Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ljudi će umirati ako ne prime odgovarajuću medicinsku negu, a mogu da je ne prime ako zdravstveni sistem ne može da ih zbrine.
A znamo kakav je naš zdravstveni sistem.
Nošenje maski u javnom prevozu, u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja ili kroz koji prolazi veći broj ljudi je neki minimum koji može da doprinese smanjenju broja zaraženih.
Zarad svojih najbližih i kao podrška prijateljima i poznanicima, bivšoj devojci i ostalima koji rade u zdravstvu, nije mi nikakav problem da stavim masku kada negde ulazim.

Meni žena radi u zdravstvu i, eto, problem mi je, jer to nema veze sa životom. Stavljam samo kad postoji mogućnost da se s nekim svađam - jer mi to ne treba - osim u Ikei, koja mi je baš lepo legla, jer je švedska prodavnica. A uz to ima i restoran, u istom prostoru, gde se maska ne nosi. Kao i svaki tržni centar.

A svakako, u kancelariji je ne nosim, kao ni bilo ko drugi, što već stvari čini izrazito besmislenim.

Danas maska, sutra žuta traka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782368#p782368:30qie5qq je napisao(la):
Пантограф » 09 Oct 2020 06:20 pm[/url]":30qie5qq]

Oprosti Pantografe, uz svo dužno poštovanje, ali ovo je najgluplja stvar koju sam na ovom forumu pročitao. A znaš i sam šta čovek može na javnom forumu da pročita.

Moj teča je epidemiolog u Danskoj (a radio je ranije i u Švedskoj). Mogu da ti prenesem šta on kaže za maske, a to je da su maske najjeftinija i najednostavnija mera koja može da se primeni na suzbijanje ove epidemije. A ako hoćeš da čuješ kako izgleda kada se razboliš od kovida - rado bih te povezao sa bliskim mojim prijateljom, koji vuče neke simptome i posledice još od aprila.

Toliko od mene na tu temu.

Ink, kakva crna uvreda, namerno pišem provokativno protiv gluposti koja se širi, pa nema uvrede.

Gde su to maske zaustavile, ili čak usporile virus? Eno, u Crnoj Gori je obavezno nošenje i na otvorenom - što, naravno, niko ne poštuje - i imaju danas više obolelih nego u celom prvom talasu. I svuda u principu isto. Francuska?

U Srbiji, u Beogradu se zaraza širi najbrže, iako ljudi pretežno nose maske, dok ih po nekim malim mestima skoro niko ne nosi, pa se sporije širi deset puta. Veliki grad - mali grad, strukturne razlike, maske tu nemaju veze.

Idem nedeljno na pet sastanaka i na dva ručka/večere, i onda ću da nosim masku u obližnjem Maksiju, sa još dvoje ljudi u samoposluzi. A ispred prodavačice pleksiglas.

Jesam voleo Ministarstvo smešnog hoda od Montija Pajtona, al ja to ne bih da živim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782368#p782368:dcflnnl5 je napisao(la):
Пантограф » 09 Oct 2020 06:20 pm[/url]":dcflnnl5]

Da si napisao "Danas maska, sutra svi moramo sa se pozdravljamo sa: "Aco, Srbine!", kao "Hajl Hitler!" " , pa da prihvatim, ali ovo je besmisleno koliko i tvoje inaćenje.
A sa tobom se inače slažem u 99,99% tvojih stavova na forumu... osim na ovoj temi.

Pa "žute trake" su naterali da nose da bi ih izdvojili, stigmatizovali, ponizili, dehumanizovali pred pljačku i istrebljenje....
A za maske je preporučeno da ih svi nose - zato što, da ne preterujem, nije da bukvalno spasavaju živote, ali pomažu u naporu da se bolnice ne zaguše sa brojem pacijenata koje ne mogu da zbrinu...i ovako imaju previše redovnog posla. OK, na neki način - da - pomažu da se spasu životi.

Glupo ti je poređenje, bez ikakve namere da vređam. Evo, zamoliću te da to poređenje više ne koristiš. Hvala.

Svi koji nosimo maske smo regrutovani; oni koji ih nose rado, oni su dobrovoljci. U vojno neutralnoj Švedskoj ih ne nose. Ja se slažem sa švedskim epidemiolozima. I sa beloruskim.

