Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758832#p758832:3fdvatk6 je napisao(la):
solecar » Uto Jul 21, 2020 2:43 pm[/url]":3fdvatk6]A da li si ikada razmišljao o tome da ta kuknjava može da bude i kontraproduktivna? Da taj tvoj "osećaj" da radiš nešto za opštu korist ume i da iritira druge? Da će mnogi mladi da pomisle, da nisu oni dužni da se cimaju i rade sve umesto stari(ji)h , nego da trebaju i ti stariji da dignu zadnjicu od kompjutera (televizora) i krenu da rade nešto konkretno?

nisam pomislio. Za mene je najveci domet, ako uspem da organizujem kucni savet.

Na moju žalost, danas je Austrija uvela nove uslove za ulazak u državu, za one koji dolaze iz grupe rizičnih država. Međutim, ispalo je vrlo konfuzno i nejasno. Naši mediji prenose da se za ulazak mora imati obavezan negativan PCR test. Dok čitam austrijske medije, prva informacija je bila da će biti praktično samo pojačane kontrole na granicama. A onda naredna informacija, koju je Zeit im Bild dobio direktnim razgovorom sa nadležnim ministarstvom, je da osoba koja ulazi u državu mora ići u 14-dnevni karantin, čak i kada ima negativan PCR test. A karantin se onda može ukinuti ako se uradi novi test u Austriji. Dakle, nema nikakve logike, zašto bi onda neko radio test u državi iz koje dolazi, da bi u svakom slučaju opet morao u karantin i opet morao da plati test, jer je za ulazak kao obavezan test. Potpuno suludo stanje, nadam se da će nešto pojasniti i uvesti nekakvu logiku, odnosno barem pojasniti i okrenuti odluku da ne bude obavezan negativan test na ulazu.
Jer je realno i logično da, ako ja npr. sutra uradim test ovde u Beogradu, a onda posle toga se šetam po gradu, obiđem kafiće, društvo, pa posle komšije, pa familiju, meni prekosutra stignu rezultati i ja tog dana uveče budem na granici Austrije sa negativnim testom. A ja se onda u celom tom šetkanju po Beogradu negde zarazio i moj rezultat je u realnosti netačan. I logično je da ja onda idem automatski u karantin, bez obzira. I upravo zbog toga se bune ljudi, zašto bi onda bio obavezna negativan test za ulazak u državu, ako se mora u karantin i da se opet radi test. Istovremeno to pravilo ne važi npr. za Italiju, koja još uvek ima više aktivnih slučajeva nego sve države zapadnog Balkana. A Austrijanci masovno idu na letovanje tamo.
Definitivno će morati nešto da se promeni. Izvinjavam se što pišem nešto nevezano za Srbiju, moram malo da se izduvam, jer sam se baš smorio zbog ove promene. :oops:

Nema veze što nije o situaciji u Srbiji. To samo govori da ni oni nisu po mentalitetu ništa bolji od nas. I kod njih život prestaje da postoji ako se ne ode na letovanje. Jedina razlika je u tome što oni idu u Italiju, a mi u Grčku (većinom), pa da se ne bi cimali na povratku iz Italije, napravili da je ulazak odatle bezbedan.

