Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799712#p799712:5cwg39ms je napisao(la):
paradox polje » 04 Dec 2020 15:57[/url]":5cwg39ms]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799693#p799693:5cwg39ms je napisao(la):
solecar » Пет Дец 04, 2020 3:15 pm[/url]":5cwg39ms]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799683#p799683:5cwg39ms je napisao(la):
paradox polje » 04 Dec 2020 14:32[/url]":5cwg39ms]Не браним ове наше, далеко од тога, али нико се ту није прославио поготово земље у окружењу. Тако да поставља се питање у који се мери заиста све ово могло спречити, ипак нисмо ми Финци.
Jeste da nismo finci, ali se moglosledeće... Ranije potpuno zatvaranje kladionica, restorana, kafića, noćnih klubova, teretana... I pre svega ozbiljna kontrola i kažnjavanje svih koji krše mere. Ostaviti tržne centre da rade u njima samo marketi, apoteke i kiosci sa štampom. Restoranima ostaviti samo mogućnost da se može poručiti hrana i piće za poneti. Uvesti policijski čas u vreme većih slava u popodnevnim časovima i tako po nekoliko dana. Ne otvarati novi tržni centar. Zabraniti crni petak. Eventualno vanredni raspust za decu, pa kasnije preraspodela nastavnih dana i raspusta. Isto zabraniti one fešte koje su pravljene od sahrani crkvenih poglavara i generalno bilo kakva okupljanja na sahranama osim članova najuže porodice. Zabraniti bilo kakva verska okupljanja, pričešća i svećenje slavskih kolača...
За ову прву половину што си написао се слажем па и за масовне сахране. На помен полицијског часа сам се најежио, а и стављање у исти кош свећење колача и кладионица и кафића не иде. Ја сам ишао на свећење колача и могу ти рећи да је шанса да се заразим била приближно 0%. Такође уместо забране верског окупљања, зашто не би било ограничење на основу површине.
Znam da se najverovatnije nećeš složiti sa ovim, ali ja stvari vidim malo drukčije. Kao prvo, nije problem u distanci, niti u ograničenju broja ljudi. Možda je nekome OK da se liže kašika nakon što je X njih to isto uradilo, ali meni nije, jer preko te iste kašike možeš da se zaraziš. A nakon onoga da su ljudi iz crkve počeli sa izdavanjem potvrde da ne moraju da se nose maske, nisam ubeđen da bi razumeli da pričešće može da se radi tako što bi se svako pričestio sa drugom kašikom. Pa onda tu je i ono gde svi moraju da ljube istu ikonu. Pa i ono da svi ljube sanduk patrijarha.
Dalje, imali smo slave, a posle toga se javljali ljude sa simptomima korone. Možda je do mene, ali ja ne razumem to da mora po svaku cenu da se proslavi slava, da će ceo svet da stane, da će sutra prestati da postoji...
U kafićima se ne nosi maska, tako da su šanse da se zaraziš, obzirom da se distanca "održava"...

molder":oiuhvvix je napisao(la):
@solecar
Odlicna retrospektiva
Samo jedna sitnica u vezi pokojnog patrijarha Irineja. Nije hospitalizovan posle sahrane u Crnoj Gori, Vec je bio u bolnici i pre toga i izuzetno loseg zdravstvenog stanja i izveden je iz iste samo da bi prisustvovao sahrani.Ali dobro sada je sve korona ne postoje druge bolesti.

