Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779627#p779627:36yhyphs je napisao(la):
marrecar » Sre Sep 30, 2020 8:17 pm[/url]":36yhyphs]
tragac":36yhyphs je napisao(la):
Uostalom zašto većina zemalja nama zabranjuje ulaz? Znaju ono što mi ne znamo, diplomatsko-obaveštajnim putem imaju na raspolaganju prave informacije o razmerama epidemije u Srbiji.
Kao što su meni lepo rekli tamo negde krajem jula, drže nas na toj listi zbog, najviše zbog gastarbajtera. Cilj je sprečiti da oni putuju na Balkan, bilo zbog odmora, slavlja, šta god, jer onda rizikuju da "uvezu" koronu nazad u njihove države (EU, Švajcarska, itd). Realno nije fer, ali je to sasvim logičan potez, nešto što je trebalo mi da uradimo. Naravno, tu je onda i sasvim nelogična situacija da svugde bukti Korona, samo u Srbiji jedva ima nešto.

.....i velike pare ostaju u EU.

A zašto nas Grčka zadržava na crnoj listi? Turistička sezona je gotova, neće ulaziti redovi kola i autobusa, a zabrana će trajati i dalje. A gastarbajteri su se odavno vratili isto. Dakle ima tu još nečega.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779762#p779762:1bw8w3b7 je napisao(la):
astrodule » 01 Okt 2020, 10:41[/url]":1bw8w3b7]Aj da i ja kažem nešto o Konu.

Šta mislite, kako najviše možete da uraditi za narod i zemlju u ovakvoj situaciji? Kako možete da ukazujete na očigledne probleme u zdravstvenom sistemu? Čiji će glas dopreti do većeg dela građana?

Njegova taktika je skoro pa fenomenalna. Postao je najprepoznatljivije lice ove epidemije u Srbiji. Činjenica je da je od početka bio najotvorenijii za medije i najmanje je prikrivao mnoge stvari. I kako vreme odmiče, javno govori sve više ono o čemu smo pričali.

Problem, ope to moram da ponovim, iako ružno zvuči, NAROD JE GLUP. Narod većinski ne može da obradi više informacija od jednom, zaboravlja šta je bilo pre nedelju dana. Pre će da posluša Cecu nego Stevanovića, bitnije im je šta kaže Sanja Marinković ili neki id*** iz Zadruge nego neki priznati stručnjak.

Da, Dule.
I Kon i njegov gazda očigledno smatraju (kao i ti) da je narod glup i kratkog pamćenja, pa će da zaboravi jednu "sitnicu" - Konovo ćutanje i nepojavljivanje u javnosti za vreme predizborne kampanje 2020.
Sa druge strane, ne bih da se ponovo vraćam na pomenutog Kona, na 2009-2010. godinu, i na njegovu sramotnu "ulogu" za koju je odavno trebalo da robija...

Da, neki su glupi, ali neki i nisu glupi...
Nije to pitanje gluposti i pameti, već samo sećanja i zdravog razuma...

Ovde ću se zaustaviti...

Ali ja ne vidim drugi način da se tvoj glas čuje na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Ta nabavka vakcija od pre 10-ak godina je priča za sebe, pa ne bih ovde da širimo tu temu.

Ja imam možda malo naivan stav o vrhunskim stručnjacima i sportistima (jer se oni često kritikuju što se javno ne oglašavaju). Naime, takvi ljudi nemaju vremena za čitanje vesti, gledanje TV ili čitanje foruma.

Oni prate samo stvari koje ih direktno zanimaju, a ako i hoće da gledaju "običnu" televiziju, onda gledaju nešto što ih opušta. Baš će da troše svoje vreme i energiju posle ozbiljnog rada, treninga, utakmica...

Zato oni žive u nekom svom mehuru i nemaju pojma kako teče život na ulicama.

Ali ja ne vidim drugi način da se tvoj glas čuje na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Dule, Konov glas nisi mogao nigde čuti u vreme predizborne kampanje 2020.

Zar tebi ta činjenica ne govori nešto (?)

Naravno. Rekao sam više puta da je prećutkivao neke stvari i ćutao kada je morao.

Da nije tako radio, sada ga ne bismo imali nigde.

Dule, zar tebi takva osoba ne predstavlja problem (?)

Kon je takvim svojim (nedoslednim i neprofesionalnim) ponašanjem samom sebi oduzeo kredibilitet za pojavljivanje u javnosti.

Buduca covid bolnica Zemun
FB_IMG_1601555211512.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779861#p779861:220m35x3 je napisao(la):
Vladivoje » 52 minutes ago[/url]":220m35x3]Dule, zar tebi takva osoba ne predstavlja problem (?)

