Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Nauka napreduje, virusi takođe. Koliko je godina/decenija prolazilo od otkrića uzročnika neke bolesti, do leka za nju?

Veoma je teško laiku da shvati kako virus "radi", kako se telo bori protiv njega, kako se proteini iz omotača virusa vezuju za proteine na ćeliji i slične stvari.

Zato mi se sviđa nečija rečenica "pevač da peva, lekar da leči"

Mene kad dete pita za Zemlju, ja mu kažem: neki misle da je okrugla, neki misle da je ravna; ja ne znam jer je nisam video iz daljine. Inače ravna vs okrugla Zemlja može biti pitanje 2d vs 3d geometrije. Čovek vidi 2d (širinu i visinu), a treća dimenzija dubina je vezana sa protokom vremena, neki čak izjednačavaju treću dimenziju i vreme, jer bez kretanja se vidi samo slika 2d. A 3d kulglu kad nacrtaš u 2d bude ravna. Mada važnost za ljude dal je Zemlja ravna sa dal će biti vakcinisani je neuporediva jer prvo ti je nebitno za život, a od dugog koje ti ulazi u telo ti može zavisiti život na bolje ili na gore.

Samo da se izjasnim da nisam ravnozemljas, da ne mislim da svetom vladaju ljudi-reptili, da ne mislim da ce nas 5G mreza sve porobiti, da ne mislim da ce nas migranti preplaviti i napraviti od Srbije kalifat, da ne mislim da je Tesa Tesanovic vanzemaljac...

I kao takav da iznosim svoj stav protiv ovog ludila i paranoje izazvane kurona virusom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758424#p758424:2prsc01d je napisao(la):
MC_ » Pon Jul 20, 2020 8:20 am[/url]":2prsc01d]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758342#p758342:2prsc01d je napisao(la):
Zuma » Ned Jul 19, 2020 8:48 pm[/url]":2prsc01d]Prvo, TAČNO se zna šta je virus. To nije pitanje neznanja nego pitanje klasifikacije. Tj u zavisnosti kako definišeš šta je to život, onda virus ili jeste ili nije živ. Isto kao pitanje da li je čaša do pola puna ili do pola prazna. Zavisi samo od naše definicije, a i o čaši i o vodi znamo sve, i nema ništa nejasno.
Plus, sve ovo prethodno rečeno je ustvari nebitno, jer i čak i da ne znamo šta je virus, iz toga nikako ne sledi da ne znamo ništa o bolesti koju izaziva.

Mislim da je savremena nauka demonstrirala dubinsko neznanje, apsolutno neznanje.
Koliko postoji virusologija, 50-70 godina?
Koliko je radova napisano?
I vec vise od 6 meseci nauka esencijalno NE ZNA sta je ovo? Ne razumeju ni kako je prenosi ni zasto se virulentnost tokom leta nije smanjila. Ne razumeju ni kako se ovaj virus menja.

Svako ko je radio u danasnjoj nauci zna razloge za ovo. Citava prica bazne nauke je jedna velika laz, vrlo bliska pricama ranozemljasa. samo na kvaziracionalnim osnovama.
Ništa od toga što ste napisali nije tačno.

Od januara naučnici imaju i DNK kod virusa i njegove slike pod elektronskim mikroskopom. Znamo da se prenosi kontaktom virusa i sluzokože disajnih organa. "Slabljenje virusa leti" je priča koja postoji samo u produkciji Nestorović & Brnaba i informacije iz Emirata iz februara su govorile da se tome ne nadamo.

E sada ide finija diskusija koja će se rešiti u dogledno vreme ali ne može od danas za sutra. Koliku koncentraciju virusa je potrebno da čovek unese u sebe i kako da bi se razboleo. Pa tu ide to mrcvaranje prepiraka "kapljično ili aerosolno" i tako dalje i tako bliže. Gde je jedan deo priče "širi se samo dodirom usta nosa očiju kontaminiranim rukama" bilo Kinesko spinovanje da bi smanjili paniku i u svetu i kod sebe i sačuvali ekonomiju od udara panike. Gde SZO može da prenosi samo ono što mu članice saopštavaju.