molderu, ovo apsolutno nije tačno i molim te da ne širiš dezinformacije.
3 dana pre odlaska u CG, upokojeni patrijarh Irinej je služio liturgiju u crkvi Sv. Petke u mom naselju. u petak pred polazak je preventivno testiran i bio je negativan.
To je nešto što znam da je apsolutno tačno.
Nikakvog izvodjenja iz bolnice nije bilo.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Da, ali 80% ljudi im neće verovati šta su primili. Niko zaista ne zna dal će primiti istu vakcinu kao narod, ili vodicu ili ko zna šta? Zatim ljudi sumnjaju i da će sadržaj biti različit za zemlje. EU se već obrukala sa čokoladama, detrdžentima... robom gde su jedan kvalitet davali za zapad a drugi za istok pod istim imenom, ljudi su im to zapamtili.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799706#p799706:64inphkz je napisao(la):
Earthmoving » 04 Dec 2020 15:48[/url]":64inphkz]Moja baba se u 92-oj godini razbolela od gripa decembar 2016 kad sam je vodio na sahranu komšije koji je od istog umro. Bila hrabrija i dostojanstvenija prema komšiji od Bore Čorbe prema čoveku sa kojom je bio blizak 40 godina, a ne ode mu ni na sahranu...
Kao prvo, situacija tvoje babe i ova sa Mišom nisu uopšte iste. Pre svega, Bora živi u Sloveniji duži niz godina i ne može u ovakvoj situaciji da tek tako putuje. Kao drugo, nije svima u glavi letovanje u Grčkoj ili u Crnoj gori, ili pak zimovanje na Kopaoniku, ili pričešće, slava , proslava rođendana po svaku cenu, odlazak u kafić... Nekima je bezbednost i zdravlje na prvom mestu. To što su uradili članovi Riblje čorbe, ma šta ti i tebi slični mislili, cenim više nego li postupke mnogih, kojima je provod sve u životu i / ili onih koji se krajnje nonšalantno ponašaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799786#p799786:2mr5je7u je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Dec 2020 19:34[/url]":2mr5je7u]Evo za sve koji pričaju da ove trenutne mere nisu dovoljne (ne samo ovde na forumu nego i po medijima i javnosti)

Trolejbus na liniji 41, vreme 19:10. Ja ušao na Banjici, bio sam, pored vozača jedini u vozilu, sve do Kneza Miloša, gde su ušle čitave 2 osobe.