marrecar":357xvtav je napisao(la):
Na moju žalost, danas je Austrija uvela nove uslove za ulazak u državu, za one koji dolaze iz grupe rizičnih država. Međutim, ispalo je vrlo konfuzno i nejasno. Naši mediji prenose da se za ulazak mora imati obavezan negativan PCR test. Dok čitam austrijske medije, prva informacija je bila da će biti praktično samo pojačane kontrole na granicama. A onda naredna informacija, koju je Zeit im Bild dobio direktnim razgovorom sa nadležnim ministarstvom, je da osoba koja ulazi u državu mora ići u 14-dnevni karantin, čak i kada ima negativan PCR test. A karantin se onda može ukinuti ako se uradi novi test u Austriji. Dakle, nema nikakve logike, zašto bi onda neko radio test u državi iz koje dolazi, da bi u svakom slučaju opet morao u karantin i opet morao da plati test, jer je za ulazak kao obavezan test. Potpuno suludo stanje, nadam se da će nešto pojasniti i uvesti nekakvu logiku, odnosno barem pojasniti i okrenuti odluku da ne bude obavezan negativan test na ulazu.
Jer je realno i logično da, ako ja npr. sutra uradim test ovde u Beogradu, a onda posle toga se šetam po gradu, obiđem kafiće, društvo, pa posle komšije, pa familiju, meni prekosutra stignu rezultati i ja tog dana uveče budem na granici Austrije sa negativnim testom. A ja se onda u celom tom šetkanju po Beogradu negde zarazio i moj rezultat je u realnosti netačan. I logično je da ja onda idem automatski u karantin, bez obzira. I upravo zbog toga se bune ljudi, zašto bi onda bio obavezna negativan test za ulazak u državu, ako se mora u karantin i da se opet radi test. Istovremeno to pravilo ne važi npr. za Italiju, koja još uvek ima više aktivnih slučajeva nego sve države zapadnog Balkana. A Austrijanci masovno idu na letovanje tamo.
Definitivno će morati nešto da se promeni. Izvinjavam se što pišem nešto nevezano za Srbiju, moram malo da se izduvam, jer sam se baš smorio zbog ove promene. :oops:
Delimicno si i sam odgovorio.
Karantin i pored testa, jer ne znaju dal si se u međuvremenu ili usput zarazio.
Zašto onda test pre polaska?
Zato što naravno ne žele da svoj zdravstveni sistem opterećuju slučajevima iz trećih zemalja.
Ovo "trećih zemalja" ti je ujedno i odgovor na poređenje sa Italijom.
Da, Italija je zemlja EU i članica Šengenskog prostora i za nju ne važe niti će važiti ista pravila kao za Srbiju.
Jbg, tako je, ma koliko to nama ne prijalo.
Dal su asutrijanci krivi.
Moram reći NAZALOST ne.
Sami smo sebi ovo zakuvali svojim neodgovornim ponašanjem.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

15 000 000!!!

Da je na Balkanu recimo 15 miliona zarazenih, tek onda bi to bio razlog za ovoliku paniku i pisanje o svemu ovome.

Za jedno dve godine ce 1 posto stanovnistva ove planete biti zarazeno!!!!!!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758958#p758958:28t2i46h je napisao(la):
laki72 » 21 Jul 2020 11:46 pm[/url]":28t2i46h]Delimicno si i sam odgovorio.
Karantin i pored testa, jer ne znaju dal si se u međuvremenu ili usput zarazio.
Zašto onda test pre polaska?
Zato što naravno ne žele da svoj zdravstveni sistem opterećuju slučajevima iz trećih zemalja.
Ovo "trećih zemalja" ti je ujedno i odgovor na poređenje sa Italijom.
Da, Italija je zemlja EU i članica Šengenskog prostora i za nju ne važe niti će važiti ista pravila kao za Srbiju.
Jbg, tako je, ma koliko to nama ne prijalo.
Dal su asutrijanci krivi.
Moram reći NAZALOST ne.
Sami smo sebi ovo zakuvali svojim neodgovornim ponašanjem.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Delimicno se slazem i sa tvojom logikom. Zasto bi zdravstveni sistem bio opterecen od strane nas stranih drzavljana koji smo na svoju ruku otisli u svoju domovinu. Ali npr. ja sam otisao pre nego sto je i u Austriji doslo do blagog porasta zarazenih, eto za tri nedelje su uspeli da podignu broj sa nesto ispod 400 na skoro 1400 aktivnih slucajeva. Ja sam se vratio u Srbiju pre nego sto su uveli upozorenje i preporuku da se ne putuje. Ali dobro, to je sad manje bitno.
Ali i dalje se ne slazem sa tom logikom. Pojasnio sam vec, mozda nedovoljno dobro. Oboje smo rekli da ne znaju da li se neko u medjuvremenu zarazio (izmedju testiranja i dolaska na granicu Austrije). Upravo iz tog razloga sto oni ne mogu da znaju, niti ja, da li sam se zarazio u medjuvremenu, taj test za ulazak je nebitan. Pa cak i za sve ostale drzave koje imaju taj sistem, ili test ili karantin. Hajde ispocetka. Ja se testiram, posle toga se negde zarazim, dobijem rezultat da sam negativan. Dodjem na granicu, vide negativan, puste me, ali opet moram u karantin bez obzira. Ali da nisam imao negativan test, ne bih mogao da udjem. Sedim u karantinu, dobijem simptome, ja zarazen, opet opteretim zdravstveni sistem drzave. To opet pokazuje da je taj negativan test, koji je iz nekog razloga obavezan za ulazak u drzavu, potpuno nelogican i bespotreban. Test pre polaska je potpuno bespotreban, cak i za sve drzave koje imaju taj princip. Ja se zarazim negde izmedju testiranja i rezultata, udjem u neku drzavu, ne moram u karantin, i onda krenem da sirim virus misleci da se nisam zarazio zbog tog rezultata testa. Nadam se da me sada razumes. Cak i da ne zelim da uradim opet test dok sam u karantinu, sto naravno ne planiram, ja opet mogu da budem zarazen i da opet na kraju opteretim sistem. I sve to, polazeci od nekog uslova da za ulazak moram imati negativan test, koji ne pokazuje onda realno zdravstveno stanje.