Žao mi je, ali sa našim, američkim, francuskim, britanskim... ruskim... se ne slažem, jer mi se čini da rade pogrešno.

Da ne bi bilo zabune, da smo u stanju koje savršeno podseća na 1914, upravo je izjavio i Henri Kisindžer. Skromno ću primetiti - koji mesec posle mene, ali sigurno ne zato što je posle mene to shvatio, nego zato što se suzdržavao. Ja sam ovde anonimno i ne moram da se suzdržavam.

Tako da, kad dođe vakcina, sedite i čekajte šta će sledeće da se pojavi. Ili verujte da svetske sile prate Gebreselasija iz SZO-a, jbg, Abisinac je to prevejani.

Ukazaću vam na još dve činjenice, a onda odoh na vikend, i da ne nosim zar i feredžu:

1) Velika većina vas je ovde podržavala i policijski čas, verujući u parole koje se iznose bez ikakvog uporišta u stvarnosti;

2) Većina vas i sada veruje u parole. To me podseća npr. na nemačke socijaldemokrate koji su ipak pošli sa pruskim generalima u rovove... i tamo ostali nekoliko godina.

Razmislite. I samo logika, ništa parole ('maske sprečavaju preopterećenje zdravstvenog sistema' i sl.). Ne može drvena furuna.

"Danas maska, sutra žuta traka" je parola, ono za nošenje maske je normalna lekarska preporuka.
Lep vikend!

Situacija iz Italije, konkretno iz Rima.

Uvedena je obaveza nošenja maski i na otvorenom a ne samo u zatvorenom. 99% ljudi poštuje meru, medjutim većina od njih uključujući i mene masku nosi do ispod nosa da bih mogao normalno disati. Sem kada ulazim negde stavim je normalno.

Po mom mišljenju uvodjenje ove mere je čisto psihološko pitanje da bi ljudima objasnili da je situacija ozbiljna. U stvarnosti mera je potpuno besmislena jer u restoranima i barovima niko ne nosi masku iz očiglednih razloga.

Tako ispada da ako se mimoidjem sa nekim na ulici treba da nosim masku ali ako za vreme sieste odem na ručak u restoran gde ću neko vreme sedeti zbijen pored drugih ljudi onda ne treba da je nosim.

Mozda ja nešto ne razumem ali ova mera po mom mišljenju sem širenja straha i podizanja ozbiljnosti situacije nikakvu drugu upotrebnu vrednost nema.

Pa upravo je u tome i stvar: političari nešto preduzimaju, zato što su naučeni da moraju nešto da preduzmu. Da ne bi birači rekli da nisu ništa preduzeli. A sad su tu i drugi faktori.

Apropo maski, eto ga: Nemci nose maske, korona upravo eksplodirala.

I gde su to maske usporile virus...?

U Srbiji, jedina smislena epidemiološka mera koja je pomogla smanjenju pritiska na zdravstveni sistem a koje mogu da se setim, jeste pojačano grejanje beogradskih stanova zimus. Ostalo je, ali sve do kraja, budalaština.

Sličan efekat bi imala i besplatna podela dodataka za ishranu, boljih vitaminskih paketa stanovništvu (kad neko ima rak, onda šalje nekoga od rodbine da čeka Orthomol Immun kod Vuka, jer je tamo 500 din. jeftiniji - mesečna doza je oko 50 evra, i služi baš da se ljudi teže razbole). Eto, baš to vlasti ne pomišljaju da urade, a spasli bi neke živote, jer, korona kao i svaki virus, napada ljude sa slabijim imunitetom. Al maske su zicer - i marketinški uspeh, što se i vidi po prihvatanju od strane forumaša.

Pijte vitamine, makar Centrum, ako ne nešto bolje.

A da ne ostanem bez parole: Brnjice za okupatore!