Nadležni i gradski čelnici, pored mojih/naših svedočenja i fotografija ovde, mogu da se lično uvere u stanje i pregledanjem snimaka iz vozila, izveštajima od gradskih službi (komunalci, policija...) ili prosto neka provedu neko vreme na najprometnijim Beogradskim raskrsnicama i neka lično vide koliko grad utihne već od 18h. Da se metaforički izrazim, posle 21h možeš Kneza Miloša da pređeš gde hoćeš koliko malo automobila prolazi. A to se u toj ulici do sad dešavalo samo u sitnim satima pred zoru.
file.php
Ovo sam i ja primetio, manje - više, i istakao u temi o bezbednosti u gradskom prevozu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799444#p799444:2mr5je7u je napisao(la):
solecar » 03 Dec 2020 20:19[/url]":2mr5je7u]Kakva je situacija sa gradskim prevozom? Vozio sam se ovih dana, uglavnom u vreme popodnevnog špica, i iznenadio se kada sam video da su autobusi na 55 i 26 maltene prazni, a obično prepuni idu ka Braće Jerković i Cvetku. Danas sam imao situaciju da su tri 17-ice išle u razmaku od dva minuta, sve Solarisi, prvi onako popunjen, a druga dva maltene prazna. 18 bila prepuna, i tako sve do Braće Jerković. Nešto bolja situacija je bila kada je jedan deo ljudi izašao u Darvinovoj. 40 i 41 srednje puni. 34 praznjikava od kako su stariji osnovci i srednjoškolci na kućnoj nastavi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799821#p799821:23mdg6kn je napisao(la):
solecar » Пет Дец 04, 2020 9:45 pm[/url]":23mdg6kn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799712#p799712:23mdg6kn je napisao(la):
paradox polje » 04 Dec 2020 15:57[/url]":23mdg6kn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799693#p799693:23mdg6kn je napisao(la):
solecar » Пет Дец 04, 2020 3:15 pm[/url]":23mdg6kn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799683#p799683:23mdg6kn je napisao(la):
paradox polje » 04 Dec 2020 14:32[/url]":23mdg6kn]Не браним ове наше, далеко од тога, али нико се ту није прославио поготово земље у окружењу. Тако да поставља се питање у који се мери заиста све ово могло спречити, ипак нисмо ми Финци.
Jeste da nismo finci, ali se moglosledeće... Ranije potpuno zatvaranje kladionica, restorana, kafića, noćnih klubova, teretana... I pre svega ozbiljna kontrola i kažnjavanje svih koji krše mere. Ostaviti tržne centre da rade u njima samo marketi, apoteke i kiosci sa štampom. Restoranima ostaviti samo mogućnost da se može poručiti hrana i piće za poneti. Uvesti policijski čas u vreme većih slava u popodnevnim časovima i tako po nekoliko dana. Ne otvarati novi tržni centar. Zabraniti crni petak. Eventualno vanredni raspust za decu, pa kasnije preraspodela nastavnih dana i raspusta. Isto zabraniti one fešte koje su pravljene od sahrani crkvenih poglavara i generalno bilo kakva okupljanja na sahranama osim članova najuže porodice. Zabraniti bilo kakva verska okupljanja, pričešća i svećenje slavskih kolača...
За ову прву половину што си написао се слажем па и за масовне сахране. На помен полицијског часа сам се најежио, а и стављање у исти кош свећење колача и кладионица и кафића не иде. Ја сам ишао на свећење колача и могу ти рећи да је шанса да се заразим била приближно 0%. Такође уместо забране верског окупљања, зашто не би било ограничење на основу површине.
Znam da se najverovatnije nećeš složiti sa ovim, ali ja stvari vidim malo drukčije. Kao prvo, nije problem u distanci, niti u ograničenju broja ljudi. Možda je nekome OK da se liže kašika nakon što je X njih to isto uradilo, ali meni nije, jer preko te iste kašike možeš da se zaraziš. A nakon onoga da su ljudi iz crkve počeli sa izdavanjem potvrde da ne moraju da se nose maske, nisam ubeđen da bi razumeli da pričešće može da se radi tako što bi se svako pričestio sa drugom kašikom. Pa onda tu je i ono gde svi moraju da ljube istu ikonu. Pa i ono da svi ljube sanduk patrijarha.
Dalje, imali smo slave, a posle toga se javljali ljude sa simptomima korone. Možda je do mene, ali ja ne razumem to da mora po svaku cenu da se proslavi slava, da će ceo svet da stane, da će sutra prestati da postoji...
U kafićima se ne nosi maska, tako da su šanse da se zaraziš, obzirom da se distanca "održava"...
И не морамо се у свему сложити не би било занимљиво. Црквена питања су ово доба пандемије јако осетљива, те су и ставово изузетно поларизовани. Као неко ко последњих 20-ак година, некад редовније некад мање редовно, иде у цркву на литургије могу ти рећи да исто као што ми уши парају неки ставови у антицрквеним срединама тако ми сметају и неки ставови људи које срећем у Цркви или се представљају браниоцима Цркве. Али веруј ми јако греше они који мисле да у нашој Цркви влада једноумље. Како међу верницима, тако и међу свештенством, у теолошким круговима па и самом Сабору постоје разнолика мишљема па и сукоби по разним питањима па и по питању садашње пандемије.
Моје мишљење је да и Црква мора да се прилагоди садашњој ситуацији, али да то значи наћи начин како да се обављају сви црквени обреди са што мање ризика а не да се укидају. Што се тиче самих слава ја сам изнео став да проблем није у свећењу колача, већ у потенцијалним масовним гозбама а те гозбе су по мом утиску у овим последњим славама прилично избегаване, барем у кругу људи у ком се ја крећем.

@ paradox polje

I ja znam dosta ljudi koji su izbegavali slave, što rodbina, što neki prijatelji. Na nekoliko slava je trebalo da idem, ali nisam želeo da idem, a kada sam se čuo sa samim organizatorima njih, dobio sam informaciju da oni i onako nisu planirali da ih obeleže ove godine. Ali isto čujem i za dosta slučajeva gde ljudi nisu mogli da se uzdrže, pa sad eto kukaju.
Što se tiče crkve, tu se većinom slažem sa tobom. Sve se može odraditi da bude bezbedno, ali zbog određenog broja nerazumnih crkvenjaka, crkva generalno nije na dobrom glasu. I kolikio god to čudno zvučalo, više cenim to što su Katolici odkazali Uskršnje liturgije, nego naše koji su insistirali na tomne da se po svaku cenu moraju održati.

