Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800377#p800377:1z9582vy je napisao(la):
astrodule » Ned Dec 06, 2020 7:07 pm[/url]":1z9582vy]Sa obzirom da neki kažu da sada ne mogu ništa da urade na Kopu jer su aranžmani već prodati, istom logikom zaklučujem da će za NG biti dozvoljena slavlja po restoranima jer pišu da se i to prodaje.

A i to za Kop, isto kao i za ove slike iz prirode - ne širi se virus na otvorenom, već u zatovrenom prostoru gde ima puno ljudi.

No, naš vođa bi najradije da svi sedimo kod kuće i gledamo njega na TV i slušamo kako smo najbolji u regionu i šire.

mislim da treba propustiti Kop ove godine.
cak i oni koji ga ne porpustaju.

Kod nas je bitna forma da se ispostuje na papiru a kako to izgleda u praksi to nema veze. Eto kafeterija otvorila kafic u maksiju u galeriji i nikom nista. Ljudi uzimaju kafu i setaju po trznom centru a kao ne radi se. Ostali koji ne rade ispadaju budale
Ljudima propadaju porodice i poslovi a na kopu ludilo i jos clan kriznog staba izadje i kaze pa sta da se radi vec su prodati aranzmani. Moze da budè 200 mrtvih na dan kop ce da gori.

MC_":1sbrtoui je napisao(la):
Sta treba da radi osoba koja zivi sa osobom koja je pozitivna?
Da li i ma sansu da se ne razboli?
Pitam zbog stvarne situacije jednog clana porodice.
Znam za dva slučaja gde supružnik nije imao nikakve simptome.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800393#p800393:wxz0sbip je napisao(la):
MC_ » 06 Dec 2020 09:01 pm[/url]":wxz0sbip]Sta treba da radi osoba koja zivi sa osobom koja je pozitivna?
Izolovati tog pozitivnog člana porodice u jednu prostoriju, a onda dezinfikovati ostale prostorije. I na dalje imati što manje mogući kontakt sa tom osobom bez zaštite. Ali ako su te dve osobe već bile u kontaktu duže vreme, onda su velike šanse da je i ta druga osoba zaražena, samo još nije došlo do pojave simptoma. Ako želi da se testira, onda lagati da ima simptome, najbolje reći temperatura i gubitak čula ukusa i mirisa. U suprotnom neće biti testirana, jer ne primaju osobe bez simptoma. Ali najbolje je samoizolovati se i sačekati da se pozitivna osoba oporavi ili da se zaista pojave simptomi. Mada ako je zbog posla potrebna potvrda i otvoriti bolovanje, onda bolje se testirati sa laganjem.

Čuo sam da su na Kopaoniku rasprodati svi aramžmani za doček Nove godine.

Jasno je da je plan da budu zabrane pa da ih olabave pred novu godinu pa ajd jovo nanovo posle nove godine ili srpske nove godine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800393#p800393:3b8shv3a je napisao(la):
MC_ » Ned Dec 06, 2020 8:01 pm[/url]":3b8shv3a]Sta treba da radi osoba koja zivi sa osobom koja je pozitivna?
Mi smo bili u takvoj situaciji ali stan dvoaoban p je nemoguce bilo izolovati supruga.
Ipak, ako je o nekom starijem rec pa se brinete onda zarazeni nek noai masku, alkohol sa rasprsivacem i nek prska za sobom toalet, brave
jer necw da skodi.
Malo vise provetravanja.
Raspravljaju o maskama ali ja sam citala da ako obe osobe nose masku nesto malo je sanse za zarazu. Pa po tome ako zarazeni udje u isti prostor svi maske, distanca, posle njega malo akohola i dezinfekcija i to je to.
Da vitamine pojacajte na maksimum dnevne doze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800431#p800431:2iyjw3ui je napisao(la):
vucko » Ned Dec 06, 2020 10:00 pm[/url]":2iyjw3ui]Jasno je da je plan da budu zabrane pa da ih olabave pred novu godinu pa ajd jovo nanovo posle nove godine ili srpske nove godine.