Nošenje maske je jedna od najtestiranijih mera ikada, u poređenju sa bilo čim drugim iz medicine i bezbroj puta je potvrđena njena efikasnost. I hirurzi i lekari vezani za zarazne bolesti ih nose otkao je izmišljen mikroskop, pa su najzad videli sa čime se bore (ustvari i pre toga pošto se nešto slično pretpostavljalo). Na istoku ih stotine milona običnih ljudi nose decenijama, pa postoji čitavo brzo podataka o tome koliko su korisne. Nema ni trunke sumnje da pomažu. Ako se negde ne koriste, kao u u restoranima tokom jela, to je samo zato što je to tehnički nemoguće ili teško izvesti, a ne zato što ne bi pomoglo kad bi bilo moguće. Nauka se ne svodi na nečije slobodno mišljenje pa treba da glasamo šta je istina na nekakvim izborima. Čitave civilizacije su propadale onda kad dođe do toga da umesto istraživanja šta se tokom neke krize zaista dešava njihovi postupci počnu da zavise od toga šta moćne osobe VERUJU da se dešava. Tvoja priča koja veliča samo "imunitet" a ignoriše pokušaj da se omete slobodna cirkulacija uzročnike bolesti je kao nešto što nam je došlo iz srednjeg veka, kao da poslednjih par stotina godina medicine nije postojalo. Pa već su doktori sa ptičijom maskom pokušavali da iz vazduha filtriraju nešto što su znali da postoji iako im je bilo nevidljivo.

Ne, ne mogu da pomognu ako kriza traje godinu dana, žao mi je. Matematički je nemoguće da mogu. Možda mogu da pomognu samo u situaciji kad izvesno odlaganje znači i spas, a u ovom slučaju ne znači. Što se i pokazuje: Nemci upravo sa 2.000 na 4.500 slučajeva dnevno. A biće i 14.500.

E, sad stvarno odoh na vikend, podstakao me Milakijev logičan post da uskočim

Naravno da mogu da pomognu jer sa maskama ni posle godinu dana neće biti zaraženo čak ni blizu 100% stanovništva. A za mnoge od tih "dobitak" može biti bukvalno njihov život. Plus što se "sabija i produžuje kriva" zaraze, pa se smanjuje udarac na medicinski sistem, a time eliminiše i "višak smrti" zbog toga.

Zuma ja se nisam dotaka toga da li maske pomazu ili ne. Dotakao sam se činjenice da kada šetam i bukvalno se samo mimoilazim sa ljudima (sreća pa je Rim prilično pust u odnosu na normalne okolnosti) moram da nosim masku (valjda imaju neke kazne) ali onda sednem da ručam ili popijem kafu i budem okruzen sa drugim ljudima koji isto ne nose maske duzi vremenski period.

Dakle ako je s*anje i moramo da nosimo maske i preti kolaps zdravstvenog sistema i situacija je zeznuta onda se stavi zabrana na sve uključujući i restorane i barove i trkače.

Da to sam zaboravio u prvom postu, šetači nose maske a gomila trkača ne mora da ih nosi. Pa zaboga ko mi je potencijalno veći prenosnik virusa: šetač ili trkač koji prodju na jedan metar od mene?

Moj post nije uperen protiv nošenja maski već protiv besmislenih mera koje donose političari da bi opravdali svoje pozicije.

Zavešiću post prikladom izrekom Ive Andrića:
Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svetom, umrli bi od straha.

Maske su toliko efikasne u suzbijanju respiratornih zaraznih bolesti da tolerišu čak i situaciju kad ih ne nose svi već samo znatan deo populacije. Jedino što tako asocijalnih ne sme biti baš previše. Uvek će postojati zadrti, prevareni, ostrašćeni, sebični pa čak i pravi psihijatriski slučajevi. Zbog toga dobri političari pokušavaju da budu realni i mere čine dobrovoljnim kad god ima izgleda da većina sama vidi šta je korisno. Nije nošenje maski takmičenje pa da budemo povređeni što ih drugi ne nose. Naravno da to smanjuje i vrednost naših napora, ali često je dosta ako i malo pomaže. Ljudi koji osećaju odgovornost prema društvu to rade i zbog sopstvene savesti i činjenice da postoji neki kulturni ili obrazovni nivo ispod koga osoba NE ŽELI da ide, sama zbog sebe, a ne samo zbog lične koristi ili zbog drugih.

