Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ja iskreno ne vidim toliko opuštanje. Doduše, uzorak su mi samo Maksi i lokalna pekara i prodavnica mlečnih proizvoda i tu je možda 5% onih koji ne nose maske.

Ljudima niko nije dovoljno jasno i slikovito objasnio da maske u ogromnoj meri gube svoju zaštitnu ulogu ako dobro ne prijanjaju na lice. To znači da veća količina nefiltriranog vazduha može da prođe između lica i ivica maske, tj ako tu postoji razmak. To je još jedna od gomile grešaka kriznog štaba. Takođe, ne valja ako su mokre. Dolaze jesenje kiše i vlažno vreme, pa vodite računa o tome. Podrazumeva se da je sve još mnogo gore ako se nose samo forme radi, neprivezane ili pomerene ili na bradi, samo da se vidi da su tu. Takvima mogu samo sa priložim jedan veoma elokventan i svima razumljiv obrazovni plakat koji bih ja pre svega polepio po autobusima. Samo malo primenjene psihologije, pa bi veće koristi bilo od 10 sednica kriznog štaba. Ako se već obraćate nekome, morate izbarati odgovarajući jezik za njegovu grupu.

Wear your mask properly - 343l7opl0x751.jpg

Što se tiče stanja u pojedinim zemljama to su sve samo slučajni delove globalnog trenda. Nešto pre ili nešto kasnije je manje važno kad se posmatra šira slika. Dolazi zima.

novel-coronavirus-cases-worldwide-10-october-2020.png

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782788#p782788:3bwv84av je napisao(la):
astrodule » 11 Okt 2020 11:41[/url]":3bwv84av]Ja iskreno ne vidim toliko opuštanje. Doduše, uzorak su mi samo Maksi i lokalna pekara i prodavnica mlečnih proizvoda i tu je možda 5% onih koji ne nose maske.
Među osnovcima, od 5-og razreda pa naviše i srednjoškolcima, sam video najviše njih koji ne nose maske. Ali ne bih rekao da je to u ogromnom broju. Mada, ni ovi što se nabiju u kafiće, koliko sam primetio u prolazu, nisu baš revnosni što se tiče nošenja maski.

Zuma, jel ti stvarno misliš da ljudi nose maske ispod nosa zato što ne znaju?
Većina koja to radi, radi zato što ih maske smaraju ili ne mogu da dišu s njima. I pritom ne pričam samo o ljudima u godinama, nego ima i dosta mladih koji pate od alergija ili onog sindroma hronične zapušene jedne nozdrve (ima to neko stanje, ne znam mu tačan naziv). I njima nije baš svejedno da li dišu ''iz maske'' ili bez opstrukcija. A tu su i oni kojima je do***čilo više da po 8-10 sati svakog dana drže opstrukciju preko nosa dok moraju da obavljaju svoju radnu dužnost za ionako ne baš neku platu (uglavnom).

Da li podržavam te ljude koji tako nose maske? Ne.
Da li sam jedan od njih? Ne.
Da li ih razumem? Da.

Jednostavno ljudima je preko glave više, pola godine smo svi robovi ove idiotske pandemije i histerije oko nje i mnogi višestruko ispaštaju zbog toga.

A što se tiče tih priča da ne valja maska ako je vlažna, ne valja ako je slabo zategnuta, ne valja ako stoji u šreh, ne valja ovo, ne valja ono... :roll: sve je to lepo i impresivno, ali ljudi moraju da funkcionišu i društvo mora da nastavi dalje. Ja da kupujem još 5 maski, nosim ih sa sobom i menjam svaki put kad vlažnost u njima pređe procenat preko vlažnosti bem li ga... Doline smrti... ne pada mi na pamet.

