je ekipa televizije bila ispred Belekspo centra, jer je proveravala najave da će i za vreme praznika biti nastavljena vakcinacija, a da nije praksa da novinari čitaju poruke sa tuđih mobilnih telefona. Rekla je da nije moguće kontrolisati šta građani kažu u živom programu, ali i da ima prepisku, u kojoj iz eUprave poručuju da direktor Mihajlo Jovanović neće davati izjave, tako da nije ni bilo moguće proveriti.

Novinarka N1 je premijerku upitala da li se radi o još jednom političkom spinu i da li je moguće da zaista veruje da novinari N1 žele da uruše proces vakcinacije, iako su se i sami vakcinisali, na šta je premijerka odgovorila potvrdno, rekvaši da to ne misli „već da to zna“.

Izvršni producent N1 Igor Božić rekao je da je na konferenciji premijerka Ana Brnabić priznala da nije dozvolila direktoru Kancelarije za eUpravu Mihajlu Jovanoviću da da izjavu za N1, kako bismo mogli da proverimo da li su građani za danas imali zakazanu vakcinaciju u Belekspo centru, da bi onda optužila našu televiziju za objavljivanje lažne vesti.

Božić je objasnio zašto je ekipa N1 jutros bila ispred Belekspo centra i šta je prethodilo vanrednoj konferenciji premijerke.

„Direktno uključenje naše reporterke u jutranjem programu, u kome je ona ispred Belekspo centra pokušala da sazna šta je s tim ljudima koji se tu nalaze, ona je zatekla oko 40 ljudi koji su dolazili i čekali 5-10 minuta i odlazili, jer su očekivali, s obzirom da je sama vlada najavila da će vakcinacija normalno da teče i tokom praznika. Zatekla je ljude koji su kad su videli kameru došli i rekli mi smo imali poziv, ona nije mogla da poroverava u njihovim telefonima da li su dobili ili ne, i sajt je preneo živo uključenje“, rekao je Božić.

Kasnije su ga, navodi Božić, kontaktirali iz eUprave, kako bi demantovali te tvrdnje građana, na šta im je ponuđeno da direktor da izjavu i objasni šta se dogodilo.

„Rekao sam hajde da razjasnimo i da nam direktor da izjavu. Naš reporter je trebalo da ga snimi, ali nikako nije dolazio odgovor s druge strane, onda smo oko 1h dobili informaciju da direktor neće da da izjavu. A onda smo na konferenciji saznali da premijerka nije htela da mu dozovili da da izjavu, jer je premijerka htela da napravi aferu. Sve je urađeno jer je htela da napravi aferu, da N1 hoće da sruši proces vakcinacije“, rekao je izvršni producent N1.

„Premijerka pita da li ste proverili, a onda kaže da je ona sprečila da se ta informacija proveri i dobije na vreme. Vest smo promenili, jer mi je u neformalnom razgovoru zaposlena u Kancelariji za eUpravu rekla šta se desilo. Hteli smo da pokažemo da imamo informaciju, ali da je nezvanično. Nudili smo živo uključenje direktoru i ona to nije dozvolila. Zaposlena mi je rekla da je ona proverila da li je čovek koji je jutros govorio za N1 imao poziv za danas, nije Brnabić proveravala, ona manipuliše u svojim izjavama i to je frustrirajuće“, kaže Božić.

Kako je rekao, poenta konferencije je diskreditacija onoga što radi N1 na banalnim primerima.

„Ovo je direktno poigravanje s medijima, vi kad imate neki problem građana, možda građani ne budu iskreni, možda su mislili da su dobili poziv ali nisu, ali da okrenete ovu priču da smo mi hteli da ugrozimo proces vakcinacije je apsurdno, i može da služi jedino u političke svrhe da ispinujete javno mnjenje protiv N1, jer je Glas Amerike preneo tu priču. Vi ste čekali da napravite konferenciju za medije na kojoj ćete da napravite cirkus. Rekla je niko nije zvao s N1, a onda je rekla ja nisam dozvolila da da izjavu“, navodi Igor Božić.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava rekao je da je jako opasno da se pravi ta vrsta podele, na kojoj insistiraju predstavnici vlasti, na naše i njihove, posebno na medije. „Predsednica Vlade greši kada bilo koga, osim televizija sa nacionalnim frekvencijama koji promovišu antivaksere svaki dan, naziva protivnicima vakcinacije“, rekao je u Danu uživo, osvrćući se na konferenciju.