I još jedna stvar. Ljude može biti bukvalno sramota ako drugi vide koliko su lako izmanipulisani bukvalno idiotskim teorijama (a ustvari političkom propagandom) Trampa i onih koji koju stoje iza njega. Otkad je to nošenje obične medicinska maska postalo simbol neslobode??? Pobogu! Kako vam nije jasno da su to oni izmislili samo zato što je zgodan slogan koji je dodatno i u skladu sa tobožnjim "osnovnim vrednostima" Američkih Republikanaca? Kao da je bezosećajnost i sebičnost igde osnovna vrednost! Ako jeste ikakav simbol, a NIJE i nikada nije ni bila, onda je simbol da vam je stalo do drugih i da razumete da maske štite i njih i u znatnoj meri vas same, tako što smanjuju "viral load", tj broj udahnutih virusa, što ili vaš tok bolesti čini bitno blažim, ili se uopšte ne razbolite jer se imuni sistem lako izbori sa malim brojem virusa koji ipak prođu kroz nesavršenu masku. Pa ako je simbol, onda je simbol PAMETI i BRIGE za druge. Ako u sred svetske pandemije koja se dešava jednom u STO GODINA masku ne nosite tamo gde to ima smisla, onda bi ona pre svega drugog mogla biti ne samo simbol nego i šljašteći neonski znak svima u okolini, da vas Tramp i njegovi vuku za nos pošto ste veoma lak plen za apsurdne gluposti, da ne kažem sad nešto još gore ali tačnije.

I još nešto u vezi maski pošto me optužuju da sam za lockdown samo zato što vidim i retke situacije kad i on u nekom obliku može biti koristan. Evo moje davne poruke od 30. Marta kad sam pisao protiv svih bespotrebno strogih mera za kojima nema potrebe, kao i svih drugih neumerenosti lockdown-a. Ova poruka je skup velikog broja naučnih studija koje pokazuju koliko je nošenje maske efikasno, pogotovo video, dakle moj tadašnji apel da se nepotrebno stroge mere zamene nošenjem maske. Ako sam ja tada to mogao da znam, mogao je i krizni štab. Ali pogotovo sada, u Oktobru, više nema mesta da JOŠ raspravljamo o stvarima o kojima niko obrazovan više ne raspravlja. Ako je to sada razumeo i naš krizni štab, onda vam je jasno da je to jasno već bukvalno svima (ako ne računamo Trampovu sektu).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722065#p722065:2s73anrx je napisao(la):
Zuma » 30 Mar 2020 01:59 am[/url]":2s73anrx]Da bi bilo jasno koliko mnogo ima prostora za mere suzbijanja širenja zaraze koje imaju isti ili veći efekat, a bitno manje narušavaju zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva, evo jedne sjajne i detaljno dokazane kompilacije naučnih radova koje pokazuju koliko je obično nošenje maski ustvari efikasno.

Ono u čemu se bukvalno svi epidemiolozi slažu da je često pranje ruku jedna od najvažnijih i najlakših mera koje svi moraju da preduzmu. Međutim ovaj naučni rad je detaljno ispitivao efikasnost raznih mera usporavanja širenja respiratornih virusnih epidemija. Rezultat je da je nošenje obične maske čak efikasnije u usporavanju širenja epidemije i od nedvosmisleno izrazito korisnog pranja ruku! A nošenje N95 (FFP2, "nano") maske je efikasno čak 91%.

file.php

Pa onda, recimo ovaj slajd. Ako samo 10% populacije nosi maske, brzina širenja virusa je već u izvesnoj meri redukovana. A ako svega 25% populacije nosi maske, širenje je DRASTIČNO usporeno (crvena strelica).

file.php

Pa recimo ovo. Plave linije su tok širenja zaraze ako niko ne nosi masku. Crtkane linije su ako N95 maske nosi, redom, 10%, 25% i 50% stanovništva, čak i kad su one samo 20% efikasne u sprečavanju prodiranja virusa.

file.php

Dakle, ako samo 10% stanovništva nosi samo 20% efikasnu masku, broj slučajeva se već smanjuje za 20%

file.php

Sve to i još mnogo više imate u ovom videu.

