Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783105#p783105:3adkugrq je napisao(la):
Sixto » Today, 13:47[/url]":3adkugrq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783102#p783102:3adkugrq je napisao(la):
astrodule » Pon Okt 12, 2020 10:33 pm[/url]":3adkugrq]Ekonomske posledice će se tek pokazati. Ugostiteljtsvo i turizam koji zapošljavaju brdo ljudi su najgore prošli.

Ali meni i dalje nije jasno zašto je nemoguće naći nekvalifikovanu radu snagu. SPominjao sam već drugaricu koja drži pekaru i koja ne može da nađe normalne radnike.

...

Koliko je spremna platiti radnika?

Ne znam tačno, ali sigurno više nego radnika u Maksiju ili takvom nekom lancu.

@Kailan - tačno tako

Latinski ti je izašao iz srbskog, često su i danas vrlo slični ko se kao ja bavi izučavanjem, pre njih starosedeoci su bili Raseni (drugi ih zvali Etrurci), znači isto kao što i Srbe zovu Rasi, Raci, i isto kao i Rusi, dakle naš jezik se proširio levo i desno iz našeg centra, isto kao i Rimsko carstvo kome je sedište Balkan i tu je i podeljeno kasnije na levu (zapadno) i desnu (istočno) stranu tela. Konstantin Nišlija uveo hrišćanstvo, digao Vatikan tj prvu crkvu Sv Petra u Rimu na zapadu i Konstantinopolj na istoku, ali to je novija istorija od ove starije kada se širio srbski jezik koga u svetu danas zovu pogrešno indo-evropskim. Tako da za prevod literature je prvo potrebno znati stari duh srbskog jezika kao osnovnog, a onda je lako naći i od kojih su naših reči kasnije izvedene latinske, grčke, francuske, engleske, nemačke... Druga stvar, ne može stariji, srbski jezik, biti siromašniji ni od jednog koji je iz njega iznikao, tako da svaka njihova reč ima prevd na srbski jezik. Ja sam uhvatio ključ kako se to menjalo, i imam svoju zbirku od par stotina reči trenutno. Naravno Radovan Damjanović, Pavle Solarić, Slaviša Miljković su još dublje u tome, pa imaju mnogo detaljniju literaturu koga detaljnije interesuje.
Što se tiče belančevina, ne znam koji je dokaz da je reč belančevina starji od reči belance? Meni se čini da je obrnuto, jer ljudi su se odvajkada bavili jajima, a podela na proteine masti i ugljene hidrate je nešto relativno novije sa modernim sistemom obrazovanja. Tek grčka reč protein je nejasna jer kažu da nastaje od reči -proto, tj od srbskog -preteča, -pre, pa nije jasno pre čega se misli da su proteini? Pre masti, ugljenih hidrata, u kom smislu, da su važniji od njih ili šta...?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782899#p782899:wgosx29z je napisao(la):
Earthmoving » Нед Окт 11, 2020 5:05 pm[/url]":wgosx29z]Ko če zaštiti ranjiviji deo populacije? Vučić, Kon, Darija, ovi iz SZO-a? Nije čak ni smešno.
Чули сте, верујем, за сезонску вакцинацију против грипа?

Ако немате ништа сувисло да кажете, и осећате потребу да целокупну нашу егзистенцију сведете на политику, у оном најужем смислу, онда је боље да ћутите, јер тиме не доприносите ничему, осим што ширите безнађе и апатију, и додатно доприносите урушавању заједнице.

Da li neko ima neku tezu, objasnjenje, zasto ovoliko osciliraju brojevi zarazenih?
Meni nista nije jasno, jel gora situacija ili nije gora:)

Pa dobrodošao Apolon, čekaj bre polako pre 2 dana se registrovao i već diriguje šta ko treba ne treba :) Evo ja se slažem da se skloni politikanstvo u zdravstvu, znači da se maknu Kon, Darija, Janković, Vučić nadrilekar, SZO & Co, njihove loše vakcine i zamene drugim dobrim, i da izaberem na miru stručnjaka koji mi se sviđa i čije ću savete slušati. A ovi zli i dosadni što nam se nameću da se sklone i da više maknemo politiku iz zdravstva. Brate, nisam zadovoljan Konom, jel te ja plaćam, radiš za mene, u mojoj državi? Ćaaoooo, nisam zadovoljan, neću te vidim više jel jasno? Tajko to kod nas u demokratiji funkcioniše a kod vas u diktaturi, ne znam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783156#p783156:2bdqu4zc je napisao(la):
MiraC » Пон Окт 12, 2020 3:17 pm[/url]":2bdqu4zc]Da li neko ima neku tezu, objasnjenje, zasto ovoliko osciliraju brojevi zarazenih?
Променљивих је на сваком нивоу у овој рачуници, од броја наново заражених, до броја тестираних, и броја заражених међу тестиранима.