Earthmoving":1us0ce2l je napisao(la):
Da, ali 80% ljudi im neće verovati šta su primili. Niko zaista ne zna dal će primiti istu vakcinu kao narod, ili vodicu ili ko zna šta? Zatim ljudi sumnjaju i da će sadržaj biti različit za zemlje. EU se već obrukala sa čokoladama, detrdžentima... robom gde su jedan kvalitet davali za zapad a drugi za istok pod istim imenom, ljudi su im to zapamtili.

@ Earthmoving, druže, ne brini ništa. :wink:

Ako Zuma i njegovo ovdašnje (naivno) društvance apriori veruju američkim predsednicima, nema razloga da im ti ne veruješ na časnu reč, zar ne. :mrgreen:

Biće i sada kao i onda, 2009. godine sa ministrom Tomicom i njegovom javnom (šatro) vakcinacijom:
Tomica.jpg

Večeras sam ispred nove bolnice u Batajnici video 3 4 Lastina busa... Čisto da znate, ne znam koga su dovezli...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799833#p799833:21p0ozg1 je napisao(la):
laki72 » 04 Dec 2020 09:34 pm[/url]":21p0ozg1]
molder":21p0ozg1 je napisao(la):
@solecar
Odlicna retrospektiva
Samo jedna sitnica u vezi pokojnog patrijarha Irineja. Nije hospitalizovan posle sahrane u Crnoj Gori, Vec je bio u bolnici i pre toga i izuzetno loseg zdravstvenog stanja i izveden je iz iste samo da bi prisustvovao sahrani.Ali dobro sada je sve korona ne postoje druge bolesti.

molderu, ovo apsolutno nije tačno i molim te da ne širiš dezinformacije.
3 dana pre odlaska u CG, upokojeni patrijarh Irinej je služio liturgiju u crkvi Sv. Petke u mom naselju. u petak pred polazak je preventivno testiran i bio je negativan.
To je nešto što znam da je apsolutno tačno.
Nikakvog izvodjenja iz bolnice nije bilo.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
ako mene laze neko ko je 50 godina nacelnik raznih ustanova i koji nemanl nikakv razlog za to onda i ja lazem vas i to nije nikakv problem priznati. ali ajde da ne idemo u detalje i istoriju bolesti. Samo imajte na umu da je pokojni patrijarh usao u 91 godinu. Nije sve crno belo i nije testiranje na covid resenje za sve Ja sa ovim zavrsavam. Previse smo pokojnog coveka uzimali u usta

Pa ne znam baš zašto je za nekoga plus što je toliko dugo načelnik mnogih ustanova?

Plus što je to logička greška "pozivanje na autoritet"

Ćuti Vlado, ministar Tomica decembra 2009. primio vakcinu pa završio na operaciji aprila 2010. Preporodila ga vakcina ;)

Ali to ne znaci da je zbog vakcine zavrsio na operaciji... bukvalno odbijam da poverujem da ovo mora da se objašnjava.

Ljudi koji veruju u sve i ljudi koji ne veruju u sve su jednako nesposobni da žive u stvarnom svetu. Apsolutno elementarna logika nam kaže da ovi drugi nisu ni za malu nijansu u boljem položaju od prvih. Postoji mera za sve, i ona je određena količinom pravog znanja, ali i izvesnom vrstom emotivne ravnoteže, jer je to jedino što nam omogućuje da ceo život ne budemo panično uplašeni da ćemo pogrešiti ili da će nas neko "prevariti". Pošto je to glupo i štetno - za odrasle - taman isto toliko koliko i naivno dečije verovanje svima i u sve.

Kako virus kovida dospeva do mozga i zašto je pogođeno čulo mirisa?

How coronavirus infects the BRAIN

The coronavirus can reach the human brain after being inhaled through a person's nose and getting stuck in their nasal mucus, a study has found.

It is the first known proof the coronavirus can infect the brain's neurons via the mucosal pathway.

Throughout the course of the pandemic, it has become clear the coronavirus, called SARS-CoV-2, does not just cause respiratory distress but neurological issues as well.

For example, one in three report symptoms such as loss of smell or taste, headaches, fatigue, dizziness, and nausea.