Predstavnici vlasti, podvlači, moraju da budu dostupni za komentar, posebno kada se radi o vakcinaciji i javnom zdravlju, da iako postoji neka greška da se ona prevenira, a ne da se pravi neka velika vest od toga.

izvor: N1

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824027#p824027:2d5nk967 je napisao(la):
vucko » Uto Feb 16, 2021 10:53 pm[/url]":2d5nk967]Sa zadovoljstvom mogu reći da je jedan domaći Jutjub kanal koji je ugošćavao svakakve antivakserske šarlatane i druge teoretičare zavere ukinut zato što je dobio previše prijava da širi nadrilekarstvo.

Jao kako dobra vest, koji je u pitanju?
Inače, vidim da su neki članovi čitali previše Ćirjakovića, pa govore nekim svojim logorejičnim jezikom sad... To više neće ni ličiti ni srpski uskoro, pa srećom, nećemo ni razumeti.

Bilo bi dobro da Zuma kroz jedan šareni grafik analizira promenu stavova na ovoj temi istaknutih antivaksera, teoretičara zavera i teoretičara u pokušaju svega i svačega, te prikaže u kom broju su oni u svojim postovima evoluirali među zabrinute, anksiozne i u međuvremenu vakcinisane ili one koji željno iščekuju procjepljivanje

Budući da je prošlo 22 dana od moje prve doze Sinopharm vakcine, otišao sam na NS sajam po drugu.
Potvrdu nisam imao jer je na dan moje vakcinacije bio "pao sistem".
Sms nisam dobio.
Niko nije pravio problem, već su pokušali da me pronađu u sistemu. Ništa, nema me. Kažu, kolege informatičari nisu uneli. A trebalo je da unesu podatke sa obrasca koji sam popunio pred primanje prve doze. Ko zna, možda još nisu stigli do mog papira, možda su nešto pogrešno uneli, jmbg npr. pa me ne pronalaze po ubačenoj ličnoj karti...

Rešenje: sad ćemo da upišemo podatke. Dajem datum, ruku u koju sam primio, pitaju i znam li ime lekara koji je radio... I na licu mesta mi izdaju potvrdu o primljenoj prvoj dozi. Odlazim sa njom u box, dobijam vakcinu, overavaju nešto na toj potvrdi, odlazim ponovo na isto mesto izdavanja potvrde i dobijam konačnu potvrdu.

Negde verovatno postoji pisan trag. Ali mi je ostao utisak da sam drugu dozu dobio jer su mi verovali na reč da sam dobio prvu :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824072#p824072:2uwv9cl8 je napisao(la):
bgvozd » Uto Feb 16, 2021 11:12 pm[/url]":2uwv9cl8]Bilo bi dobro da Zuma kroz jedan šareni grafik analizira promenu stavova na ovoj temi istaknutih antivaksera, teoretičara zavera i teoretičara u pokušaju svega i svačega, te prikaže u kom broju su oni u svojim postovima evoluirali među zabrinute, anksiozne i u međuvremenu vakcinisane ili one koji željno iščekuju procjepljivanje
Ili na primer da napravi grafik svih oscilacija u izjavama medicinara, naučnika i struke o Koroni u zadnjih godinu dana.

Ali mislim da mu ne bi stalo sve na jedan grafik. I to ne samo po Y nego i po X osi. Dakle ne bi stale ni amplitude u oscilacijama stavova, a ne bi stale ni oznake (''timestampovi'') za sve odvale. Pošto su se u zadnjih godinu dana nalupali više nego svih prethodnih 10.000. :D

Može.

Samo oscilacije u izjavama istinskih naučnika na tom grafiku će biti prihvatljive jer oni uvek iznose svoje stavove u kondicionalu, uz rezervu, i ne kao dogmu već kao moguće stavove na bazi dostupnih podataka i činjenica, koje činjenice su kod ovog virusa, ne samo u početku bile nepoznate, već još uvek to jesu.