О ситуацији је могуће говорити искључиво на основу просека на, рецимо, седмичном или двоседмичном нивоу, у односу на претходни период. Дневни подаци не значе много у изолацији.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783156#p783156:gf25p1s0 je napisao(la):
MiraC » Pon Okt 12, 2020 3:17 pm[/url]":gf25p1s0]Da li neko ima neku tezu, objasnjenje, zasto ovoliko osciliraju brojevi zarazenih?

Osciluju zato što se manje ljudi testira vikendom. Labaratorije rade skraćeno ili ne rade uopšte, a i generalno ljudi vikendom manje idu kod doktora pa se uvek ponedeljkom objavi manji broj novozareženih slučajeva. To je trend od početka epideije ali to ne sprečava novinare da svaki ponedeljak objave senzacionaističke naslove kako je duplo manje zaraženih nego juče.

Pa da, njega boli uvo, ima dovoljno i bogatstva i uticaja da može da živi pod staklenim zvonom narednih 10 godina.
A nas ostale ko šiša. Živećemo od sunčevih zraka a plaćati račune ljubavlju. :roll:

Вирусолог Бил Гејтс: Нема враћања у нормалност до појаве друге генерације вакцина...

Za povratak u normalnost će ljudi morati da se izbore na ulicama. Što pre - to bolje...

1. Samo dve nedelje da se spljosti kriva
2. Par nedelja da prođe pik
3. Par meseci da prođe talas
4. Do vakcine
5. Do sledeće generacije vakcina <- trenutno smo ovde
6. Neće biti povratka na staro, bezočno gaženje građanskih sloboda od strane milijardera i političara je "nova normalnost"

Ima jedan genijalan esej od strane Džefersona gde se protivi stvaranju američke centralne banke insistirajući na tome da je to mimo Ustava koji ne daje pravo federalnoj Vladi SAD da radi šta god hoće "zarad višeg dobra" već da su njena ovlašćenja jasno definisana i ograničena postojećim Ustavom. Tu kaže da, koliko god banalno stvaranje centralne banke na federalnom nivou deluje, dovoljno je da federalna vlada samo malo prekorači Ustavom ograničena ovlašćenja i gotovo je, našla se na novom polju gde joj se sve može. Tada bi, rekao je, mogla svaki vid tiranije da napravi (što nad Amerikancima što nad drugim narodima) dokle god uspešno ubedi uspaničen narod da je to "zarad višeg dobra"

Nerealno je koliko je bio u pravu

Čitajući ove poruke počinjem da imam užasan osećaj da je nivo političkog znanja u Srbiji tako katastrofano mali da će nam posle decenije Vučićevog autoritarnog modela na neoliberalnim osnovama, trebati još nekoliko puta više decenija da se isčupamo iz čistog neoliberalnog modela koji će da sledi. Sa ili bez novog diktatora, to je onda svejedno. Pogledi na ulogu države koje kroz politički krajnje instrumentalizovane teorije zavera globalno gura Američki GOP, a koji su Srpski desničari naivno progutali zajedno sa udicom i štapom, su više tužna karikatura političke teorije nego nešto ozbiljno.

Možda sam promašio temu...

Da li zna neko kako napreduje ona kovid bolnica na Batajničkom drumu čija izgradnja je najavljena već u aprilu? Mislim da su rekli da će biti gotova do decembra. Dodatno pitanje - gde će se tačno nalaziti bolnica?

Unapred hvala

Vučić je prilikom obilaska gradilišta u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" u Batajnici rekao da je za opremanje ove dve bolnice potrebno izdvojiti još oko dve milijarde dinara, odnosno da je oko 70 miliona evra ukupno bilo potrebno neplanirano izdvojiti iz republičkog budžeta, što je posledica epidemije koronavirusa.

Vučić je rekao da će objekat koji se gradi u Batajnici biti multifunkcionalan, da će moći da se koristi i za druge namene, nakon završetka epidemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima oko 170 miliona evra uloženo je u izgradnju novih, odnosno rekonstrukciju zdravstvenih objekata u Srbiji "bez Kliničkog centra".

On je rekao da bolnica u Batajnici mora da bude gotova do 1. decembra.
(1.10.)