Mislim da žele što više da smanje broj ulazaka u Austriju. Dovoljno je da bace pogled na zvaničnu statistiku, malo pogledaju N1, Novu, Danas i shvate da je velika šansa da im odavde dođe neko zaražen.

Хвала Богу и добром цару Фрањи па њихови туристи који летују нпр. у Хрватској (обала солидно пуна) не могу да им донесу заразу у њихов мали алпски рај... из којег се зараза раширила по пола Европе.

На сваку назнаку германске малограђанштине - само смајли који повраћа као услед обољења много тежих од Ковида 19.

:lol:

IMG-20200722-100842.jpg

Sta znaci eksplozivno prokuzavanje?
Nije li fascinantno da ljudi po pijacama pricaju o Konu kao o bogu. (Rekao Kon ovo, rekao Kon ono)

Предраг Кон на „Пинку“: Имамо експлозивно прокужавање, за три и по недеље се враћамо на период од раније; Већ сада се мора размишљати o вакцинисању; Поштујем колеге који су потписали петицију, али немају довољно информација

Priprema se masovno cijepljenje.

Neki će se cijepiti, a neki se neće cijepiti...

Konferencije Šiznog štaba počinju sve više da liče na konferencije posle (izgubljenih) utakmica.

Spremali smo se ali očigledno ne dovoljno... mi smo se borili ali protivnik je bio bolji... dali smo sve od sebe... čekamo revanš... ko da više golova on pobedi... lopta je okrugla... trava je zelena... :kafa:

Ljudi, vi necete da obolite od korone. Ali od ludila hocete, kada se ovim ovoliko bavite.

Savet: Ne citajte Kurir, ne gledajte RTS, Pink i Prvu. Gledajte Arenu Sport, Animal planet, Discovery,....Mozete sa decom neki kanal tipa Nick Junior,...Ima vise pametnog da se cuje nego na kanalima za koje sam rekao da ne treba da se gledaju.

Nemam vremena da pogledam na TV-u, ali citao sam 2-3 dana za redom jedno isto, napamet sam naucio.

Zapravo, ne znam za druge, ali ja sam ''na neutrali'' oko Korone. Niti paničim, niti je odbacujem. Jer ne znam šta da očekujem, očigledno prkosi svakom šablonu.