Pa zašto onda nismo kupili maske u januaru i februaru? Ili čak početkom marta? Sad bi bili u drastično drugačijoj situaciji.

Ili zaboravimo na to. Zašto ih SADA nemamo, bilo kakve? Ne možemo da masovno sašijemo neku bolju krpu za sve Srbe? Previše teško? Nego se uvodi 24-časovna zabrana? Alo! Gde je tu pamet?

Želim da kažem da sigurno ima još takvih rešenja koja mnogo pomažu, kao ove maske, a nisu destruktivna ni izbliza kao veoma široke i drakonske zabrane. Zašto maske nemaju svi u samoposluzi ili pošti? Zašto se više ne dostavlja hrana na kuću? Itd, itd. Do sada je bilo ... uzevši u obzir sve otežavajuće aspekte, bar relativno dobro ... ali ove najave već sugerišu gubljenje svake moguće mere, odlazak u nešto što je kotraproduktivno.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_JH04M04eQQ[/youtube]

@Pantograf
Apropo maski, eto ga: Nemci nose maske, korona upravo eksplodirala.

Ovo baš i nije tačno. Da, nose se maske u prodavnicama i u prevozu, ali je radilo dosta klubova, jako puno okupljanja je bilo tokom leta tako da me i ne čudi da se broj povećao. Meni je delivalo da se mere mnogo više poštuju u Srbiji nego u Nemackoj iskreno.
Druga stvar je što mi o njima imamo najoozitivnije mišljenje i mislimo da oni sve sprovode kako treba. Na primer, imam koleginicu iz Garmiša (ko prati zna da je pre nekoliko nedelja dole buknuo virus zbog amerikanke koja je išla po barovima) i kolegonica mi kaze da su ljudi dole prilično konzervativni inače (to i nije neko iznenadjenje) i da dosta ljudi ne veruje u maske i neće da ih nosi.

Ovo za Italiju nije pitanje verovanja u efikasnost maski nego zdravog razuma. Vlada Italije ovim merama poručije da je opasno ako se mimoidjete sa nekim na ulici, ali nije opasno ako sedite bez maske sto do stola pored drugih ljudi u restoranu.

Virus se prenosi kao i svaki drugi. Ljudi previse nepotrebno sire paniku. I dalje sam za ozbiljnost, sto se tice ove situacije, ali za paniku, posebno preteranu nisam. I nisam u fazonu da ako sam se rukovao sa nekim i ispostavi se da je on zarazen, da sam automatski i ja. A ljudi tako gledaju. Korona ce da prodje, ali mozgorona, od koje mnogo ljudi boluje, samo ne zna, tesko da ce, bar kod nas. Nije problem sto su ti ljudi panicari, nego sto oni su svoju paniku vrlo brzo i dobro sire na druge ljude.

Koronom covek moze da se zarazi kao i svakom drugom bolescu i ona nije u tom smislu nista vise zarazna od drugih. Mozemo sada uzeti da pratimo neke druge bolesti od kojih moze da se umre i za dobar broj bi imali da proglasimo epidemiju zbog njih. Tipa zbog sezonskog gripa, svake godine moze da se proglasi epidemija.

Stariji ljudi, ciji su organizmi slabiji i istoseni, naravno da su ranjiviji, kao i za sve druge bolesti. I Covid je predstavljen kao najopasnija bolest na svetu, a mnogo je opasniji, nedao Bog nikome, rak nekog organa.

Licno znam sada vec veci broj ljudi koji su prelezali Covid i hvala Bogu, svi oni su i dalje medju nama. A malo njih je i dalje na ovom svetu, koji su imali rak.

Ja garantujem da 95% ljudi ne može da shvati, zapamti kako se virus prenosi. Neki neće jer ne veruju nikome, ali kada se izbace svi teoretičari zavera i kada bi neki epidemiolog jasno i glasno rekao da je najveća verovatnoća zaraze takva i takva (duži blizak kontakt sa zaraženom osobom) i da je veoma teško zaraziti se posredno tipa dodirom pa tim rukama diramo lice ili nos.