Kon je takvim svojim (nedoslednim i neprofesionalnim) ponašanjem samom sebi oduzeo kredibilitet za pojavljivanje u javnosti.

Ja uvek biram manje zlo, a ako biram između Kona i Kisićke, uvek biram Kona.

Birati tzv. manje zlo znači izabrati još veće zlo. O tome smo pričali u temi o izborima.

Tako je i u svim drugim oblastima života.

Ja ne biram tzv. manje zlo, sa zlom se ne igram.

Čitav tzv. krizni štab je sramota Srbije.

Iskreno, ja se stidim svih tih nitkova koji, između ostalog, i mene predstavljaju negde u svetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779826#p779826:36si85qo je napisao(la):
Vladivoje » 01 Oct 2020 12:04 pm[/url]":36si85qo]
Dule, Konov glas nisi mogao nigde čuti u vreme predizborne kampanje 2020.

Zar tebi ta činjenica ne govori nešto (?)
A zar tebi ništa ne govori činjenica da je vlast smisao svega što radi stranka na vlasti, da su izbori zato za njih apsolutno najvažnija stvar na svetu, i da sasvim bukvalno NIKOME I NI ZBOG ČEGA ne bi bilo dopušteno da im kvari izglede baš tokom izbora? I da je to bilo savršeno jasno svakome ko živi u stvarnom svetu, a ne u Internet svetu, a pogotovo službenicima raznih "državnih organa" ? Pa onda svakako i Konu sa njegovim iskustvom u baš takvim situacijama. Međutim čak je i tada Kon, u jednom skoro genijalnom potezu, uspeo da nađe način da pošalje poruku prkosa onima koji su u stanju da je razumeju. Izbori su bili 21. Juna. A Kon je od svih datuma tokom godine izabrao da ode "na odmor" baš od 10. Juna do 20. Juna :lol:

Pa ako već ne može da govori istinu, a gledjući oko sebe bez i trunke sumnje ZNA ko bi ga zamenio ako ga oteraju, jer neko na toj poziciji tokom epidemija odlučuje o životima hiljada ljudi, bar nije hteo da laže baš tokom izbora, i da ga još koriste kao izborni adut. Tako da, Vladivoje, neki imaju savest, razumeju gde žive, i rade ono što mogu. A neki drugi baš i ne.

Hteo sam da zapišem brojeve koje je Dr Kon saopštio, pa se ispostavilo da to nema velikog smisla ako se prethodno bar u osnovnim crtama ne razjasni kako uopšte izgleda taj njihov "informacioni sistem", od čega zavisi šta je tačno Kon rekao, i šta je tačno radio tokom te svoje provere. Problem je međutim ne samo što nam to nikada niko nije rekao, nego i što i voditeljke Kona redovno prekidaju posle kratkog vremena, kad on taman počne nešto da objašnjava na svoj pomalo opširan način. Zbog toga sam bio primoran da bar pokušam da ponovo poslažem gomilu kratkih delića njegovih izjava u bar donekle smisleni red. Izvor su dva intervjua, ali treba imati na umu da je ova kompilacija informacija i dalje u znatnoj meri moje pogađanje pošto puno toga nije rečeno.

https://www.youtube.com/watch?v=9PhPhSnsTCo 17:52 do 33:08
https://www.youtube.com/watch?v=7XXNdU2MF10&t=559 09:21 do 31:40

Dakle, trenutno postoji bar 5 različitih "informacionih sistema" na neki način vezanih za kovid.

1. Prvi je standardni sistem prijavljivanja umrlih. Lekar koga Kon zove "lekar izvršitelj" posle smrti pacjenta piše "potvrdu o smrti" popunjavanjem obrasca DEM-2, gde uzrok smrti opisuju čak tri polja:

- Neposredni uzrok smrti
- Osnovni uzrok smrti
- Posredni ili pridruženi uzroci smrti

Ovo je dobar metod gde je moguće jasno navesti hijerahiju bolesti ili bolesnih stanja koja su na bilo koji način doprinela ili bila uzrok smrti. Dakle, ako je kovid tu imao neke veze, i ako je lekar to upisao, to će se u jednom od ovih polja videti. Kon je u proveri gledao sva tri polja.

Bolnica ili rođaci ovaj papir prosleđuju matičaru koji ga upisuju u knjigu umrlih, pa se on zatim šalje u Republički zavod za statistiku, a onda ga on šalje Gradskom zavodu za javno zdravlje na "kontrolu šifriranja". Ovaj poslednji je bio Konov izvor tokom provere. Međutim problem je što ceo ovaj papirni put traje dva meseca, pa je zato Kon morao da stane sa proverom na kraju Juna, budući da novije potvrde DEM-2 još nisu stigle.

