Hteo sam da zapišem brojeve koje je Dr Kon saopštio, pa se ispostavilo da to nema velikog smisla ako se prethodno bar u osnovnim crtama ne razjasni kako uopšte izgleda taj njihov "informacioni sistem", od čega zavisi šta je tačno Kon rekao, i šta je tačno radio tokom te svoje provere. Problem je međutim ne samo što nam to nikada niko nije rekao, nego i što i voditeljke Kona redovno prekidaju posle kratkog vremena, kad on taman počne nešto da objašnjava na svoj pomalo opširan način. Zbog toga sam bio primoran da bar pokušam da ponovo poslažem gomilu kratkih delića njegovih izjava u bar donekle smisleni red. Izvor su dva intervjua, ali treba imati na umu da je ova kompilacija informacija i dalje u znatnoj meri moje pogađanje pošto puno toga nije rečeno.
https://www.youtube.com/watch?v=9PhPhSnsTCo 17:52 do 33:08
https://www.youtube.com/watch?v=7XXNdU2MF10&t=559 09:21 do 31:40
Dakle, trenutno postoji bar 5 različitih "informacionih sistema" na neki način vezanih za kovid.
1. Prvi je standardni sistem prijavljivanja umrlih. Lekar koga Kon zove "lekar izvršitelj" posle smrti pacjenta piše "
potvrdu o smrti" popunjavanjem obrasca DEM-2, gde uzrok smrti opisuju čak tri polja:
- Neposredni uzrok smrti
- Osnovni uzrok smrti
- Posredni ili pridruženi uzroci smrti
Ovo je dobar metod gde je moguće jasno navesti hijerahiju bolesti ili bolesnih stanja koja su na bilo koji način doprinela ili bila uzrok smrti. Dakle, ako je kovid tu imao neke veze, i ako je lekar to upisao, to će se u jednom od ovih polja videti. Kon je u proveri gledao sva tri polja.
Bolnica ili rođaci ovaj papir prosleđuju matičaru koji ga upisuju u knjigu umrlih, pa se on zatim šalje u Republički zavod za statistiku, a onda ga on šalje Gradskom zavodu za javno zdravlje na "kontrolu šifriranja". Ovaj poslednji je bio Konov izvor tokom provere. Međutim problem je što ceo ovaj papirni put traje dva meseca, pa je zato Kon morao da stane sa proverom na kraju Juna, budući da novije potvrde DEM-2 još nisu stigle.
2. Drugi informacioni sistem je zasnovan na "
prijavama o smrti od zaraznih bolesti". Pretpostavljam da postoji poseban zakon koji lekare obavezuje da posebno prijavljuju zarazne bolesti pošto od njih preti opasnost i po javno zdravlje. Ono prvo je bila "POTVRDA ..." a ovo je "PRIJAVA..." To je važno razlikovati.
Kon se žali na te PRIJAVE jer kasne. Posle je rekao da sada dolaze "posle dva dana". Ne znam da li je to sad po njemu dovoljno brzo ili ne. U svakom slučaju ranije nije bilo, pa je tražio da se to ispravi.
3. TREĆI informacioni sistem je ono o čemu se sada najviše priča, nova KOVID baza podataka. Prva dva info sistema Kon zove "papirni", a ovaj je "računarski". Pošto su prva dva sistema informisanja bila neprimerena i spora za svetsku pandemiju novog virusa, na brzinu su napravili poseban, samo za kovid. Kon odbija svaku mogućnost da bilo ko iz medicinskog dela kriznog štaba ima neke veze sa TIM informacionim sistemom ili bar o tome odbija da govori, prosto zato što su njima "informatičari donosili podatke iz njega", a nisu im oni sami pristupali (poslednje je moj zaključak, a ne eksplicitna tvrdnja Dr Kona). Ova formulacija meni liči da su prosto dobijali odšampane listinge koje im je neko doneo. Ako je tako, tu može da piše bilo šta, odnosno da bilo ko odštampa bilo koji parcijalni DEO pravih podataka iz baze (ili bilo odakle, iz sopstvenog Excela recimo).