Glupost naučnika šarlatana, teoretičara zavera i onih koji su nagađali, halucinirali i spinovali biće eksponencijalno prisutna i vidljiva u sve tri dimenzije.

Ne ne, u grafik da se stave izjave svih koji imaju ili su imali validne diplome medicine, biologije, hemije, itd... Dakle, svi koji su nekad u životu bili proglašeni i deklarisani kao overeni stručnjaci u nekoj oblasti. Kao neko kome je data važeća akreditovana diploma. I titula. I odgovornost koja ide sa time.

Ja lepo kažem, ne bi stale sve odvale i promene stavova koliko su se nakenjali za ovih godinu dana.

Umesto tog grafika evo jednog drugog koji ste tražili pre njega.

Dakle, ovo je obećana nova procena vezana za postignut stepen imuniteta, urađena pod različitim pretpostavkama nego prva. Pošto bi matematička analiza razbacana po raznim prethodnim porukama bila zaista sasvim nerazumljiva bez detaljnih objašnjenja na jednom mestu, evo i toga, redom, od samog početka, sa jasnim opisom logike iza pojedinih operacija.

O čemu se ovde radi? Svi želimo da znamo kad će se ova beda konačno završiti. Pogotovo sad, kad je počela dugo čekana vakcinacija. Ovo je pokušaj da se proceni datum konačnog završetka epidemije u Srbiji.

Kad će to biti? Matematički modeli ove epidemije sugerišu da bi to moglo biti kad bude imuno približno 60% do 70% stanovništva, tj kad se postigne "kolektivni imunitet". Mada je moguće da to bude i nešto više ili manje, jer zavisi od tačnih karaktertistika virusa, što još nije dovoljno poznato.

Imunitet stanovnika neke države se sastoji od imuniteta osoba koje su imune zbog prirodnog prokužavanja tokom epidemije (oni koji su bili zaraženi i potom ozdravili), i imuniteta osoba koje su imune zbog dobijene vakcine. Koliko ima jednih, a koliko drugih?

U prošloj poruci sam detaljno opisao kojim tempom kod nas teče vakcinisanje kad se ono NE meri hvalisavim izjavama političara, nego onako kako treba, tj isključivo tempom porasta procenta imunih osoba. Tu je bilo napisano da porast imuniteta zbog vakcinisanja teče sporo zato što u svetu još ni izdaleka nema dovoljno vakcina za sve. Sve što je tamo rečeno i dalje važi, i tu se ništa ne može uraditi sem da se snalazimo oko brzog nabavljanja što više vakcina. Poenta poruke je bila da sa trenutnim tempom mesečne nabavke vakcine veće poraste imunosti ne treba očekivati u skorije vreme. Da zato ne smemo misliti da početak vakcinacije u kojoj smo po brzini "drugi u Evrpopi" znači da je sve uskoro gotovo, pa zaista ne smemo zaboravljati na zaštitne mere.

Koliko ima prirodno prokuženih, koji su zbog toga već imuni? Ovo je važno jer vakcinacija počinje da diže procenat imuniteta naroda počevši od upravo tog, već postignutog nivoa, pa i od njega, a ne samo od brzine vakcinisanja, zavisi kad ćemo dostići graničnu vrednost od ukupno 60% do 70% imunih. Nažalost precizan odgovor nije moguć jer se i o virusu i o stepenu njegove raširenosti još uvek previše toga ne zna. Moguće su samo procene i proračuni koji zbog toga uvek zavise od izabranih početnih pretpostavki.

Ja sam u prethodnoj proceni pošao od sledeće pretpostavke: Trenutno je imun broj ljudi koji je jednak zvaničnom broju svih do sada registrovanih slučajeva, uvećan za 40% (Američki CDC). Ovo bi trebalo da obuhvati sve. I faktore uvećanja kao što je činjenica da neki nisu ni znali da su bolesni, a da su drugi znali ali nisu otišli kod lekara (jer oni nisu u zvaničnom broju slučajeva). Ali i suprotno, faktore smanjenja. Kao što su naprimer činjenice da nisu svi koji su ovlašno zakačili virus zbog toga postali imuni, a da neki koji su tada postali imuni posle godinu dana više nisu imuni (pošto oni i dalje jesu u zvaničnom zbiru svih slučajeva, pa ih računam kao da su imuni iako više nisu).