Šizni štab retko pratim uživo, jer ne mogu da slušam Estradnu zvezdu kako dahće i Gojkobota kako krivi facu dok čita. I Lončara kako pokušava da glumi svog gazdu. Ali ne mogu da ne naletim na tu temu kad odem na online vesti ili kad prođem kroz forum pa kad ljudi ovde prenesu šta su sve ovi (iz ŠŠ) nalupali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759067#p759067:dxi08osg je napisao(la):
Blade » Сре Јул 22, 2020 12:25 pm[/url]":dxi08osg]Ljudi, vi necete da obolite od korone. Ali od ludila hocete, kada se ovim ovoliko bavite.

Savet: Ne citajte Kurir, ne gledajte RTS, Pink i Prvu. Gledajte Arenu Sport, Animal planet, Discovery,....Mozete sa decom neki kanal tipa Nick Junior,...Ima vise pametnog da se cuje nego na kanalima za koje sam rekao da ne treba da se gledaju.

Nemam vremena da pogledam na TV-u, ali citao sam 2-3 dana za redom jedno isto, napamet sam naucio.
Препоручујем РТС Кабловски пакет, РТС Трезор, РТС Живот, РТС Коло итд. А ја сам, иако се не бавим тиме, интезивно почео да пратим Агро ТВ. Пољопривреда ме све више привлачи. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759011#p759011:331xnmiz je napisao(la):
astrodule » 22 Jul 2020 09:25 am[/url]":331xnmiz]Mislim da žele što više da smanje broj ulazaka u Austriju. Dovoljno je da bace pogled na zvaničnu statistiku, malo pogledaju N1, Novu, Danas i shvate da je velika šansa da im odavde dođe neko zaražen.
Ovo je u stvari cilj. S jedne strane da spreče, odnosno da demotivišu ljude da putuju, a time s druge strane će smanjiti broj ulaza u državu. Izašlo je opširnije pojašnjenje, "obavezan" je negativan test za ulazak, osim za one sa austrijskim državljanstvom i prebivalištem (vizom) u Austriji, koji mogu ući bez testa. Međutim, svi moraju u obavezni karantin, bez obzira na negativan test, dok ovaj izuzetak izgleda da mora da naknadno u roku od 48 sati uradi test u Austriji o svom trošku.
Baš su ga zakomplikovali, očigledno zbog čega, samo što i dalje ima nelogičnosti.
Samo kad bi naši dozvolili testiranje u privatnim lab, to bi bilo odlično.

Kako je ovo moguce kad Nemacka nije imala policijski cas, a mi jesmo?

Франкфуртер алгемајне цајтунг: У Србији с обзиром на број становника скоро десет пута већи број новозаражених него у Немачкој

Koja manipulacija zamenice direktora,ali navikli smo na to. U Srbiji nema ni pod razno 33.000 lekara, maksimalno 24-25.000 i to je veoma nategnuta cifra. Jedino ako ih ne racuna kao i oni na vlasti glasacke spiskove. A tek izjava gde razdvaja lekare na privatnu i drzavnu praksu bi u svakoj normalnoj drzavi bila veoma diskutabilna. I na kraju krajeva to je stav 1000 lekara koji su imenom i prezimenom protiv necijeg rada. Neka zamenica organizuje potpise gde bi se lekari izjasnjavali ko je za podrsku kriznom stabu, pa bi videla koliko bi dobila potpisa

Zato imamo 50 000 policajaca, to je bitno!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759116#p759116:2pyoyz44 je napisao(la):
MC_ » 22 Jul 2020, 14:24[/url]":2pyoyz44]Kako je ovo moguce kad Nemacka nije imala policijski cas, a mi jesmo?
Франкфуртер алгемајне цајтунг: У Србији с обзиром на број становника скоро десет пута већи број новозаражених него у Немачкој

Ajde da prenesem iskustva iz prve ruke i veoma kratku hronologiju dešavanja iz Nemačke (konkretno iz bavarske), a žena mi je med. sestra pa znam isto kako su se bolnice spremale za COVID-19