I opet ljudi ne razumeju tu verovatnoću, tj. plašiće se veoma male verovatnoće da će se zaraziti na otvorenom, ali se neće plašiti isto toliko male verovatnoće da poginu u saobraćaju usled nevezivanja pojasa na zadnjem sedištu ili usled prelaska ulice na crveno.

Ova pandemija je odličan test za mnoge oblasti (psihologija, ekonomija i naravno medicina)

Da je korona virus smrtonosniji od sezonskog gripa je već dokazano brojnim naučnim i statističkim studijama. O tome više nema diskusije.

Da maske efikasno smanjuju širenj zaraze potvrđuje iskustvo gusto naseljenih zemalja i gradova u Aziji. Potkrepljeno raznim studijama i procenama.

Nošenjem maske ne štitiš samo sebe, već i ljude oko sebe koji su možda u ugroženim kategorijama. Što je veoma bitno pošto ne možeš da znaš da li si osoba koja bez simptoma prenosi virus drugima.

Drago mi je što neki ovde znaju ljude koji su preležali virus bez ozbiljnijih posledica. Ja sam nažalost izgubio jednog poznanika koji je preminuo (imao je pedeset i nešto godina, blaži oblik dijabetesa i ostavio je za sobom dva sina) i imam prijatelja koji (uprkos činjenici da je mlad, zdrav i sportista) vuče simptome od aprila koji ga sprečavaju da radi svoj posao u punom kapacitetu.

Moja supruga je u ugroženoj kategoriji i svako ko ne nosi masku u njenom prisustvu ugrožava njenu bezbednost i zdravlje. Tako da možete više svi da od _______ sa tim teorijama zavere i ostalim sebičnim stavovima. Ako ne želite da nosite maske zbog sebe, budite odrasli i odgovorni građani i učinite to zbog ljudi oko sebe. Nismo više deca.

[youtube]https://youtu.be/Y47t9qLc9I4[/youtube]

To apelovanje da budemo ljudi i da mislimo na druge ne pali ni u mnogo razvijenijim društvima.

Tvoja supruga bolje da ima pri sebi neku bolju masku koja prijanja uz lice da može da je stavi na prometnim mestima. Ne vidim drugo rešenje :(

Imam kod kuće ovu masku, kažu, za razliku od hirurške, zaista efikasnu u zaštiti od virusa, neotpakovanu i neupotrebljenu:

https://www.babycare.rs/collections/zelena-maska

Pošto je neću ni koristiti, ko se oseća ugroženim, može da mi pošalje adresu na PP i dobiće je od ponedeljka, poštom.

Redovna cena je kao 20 hirurških maski. I bezbedni ste, a ne terate nikoga da se pokriva.

Tako će zaista neko moći i da se zaštiti, umesto da uživa u lažnom osećaju sigurnosti koji pruža aktuelni maskenbal.

Zašto li političari ne podstiču ovakav pristup? Možda zato što oni celog veka ne rade ništa efikasno i smisleno, nego samo organizuju maskenbale?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782536#p782536:dhfwiuvx je napisao(la):
astrodule » 10 Oct 2020 12:11 pm[/url]":dhfwiuvx]To apelovanje da budemo ljudi i da mislimo na druge ne pali ni u mnogo razvijenijim društvima.

Tvoja supruga bolje da ima pri sebi neku bolju masku koja prijanja uz lice da može da je stavi na prometnim mestima. Ne vidim drugo rešenje :(

Hvala Dule, ima ona najbolje maske koje smo uspeli da nađemo. Ali ipak bi bilo dobro da je ljudi oko nje ne pokrivaju kapljicama svoga daha koje potencijalno sadrže virus.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782525#p782525:12or4db5 je napisao(la):
Blade » 10 Oct 2020 10:17 am[/url]":12or4db5]Virus se prenosi kao i svaki drugi. Ljudi previse nepotrebno sire paniku. I dalje sam za ozbiljnost, sto se tice ove situacije, ali za paniku, posebno preteranu nisam. I nisam u fazonu da ako sam se rukovao sa nekim i ispostavi se da je on zarazen, da sam automatski i ja. A ljudi tako gledaju. Korona ce da prodje, ali mozgorona, od koje mnogo ljudi boluje, samo ne zna, tesko da ce, bar kod nas. Nije problem sto su ti ljudi panicari, nego sto oni su svoju paniku vrlo brzo i dobro sire na druge ljude.