Na taj račun su zatim stavljene primedbe da podcenjuje broj onih koji nisu registrovani kao slučajevi, a jesu imuni. Da u početku nije bilo dovoljno testova, pa zatim da mnogo njih nije ni znalo da su bolesni baš od kovida, ili nisu hteli da idu kod lekara, što potvrđuju veliki procenti dobijeni na raznim preliminarnim serološkim testovima prisustva antitela (10, 20 30 i više procenata).

Zbog toga sam rešio da napravim još jednu procenu koja uzima u obzir te serološke testove pa da vidimo šta ćemo dobiti. U prošloj poruci sam objasnio zašto mislim da ti testovi preuveličavaju broj stvarno imunih. Detekcija nekog prisustva anititela uopšte nije isto što i imunost. Međutim primedba da ranije nije bilo dovoljno testova i da (možda) ima više onih koji ne idu kod lekara ima smisla, pa to nekako treba uračunati. Zbog toga možemo da probamo da iskoristimo serološke testove recimo kao "worst case scenario" (u ovom slučaju "best case"), tj da tako dobijeni rezultat posmatramo kao gornju granicu stvarnog broja već imunih (iako jednostavno mora biti krajnje sumnjivo da tako veliki brojevi imunih mogu biti realni).

Kako se to može uraditi? Epidemiološka laboratorija Medicinskog fakulteta, Batut i još neki, su uradili dve "Nacionalne studije servoprevalencije". Prva je rađena od početka Maja do kraja Juna, i njen rezultat je da je tada 6,4% imalo antitela na kovid. Druga je rađena od kraja Jula do sredine Oktobra, i njen rezultat je da je tada 20,7% imalo antitela na kovid.

Ono što nas interesuje je dakle koliki bi taj procenat bio SADA, kad je počela vakcinacija (pošto za ovu verziju računa pretpostavljam, isto kao i kritičari moje poruke, da su svi oni sa antitelima imuni). Kako se to može izračunati? Tako što vidmo za koliko se povećao broj slučajeva korone od tada do sada, pa proporcionalno tom povećanju broja zaraženih uvećamo i procenat osoba sa antitelima iz studije.

Tu sad nastaje komplikacija jer je zvanični "broj slučajeva do sada" kritikovan zbog nedostatka testova u početku, pa on nije dobar pokazatelj tempa povećanja broja slučajeva. Međutim ranije smo se već ovde složili da su hospitalizacije verovatno najpouzdaniji indikator stvarnog intenziteta zaraze. Pa ako izračunamo koji procenat zaraženih završi u bolnici, možemo iz hospitalizacija unazad izračunati broj zaraženih.

Preskočiću sada opis niza neugodnih detalja tog računa. Recimo da je u trećem talasu hospitalizacija ustvari postala lošiji od pozatelj stvarnog nivoa zaraze od zvaničnog dnevnog broja slučajeva, jer je talas bio tako ogroman da smo stigli blizu maksimuma kapaciteta naših bolnica, pa je kriva hospitalizacija "zaklipovala", bolje reći naglo promenila nagib kad su jednog dana prestali da primaju pacjente sa težinom bolesti koja je do tada bila dovoljna za prijem u bolnicu. Prosto su ih slali kući i sa srednjom težinom bolesti i trenutak te odluke se na podacima veoma lepo vidi. Zatim da se mora računati funkcija dnevnog ULAZA u bolnice, tj da ukupan broj onih koji tamo leže ko zna od kada i ko zna koliko posle tog dana, što je jedino što oni objavljuju, nije direktno upotrebljiva kao slika broja onih koji se DNEVNO zaraze.