Sluti n ato. ALi zasto je tako?
Zar je moguce da je zbog kapanja love?
Pa zar ne znaju sta ce biti posle.

Нова.рс: Новоотворена ковид болницa у Батајници опремљена је респираторима „Авента-М“, који су забрањени у Русији због изазивања пожара, а у САД су завршили на отпаду

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800404#p800404:l66somgn je napisao(la):
astrodule » Sun Dec 06, 2020 9:27 pm[/url]":l66somgn]
MC_":l66somgn je napisao(la):
Sta treba da radi osoba koja zivi sa osobom koja je pozitivna?
Znam za dva slučaja gde supružnik nije imao nikakve simptome.

Navescu licni primer bio sam zarazen koronom a preostala 2 clana porodice sa kojima sam spavao u istom krevetu(sin i supruga) se nisu zarazili.
Bitno je izbeci kontakt u smislu ljubljenja,koriscenje istih casa i tome slicno.

Mada kad je u pitanju ova bolest,pravilo je da pravila nema,nazalost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800443#p800443:o10bypq6 je napisao(la):
MiraC » Ned Dec 06, 2020 10:43 pm[/url]":o10bypq6]
Mi smo bili u takvoj situaciji ali stan dvoaoban p je nemoguce bilo izolovati supruga.
Ipak, ako je o nekom starijem rec pa se brinete onda zarazeni nek noai masku, alkohol sa rasprsivacem i nek prska za sobom toalet, brave
jer necw da skodi.
Malo vise provetravanja.
Raspravljaju o maskama ali ja sam citala da ako obe osobe nose masku nesto malo je sanse za zarazu. Pa po tome ako zarazeni udje u isti prostor svi maske, distanca, posle njega malo akohola i dezinfekcija i to je to.

Moji matorci su bili u istoj situaciji.
Mama je bila pozitivna, ćale se nije čuvao uopšte, 70 godina... simptome nije imao a da li je uhvatio ili ne, nećemo saznati jer mu ne pada na pamet ni da odradi neki test.

Ja ih zovem, pitam "čuvate li se sad jedno od drugog?" Kažu, čuvamo se ne brini, popijemo jednu kafu samo zajedno... :bash: A ustvari i to su lagali. Ja sam mogao samo da se nerviram, i to je sve.

danas sam cuo, posto mi je komsija nazalost preminuo (ne od korone) da vec nedeljama sahranjuju ljude i nedeljom, sto se inace nikad ne radi. Ove brojke koje svakodnevno objavljuju se sigurno smanjuju za 20-30%

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800452#p800452:1klhcnb8 je napisao(la):
Mel » Ned Dec 06, 2020 11:04 pm[/url]":1klhcnb8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800443#p800443:1klhcnb8 je napisao(la):
MiraC » Ned Dec 06, 2020 10:43 pm[/url]":1klhcnb8]
jer necw da skodi.
Malo vise provetravanja.

Moji matorci su bili u istoj situaciji.
Mama je bila pozitivna, ćale se nije čuvao uopšte, 70 godina... simptome nije imao a da li je uhvatio ili ne, nećemo saznati jer mu ne pada na pamet ni da odradi neki test.

Ja ih zovem, pitam "čuvate li se sad jedno od drugog?" Kažu, čuvamo se ne brini, popijemo jednu kafu samo zajedno... :bash: A ustvari i to su lagali. Ja sam mogao samo da se nerviram, i to je sve.
Sve tw razumem. Moji nisu jos uvek zarazeni ali samo komentarisu " ma mi smo matori" ( kao da imaju po 95godina).
Mislim da je dosta do stanja obolelog i da stanja ostalih, drugo objasnjenje bi bilo da virus mutira pa neko zakaci tesku upalu i lako se zarazi, neko ne.