Koronom covek moze da se zarazi kao i svakom drugom bolescu i ona nije u tom smislu nista vise zarazna od drugih. Mozemo sada uzeti da pratimo neke druge bolesti od kojih moze da se umre i za dobar broj bi imali da proglasimo epidemiju zbog njih. Tipa zbog sezonskog gripa, svake godine moze da se proglasi epidemija.

Stariji ljudi, ciji su organizmi slabiji i istoseni, naravno da su ranjiviji, kao i za sve druge bolesti. I Covid je predstavljen kao najopasnija bolest na svetu, a mnogo je opasniji, nedao Bog nikome, rak nekog organa.

Licno znam sada vec veci broj ljudi koji su prelezali Covid i hvala Bogu, svi oni su i dalje medju nama. A malo njih je i dalje na ovom svetu, koji su imali rak.
Sve redom je netačno. Poređenje raka i korone, gripa i korone, itd, prosto nema smisla jer nikakve veze nemaju. Kad neko smisli neki bolji metod borbe protiv raka neka se javi za diskusiju pa ONDA možemo birati kakve bi posledice imale različite akcije sa naše strane. Smisao ovih diskusija je trade-off, izbor, tj optimizacija akcija, posledica tih akcija, cene i koristi. Kad budemo imali realan izbor oko raka ili boljeg tretmana gripa, ONDA možemo pričati o tome. A sada MOŽEMO birati šta raditi oko epidemije korone, pa sve priče o tome kako se umire i od gripa, raka, i još od gomile drugih stvari, su bukvalno bespredmetne. Ne vidim logiku po kojoj ako nas jedan bandit prebije, moramo drage volje dozvoliti da nas prebije i njegov banditski drug, da se ne bi osećao zapostavljen i da nam ne bi prebacio da smo nedosledni oko sopstvenog prebijanja. Ako mu je drug imao to zadovoljstvo, zašto ne mogao i on? Nije li bolje prvo sprečiti da dobijemo batine još jednom, pa ONDA videti kako da se nikada ne ponove i one prve batine? Meni je muka kad shvatim koliko se Trampova suluda anti-logika primila svuda u svetu, jer to jasno pokazuje koliko ogroman procenat čovečanstva ima problema sa stvarnim razmišljanjem. Naučeni šabloni reagovanja i navike NISU razmišljanje, to je prosto inercija i slepo kopiranje.

Ne vidim ko "paniči" oko korone. Ljudi prosto shvataju da od drugih bolesti sa sličnim potencijalom širenja, korona JESTE i opasnija i zaraznija, pa reaguju u skladu sa opasnošću. Zarazna je znatno pre simptoma pa izbegava detektovanje, stepen zaraznosti je dovoljno veliki, posledice bolesti su dovoljno ozbiljne, u pitanju je multu organska bolest jer cilja veoma različite organe, ima veoma sofisticirane mehanizme delovanja i izbegavanja imunog sistema na ćelijskom nivou, i povrh svega još NIKO NEMA ni onakav imunitet kakav bi zbog ovoga mogao da ima jer je virus nov. Pojedine stavke same za sebe ne bile strašne jer su kod mnogih bolesti bitno teže, ali ovakvu savršenu KOMBINACIJU svih njih nema ni jedna sada aktuelna i dovoljno zarazna bolest, pa je ovakvo regovanje na nju sasvim primereno i opravdano. Apsolutno ničeg neobičnog tu nema. To što neki ne žele da priznaju široko dostupne dokaze da je baš tako, jer su ciljanom političko-medijskom manipulacijom Američkih centara moći ideološki kontaminirani savršeno nelogičnim i pogrešnim tvrdnjama, zaista nema veze sa običnim činjenicama i brojevima koji su jasni. Veliki kapital ne želi da gubi pare jer mu naši životi nisu bitni, i to je ČITAVA priča. Ostalo su samo dimne zavese, apsurdna konstrukcija na staklenim nogama jer niko od njenih apologeta ne može da dokaže ništa od onoga što tvrdi. Zbog toga se čitav svet ponaša tako kako se ponaša.

Vrh