Kad se sve to prekoči i uradi ono što treba, dobijamo do sada verovatno najbolju procenu stvarnih odnosa intenzita pojedinih talasa tokom ove epidemije. Promena dnevnog broja korona slučajeva je na sledećem grafiku označena zelenom tačkastom linijom. Naravno, treba primetiti da ni ova kriva u sebi ne uključuje baš sve one koji se nisu javili lekaru. Ona je, precizno rečeno, prikaz kako bi promena dnevnog broja slučajeva izgledala da su lekari od početka epidemije imali na raspolaganju jeftine i brze testove, i da niko u prva dva talasa nije manipulisao sa podacima. Dakle da su kriterijumi za brojenje slučajeva od početka do kraja epidemije bili NEPROMENLJIVI (isti kao u trećem talasu).

Zvanično objavljeni broj slučajeva je puna žuta linija. Vidimo da je po ovom računu tokom prvog talasa bilo 5,4 puta više slučajeva nego što je zvanično objavljeno, a tokom drugog 6,1 put više.

Zvaničan broj slučajeva tokom trećeg talasa uzimamo da je "tačan", u gore objašnjenom smislu. To znači da će slučajevi koji ni u trećem talasu nisu uračunati biti dodati kasnije, bilo kroz skaliranje naviše do procenta servopozitivnosti na testu Medicinskog fakulteta (po tekućoj pretpostavci za ovaj račun), bilo kroz onih mojih pretpostavljenih +40% iz prvog računa. Sve to dakle izgleda ovako.

Tok epidemije, Broj slucajeva 2021.02.15.jpg

Žuta puna i zelena tačkasta linija se očitavaju na levoj Y osi i pokazuju koliko se dnevno pojavilo zaraženih osoba, po ta dva računa, zvaničnom, i ovom mom nezvaničnom. Kako se sada dobija promena broja imunih (ovde zaraženih) kroz vreme? Tako što je očitani brojevi sabiraju s leva na desno. To je ustvari integral ove zelene tačkaste krive, što odgovara površini prostora ispod nje. Kad se to uradi dobija se crvena puna linija, i ona se očitava na desnoj Y osi.

Sad dolazi ključna tačka. Ta crvena linija ne uključuje u sebe one koji se nisu javili lekaru, ali to nije bitno zato što sada imamo koliko je procenata ljudi imalo antitela "sredinom Oktobra" (recimo 15. Oktobra). Za taj datum možemo očitati koliki je tada bio zbir svih slučajeva: 180.000 zaraženih do tada. Ona takođe pokazuje da od početka epidemije do sada ustvari imamo 570.000 slučajeva korone (a ne 420.000 kako kažu zvanični podaci). Dakle, od trenutka testa Medicinskog fakulteta na prisustvo antitela u populaciji, broj zaraženih (računan stalno istim kriterijumima) se povećao 570.000 / 180.000 = 3,17 puta. To onda znači i da se procenat pristva atitela za isto vreme povećao za približno sličan broj. Dakle, on je trenutno

20,7% * 3,17 = 65,5%

I to je konačni rezultat. Nažalost očigledno netačan. Jer ako bi sledili vašu početnu prepostavku da je procenat populacije za koji ti serološki testovi tvrde da ima antitela, u istom procentu zaista imun, i da su testovi tačni, onda bi to značilo da sada imamo 65% imunih. Dakle, ne samo da ne treba da čekamo April da bi svemu bio kraj, kako ovde neko reče, nego smo VEĆ DOSTIGLI kolektivni imunitet, pa nikakva vakcinacija i nije potrebna, jer ni epidemije više nema! Ako smo pre trećeg talasa imali 20% imunosti, a on je bio tako veliki, onda se i bez ovog računa moglo prepostaviti da će posle trećeg talasa taj procenat postati zaista preterano veliki.

Jednostavno, ta početna pretpostavka ne valja. Ja sam već više puta ovde pisao kako ne mogu da razumem stalne priče na Beobuildu o tome da asimptotskih slučajeva ima zaista mnogo, i da to sada dokazuju i testovi antitela, jer bi onda teško zahvaćene zemlje bile odavno imune. Brojevi i tendovi se tu ne slažu. Ovaj račun to samo potvrđuje na malo egzaktniji način i za slučaj našeg nacionalnog testiranja na antitela.

U sledećoj poruci ide na osnovu ovog proračuna neznatno ispravljeni grafik toka vakcinacije.

Šta nam govori račun iz prethodne poruke?