Zbog čega nije, u roku od nekoliko dana ili nedelja, osposobljena pre dve godine napuštena Plućna bolnica kod Niša, svojevremeno najveća u Jugoslaviji, to nije rekao, jer ga niko nije ni pitao: https://niskevesti.rs/napustena-bolnica-usred-sume-a-za-kovid-pacijente-nigde-mesta/

Jer, dabome, korisna je priča da "u Srbiji nema kapaciteta".

"Razmišljali smo da pustimo 7-8.000, možda i 10.000 ljudi na derbi, pa smo odustali, zabranili smo. Za mene je život svake bake i deke, majke, oca, dece, važniji od politike”, rekao je, između ostalog, predsednik Aleksandar Vučić prošle nedelje prilikom obilaska radova na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije. Prisustvo publike na predstojećem "večitom derbiju" zakazanom za ovu nedelju Krizni štab je, na vanrednoj sednici 7. oktobra, zabranio. Tom odlukom, Vučić i Štab su, indirektno, priznali grešku napravljenu u junu mesecu, kada je dozvoljeno odigravanje meča između Crvene zvezde i Partizana pred 25.000 ljudi.

To priznanje, međutim, verovatno nećemo čuti od dr Kona ili dr Kisića, a ponajmanje od predsednika, ali brojke o tome jasno svedoče.

Ako se oslonimo na podatke iz informacione baze Covid19, može se proveriti da je na dan odigravanja derbija 10. juna broj novozaraženih bio 69, na 5015 testiranih. S obzirom da je u pitanju bio vikend – dan kada po pravilu imamo manji broj testova – broj zaraženih bio je verovatno i veći. Tog dana, broj hospitalizovanih bio 432, a preminulih tog dana nije bilo.

S obzirom da članovi Kriznog štaba upozoravaju da se skok u broju zaraženih vidi obično 10 do 14 dana nakon potencijalno riskantnog događaja, valja pomenuti da je broj zaraženih 26. juna bio 193 (triput više nego na dan derbija), a dan kasnije 227. Uoči izbora 21. juna, broj novozaraženih se, volšebno, držao na ispod 100.

Na dan kada je zabranjeno njegovo odigravanje pred publikom, 7. oktobra, broj novozaraženih bio je 121 na 6700 testiranih – procentualno nešto više nego u junu. Broj hospitalizovanih na ovaj dan bio 283, manje nego u junu, a preminula je jedna osoba. Situacija sada je, dakle, nešto nepovoljnija nego u junu, ali daleko je od dramatične (kao u periodu posle junskog derbija).

Ove podatke, međutim, treba uzeti sa rezervom. Podsećamo, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavio je podatke prema kojima postoji uznemirujući kontrast između zvanično saopštenih i evidentiranih smrti od korona virusa. O tome je nedavno pričao i dr Kon, koji je rekao da je od marta do juna umrlo bar triput više ljudi nego što je saopšteno.

I samo uz pomoć zvaničnih i reviziji podložnih brojki, lako se može doći do zaključka da je lekcija iz juna naučena. Možda do kraja epidemije dobijemo i zvanično priznanje o greškama koje su dovele do užasnog skoka mrtvih i zaraženih tokom letnjih meseci – naročito nakon izbora 21. juna.

izvor: Nova S

Evo detaljnog prikaza situacije u vremenu te utakmice i pre izbora. Ovo je na osnovu zvaničnih podataka, pa se na to možemo osloniti u meri u kojoj mislite da su tačni.

Bledo zelena linja je broj testiranih, tamno zelena linija je broj testiranih posle sedmodnevnog filtera ("pokretni prozor" od 7 dana) , dve plave linije su isto to za broj pozitivnih na tim testovima, a narandžasta je broj hospitalizovanih. Zbog ogromne, periodično ponavljajuće varjabilnosti podataka tokom nedelje, treba gledati filtrirane podatke pošto oni sirovi nemaju puno smisla, tj ne odgovaraju stvarnosti (zato što testovi kasne, tj rezultati se tokom nedelje prebacuju iz jednog dana u drugi pošto se recimo vikendom radi veoma malo).

U "dolini" između Aprilskog i Junskog talasa, minimum pozitivnih smo imali 30. Maja. Od tada broj pozitivnih raste, iako se broj hospitalizovanih i dalje smanjuje. 7. Juna međutim i broj hospitalizovanih dolazi do minimuma, pa od 8. Juna raste i on. Od 8. do 13. Juna broj pozitivnih stagnira ili ima blagi pad, moguće zbog broja testiranja. Upravo u sredini tog perioda je bila utakmica.