Ljudi nose maske kako znaju i umeju, kakve imaju i mogu da priušte i koriste. Krizni štab i svi Kurona histeričari će prosto morati da se pomire sa time i rade oko toga. :kafa: Treba sad cela planeta da stoji mirno i okrene se naopačke narednih 10 godina zbog virusa sa 0.2% smrtnosti, jeste nije nego... :kafa:

Ako moze Zuma da objasni svoje genijalno poredjenje nosa i kyte? Koja je slicnost? Na prstima ruke nosis rukavice kad TI je hladno, ne nosis kad TI je toplo. Druga stvar, gace koje Zuma propagira su preuske i time stetne za potenciju, pa ako stavi neke sire na svoju sliku, onda bi mu to na slici maske impliciralo siru masku, a koliko siru to verovatno ne bi odvelo u prilog njegovoj tezi.

Stvarno je bez veze ako moram da objašnjavam i tako očiglednu sliku. Njen smisao je da je neke stvari besmisleno raditi "na pola" jer su binarne prirode. Ili ih radiš kako treba, ili ih ne radiš uopšte, jer "na pola", ne rade na "na pola", nego ne rade NIŠTA. Pa ko gaće nosi TAKO, bolje da ih ne nosi uopšte. Isto i sa maskom. Ako je nosite TAKO, nemojte je nositi. Bez obzira da li tako zavaravate sebe ili druge, ni jedno ni drugo ne funkcioniše.

Sve to stoji i ja ti lepo napisah da ja nosim masku normalno. Ali da razumem i one kojima je to više dojadilo. Ili koji prosto ne mogu. Razumeš, ne mogu, prosto ne mogu da dišu i funkcionišu na već skembane disajne puteve ako im se na ono malo protoka kroz grkljan stavi još jedna opstrukcija.

I da te pitam nešto - dokle ti misliš da se ovako gura? Još ovu zimu? Još godinu dana? Još 5 godina? 10 godina? Dokle ovako?

Ti slučajevi koje si spomenuo, koji bi kao opravdali to nošenje maske ispod nosa, njih ima toliko malo da su praktično statistička greška. Budimo realni, ljudi koji nose maske ispod nosa su isključivo i samo lenji i osećaju se nešto posebno. Nema tu nikakvih problema sa disanjem, ne mogu da izdrže u prevozu u proseku pola sata da nose masku. To su isti oni što im smeta otvoren prozor u autobusu bez klime jer će ih ubiti promaja, kao i zatvoren prozor u klimatizovanom autobusu jer će ih ukočiti hladan vazduh od klime. Ništa drugo tu nema, nije da ne umeju da nose maske ili da im one otežavaju disanje, ne, nego su to lenji ljudi koje je izgleda sramota da nose maske i koji glume neku svoju predstavu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nbqVg6fn6-8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qDeP7-rUZmo[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782803#p782803:r29fd19l je napisao(la):
Bender Rodriguez » 11 Oct 2020 11:42 am[/url]":r29fd19l]Zuma, jel ti stvarno misliš da ljudi nose maske ispod nosa zato što ne znaju?
Većina koja to radi, radi zato što ih maske smaraju ili ne mogu da dišu s njima. I pritom ne pričam samo o ljudima u godinama, nego ima i dosta mladih koji pate od alergija ili onog sindroma hronične zapušene jedne nozdrve (ima to neko stanje, ne znam mu tačan naziv). I njima nije baš svejedno da li dišu ''iz maske'' ili bez opstrukcija. A tu su i oni kojima je do***čilo više da po 8-10 sati svakog dana drže opstrukciju preko nosa dok moraju da obavljaju svoju radnu dužnost za ionako ne baš neku platu (uglavnom).

Da li podržavam te ljude koji tako nose maske? Ne.
Da li sam jedan od njih? Ne.
Da li ih razumem? Da.

Jednostavno ljudima je preko glave više, pola godine smo svi robovi ove idiotske pandemije i histerije oko nje i mnogi višestruko ispaštaju zbog toga.

A što se tiče tih priča da ne valja maska ako je vlažna, ne valja ako je slabo zategnuta, ne valja ako stoji u šreh, ne valja ovo, ne valja ono... :roll: sve je to lepo i impresivno, ali ljudi moraju da funkcionišu i društvo mora da nastavi dalje. Ja da kupujem još 5 maski, nosim ih sa sobom i menjam svaki put kad vlažnost u njima pređe procenat preko vlažnosti bem li ga... Doline smrti... ne pada mi na pamet.