Da ne smemo koristiti argument koji kaže da je broj već imunih osoba znatno viši od broja registrovanih slučajeva zaraze zato što "to potvrđuju testovi na antitela". Pošto ti testovi često kažu da je procenat onih koji nose antitela tako veliki da bi po njima u mnogim zemljama epidemije već morala biti gotova. Naravno da se može reći da procenti imunih na tim testovima možda nisu baš toliki, ali da ipak ukazuju na to da imunih ima više od registrovanih. Na nesreću, onda oni ne znače ništa, pošto smo i pre njih znali da imunih ima više od toga - ali KOLIKO više? Ako test antitela TO ne govori, onda nam za sad ne vredi ništa.

Tako da moram da se vratim na pretpostavku da "nevidljivih", a imunih, ima za oko 40% više od broja koji je nama poznat. To jeste u velikoj meri arbitraran izbor, ali je ipak nešto što je blizu brojevima koje sugerišu istraživanja.

Ako sad uzmemo novi i pouzdaniji dijagram kretanja broja slučajeva tokom epidemije, onaj izveden iz broja hospitalizovanih osoba u prva dva talasa i broja registrovanih u trećem (tačkasta linija),

file.php

onda ispada da bi smo do sada, umesto 420.000 koliko kaže zvanična statistika, trebali da imamo ukupno 570.000 registrovanih slučajeva zaraze, da smo ih od početka epidemije testirali kao u trećem talasu. Na 7 miliona stanovnika Srbije to onda bude 8,14%. Kad dodamo 40%, to je onda 11,4%.

Dakle, po ovoj novoj proceni, vakcinacija poslednjih par dana nastavlja da nadgrađuje kolektivnu imunost kao dodatak na trenutno postojeći nivo prirodne prokuženosti od 11,4%. To je za oko 3% viši nivo od moje prethodne procene od 8,36%. Onda dijagram dosadašnjeg toka vakcinacije izgleda ovako, bar sudeći po brojevima vakcinisanih koje nam ponekad udele u intervjuima.

Tok vakcinacije 2021.02.15. 1.jpg

Tok vakcinacije 2021.02.15. 2.jpg

Projekcije za budući tok vakcinacije neću ponovo crtati jer su iste. Samo se za 3% spušta visina crvene horizontalne linije, što je ciljna granica za vakcinaciju, pošto je na tim graficima predstavljeno samo dodatno povećanje imuniteta koje potiče od vakcine, a ne ukupni imunitet koji uključuje i imunitet od već preležane bolesti. Nažalost ta linija se može povući samo otprilike (ja sam je ovde stavio na 60%), jer još niko ne zna da li epidemija konačno nestaje kad se ukupna imunost poveća baš precizno do 60%, 65% ili 70%, ili možda do neke druge obližnje vrednosti. Međutim očekuje se da je otprike tu negde.

file.php

file.php

file.php

Upravo mi stigao poziv za Pfajzera. Mojoj majci od 71 godinu nije i dalje.

Могу само да похвалим ову Зумину објаву која је на нивоу научног рада. То што се са закључком, за који и сам аутор каже да је арбитаран, баш не слажем не умањује остале изнесене анализе. Разлог зашто се са закључком о броју природно имунизованих не слажем је више осећај него резултат неке анализе која чак ни приближно није детаљна као Зумина.
Моја процена је да имуних од заражавања има нешто преко 2 милиона, наравно са великом резервом тј маргином грешке. До овог броја сам дошао на скроз једноставан, и самим тим непоуздан начин, али мислим да може да се користи како оријентир.
Наиме пошао само од "вишка преминулих" за претходну годину 14000, и процене смртности за коју раније прочитао да је 0,6% по СЗО али сад тај податак не могу да нађем. На основу овога се добије да је око 2,3 милиона грађана Србије било инфицирано до краја 2020. од којих вероватно 2 милиона има још увек извесни имунитет. Наравно све ове бројке су под знаком питања, вероватно Зума има неке свежије о поузданије цифре. Ја бих рекао да се овај проценат (имуних путем заражавања) креће у опсегу 20-50% што је заиста широко, али да је јако мало вероватно да је тај број испод 12% што је Зумина процена.
Оно што признајем да сам погрешио у проценама од пре новембра је да је тадашњи проценат од 15-25% већ заражених довољан да не дође до експлозивног пораста броја заражених и ситуације које смо имали што је довело до тога да вишак преминулих током последња два месеца близу 10000.