Ovde treba uočiti da je ravnomerni rast broja hospitalizovanih koji se nije prekinuo sve do maksimuma Julskog talasa počeo dva dana PRE utakmice. Ovde zbog toga moramo biti objektivni pa reći da zbog toga utakmica ili nije bila uzrok tog rasta ili nije bila jedini uzrok, budući da je rast počeo pre nje.

Trećeg dana posle utakmice međutim prestaje pad broja pozitivnih, pa i on počinje da raste, kao i, još od ranije, broj hospitalizovanih. Najverovatnija pretpostavka na ovom mestu je da početak rasta pozitivnih posle utakmice uzrokovan i samom utakmicom i činjenicom da je i bez nje tada već počeo rast broja zaraženih, što je vidljivo po krivi hospitalizovanih.

Dalja situacija je međutim jasna i ukazuje na jasnu krivicu vlade i kriznog štaba. Do izbora u tom trenutku ima još 8 dana. Svo to vreme i broj pozitivnih i broj hospitalizovanih raste. Oni su to morali znati. Svo to predizborno vreme je bilo jasno vidljivo da se sprema novi talas. I naravno, odmah posle izbora, već 22. Juna, počinje nagla faza rasta.

I to je to. Ograničenja ove analize su što su u pitanju zvanični podaci koji ne moraju nužno biti pouzdani, i što su ovo podaci za čitavu Srbiju, a ne za Beograd gde je bila utakmica. Da imamo podatke za Beograd moguće je da bi bilo još jasnije kad su nastupile prelomne tačke.

Testirani, pozitivni i hospitalizovani od 2020.05.24 do 2020.06.28.jpg

Tok zaraze, poslednji deo.

Crtkana linija na kraju broja pozitivnih je neka moja jednostavna predikcija budućeg stanja koja je korisna zbog lakšeg tumačenja trenda u poslednjih par dana (zbog nedeljne varjabilnosti, budući da je usrednjavanje na čak 7 dana tu izvor greške) što treba zanemariti.

Tok zaraze 2020.06.21 - 2020.10.13.jpg

Još jedan koristan grafik. U pitanju su prosečne vrednosti za brojeve testiranih i brojeve pozitivnih za pojedine dane u nedelji, budući da tu postoji veoma jaka pravilnost koja nema veze sa stvarnim vrednostima već koliko su oni kog dana u nedelji spremni da rade, a zatim i kog dana sami ljudi najviše dolaze na testiranje. Može da se iskoristi za procenu greške, tj računanje prosečnog odstupanja od verovatnih prosečnih vrednosti tokom nedelje za taj dan u nedelji, dakle za računanje kompenzacionog faktora kad objave koliko je nekog dana u nedelji bilo pozitivnih osoba. Kada kažu koliko tog dana ima pozitivnih, onda se stvarni broj dobija ako se on pomnoži sa ovim koeficjentom

Ponedeljak 2,21
Utorak 1,13
Sreda 0,83
Četvrtak 0,89
Petak 0,82
Subota 0,90
Nedelja 0,99

Pod "stvarnim brojem" ovde mislim na broj pozitivnih koji bi se dobio ako je tog dana bilo baš prosečnog odstupanja za taj dan u nedelji. Tj da su recimo u nedelju uradili onoliko manje testova koliko obično manje urade u nedelju u odnosu na sedmodnevni prosek. Proseke sam račuao za period od 21.08.2020. do 01.10.2020. Tako možete videti da li se broj pozitivnih stvarno menja, ili je to uobičajena nedeljna varjabilnost koja se uvek ponavlja na sličan način u sedmodnevnim ciklusima. Naravno, ova nedeljna odstupanja nikad nisu baš ista, pa je ovo uvek samo približna procena. Kao što vidite, ove nedeljne varjacije su više nego duplo, za odnos najmanje vrednosti (u ponedeljak) i najveće (u petak).

Nedeljna raspodela testiranih i pozitivnih 2020.08.21-2020.10.01.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783441#p783441:2uvk5met je napisao(la):
Zuma » 13 Okt 2020 18:37[/url]":2uvk5met]Evo detaljnog prikaza situacije u vremenu te utakmice i pre izbora. Ovo je na osnovu zvaničnih podataka, pa se na to možemo osloniti u meri u kojoj mislite da su tačni.
Tačni su u toj meri da su tada bili bitni glasači, a sada bake i deke, koje i ovako ni ne idu na derbi. A i tada, a i sada, potencijalna mogućnost prenosa zaraze sa mladih na stare je i te kako prisutna. Isto kao što sada postoji ogromna šansa da ćeš se zaraziti ako odeš da gledaš utakmicu u hali, a šanse da se zaraziš u kafiću su ravne nuli.

Vrh