Verov ako je oboleli ok, organizam se dobro brani pa ni ne prenosi puno, e sad da sam ja imala neko tesko oboljenje ne znam da li bih prosla tako lako. Neverovatno je da smo bili 3ned u kuci i da se nismo zarazili! A mozda je rec o nekom doziranom izlaganju virusa pa se i nasi organizmi ( koji nismo potvrdjeni) lakse bore, ne znam.
U glavnom da je nesto cudno sa kovidom to jeste, nije klasican virus, citala sam da zarazavanje 2x moze biti i teze, lose ti je 7 dana pa ti super pa ti lose i sve tako, i nije rec o psihi, znam dosta mlafih ljudi sa teskim upalama pluca koje su na drugi nacin neobjasnjive.

I samo jos jedna opservacija, zamislite kakav bi pritisak na bolnice bio kada bi sve sa upalama pluca smestili u bolnice kako inace treba....
Samo oni teski idu tamo, ostali prvo kucno lecenje, pa da se vidi i prati.
E sad ko ima mogucnosti da odlezi odmori, super, ali ko se ne pridrzava garantovano pogorsava zdrwvstvenu sliku, jedino za to je odlicna bolnica.

To je suština onoga što su svi lekari pričali od samog početka pandemije: "zaravnavanje krive". Dakle, to nije značilo da će ako se kriva ne spusti ispod kapaciteta medicinskog sistema u nekom trenutku višak teško bolesnih početi da izbacuju na ulicu zato što za njih više nema mesta. To je previše bukvalan opis. Ustvari, ono što se u praksi dešava jeste da se posle nekog trenutka, postepeno, i pre svega TIHO, da javnost to ne zna, pooštravaju kriterijumi koliko teško neko mora biti bolestan da bi ga primili u bolnicu pošto za neki visoki tempo rasta zaraženih ubrzo ne bilo više mesta u bolnicama ako bi i dalje nastavili prijem po kriterijumima od prošle nedelje. Tako izvan bolnice progresivno ostaju sve teži i teži slučajevi. A to onda počinje naglo da povećava smrtnost, jer bi takvi, da je manje zaraženih, primili bolničku negu, pa bi veći procenat njih ostao živ. Tako da nigde, ni jednoj zemlji, ne znači puno kad vam neki zvaničnik kaže da sistem "nije pukao" jer ima još slobodnih kreveta. Pod kojim uslovima prijema bolesnih ima tih kreveta? Koliko teško bolesni se primaju, a koji se šalju kući? Tu je ključ. A termin "raspad sistema" je pogrešen i navodi na pogrešno razmišljanje, jer bez konteksta i precizne definicije ne znači skoro ništa.

Danas postoje jedna vest koja se bavi baš time, doduše u Americi. Zanemarite senzacionalistički naslov i donekle neke slične delove teksta na B92. Ostatak je relativno jasno objašnjenje te opasnosti. Ovde je bolji, originalni tekst:

The U.S. Has Passed the Hospital Breaking Point
A new statistic shows that health-care workers are running out of space to treat COVID-19 patients.
https://www.theatlantic.com/health/arch ... ed/617301/

A ako ne znate engleski ovde je manje poželjni delimični prevod na B92
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1776525

Ključni dijagram koji pokazuje progresivno smanjivanje procenta zaraženih koji se primaju o bolnici (iako su bolest i njena težina stalno isti, pa bi taj procenat morao biti nepromenljiv), što je upravo taj "raspad" o kome pričaju. Dakle nije bukvalno "raspad", ali jeste nešto vrlo slično: Zbog preopterećenja ljudi su počeli da umiru VIŠE, iako bi im medicina MOGLA pomoći da nema toliko zaraženih:

original.jpg

A evo i šta to praktično znači. Danas je ćerka (18g) od brata trebalo da bude primljena u Front zbog operacije na jajnicima. Vratili su je kući jer nemaju dovoljno osoblja jer su neke sestre, anesteziolozi, doktori preraspodeljeni u Kovid centre.

Medicinsko osoblje ne sme više da ćuti. Oni bez problema slušaju kako vođa priča da smo najbolji, kako nema problema. I nije u pitanju gubitak posla - oni su trenutno najvažniji resurs na svetu i ne moraju da brinu zbog nekih izjava. Ne tražim ja da oni izađu na ulice (potrebniji su u bolnicama), dovoljno je da napišu post na društvenim mrežama i kažu pravo stanje.