Za razliko od SF filomva i CSI serija nauka ne može da na jedan pogled na DNK nekog organizma kaže sve o njemu i kako se on ponaša, a naročito ne i još kako tačno i precizno interaguje sa ljudskim imunim sistemom koji je jako kompleksan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758448#p758448:3kiwzh39 je napisao(la):
Earthmoving » 20 Jul 2020 10:20 am[/url]":3kiwzh39]Mene kad dete pita za Zemlju, ja mu kažem: neki misle da je okrugla, neki misle da je ravna; ja ne znam jer je nisam video iz daljine. Inače ravna vs okrugla Zemlja može biti pitanje 2d vs 3d geometrije. Čovek vidi 2d (širinu i visinu), a treća dimenzija dubina je vezana sa protokom vremena, neki čak izjednačavaju treću dimenziju i vreme, jer bez kretanja se vidi samo slika 2d. A 3d kulglu kad nacrtaš u 2d bude ravna. Mada važnost za ljude dal je Zemlja ravna sa dal će biti vakcinisani je neuporediva jer prvo ti je nebitno za život, a od dugog koje ti ulazi u telo ti može zavisiti život na bolje ili na gore.
Netačno već na elementarnom nivou. Čovek VIDI i dubinu, i to nema veze sa vremenom. Zato imamo dva oka koja su međusobno razmaknuta, pa na predmete gledaju pod različitim uglovima. Zbog toga dalji i bliži predmeti imaju različiti međusobni položaj u svojoj 2D projekciji na mrežnjači svakog oka. Dalje je pitanje obične geometrijske kalkulacije da se izračuna prava dubina predmeta, a to naš mozak radi automatski i stalno. I eto dubine. I ona je isto toliko "stvarna" kao i 2D projekcija 3D sveta na mrežnjači, budući da je i to samo skup piksela. Pa da li je neštro izdvojeno u prvom ili drugom redu kalkulacije unutar vizuelnog korteksa nema značaja. Geometrijski zakoni nemaju izuzetke i veoma su "stvarni". Mi dakle VIDIMO dubinu sasvim dobro.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758454#p758454:20qyavtk je napisao(la):
Beki » Pon Jul 20, 2020 11:44 am[/url]":20qyavtk]Samo da se izjasnim da nisam ravnozemljas, da ne mislim da svetom vladaju ljudi-reptili, da ne mislim da ce nas 5G mreza sve porobiti, da ne mislim da ce nas migranti preplaviti i napraviti od Srbije kalifat, da ne mislim da je Tesa Tesanovic vanzemaljac...
A da su Ana Brnabić i Marko Pantelić ista osoba? :o

Jedino u sta verujem od teorija zavere je da je Zuma kompjuterski program, a ne covek :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758424#p758424:2z8itl7u je napisao(la):
MC_ » 20 Jul 2020 09:20 am[/url]":2z8itl7u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758342#p758342:2z8itl7u je napisao(la):
Zuma » Ned Jul 19, 2020 8:48 pm[/url]":2z8itl7u]Prvo, TAČNO se zna šta je virus. To nije pitanje neznanja nego pitanje klasifikacije. Tj u zavisnosti kako definišeš šta je to život, onda virus ili jeste ili nije živ. Isto kao pitanje da li je čaša do pola puna ili do pola prazna. Zavisi samo od naše definicije, a i o čaši i o vodi znamo sve, i nema ništa nejasno.
Plus, sve ovo prethodno rečeno je ustvari nebitno, jer i čak i da ne znamo šta je virus, iz toga nikako ne sledi da ne znamo ništa o bolesti koju izaziva.
Mislim da je savremena nauka demonstrirala dubinsko neznanje, apsolutno neznanje.
Koliko postoji virusologija, 50-70 godina?
Koliko je radova napisano?
I vec vise od 6 meseci nauka esencijalno NE ZNA sta je ovo? Ne razumeju ni kako je prenosi ni zasto se virulentnost tokom leta nije smanjila. Ne razumeju ni kako se ovaj virus menja.

