[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799386#p799386:1u9wzkpw je napisao(la):
mentalnodetoniran » 03 Dec 2020 06:27 pm[/url]":1u9wzkpw]
Earthmoving":1u9wzkpw je napisao(la):
Znači kaže "simptomi slični gripu" ali misli na rak grla? Ili na šta misli, evo ti pošto si pametan reci. Al konkretno ime na šta, bez okolišanja i filozofiranja.
Joj.
Ja jednostavnije ne umem da napisem.
Ni tada mu neće biti jasno.
Earthmoving":1u9wzkpw je napisao(la):
A kako ti tumačiš rečenicu "sa simptomima sličnim gripu"? Zašto su od stotina bolesti upotrebili baš reč grip uz koronu? Jel grip neke godine ISTI ili SLIČAN gripu prošle godine? Pa da je ISTI ljudi bi imali imunitet i ne be se razboljevali, zato je SLIČAN.
Ti prvi naveliko manipulišeš ekstrapolacijama školstva i sličnim zaključcima dosta udaljenijih tema od ovoga, a drugima kukaš za sitne ekstrapolacije. Licemerno.
Hajde ovako. Nijedna vakcina protiv različitih bolesti ne daje isti period imuniteta, a nijedna ne daje doživotni imunitet. Za grip (influencu) se to meri u par meseci, što je sasvim dovoljno da se prebrodi zimski period kada je grip u jeku. Grip se svake godine menja, kao i svaki drugi organizam, mutira, i iz tog razloga se i vakcina protiv gripa svake godine iznova razvija. Istovremeno, kao i kod svakog leka, postoji određeni vremenski period kada se menja sastav. Razlog tome je što postoji mogućnost da telo stvori rezistenciju za taj neki lek i onda on više nije delotvoran. Tako se lekovi protiv npr. glavobolje (i generalno bolova) menjaju, samo zbog toga da se ne stvori rezistencija. Isto važi i za vakcine.
Dalje, "simptomi slični gripu" znači da se kod korone javljaju simptomi kao što su (suv) kašalj, temperatura, malaksalost, gubitak čula mirisa i ukusa, gubitak apetita, itd. Kod gripa se javljaju kašalj, temperatura, nekad malaksalost, gubitak apetita, itd. Dakle, vrlo ti je jasno da su ovo slični simptomi, što znači da se onda moraju definisati simptomi koji se pojavljuju, odnosno ne pojavljuju, kod jedne i kod druge bolesti. Na osnovu toga se može uraditi i početna dijagnoza, uz predostrožnost. To NIKAKO ne znači da, ako su simptomi slični, da je i bolest slična. Kao što žena odjednom dobije mučninu i povraća, to ne znači odmah da je trudna ili da ima stomačni virus ili da je pojela nešto loše. Međutim, ako žena provali da se mučnina javlja samo ujutru, onda je to razlikuje od ostalog navedenog i trebalo bi da uradi test na trudnoću ili da ode kod svog ginekologa. Da li ti je sada jasno, da izraz "slični simptomi" ne znači i "ista/slična bolest"? Korona uopšte nije slična gripu. Neko je prođe lagano, neko dobije teže simptome i posledice, a neko nažalost i umre. Evo opet ja o tati, mami i sestri mog drugara. Tata prošao samo sa temperaturom, sestra sa temperaturom, malaksalošću i gubitkom ukusa i mirisa, a mama je dobila sve to, a nažalost i upalu pluća. Srećom izgleda da prolazi polako i ona, da već nema temperaturu kao ranije. A posledice od upale pluća će tek osetiti. A majka od drugog prijatelja je nažalost preminula.
I sada te molim, a i sve ostale koji pišu da korona nije ništa. Nije to nimalo tačno. To što neko prolazi kroz tu bolest neosetno, što je srećom u većini slučajeva tačno, ne budite krajnje bezobrazni i ignorisati sve one koji su u teškom stanju i one koji su preminuli. To je krajnje bezosećajno i bahato, pogotovo kada se setim one tvoje šatro "samodijagnoze" i onda propagiranja da to nije ništa strašno. Imao ti tada koronu ili ne, drago mi je da si prošao kroz to bez posledica, ma šta god bilo. Ali ne budi bezobrazan prema drugima koji se bore. Ne budi bezobrazan prema onima koji već godinu dana u svetu neprestano rade u borbi protiv ove bolesti, koji spašavaju tuđe živote rizikujući svoje. Bilo da je virus nastao prirodnim putem ili veštačkim, sad to uopšte nije bitno.
Moja baka se zarazila. 9 dana temperature, gubitak ukusa i mirisa, malaksalost. Tračak nade je što kaže da je juče ili prekjuče ponovo polako počela da oseća miris i ukus. Ne mogu opisati taj stres od konstantnog razmišljanja da li je ona dobro, kako se oseća, da se nešto nije slučajno desilo. Sve to tako udaljen od nje. I za majku od drugara mi je pao kamen sa srca danas kada mi je rekao nakon posete kod nje da izgleda bolje nego ranijih dana. Molim te, zaista, prestani sa nebulozama, sa trolovanjem, sa izmišljanjem nekih teorija zavere. To je krajnje bezobrazno dok se drugi bore za život, dok drugi žale svoje voljene i dok se drugi brinu za svoje najmilije.