Scientists in Germany performed autopsies on 33 patients who died of Covid-19 and studied the mucus at the back of the nose — above the mouth where the throat joins the nasal cavity — as well as samples of brain tissue.

Genetic material of the coronavirus was present in largest quantities in the mucus of the nasal cavity, but SARS-CoV-2's spike proteins — which protrude from the virus and latch onto human receptors to infect the cells — were also found in the brain.

Dr Frank Heppner, co-author of the study from Charité–Universitätsmedizin Berlin, says: 'Once inside the olfactory mucosa, the virus appears to use neuroanatomical connections, such as the olfactory nerve, in order to reach the brain.'

Sad opet vakcine. Evo ne mogu da nađem komentar od pre par dana sa nekom fiktivnom pričom kako je neko nekom stručnjaku pokazao sastav neke vakcine i ovaj šatro rekao da on to nikad ne bi primio. A izostavljena vrlo bitna stvar, koju ću na kraju objasniti. Hajmo redom:
Prvo, evo hemijski sastav jabuke:

http://www.food-allergens.de/symposium-vol1(3)/data/apple/apple-composition.htm
(treba kopirati ceo link pa ubaciti u URL tab, forum iz nekog razloga ga ne označava celog kao URL)

Na engleskom je, ali mislim da nije problem prevesti neke komponente. Pored svake komponente piše i količina koja je pronađena.
Hajde da uzmemo Selen za primer. Sad ne mogu naći pravu Wiki stranicu na srpskom gde piše, ali na nemačkoj stranici stoji sledeće u odeljku za bezbednosne naznake: "Selen i izotopi selena su otrovni. Unošenje selena dovodi do ciroze jetre, opadanja kose, promene na noktima, neuroze, itd. Zvuči baš zeznuto, a ima ga u jabuci. Pazi šta još ima.
Nikotinamid. Pretpostavimo da želimo da vidimo šta je do pa guglamo. Kaže to je amid nikotinske kiseline. U je*ote, u jabuci ima i nikotin. Znači izaziva i zavisnost, u pa to mora da je opasno.

Poenta je sledeća. Namerno sam izostavio neke delove u mom komentaru, kao što izostavljaju i antivakseri (znaju oni koji su, samo će se javiti). Za sve elemente i jedinjenja važi pravilo - količina je bitna. Ako unesemo nešto u količini, koja je inače istraživanjima odavno utvrđena, koja postaje štetna za zdravlje čoveka, tada i to što jedemo ili na bilo koji drugi način unosimo u sebe (udišemo, preko kože, sluzokože, ili veštački preko injekcija, vakcina, itd) postaje štetno za zdravlje. Ako se nešto u vakcini nalazi što na prvi pogled izgleda suludo, niste vi stručnjaci da odredite šta je tu dobro i da li je bespotrebno. Dalje, izostavio sam svugde količine, jer ni u onom komentaru koji je postavljen pre par dana, nije pisala količina u toj fiktivnoj priči sa stručnjakom. Isto tako kada vide nešto što im je delimično poznato, kao ovaj nikotinamid, jer u sebi ima reč nikotin, komponenta za koju svi znamo da izaziva zavisnost, odmah se hvataju za nju i misle da je štetna. I po klasici ne istražuju dalje. Ili u još gorem slučaju, istraže, ali namerno izostave rezultate koji se prkose sa njihovom teorijom, kao što sam ja uradio. Jer kako dokazati teoriju da je neka vakcina štetna, ako se ne uradi potpuno temeljno istraživanje i dokazivanje te teorije, a onda selektivno izostaviti rezultate koji ne idu u prilog teoriji.
Dakle opet poenta. Sastav ne znači ništa bez količine. Poznato ime u nečemu ne znači ništa bez istraživanja šta znači to celo ime. To što ima nečega u vakcini što izgleda kao da ne bi trebalo, sigurno nije tako. Sve se stavlja sa svojim razlogom, da li da se održi stabilnost vakcine, da se unesu suplementi zbog reakcije neke, šta god. I naravno količina je bitna. Pojedeš jednu celu jabuku, sa semenkama, za koje znamo da sadrže cijanid - kolokvijalno poznat kao otrov, neće ti biti ništa. Zašto? Zato što si uneo tako malu količinu da to uopšte ne deluje. Pojedeš više celih jabuka u što kraćem roku, e onda možeš nešto zeznuti.
A vi antivakseri nastavite da širite svoje teorije zavere, kao veliki stručnjaci u svemu na ovom svetu.