Ljudi nose maske kako znaju i umeju, kakve imaju i mogu da priušte i koriste. Krizni štab i svi Kurona histeričari će prosto morati da se pomire sa time i rade oko toga. :kafa: Treba sad cela planeta da stoji mirno i okrene se naopačke narednih 10 godina zbog virusa sa 0.2% smrtnosti, jeste nije nego... :kafa:
Kupiš pakovanje maski jer im je cena beznačajna, pa ih rotiraš. Pri svakom izlasku uzmeš sledeću. Kad stigneš do kraja zaliha koje imaš, ponovo uzmeš prvu po redu. Ta prva se u međuvremenu osušila, a eventualni virusi na njoj su vremenom postali neaktivni jer ne mogu puno da opstanu izvan tela. Trivijalno, nikakav posao ili gubitak vremena.

Broj ljudi koji imaju stvarni medicinski problem koji ih sprečava da nose maske je beznačajan. Oni i ne moraju da ih nose jer ih nema puno. Kod ostalih je stvar uglavnom psihološke prirode i ima pre svega veze sa propagandom protiv maski. Ljudi lako poveruju u sve što im je lakše i prijatnije, bez obzira koliko je istina, pa otpor osećaju zbog TOGA, a ne što im stvarno smeta i što se ne bi mogli navići bez medicinskih problema. Doktori i hirurzi ih nose časovima, čitav svoj radni vek, radeći pri tome veoma zahtevne poslove kod kojih je potrebna maksimalna koncentracija i savršeno snabdevanje mozga kiseonikom. Na istoku ih decenijama nose stotine miliona. Kažu da lekarima iz Kine koji su nam u Aprilu došli u pomoć niko od lekara lice nije ni video, niti imaju predstavu kako zaista izgledaju, jer ih nikada nisu videli bez maske. Na iole većem brdu je parcijalni pritisak kisonika je manji nego u masci, dakle ne da ga je za nijansu teže uvlačiti, kao kod maski (što je prosto pitanje prilagođenja nesvesnog mišćnog rada grudnog koša), nego mu je bukvalno pritisak manji - tj ima ga manje - pa to nikome nije problem, itd, itd.

Mlađe ljude su ubedili da korona za NJIH nije opasna, pa većinu boli uvo. Pogotovo što to ima i prizvuk među mladima uvek trendovske pobune protiv establišmenta svake vrste i neke izjave hrabrosti, tobože: "ja se ne plašim", dok su ostali tobože kukavice i konformisti. Itd, itd. To su razlozi manjeg korišćenja maski, znači uglavnom socijalne prirode uz žestoku propagandu pobornika globalnih zavera i krajnje desnih društvenih teorija iz krugova onih koji su stvorili i pomažu da Tramp još veći procenat društvenog bogatstva prepusmeri bogatima, a ne medicina.

Mare,

Pa i ne slažem se. Ja nemam problema sa disanjem pa i meni ponekad dojadi da dišem kroz platno. Da ponovim - ne da skidam ili stavljam to platno, nego da dišem kroz njega. Prosto dosadi ti nakon celog dana. Nije prirodno. Nije normalno.

A mogu tek da mislim kako je ljudima koji moraju da nose te pelene po 10-12 sati dnevno u raznim uslovima. 1 sat na putu do posla, 8-10 sati na poslu, pa još 1 posle na putu nazad. Prekipi ti brate.

Opet ponavljam da ja masku nosim svuda gde je propisano i nosim je na ispravan način. Ali kažem, razumem ljude kojima je muka više i toga. Ajde bre, pa pola godine cela planeta robuje ovoj Kurona histeriji. :kafa: Okej, zaustavljeno je apsolutno nekontrolisano širenje. Okej, ispeglali smo krivu. Okej, navikli smo se na život s njom. Okej, brljamo ručice sa alkoholima kad god ulazimo u banku. Okej, merimo temperaturu kad god ulazimo u javne zgrade. Okej, držimo distancu. Okej, uradili smo XYZ neophodnih stvari u poslednjih 6 meseci. Okej, planeta je spasena od potpune podivljale pandemije koja bi u roku od dva meseca napravila kolaps zdravstva širom sveta.