Kome se obratiti da potvrda o vakcinaciji stigne na e-mail adresu (dobio sam samo papir) i da ime i prezime u potvrdi budu na latinici, a ne ćirilici (dobio potvrdu gde su ime i prezime na ćirilici), radi korišćenja potvrde za putovanje u zemlju koja dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima?

jeste malo neobično, sva imena polja su multijezična, a unos samo ćirilica.
pretpostavljam da je ovo za intenu upotrebu, za putovanje kada bude jasnije definisano na međunarodnom nivou, RFZO će izdavati nove potvrde...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824150#p824150:156k4fgo je napisao(la):
Mel » Sre Feb 17, 2021 12:26 pm[/url]":156k4fgo]jeste malo neobično, sva imena polja su multijezična, a unos samo ćirilica.
pretpostavljam da je ovo za intenu upotrebu, za putovanje kada bude jasnije definisano na međunarodnom nivou, RFZO će izdavati nove potvrde...

Znam ljude kojima je i na latinici. Izgleda da zavisi od lekara koji je unosio. To je veliki propust jer neke zemlje već dozvoljavaju ulazak sa potvrdom o vakcinaciji, kao na primer Gruzija. Ne vidim šta se čeka...Kada se očita QR kod izlazi poruka sa sajta RFZO da je potvrda validna na ćirilici, latinici i engleskom, a ime je i dalje samo na ćirilici, odnosno kako je unešeno.

A drugo, kad su već obaveštenja o vakcinaciji stizala na email, ne znam zašto potvrda nije.

ja i kad skeniram QR, na sajtu rfzo vidim unos samo ćirilicom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824155#p824155:2n9ea05w je napisao(la):
Mel » Sre Feb 17, 2021 12:38 pm[/url]":2n9ea05w]ja i kad skeniram QR, na sajtu rfzo vidim unos samo ćirilicom.

To i kažem. Većini ljudi je unos u potvrdi ćirilicom, ali znam jednu osobu kojoj je latinicom unos. Kako je u potvrdi, tako je i kad se skenira QR.

verovatno je iskoristila opciju da je ime unešeno na jeziku manjina?

na ličnoj karti je identična situacija, fieldnames multijezični, unos ćirilica. Zato imam utisak da je ovo za internu upotrebu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824159#p824159:cyr05awt je napisao(la):
Mel » Sre Feb 17, 2021 12:44 pm[/url]":cyr05awt]verovatno je iskoristila opciju da je ime unešeno na jeziku manjina?

Čovek je iz Beograda i nije manjina...

pričao sam o jeziku manjina što nije neuobičajeno ni za Beograd.

Moji su danas primili drugu dozu, sa napomenom da je u domu zdravlja dramatično veća gužva, nego prilikom prve doze. Razlog je taj što se unose podaci, i štampa potvrda o vakcinaciji. Zanimljive činjenice:

- Srbija je izbila u sam vrh svetske liste tempa vakcinacije. Imamo veliki broj doza na raspolaganju u odnosu na broj stanovnika, i dobru organizaciju.
- Izrael i UAE imaju po 47% vakcinisanog stanovništva (najmanje jednom dozom). Uz to, Izrael ima 31% potpuno vakcinisanih, a arapi ni 3%. Brojevi su i dalje izuzetno visoki u obe zemlje, održava se epidemiološki plato na jako visokom nivou. U Izraelu, naročito, imajući u vidu strogi lokdaun već sedmu nedelju u kontinuitetu.