Korisna vest, ali po običaju B92 tabloid poziva na nešto što ne možete uraditi jer nikada ne objavljuju linkove na tekstove koje prepisuju budući da ne žele da napustite njihov sajt i njihove reklame, pa samo simuliraju profesionalno novinarsko izveštavanje. Evo zato i tog linka.

COVID-19 Indoor Safety Guideline
https://indoor-covid-safety.herokuapp.com/?units=metric

Ipak treba voditi računa da je ovo samo matematički model napravljen na osnovu i dalje u velikoj meri nepoznatih karakteristika virusa, a dodatno je problem u fizičkom smislu izrazito kompleksan i zato ga je veoma teško modelirati. Ipak je koristan da bi se stekao bar neki osećaj od čega sve zavise vaše šanse za zaražavanje i da bi imali bar neki osećaj o redu veličine za te verovatnoće. Prvo morate da popunite podatke u svim tabovima da bi opisali i prostoriju i situaciju.

Izračunajte koliko dugo možete da budete sa nekim u sobi, a da se ne zarazite

Koliko brzo će se dogoditi prenos koronavirusa sa zaražene osobe na zdravu zavisi prvenstveno od toga da li se poštuju preventivne mere, ali i od brojnih drugih faktora, od toga koliko je dugo ta osoba bila izložena virusu, u kakvim uslovima, do toga šta su radili i slično.

Matematičari sa MIT-a odlučili su da se pozabave kompleksnim problemom širenja virusa, pa su osmislili matematički model koji simulira dinamičnost fluida, odnosno virusa u kapljicama u nekom prostoru. Pitanje je bilo jednostavno - koliko dugo možete da budete u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, a da se ne zarazite? Odgovori su, međutim, bili raznoliki i kretali su se u rasponu od nekoliko minuta do nedelju dana.

Kako je sama matematička formula izuzetno kompleksna, MIT-jevci su odlučili da naprave internet stranicu koja je relativno jednostavna za korišćenje, a koja može da pomogne običnim ljudima da izračunaju kakve su im šanse za zarazu.

Korisnici mogu da odaberu vrlo specifične uslove poput veličine sobe, nošenja maske, koja je vrsta maske, kakav je nivo vlage, koliko je osoba u sobi i kakva je ventilacija. Na stranici kovid 19 Indoor Safety Guideline potrebno je ispuniti obrazac, a alat pruža uvid u to koliko je koja situacija opasna, od sedenja u dnevnoj sobi sa prijateljima i posete crkvi do kupovine u prodavnici i odlaska na koncert.

Jedna od najrizičnijih situacija je sedenje u restoranu gde se možete zaraziti za svega desetak minuta, dok sa jednom zaraženom osobom možete da boravite u istoj sobi u kući i do nedelju dana, a da se ne zarazite, pod uslovom da oboje nosite maske i provetravate prostoriju.

Večera bez maske

Večera za deset osoba u standardnoj sobi u kojoj niko ne nosi maske sigurna je samo 18 minuta. Džon Buš, jedan od tvoraca veb stranice i profesor primenjene matematike na MIT-u, rekao je da, iako su osnovna zdravstvena pravila bila korisna, pretpostavka da su u svim situacijama bila 100 odsto delotvorna, bila je "opasna" i "previše pojednostavljena".

Otvaranje prozora

Menjanjem nekih detalja u određenim scenarijima menja i vreme potrebno za zarazu. Na primer, ako osobe ne večeraju nego nose masku, količina bezbednog vremena skoči za dva minuta. Ako se uz to otvori prozor i pojača ventilacija, sigurni ste još šest minuta.

Ali, ako računamo na to da ljudi ponekad povuku masku ili ne nose odgovarajuću masku, večera može biti bezbedna samo 32 minuta.