Okej. I dokle sad ovako? :kafa:

Dok virus sam ne oslabi?
Dok se ne stekne kolektivni imunitet?
Dok se ne naprave prve proverene vakcine?
Dok se ne pronađe lek?

Pa to sve može da traje i 10 godina. Za to vreme, ako se ovako nastavi, svetska ekonomija će se desetkovati. Više će ljudi stradati u civilnim ratovima, nemirima, bedi, siromaštvu, gladi i resursnim krizama nego u najcrnjem mogućem kUrona scenariju.

Postaje bre bolesno više. Postaje iracionalno. Useravamo se od virusa koji ima smrtnost 0.2% i koji više, sve i da hoće, ne može da napravi kolaps zdravstva u svetu... a za to vreme ekonomija, društvo a i mentalno zdravlje čitavih zemalja odlaze u bestraga. Ne može bre više tako.

Inače odmah da kažem da se ograđujem od ovih grupa koje tvrde da disanje kroz masku oštećuje mozak zbog nedostatka kiseonika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782828#p782828:1f97ixa7 je napisao(la):
Zuma » Ned Okt 11, 2020 1:59 pm[/url]":1f97ixa7]
Kupiš pakovanje maski jer im je cena beznačajna, pa ih rotiraš.
Na pamet mi ne pada da dam ijedan dinar više zbog ove besmislene kUrona histerije.
Nadavao sam se i više nego dovoljno kad su na proleće i leto divljale cene maski, alkohola, papira, pa čak i hrane, odeće, razne opreme...

Imam jednu platnenu masku koju nosim i koristim stalno i perem na svaka dva dana. I imam par potrošnih (onih hirurških) što mi pretekle od maja. Ne pada mi na pamet da kupujem bilo kakvu dodatnu masku pa makar koštala i 20 dinara. Na meni ta industrija, i ta skupina ogavnih profiterskih gamadi koje su namlatile pare za ovih 6 meseci (mislim i na domaće i na svetske) neće više ni dinara zaraditi.
Broj ljudi koji imaju stvarni medicinski problem koji ih sprečava da nose maske je beznačajan.
Kako da ne. Samo u svom krugu najbližih prijatelja imam četvoricu. A na njih znam još trojicu koji do pre mesec dana nisu mogli da dišu zbog vrućinčina u kojima rade, a koje su nepodnošljive kad se diše kroz masku.
Doktori i hirurzi ih nose časovima
Ne, do kUrona histerije doktori i hirurzi su ih nosili maksimalno do 6 sati, jer 80% operacija ne traje duže od toga.
A tačno je da ih sada nose non stop, i zato umiru od premora i toplote, a po licu nose ožiljke i akne.
Kažu da lekarima iz Kine...
Ne zanimaju me lekari iz Kine. Daleko im lepa kuća.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782810#p782810:1mxc5xu5 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 11 Oct 2020 12:25 pm[/url]":1mxc5xu5]
I da te pitam nešto - dokle ti misliš da se ovako gura? Još ovu zimu? Još godinu dana? Još 5 godina? 10 godina? Dokle ovako?
Do široke raspoloživosti vakcine, tako da količinski može da pokrije bar 50% ili 60% stanovništva. A to će verovatno biti na leto sledeće godine. Ako budemo imali sreće možda i ranije, mada na to ne bih računao. To će da spusri "R" faktor ispod 1, pa epidemije neće ni biti, niti će moći ponovo da se pokrene. Nije baš prijatno, ali nije ni tako strašno. Sem, naravno, ako nam virus ne priredi neko neprijatno i neočekivano iznenađenje pošto je prlično nezgodan. Ali sumnjam u to.

Zuma ne razumem sad tvoj novi napad na "rad do pola". Šta fali polu koraku? Šta fali ruci savijenoj u laktu do pola? Šta fali pojesti pola umesto cele torte? Šta fali božanskoj podeli ljudi na dva pola, umesto jednog? itd itd. Druga stvar kyta kojom si nas ovde častio, može da se pomera ulevo i udesno u tim gaćama, dok nos ne može, pa ne vidim ni tu nikakvu sličnost "nošenja". Dakle, poređenje je šuplje sa svih strana, odbacuje se kao neadekvatno.