- Već u martu kada je bilo jasno da je COVID-19 situacija u eskaliranju, posebno u Italiji vlast je uvela opštu zabranu kontakta (izuzetak su bili najbliža porodica ili pokućstvo). Zabrana kontakta je upravo samo to - vlasti motivišu ljude da iskoriste vreme da se šetaju, izlaze u prirodu ali isključivo sami ili sa maksimalno partnerom/decom ali uz obaveznu distancu od 1,5m min.
- U martu isto pokrajine uvode lokalne karantine, jedino su supermarketi otvoreni i ustanove bez kojih društvo ne može da bude stabilno (bolnice itd).
- Uvodi se opšta obaveza nošenje maski unutar objekata i u javnom prevozu
- Ne postoji klasični "krizni štab" nego radna grupa koja sprovodi mere Robert-Koh instituta (RKI). RKI je ustanova koja daje preporuke kada su razne epidemije u pitanju i oni obrađuju sve brojke. Paralelno se diže broj testiranja.
- Krajem marta se zatvaraju škole i vrtići. U bolnicama gde nema COVID odeljenja se ista preventivno otvaraju, vrši se reorganizacija.

U periodu maj / april je kriva bila prilično zaravnjena i stabilizovana tako da se rast mogao kontrolisati
- od kraja maja se postepeno otvaraju škole (sa obaveznim maskama) i vrtići ali samo za decu porodica koje rade u kritičnim sektorima privrede (deca bez maski).
- Privreda se isto polako diže ali svaka firma može da se otvara za generalnu publiku uz koncept higijene gde je tačno propisan način rada ako je npr. radnik inficirran. Kod mene je na poslu to da se nalaze svi kontakti, svi isti obaveste i da svi moraju najmanje 2 nedelje na bolovanje. Stranke primamo samo sa maskama i rastojanjem
- Bioskopi, pozorišta, bazeni, restorani se isto otvaraju - ali uz samo uz rezervaciju i ostavljanje ličnih podataka kako bi u slučaju infekcije mogli da nađu kontakte. Rezervacija je tu da bi se kontrolisao broj gostiju. Može i bez rezervacije ali ako su sva mesta zauzeta mora da se čeka naravno. U bioskopima je npr. red slobodan red zauzet pa mesta sa strane slobodna itd. Od 1.9 vrtići rade "normalno" ali su pooštreni uslovi kada možeš dovesti dete. Recimo ako dete kašlje ili curi nos mora ostati kući.

- U međuvremenu je opšta zabrana kontakata ukinuta i samo pokrajine odlučuju o regularijama. Npr. u bavarskoj trenutno možemo da se nađemo sa najviše 10oro ljudi napolju iz drugog pokućstva (npr. 2 porodice). Svaka pokrajina ima drugačija pravila. Ostalo je držanje distance od min 1,5m.

Ukratko cela strategija se svodi na "testiranje, traženje kontakata, stavljanje kontakata u karantin" i tako ukrug. Svako ko je imao recimo kontakt sa inficiranim biva zvan od ureda za zdravstvo i mora da se testira. Testiranje se radi isključivo PCR testovima.

U međuvremenu je situacija dosta stabilna, kao da smo u drugom univerzumu sve je "isto" al opet drugačije zbog koncepta higijene, nošenja maski itd. Privremeno COVID odeljenje u bolnici ženinoj je sada sklonjeno, planiramo odmor isto ove godine ali ne izvan Nemačke itd...

"Loncar: Kažnjeno više desetina zbog nenošenja maski". Krenulo medijsko zastrasivanje gradjana od strane Vucicevskih fanatika. Samo da podrzim gradjane da ih se ne plase, ne mogu nas sve kazniti i strpati u njihove zatvore. Ako tome dodamo da kaznjavaju osobe koje su vlast uzurpirale kradjom izbora, jasno je ne samo da nema nikakvog zakonskog osnova za njihovo kaznjavanje vec i da trebaju biti predmet sudske istrage.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1709810

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759167#p759167:2mhyurcw je napisao(la):
Steva » Sre Jul 22, 2020 3:12 pm[/url]":2mhyurcw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759116#p759116:2mhyurcw je napisao(la):
MC_ » 22 Jul 2020, 14:24[/url]":2mhyurcw]Kako je ovo moguce kad Nemacka nije imala policijski cas, a mi jesmo?