4. Zatim je tu najnovija baza podataka onih koji su sada ušli u zemlju i popunili upitnike o svom zdravlju. Kaže da su tu pronašli 83 sumnjiva, ali on ne zna šta je sa njihovim ispitivanjem dalje bilo, jer baze nisu povezane (a krizni štab im valjda ne pristupa direktno, a verovatno ustvari ne pristupaju ni jednoj od njih? Ako je tako, da li ne znaju puno o računarima, ili baza nije prilagođena laicima, ili im ne daju pristup, ili ne žele da to sami rade, ili "nemaju vremena"?)
5. I poslednje je evidencija o mrtvima Republičkog zavoda za statistiku iz koje je računao "višak mrtvih" od svih uzroka, ali samo za Beograd.
Ništa od ovoga nije povezano. E sad, šta je on proveravao?
Kon kaže da se nije pojavljivao na TV-u zato što je tokom Jula, pa sve do 3. Avgusta, sam radio provere na osnovu originalnih potvrda o smrti koji su posle dva meseca kašnjenja stizali u Gradski zavod za javno zdravlje. Od Marta do Juna je zvanično, na osnovu podataka iz Kovid baze, u Beogradu bilo
118 smrti od kovida. Međutim Kon je u originalnim DEM-2 papirima iz bolnica u istom periodu našao sledeće:
-
210 potvrda o smrti gde se u nekom od tri polja uzroka smrti pominje covid-19
-
29 gde se kao uzrok smrti pominje virusno zapaljenje pluća a ne kovid. Pošto ranije, (bar?) od 2016., nije bilo
ni jedne takve prijave, on kaže da su verovatno sve te smrti takođe od kovida
- Bakterijsko zapaljenje pluća on ne pominje pošto to nije kovid
-
102 potvrde o smrti gde se kao uzrok smrti pominje samo zapaljenje pluća, bez bliže oznake kakvo je. Kon kaže da neka od njih jesu, a neka nisu kovid. Uzmimo da je samo pola od kovida iako je ovo period epidemije.
To onda u zbiru daje 210+29+0+102/2=290 smrti od kovida. Pošto je zvanično prijavljeno samo 118, Kon ustvari kaže da se negde izgubilo 290 - 118 = 172 smrti. A to je više nego duplo više od zvanično objavljenih, tačnije 2,46 puta više, pri čemu Dr. Kon za te nestale smrti ima nepobitan dokaz u vidu papira koji su sami lekari popunili, a koji zbog nečega njemu nepoznatog nisu ubrojane u zvanični izveštaj u kovid bazi.
Zatim je računao višak smrti od svih uzroka u Beogradu. Uzimao je prosek smrtnosti od 2016. godine nadalje i taj prosek upoređivao sa 2020. godinom. Tako je dobio da je bilo 345 smrti VIŠE od proseka za taj opseg godina. 345/118=
2,92, što je skoro tri puta, a nije puno više od papirima dokazanih 2,46 puta više (od zvaničnog broja). On spominje i da lekari negde nisu upisivali uzrok smrti (ili možda nisu upisivali kovid kao uzrok?), ali nije jasno da li je mislio da sa ta polja prazna, ili je mislio na ova zapaljenja pluća, ili da "višak smrti" potvrđuje tezu da neki lekari zbog ogromnog opterećenja kao uzrok smrti nisu upisivali ni kovid ni zapaljenje pluća, nego nešto treće, recimo kad nemaju jasan ili čak bilo kakav rezultat testa, a klinička slika bolesti nije jasna. Zbog ovih brojeva i svega toga, njegova je trenutna procena da
mrtvih u Beogradu, a verovatno i u Srbiji, ima oko 3 puta više od zvaničnog broja.
Nadam se da je posle ove rekapitulacije malo jasnije pošto sam i sam teškom mukom uspevao da razumem kako po njegovoj razbijenoj priči taj sistem za praćenje kovida ustvari izgleda, i šta je tačno on sada radio. Uz pretpostavku da sam dobro pogodio delove koji su samo uzgredno i neodređeno pomenuti.