Fali to da u prirodi postoje veličine koje su kontinualnog i deljivog tipa, pa mogu da se dele na manje komade (ili da imaju više stanja u isto vreme), a postoje i binarne, koje ne mogu. I mali komad torte je i dalje torta iste vrste, ali ne možeš biti na dva udaljena mesta istovremeno. Ili si na jednom ili na drugom. Niti možeš biti na oba, niti delimično na jednom, a delimično na drugom.

Uh ovo si sad baš lupio. Teeeeško da se ovakva pandemija može meriti i opisivati isključivo binarnim vrednostima i parametrima.

To je kao kad bi hteo da opisuješ, meriš i lečiš kancer isključivo binarnim vrednostima.
Ne, to prosto ne ide tako. Ne deli se samo na 0% i 100%, već postoje i vrednosti između.

A nije ni normalno da ljudsko biće takav problem pokušava da rešava binarnim vrednostima i pristupom. To rade mašine. A mašine i dalje nisu na nivou ljudskog mozga. A čak i ove vakcine što se sad razvijaju, razvijaju ih ljudski mozgovi i iskustvo. Svi oni besmisleni AI o kojima se trubilo kao o otkrovenjima i spasiteljima čovečanstva... su se u ovoj pandemiji pokazali skoro pa potpuno beskorisnim. Sve se na kraju svodi na naučnika i njegov mozak i gomilu pokušaja i ispravki.

Pričali smo o maskama, ne o pandemiji uopšte. Maske ili filtriraju skoro sav vazduh, a time i viruse, ili ne. To je binarne prirode jer ako između obraza i ivice maske postoji veći otvor, onda je otpor strujanju vazduha bitno manji na mestu tog otvora, pa će većina vazduha (i virusa koje vazduh nosi) da se kreće putanjom manjeg otpora, tj kroz otvor uz lice, a ne kroz veoma gustu tkaninu kako bi trebalo. Na taj način maska NAGLO gubi najveći deo svoje efikasnosti, jer vazduh više i ne prolazi kroz nju. Zato se to može posmatrati kao binarna situacija, dakle ili - ili. Ili je nosite priljubljenu uz lice tako da okolo, uz lice, nema većih rupa, i onda radi kao što je zamišljena, ili NE, a onda ne radi uopšte, jer vazduh i ne prolazi kroz nju.

Da vidimo šta kaže Google kada ga pitamo kakve su prognoze o tome koliko će smirivanje i rešavanje kUrone potrajati.

Napominjem da sam filtrirao pretragu tako da mi daje samo vesti i izjave od 1. jula ove godine. Znači da budu ažurnije i da su nastale posle onog prvog talasa iz aprila i maja. Odnosno kad je već prikupljeno podosta informacija i iskustva u lečenju Kovida, i sa svih strana sveta.

Pa kaže:
kurona.jpg

I evo šta kaže jedan od tekstova iz screenshota:

Stvaranje efektivne vakcine protiv Kovida je tek prvi korak. Proizvodnja i distribucija će potrajati godinama

Znači, u najboljem slučaju, svet će početi da dobija bitku protiv kUrone tek tamo negde oko 2022. U najboljem slučaju.
Jel treba dalje da objašnjavam šta će u međuvremenu da se desi sa svetskom: ekonomijom, društvima, geopolitikom i mentalnim zdravljem stanovništva... ako dotle nastavimo da živimo ovako kao robovi statistike, šizofrenih podeljenih paničara i podmuklih medija koji zarađuju na histeriji? :kafa:

Kad veliki kapital gubi pare, onda on brzo reši problem. A ovaj je samo pitanje skaliranja proizvodnje vakcine i broja lokacija na kojima se ona može davati, što je trivijalan i privredi veoma dobro poznat problem. Te vesti su prenaduvane.