2. Drugi informacioni sistem je zasnovan na "prijavama o smrti od zaraznih bolesti". Pretpostavljam da postoji poseban zakon koji lekare obavezuje da posebno prijavljuju zarazne bolesti pošto od njih preti opasnost i po javno zdravlje. Ono prvo je bila "POTVRDA ..." a ovo je "PRIJAVA..." To je važno razlikovati.

Kon se žali na te PRIJAVE jer kasne. Posle je rekao da sada dolaze "posle dva dana". Ne znam da li je to sad po njemu dovoljno brzo ili ne. U svakom slučaju ranije nije bilo, pa je tražio da se to ispravi.

3. TREĆI informacioni sistem je ono o čemu se sada najviše priča, nova KOVID baza podataka. Prva dva info sistema Kon zove "papirni", a ovaj je "računarski". Pošto su prva dva sistema informisanja bila neprimerena i spora za svetsku pandemiju novog virusa, na brzinu su napravili poseban, samo za kovid. Kon odbija svaku mogućnost da bilo ko iz medicinskog dela kriznog štaba ima neke veze sa TIM informacionim sistemom ili bar o tome odbija da govori, prosto zato što su njima "informatičari donosili podatke iz njega", a nisu im oni sami pristupali (poslednje je moj zaključak, a ne eksplicitna tvrdnja Dr Kona). Ova formulacija meni liči da su prosto dobijali odšampane listinge koje im je neko doneo. Ako je tako, tu može da piše bilo šta, odnosno da bilo ko odštampa bilo koji parcijalni DEO pravih podataka iz baze (ili bilo odakle, iz sopstvenog Excela recimo).

4. Zatim je tu najnovija baza podataka onih koji su sada ušli u zemlju i popunili upitnike o svom zdravlju. Kaže da su tu pronašli 83 sumnjiva, ali on ne zna šta je sa njihovim ispitivanjem dalje bilo, jer baze nisu povezane (a krizni štab im valjda ne pristupa direktno, a verovatno ustvari ne pristupaju ni jednoj od njih? Ako je tako, da li ne znaju puno o računarima, ili baza nije prilagođena laicima, ili im ne daju pristup, ili ne žele da to sami rade, ili "nemaju vremena"?)

5. I poslednje je evidencija o mrtvima Republičkog zavoda za statistiku iz koje je računao "višak mrtvih" od svih uzroka, ali samo za Beograd.

Ništa od ovoga nije povezano. E sad, šta je on proveravao?

Kon kaže da se nije pojavljivao na TV-u zato što je tokom Jula, pa sve do 3. Avgusta, sam radio provere na osnovu originalnih potvrda o smrti koji su posle dva meseca kašnjenja stizali u Gradski zavod za javno zdravlje. Od Marta do Juna je zvanično, na osnovu podataka iz Kovid baze, u Beogradu bilo 118 smrti od kovida. Međutim Kon je u originalnim DEM-2 papirima iz bolnica u istom periodu našao sledeće:

- 210 potvrda o smrti gde se u nekom od tri polja uzroka smrti pominje covid-19
- 29 gde se kao uzrok smrti pominje virusno zapaljenje pluća a ne kovid. Pošto ranije, (bar?) od 2016., nije bilo ni jedne takve prijave, on kaže da su verovatno sve te smrti takođe od kovida
- Bakterijsko zapaljenje pluća on ne pominje pošto to nije kovid
- 102 potvrde o smrti gde se kao uzrok smrti pominje samo zapaljenje pluća, bez bliže oznake kakvo je. Kon kaže da neka od njih jesu, a neka nisu kovid. Uzmimo da je samo pola od kovida iako je ovo period epidemije.

To onda u zbiru daje 210+29+0+102/2=290 smrti od kovida. Pošto je zvanično prijavljeno samo 118, Kon ustvari kaže da se negde izgubilo 290 - 118 = 172 smrti. A to je više nego duplo više od zvanično objavljenih, tačnije 2,46 puta više, pri čemu Dr. Kon za te nestale smrti ima nepobitan dokaz u vidu papira koji su sami lekari popunili, a koji zbog nečega njemu nepoznatog nisu ubrojane u zvanični izveštaj u kovid bazi.

Zatim je računao višak smrti od svih uzroka u Beogradu. Uzimao je prosek smrtnosti od 2016. godine nadalje i taj prosek upoređivao sa 2020. godinom. Tako je dobio da je bilo 345 smrti VIŠE od proseka za taj opseg godina. 345/118=2,92, što je skoro tri puta, a nije puno više od papirima dokazanih 2,46 puta više (od zvaničnog broja). On spominje i da lekari negde nisu upisivali uzrok smrti (ili možda nisu upisivali kovid kao uzrok?), ali nije jasno da li je mislio da sa ta polja prazna, ili je mislio na ova zapaljenja pluća, ili da "višak smrti" potvrđuje tezu da neki lekari zbog ogromnog opterećenja kao uzrok smrti nisu upisivali ni kovid ni zapaljenje pluća, nego nešto treće, recimo kad nemaju jasan ili čak bilo kakav rezultat testa, a klinička slika bolesti nije jasna. Zbog ovih brojeva i svega toga, njegova je trenutna procena da mrtvih u Beogradu, a verovatno i u Srbiji, ima oko 3 puta više od zvaničnog broja.