Jedini problem ovog alata je to što pretpostavlja da je samo jedna osoba zaražena među prisutnima, navodi dailymail.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1775296
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... ailymailus

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799952#p799952:1dtt417v je napisao(la):
marrecar » 05 Dec 2020 11:44 am[/url]":1dtt417v]Sad opet vakcine. Evo ne mogu da nađem komentar od pre par dana sa nekom fiktivnom pričom kako je neko nekom stručnjaku pokazao sastav neke vakcine i ovaj šatro rekao da on to nikad ne bi primio. A izostavljena vrlo bitna stvar, koju ću na kraju objasniti. Hajmo redom:
Prvo, evo hemijski sastav jabuke:
Ta vest i slične njoj su čiste manipulacije sa jasnom namerom da prevare neuke osobe. Tamo se navodilo šta sve tobože opasno ima u vakcinama. A ustvari, kad odbacimo gomilu toga što su izmislili prosto zato što čuli da je neko negde na Internetu rekao da je tako, za ono što ostaje ne kažu ni koliko toga ima, bez čega priča nema smisla, a pogotovo ne kažu da tih supstanci ima drastično više u hrani koju jedemo i vazduhu koji dišemo nego u vakcinama.

Verovatnoća. A šta da rade oni nesrećnici koji ispadnu u 1-2% kontraindikacija? Jedna stvar je da čovek sam izabere da se kocka, a druga da bude uništen od tuđe prisile. To je prosto nepošteno i sebično, ne mogu tražiti svoju bezbednost gurajući druge u rizik.
Kao što rekoh, ja ne mislim da sam antivakser jer verujem da su neke vakcine pomogle, čak štaviše upravo i štitim da se te dobre vakcine ne kompromituju tako što će loši ljudi i firme u njih ubaciti otrove i dovesti stanovništvo u nepoverenje prema njima. Zato, da bi sačuvali poverenje, ona osoba u državi koja nameće obavezu vakcinacije MORA odgovarati ako nekoga uništi. Prosto, ne mogu se ljudi nekažnjeno ubijati, razboljevati, logično je da mora u pravnoj državi postojati kazna za zločinca koji to radi, a i mnogo veća ako to radi masovno. Kod nas nemamo nikakvu odgovornost, i to se zakonaki mora promeniti ako želimo dobro, i ako želimo da očuvamo vakcine.

Vakcinacija nije obavezna niti će biti. S obzirom na sve mi ćemo i poslednji dobiti dovoljne količine vakcina za obično stanovništvo a ne za one obavezne koji su prioritetni:zdravstvo i ostali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799912#p799912:1dkhswzd je napisao(la):
Earthmoving » 05 Dec 2020 09:40 am[/url]":1dkhswzd]Ćuti Vlado, ministar Tomica decembra 2009. primio vakcinu pa završio na operaciji aprila 2010. Preporodila ga vakcina ;)
tomica milosavljevic je aprila 2010 operisao diskus hernije. kakve to ima veze sa vakcinom?

Ironija o MIT kalkulatoru je bespredmetna jer ne vodi računa o njegovoj pre svega obrazovnoj nameni. Zatim, po običaju se ne uzima u obzir osećaj o domenu primenljivosti statistike i verovatnoća. Nešto što u konkretnom slučaju nekog pojednica ne obećava preteranu pouzdanost, svejedno u proseku na milion slučajeva daje daleko uže margine greške. U situaciji u kojoj je izbor ne znati ništa, ili naučiti koji sve faktori u nekoj tipičnoj situaciji utiču, u kom smeru utiču, i koliko su međusobno bitni, korisnije je znati bar nešto više, nego ništa, pa makar to i ne predstavljalo "nacrtano" uputstvo za one koji ne žele da misle i uvek očekuju autoritarnu naredbu ili objašnjenje koje je "sigurno", da bi znali šta da rade i misle. Matematički model je povezan skup trenutnih znanja koji olakšava razumevanje složenih međuzavisnosti koje ogromnoj većini bez toga ne bile jasne, a ne gotovo uputstvo za ponašanje.

Kovid bolnica u Batajnici od lošeg materijala

Prilozi

• borakonj_20201205_153246_0.jpg
    borakonj_20201205_153246_0.jpg
    31,1 KB · Pregleda: 1.699
Vrh