Pa zar sama reč binarno ne podrazumeva dvojnost, tj dva dela, podeljenost na dva pola? Ja mogu i kontinulanu stvar poput pomeranja lakta iz savijenog u ispravljen položaj nacrtati binarno, tj u dva frejma: 0.savijen lakat i 1.ispravljen lakat. Ali to i dalje ne znači da je ruka savijena u pola, loša stvar.

Ahaaaaa, znači vesti o ekonomskom, društvenom i političkom udaru zbog koronahisterije i dugogodišnjem oporavku su prenaduvane...
A vesti o Kovidu koji će da utepa pola planete ako ne nosimo maske i ne brljamo ručice alkoholom nisu prenaduvane...

Interesantno.

Naučnici pozivaju na strategiju kolektivnog imuniteta za niskorizične grupe

Autori deklaracije – Sunetra Gupta sa Univerziteta Oksford, Džej Batašaria sa Univerziteta Stenford i Martin Kuldorf sa Univerziteta Harvard – tvrde da zaključavanja i ograničenja imaju ''razarajuće efekte' na javno zdravlje jer narušavanjem rutinsku negu i štete mentalnom zdravlju, a najveći teret snose siromašni.

https://mikehulme.org/covid-19-the-great-barrington-declaration/

Konačno postoje jasno šta su naučnici u startu pričali, da su epidemiološke mere neophodne samo u cilju pljoštenja krive pri vrhuncu talasa da se ne bi preopteretili zdravstveni sistemi i da su "corona free" fantazije ne samo neostvarive nego duboko štetne. Paničari su nas uništili katastrofalnim i nestručnim merama i i dalje to pokušavaju, evo Merkelova hoće da zabrani prodaju alkohola kao meru protiv širenja korone (?!)

Neophodno je samo oboriti zaraznost virusa pomoću nošenja maski i izbegavanja masivnog okupljanja kako bi se virus sporije širio i neopteretio zdravstveni sistem, sve preko toga je iživljavanje koje će dugoročno više da šteti ljudi nego da im pomogne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782856#p782856:3j2hpnv3 je napisao(la):
Earthmoving » 11 Oct 2020 01:51 pm[/url]":3j2hpnv3]Pa zar sama reč binarno ne podrazumeva dvojnost, tj dva dela, podeljenost na dva pola? Ja mogu i kontinulanu stvar poput pomeranja lakta iz savijenog u ispravljen položaj nacrtati binarno, tj u dva frejma: 0.savijen lakat i 1.ispravljen lakat. Ali to i dalje ne znači da je ruka savijena u pola, loša stvar.
Ne. "Binarno" znači da neki sistem po definiciji može imati samo dva stanja. Recimo računarska memorija, stanje u registru procesora, itd. Stanje jedne memorijske lokacije može biti samo 0 ili 1, ništa drugo. To su "Biti" (Binary Digit - binarni broj, onaj koji ima samo dva moguća stanja, a ne deset kao dekadnom sistemu, ili bezbroj kao broj tačaka na pravoj). Svi računari rade samo tako. Novčić može da padne i smiri se samo na lice ili glavu. Nema trećeg stanja. Analogija sa laktom nije dobra jer taj zglob može biti u bilo kom položaju između krajnjih, pa to nije dobra predstava binarnih sistema. Memorijska lokacija ne može. itd. To je duga priča.

Ovde je čitava poenta bila da maska NAGLO gubi na efikasnosti ako se nepravilno nosi, pa realno ima samo dva stanja. Ili se nosi kako treba i radi kao što je zamišljena, ili ne. Ako se ne nosi kako treba onda od nje NAGLO prestajete da imate bilo kakvu korist. Dakle ne da radi nešto lošije, nego ne radi uopšte. Mislim da to mnogi ne znaju pošto im niko nije rekao, pa za nošenje "ofrlje" neki verovatno misle i da je to dovoljno dobro za njih, pošto im je imuni sistem relativno jači pa je njima i mala zaštita dovoljna. Međutim ta zavisnost nije linearne prirode. Tj jedno (zaštita) nije proporcionalno drugom (ispravnosti nošenja). Nego je binarna. Ili radi kao treba kad se nosi kao treba, ili ne radi uopšte.

Vrh