Tesko da ce da dignu glas jer u suprotnom rizikuju otkaz ili premestaj. A i vodja ih kupio za bonus od 10.000 ovog meseca i povecanje plata od januara.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800563#p800563:3vureggc je napisao(la):
astrodule » 07 Dec 2020, 12:33[/url]":3vureggc] Ne tražim ja da oni izađu na ulice (potrebniji su u bolnicama), dovoljno je da napišu post na društvenim mrežama i kažu pravo stanje.

Trenutno med. osoblje nema vremena da pišu postove po društvenim mrežama i da se bore protiv vetrenjača.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800577#p800577:24o6as7k je napisao(la):
Steva » 15 minutes ago[/url]":24o6as7k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800563#p800563:24o6as7k je napisao(la):
astrodule » 07 Dec 2020, 12:33[/url]":24o6as7k] Ne tražim ja da oni izađu na ulice (potrebniji su u bolnicama), dovoljno je da napišu post na društvenim mrežama i kažu pravo stanje.

Trenutno med. osoblje nema vremena da pišu postove po društvenim mrežama i da se bore protiv vetrenjača.

Ima se uvek vremena da se napiše komentar na neku vest ili izjavu. Moraju da shvate da trenutno ne mogu da dobiju otkaz, a kada sve ovo prođe biće kasno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800563#p800563:xvel5kx1 je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 07, 2020 11:33 am[/url]":xvel5kx1]A evo i šta to praktično znači. Danas je ćerka (18g) od brata trebalo da bude primljena u Front zbog operacije na jajnicima. Vratili su je kući jer nemaju dovoljno osoblja jer su neke sestre, anesteziolozi, doktori preraspodeljeni u Kovid centre.

Medicinsko osoblje ne sme više da ćuti. Oni bez problema slušaju kako vođa priča da smo najbolji, kako nema problema. I nije u pitanju gubitak posla - oni su trenutno najvažniji resurs na svetu i ne moraju da brinu zbog nekih izjava. Ne tražim ja da oni izađu na ulice (potrebniji su u bolnicama), dovoljno je da napišu post na društvenim mrežama i kažu pravo stanje.

Zao mi je tvoje rodjake.
Medjutim, osoblje ce cutati. Narod se plasi, berskrajno. Od nas nema plasljivijih. Od nas nema spremnijih da zabilo kog Vodju bacimo sopstveni zivot u klozetsku solju.
A tu je i propaganda.
Kaze prodavac na trafici: Informer se najvise cita, pa onda Srpski telegraf....

Sto se tice situacije u USA, to jetakodje jedna neoliberalna totalitarna drzava. Kao i Srbija, ni ona nema zdravstvo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800586#p800586:3azobqre je napisao(la):
MC_ » 07 Dec 2020 12:22 pm[/url]":3azobqre]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800563#p800563:3azobqre je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 07, 2020 11:33 am[/url]":3azobqre]A evo i šta to praktično znači. Danas je ćerka (18g) od brata trebalo da bude primljena u Front zbog operacije na jajnicima. Vratili su je kući jer nemaju dovoljno osoblja jer su neke sestre, anesteziolozi, doktori preraspodeljeni u Kovid centre.

Zao mi je tvoje rodjake.
Medjutim, osoblje ce cutati. Narod se plasi, berskrajno. Od nas nema plasljivijih. Od nas nema spremnijih da zabilo kog Vodju bacimo sopstveni zivot u klozetsku solju.
A tu je i propaganda.
Kaze prodavac na trafici: Informer se najvise cita, pa onda Srpski telegraf....