Za kraj, (kao matematičar) pohvaljujem Zumine analize. Imao bih neke amandmane:

- Čuvena struka već dugo i otvoreno procenjuje nivo prirodnog kolektivnog imuniteta na 30%. Na čemu su to tačno bazirali - ne znam, ali oni koji najviše znaju o tome kod nas, tako kažu.
- Sada se jasno vidi razlika u talasima. Ja bih naročito istakao drugi talas, kao onaj koji je najviše sporan u ovoj analizi. Tokom njega je zaraženo najviše mlađe populacije. Tu imamo najveći broj zvanično nevidljivih slučajeva. Dakle, nije reč o asimptotskim, već onima koji su imali simptome ali nisu testirani. Obzirom na mlađi uzrast, nije bilo izražene potrebe za hospitalizacijama, kao u prvom i trećem. Tu imamo najveća naslaganja.
- Iz analize viška smrtnosti, takođe, se može zaključiti da je nivo zaraženosti bio veći od 10-12%, kao što je paradox napisao.
- U zvaničnu statistiku zaraženih gotovo da i ne ulaze deca (taj broj je zanemarljiv), ali u populaciju, i obuhvat prokuženosti, ulaze. Taj broj je jako značajan, i otuda velika neslaganja u Zuminoj analizi, kada se gleda broj zaraženih naspram populacije.
- Za veliki broj ljudi, zaraženih u prvom talasu, i solidan broj iz drugog, a naročito za asimptotske, moglo bi se reći i da nemaju više imunitet, pa svakako i to treba uzeti u obzir.
- Iz svega ovoga sam i ja značajno bliži cifri od 30% prirodnog imuniteta.
- Dok se ne vakciniše 20% populacije (skoro 3,000,000 doza), rast nivoa kolektivnog imuniteta će biti ravnomeran, a onda će krenuti da opada, jer opada i interesovanje. Sa 30% vakcinisane populacije, taj tempo će maltene postati asimptotski (gle zanimljive i dobro poznate reči, u drugačijoj konotaciji).

Rekao bih da će dostizanje kolektivnog imuniteta u Srbiji biti veoma interesantno. Jako brzo ćemo dostići nivo od 50% - možda već u aprilu, a zatim do 60% na leto, a onda ćemo mesecima plesati na granici - linija uz liniju, sve do sledeće zime.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824161#p824161:piw5p7w2 je napisao(la):
Mel » Sre Feb 17, 2021 12:47 pm[/url]":piw5p7w2]pričao sam o jeziku manjina što nije neuobičajeno ni za Beograd.

Ne vidim zašto bi čoveku koji nije manjina unosili ime i prezime na jeziku manjina, pritom nije ni tražio da mu se unese latinica. To da je Srbinu u sred Beograda u sistem bilo uneto ime i prezima na jeziku nacionalne manjine bilo isto kao da ti se u nekoj državnoj službi u sred Beograda obrate jezikom nacionalne manjine...Uostalom i latinica je pismo srpskog jezika. Mislim da je prosto neki doktor unosio na ćirilici, a neki na latinici. A to je trebalo regulisati ranije.

Pisao sam oko ova dva nedostatka koja sam naveo i RFZO i Kancelariji za IT i e-upravu, pa čekam da li ću dobiti odgovor.

Gradska Bolnica Zvezdara daju Sinofarm vakcinu bez najave, rade do 14.30.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824168#p824168:3evscyrg je napisao(la):
WLABmz » Sre Feb 17, 2021 12:30 pm[/url]":3evscyrg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=824161#p824161:3evscyrg je napisao(la):
Mel » Sre Feb 17, 2021 12:47 pm[/url]":3evscyrg]pričao sam o jeziku manjina što nije neuobičajeno ni za Beograd.

Ne vidim zašto bi čoveku koji nije manjina unosili ime i prezime na jeziku manjina, pritom nije ni tražio da mu se unese latinica. To da je Srbinu u sred Beograda u sistem bilo uneto ime i prezima na jeziku nacionalne manjine bilo isto kao da ti se u nekoj državnoj službi u sred Beograda obrate jezikom nacionalne manjine...Uostalom i latinica je pismo srpskog jezika. Mislim da je prosto neki doktor unosio na ćirilici, a neki na latinici. A to je trebalo regulisati ranije.

Pisao sam oko ova dva nedostatka koja sam naveo i RFZO i Kancelariji za IT i e-upravu, pa čekam da li ću dobiti odgovor.

ma sve ok, ja samo ne razumem pojam da je čovek manjina, koristim se jezikom kao terminom i tim što postoji kao opcija u zakonu, puca mi ćošak šta je čovek.

Vrh