Nadam se da je posle ove rekapitulacije malo jasnije pošto sam i sam teškom mukom uspevao da razumem kako po njegovoj razbijenoj priči taj sistem za praćenje kovida ustvari izgleda, i šta je tačno on sada radio. Uz pretpostavku da sam dobro pogodio delove koji su samo uzgredno i neodređeno pomenuti.

Evropska agencija pregleda vakcine AstraZeneke i Univerziteta Oksford
https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1741178
A kad će da ih pregleda srpska agencija? Kolko godina traje ispitivanje medikamenta od naše agencije u Srbiji ako će se koristiti u Srbiji, kolko mora dobrovoljaca imati i sl procedure? Neprihvatljivo bi bilo da vučićevci prihvataju rezultate stranih neprijateljskih agencija. Ipak je dobar deo EU učestvovao u ubijanju Srba bombardovanjem, sancijama, genocidom u Hr, Bh, Kosovu... pa je neprihvatljivo bez detaljnog testiranja koristiti medikamente neprijatelja.

Postoji. Ako je Vučić zarazio Trampa, onda je konsekvenca ta da je Tramp zaražen.

Sa teme Skyline:

Imali smo jednom davno jednog forumaša Zumu. Taj je vredno i nesebično davao sebe - crtao kubuse, analizirao nulte i nebeske kote, čak i ruže vetrova, i mikroklimatske promene vlažnosti vazduha i temperature oko novih solitera. Nije bio vičan zanatu episkopije rendersko-fotošopske, već mitropolije naučno-geometrijske. Legenda kaže da je jednom tako strašno kliknuo na temu "Epidemija Covid19" i da mu se miš tako zaglavio, da je ostao večno zarobljen na toj temi. Legenda ne kaže ništa o tome kako izbaviti Zumu sa te teme.

Od recimo 2000 ljudi koje dnevno vidim u prevozu, jedno 100 je bez maski. Od tih 100, obično 60 bude klinčadija između 15 i 25 godina. :bash:
I bole ih uvo, što bi se sekirali i vodili računa kada ih niko neće ni opomenuti ni kazniti.

Kaze Vesara da je za porast broja zarazenih krivo hladno vreme i to sto baste nisu radile par dana.
Hoce li ovaj stvor prestati vise da lupeta nesto u sto se ne razume. Po dr vesicu inkubacija ne postoji jedan dan sednes u kafic i sutra su svi bolesni. To sto su nam autobusi kao vagoni za Ausvic, a tek ce da budu, ne pominje, klasicna pokvarena demagoska prica.

Izgleda da nam se ponovo smesi vanredno stanje

B92: Zaseda Krizni štab, Beogradu preti vanredno stanje?
Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd ponovo najveće žarište koronavirusa u Srbiji.

Mozes misliti, na dva miliona ljudi, 40 zarazenih, a pritom su nam bolnice prazne, prodje cela smena a nijedan pacijent sa simptomima se ne prijavi.
Klasicna spin masinerija po ko zna kom i cijem naređenju

I posle ti slušaj naše najviše zvaničnike.

Beograd -- Krizni štab grada Beograda održao je danas sednicu i apelovao na građane da se pridržavaju svih epidemiolških mera.

Zbog nešto lošije epidemiološke situacije u Beogradu, gde je, na osnovu jučerašnjih podataka, oko 40 odsto ukupno novozaraženih bilo u Beogradu, sastao se Krizni štab glavnog grada, a samim tim postavilo se ponovo pitanje da li će u Beogradu biti proglašeno vanredno stanje.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1741521

A za to vreme

stojcic-bez-maske.jpg
sns-bez-maske.jpg

Nije problem za mene, ja znam kako da se zaštitim, ali shvatate valjda poentu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779862#p779862:ew2xd46r je napisao(la):
milos.tro » Čet Okt 01, 2020 2:29 pm[/url]":ew2xd46r]Buduca covid bolnica Zemun
file.php
Izgradnja ove bolnice nema zasebnu temu? ili sam je ja promasio...

I vojska se sprema da odgovori na izazove...

Александар Вулин: Војска спремна ако се епидемија понови, нема опуштања

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да 246. батаљон Атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) мора да се опрема и припрема да би био спреман да помогне цивилним властима у случају понављања епидемије коронавируса.

Vrh