Sto se tice situacije u USA, to jetakodje jedna neoliberalna totalitarna drzava. Kao i Srbija, ni ona nema zdravstvo.

pa novine sada u srbiji citaju, praktichno, iskljuchivo ljudi preko 60 godina. to je vucicevo glasacko telo

Svakoga ko plaća zdravstveno osiguranje ne treba zanimaju Vučićeve, Konove i ostale priče o kapacitetu bolnica. Oni su platili i izvršili svoju obavezu, a rukovodioci njijovim novcem u zdravstvu nek odrade svoj posao da za plaćeno dobiju uslugu. Ako zdravstvo ne može da im ovezbedi odgovarajući tretman poput mesta u bolnici, nek im vrate pare.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800557#p800557:30h3ppgn je napisao(la):
Zuma » Mon Dec 07, 2020 11:58 am[/url]":30h3ppgn]To je suština onoga što su svi lekari pričali od samog početka pandemije: "zaravnavanje krive". Dakle, to nije značilo da će ako se kriva ne spusti ispod kapaciteta medicinskog sistema u nekom trenutku višak teško bolesnih početi da izbacuju na ulicu zato što za njih više nema mesta. To je previše bukvalan opis. Ustvari, ono što se u praksi dešava jeste da se posle nekog trenutka, postepeno, i pre svega TIHO, da javnost to ne zna, pooštravaju kriterijumi koliko teško neko mora biti bolestan da bi ga primili u bolnicu pošto za neki visoki tempo rasta zaraženih ubrzo ne bilo više mesta u bolnicama ako bi i dalje nastavili prijem po kriterijumima od prošle nedelje. Tako izvan bolnice progresivno ostaju sve teži i teži slučajevi. A to onda počinje naglo da povećava smrtnost, jer bi takvi, da je manje zaraženih, primili bolničku negu, pa bi veći procenat njih ostao živ. Tako da nigde, ni jednoj zemlji, ne znači puno kad vam neki zvaničnik kaže da sistem "nije pukao" jer ima još slobodnih kreveta. Pod kojim uslovima prijema bolesnih ima tih kreveta? Koliko teško bolesni se primaju, a koji se šalju kući? Tu je ključ. A termin "raspad sistema" je pogrešen i navodi na pogrešno razmišljanje, jer bez konteksta i precizne definicije ne znači skoro ništa.

Da malo pojasnim stvari,ranije sam postavljao ovu tabelu,nije zgoreg da ponovim ovo su svi bolnicki kapaciteti koje imamo u Srbji pa izracunajte koliko je postelja zauzeto Covid pacijentima

TABELA TERITORIJALNOG RASPOREDA I POSTELJNIH KAPACITETA ZDRAVSTVENIH USTANOVA U REPUBLICI SRBIJI

Vojvodina
Opšta bolnica Subotica -670
Opšta bolnica Zrenjanin-600
Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin (za akutne bolesti 40 i za produženo lečenje 120 postelja) -160
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Melenci- 300
Dom zdravlja Novi Kneževac (sa stacionarom)
Opšta bolnica Kikinda -280
Opšta bolnica Senta -240
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac -300
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža-140
Opšta bolnica Vršac -290
Opšta bolnica Pančevo- 660
Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva- 200
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac -900
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin -1000
Opšta bolnica Sombor -732
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Junaković" Apatin -140
Opšta bolnica Vrbas -270
Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad -350
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica -225
Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica -312
Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica -311
Univerzitetski klinički centar Vojvodine, Novi Sad -1.425
Vojna bolnica Novi Sad -60
Opšta bolnica Sremska Mitrovica -513
Specijalna bolnica za neurološka i posttraumatska stanja Stari Slankamen (za lečenje 20 i za rehabilitaciju 275 postelja) -295
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vrdnik -90