Ajde da prenesem iskustva iz prve ruke i veoma kratku hronologiju dešavanja iz Nemačke (konkretno iz bavarske), a žena mi je med. sestra pa znam isto kako su se bolnice spremale za COVID-19

- Već u martu kada je bilo jasno da je COVID-19 situacija u eskaliranju, posebno u Italiji vlast je uvela opštu zabranu kontakta (izuzetak su bili najbliža porodica ili pokućstvo). Zabrana kontakta je upravo samo to - vlasti motivišu ljude da iskoriste vreme da se šetaju, izlaze u prirodu ali isključivo sami ili sa maksimalno partnerom/decom ali uz obaveznu distancu od 1,5m min.
- U martu isto pokrajine uvode lokalne karantine, jedino su supermarketi otvoreni i ustanove bez kojih društvo ne može da bude stabilno (bolnice itd).
- Uvodi se opšta obaveza nošenje maski unutar objekata i u javnom prevozu
- Ne postoji klasični "krizni štab" nego radna grupa koja sprovodi mere Robert-Koh instituta (RKI). RKI je ustanova koja daje preporuke kada su razne epidemije u pitanju i oni obrađuju sve brojke. Paralelno se diže broj testiranja.
- Krajem marta se zatvaraju škole i vrtići. U bolnicama gde nema COVID odeljenja se ista preventivno otvaraju, vrši se reorganizacija.

U periodu maj / april je kriva bila prilično zaravnjena i stabilizovana tako da se rast mogao kontrolisati
- od kraja maja se postepeno otvaraju škole (sa obaveznim maskama) i vrtići ali samo za decu porodica koje rade u kritičnim sektorima privrede (deca bez maski).
- Privreda se isto polako diže ali svaka firma može da se otvara za generalnu publiku uz koncept higijene gde je tačno propisan način rada ako je npr. radnik inficirran. Kod mene je na poslu to da se nalaze svi kontakti, svi isti obaveste i da svi moraju najmanje 2 nedelje na bolovanje. Stranke primamo samo sa maskama i rastojanjem
- Bioskopi, pozorišta, bazeni, restorani se isto otvaraju - ali uz samo uz rezervaciju i ostavljanje ličnih podataka kako bi u slučaju infekcije mogli da nađu kontakte. Rezervacija je tu da bi se kontrolisao broj gostiju. Može i bez rezervacije ali ako su sva mesta zauzeta mora da se čeka naravno. U bioskopima je npr. red slobodan red zauzet pa mesta sa strane slobodna itd. Od 1.9 vrtići rade "normalno" ali su pooštreni uslovi kada možeš dovesti dete. Recimo ako dete kašlje ili curi nos mora ostati kući.

- U međuvremenu je opšta zabrana kontakata ukinuta i samo pokrajine odlučuju o regularijama. Npr. u bavarskoj trenutno možemo da se nađemo sa najviše 10oro ljudi napolju iz drugog pokućstva (npr. 2 porodice). Svaka pokrajina ima drugačija pravila. Ostalo je držanje distance od min 1,5m.

Ukratko cela strategija se svodi na "testiranje, traženje kontakata, stavljanje kontakata u karantin" i tako ukrug. Svako ko je imao recimo kontakt sa inficiranim biva zvan od ureda za zdravstvo i mora da se testira. Testiranje se radi isključivo PCR testovima.

U međuvremenu je situacija dosta stabilna, kao da smo u drugom univerzumu sve je "isto" al opet drugačije zbog koncepta higijene, nošenja maski itd. Privremeno COVID odeljenje u bolnici ženinoj je sada sklonjeno, planiramo odmor isto ove godine ali ne izvan Nemačke itd...

hvala.

Ovaj izvestaj lepo ilustruje koliko smo nisko pali i koliko smo nepsosobni i koliko je ceo drzavni aparat u stvari, umesto da resava probleme usmeren samo na ovcuvanje vlasti jednog "coveka".

Mislim da od doba faraona nije postojalo takvo nesto.

Vrh