Centralna Srbija
Zdravstveni centar Loznica -461
Zdravstveni centar Šabac -575
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača-200
Zdravstveni centar Valjevo -657
Zdravstveni centar Smederevo -399
Zdravstveni centar Smederevska Palanka-300
Zdravstveni centar Petrovac na Mlavi-138
Zdravstveni centar Požarevac-530
Zdravstveni centar Aranđelovac-142
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac -90
Univerzitetski klinički centar Kragujevac -1.118
Zdravstveni centar Jagodina -270
Zdravstveni centar Paraćin-171
Zdravstveni centar Ćuprija -469
Zdravstveni centar Bor -310
Zdravstveni centar Kladovo-135
Zdravstveni centar Majdanpek -50
Zdravstveni centar Negotin -190
Zdravstveni centar Zaječar-430
Zdravstveni centar Knjaževac-120
Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"-290
Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja-150
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad", Zaječar -100
Zdravstveni centar Priboj -110
Zdravstveni centar Prijepolje - 170 postelja
Zdravstveni centar Užice (Užice 740 postelja, odeljenje Požega 60 postelja)
Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" Čajetina-72
Zdravstveni centar Gornji Milanovac-150
Zdravstveni centar Čačak -527
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Ivanjica -90
Zdravstveni centar Kraljevo -580
Zdravstveni centar Novi Pazar-420
Opšta bolnica Tutin -60
Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja -70
Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja -370
Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar -180
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" Mataruška Banja, Kraljevo -140
Zdravstveni centar Kruševac -595
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Ribarska Banja", Kruševac -260

Niski okrug
Zdravstveni centar Aleksinac -135
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš -800
Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš -470
Univerzitetski klinički centar Niš -1.525
Vojna bolnica Niš -100
Zdravstveni centar Prokuplje -353
Zdravstveni centar Pirot -332
Zdravstveni centar Leskovac- 795
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" Sijarinska Banja, Medveđa -50
Zdravstveni centar Vranje -543
Zdravstveni centar Surdulica-145
Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica -100
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac -40
Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska Banja" Vranje -30

Kosovo
Zdravstveni centar Gnjilane -530
Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica -700
Kliničko-bolnički centar Priština -2325

Beograd
Specijalna bolnica za interne bolesti Lazarevac -30
Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac -127
Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku -180
Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju -110
Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" -250
Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" -330
Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu -45
Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" -500
Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" (za lečenje) -340
Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" -360
Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" -546
Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" -786
Kliničko-bolnički centar "Zemun" -640
Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" -400
Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" -200
Institut za mentalno zdravlje -120
Institut za neonatologiju - 160
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije -360
Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" -520
Institut za reumatologiju -170
Institut za rehabilitaciju -380
Univerzitetska dečja klinika -292
Univerzitetski klinički centar Srbije -3.150
Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović"-40
Vojnomedicinska akademija -500
https://www.paragraf.rs/propisi/uredba_ ... anova.html

Takodje osvrnucu se i na par reci iz posta- "Visak tesko bolesnih se izbacuje na ulicu" potpuno netacno, zar mislis da ce pacijent koji treba da bude na respiratoru,kiseoniku,ili pak kome treba da se daje multi infuziona terapija biti izbacen na ulicu???
Pacijent se otpusta kuci kad sve ovo sto sam ranije pobrojao nije vise potrebno,antibiotici i svi lekovi koje moze da pije,pice kuci ne mora da sedi u bolnici.
Da pojasnim jos jedan pojam koji se ovde ponavlja a to je "pucanje zdravstvenog sistema" Sta to zapravo znaci? Italijanski scenario imate npr. 3 pacijenta,teska pacijenta koji su za respirator,a imate samo jedan respirator na raspolaganju.Onda lekar teba da odluci koga ce pacijenta da stavi na respirator i da mu mogucnost da prezivi 50% a ostalo dvoje nemaju nikakvu sansu da prezive.To je jako traumaticno za lekara,porodice pacijenata imali ste prilike da procitate o tome na netu (iskustva pojedinih italijanskih lekara).

Ovako nesto se nije nikad dogodilo u Srbiji jer imamo sasvim dovoljno respiratora,nekoliko puta vise od broja pacijenata koji su trenutno na respiratorima.Sistem jeste prenapregnut tu se misli pre svega na osoblje koje mesecima radi u crvenim zonama,veliki broj zdravstvenih radnika koji je oboleo,ali to nema nikakve veze sa pucanjem sistema.Posao koji treba da se odradi,odradi se.

Sigurno sad treba imati dobre veze da bi se ostvarilo pravo na bolničko lečenje. Ko nema veza taj će biti primljen u bolnicu samo ako je baš u teškom stanju. A problem sa koronom je što se stanje rapidno može pogoršati u roku od nekoliko sati. Tako da nije dobro.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Vrh