Svako ko je radio u danasnjoj nauci zna razloge za ovo. Citava prica bazne nauke je jedna velika laz, vrlo bliska pricama ranozemljasa. samo na kvaziracionalnim osnovama.
Svašta. Postoji pitanje kompleksnosti sistema. Što je komplikovaniji to više vremena treba da bi se razumeo. A još gore je ako nije moguće eksperimentisati, kao što nije moguće eksperimentisati na ljudima kao sa miševima. Takođe, u sred epidemije postoji preče stvari koje se moraju raditi, pa i to uzima vreme. To ne znači da se ništa ne zna, VEOMA daleko od toga, nego prosto znači da onda kad ima veoma mnogo toga da se sazna, jer je problem komplikovan, onda "procenat znanja celine problema" napreduje sporije nego ukupna količina znanja iz te oblasti. Puno se saznaje o virusima, i brzo, ali ako treba otkriti ni manje ni više nego tajnu života (DNK i proteinske mehanizme kontrole ćelije), onda ćeš dozvoliti da tu ima veoma mnogo toga što mora da se sazna, pa se PROCENAT kompletnosti znanja u toj oblasti penje polako, prosto zbog obima posla.

Da, nauka ima DNK i sliku virusa, ali sta imamo mi od toga?

Nauka, ovako postavljena razume detalje, razume granulaciju sistema, ali ne razume veze medju njima.
Poznavanje detalja sistema, fokus na sistematsko mapiranje delova zamagljuje shvatanje funkcije sistema kao celine.

Tipicno za tzv racionalnizam, sto je samo jedna forma mracnog neznanja..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758500#p758500:1tlwxy6y je napisao(la):
Earthmoving » Pon Jul 20, 2020 12:38 pm[/url]":1tlwxy6y]A sem toga i ljudski genom dešifrovan pre 20 godina...
Ni blizu. Ljudski genom je pročitan, mapiran. A šta sve tačno znači i kako sve funkcioniše je i dalje ogroman izazov za nauku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758499#p758499:irauhz1b je napisao(la):
MC_ » 20 Jul 2020 01:37 pm[/url]":irauhz1b]Da, nauka ima DNK i sliku virusa, ali sta imamo mi od toga?

Nauka, ovako postavljena razume detalje, razume granulaciju sistema, ali ne razume veze medju njima.
Poznavanje detalja sistema, fokus na sistematsko mapiranje delova zamagljuje shvatanje funkcije sistema kao celine.

Tipicno za tzv racionalnizam, sto je samo jedna forma mracnog neznanja..
Šta imaš od automobila bez benzina ili napola izgrađene kuće? Pomozi, pa će biti.

Oni sa kapitalom ne žele da ulažu u nauku jer to nije na kratke staze profitabilno (sem toga, za njih je bolje da slabi i bolesni radnici umru da bi ih zamenili novi, mlađi i zdraviji), a ljudi sa tvojim pogledima na nauku im u tome svesrdno pomažu. Ne pomažaš nauku ni medicinu kad je sve u redu, nego si se sad javio da tražiš? Ne ide to tako. Kako se seje, tako se žanje.

Директорка Батута: Кључно је јавити се на преглед, а не обавити тест на коронавирус
Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић оценила је да се боља епидемиолошка ситуацију и смањење броја оболелих и људи на респиратору може очекивати кроз две до три недеље.

Dešifrovan znači pročitan :) Šifra, etimološki slično ko cifra, broj. Možda sam trebao da upotrebin lepši termin - dekriptovan, jer je kripto od srbskog kriti, pa su mi draže srbske reči kao osnova evropskih jezika :)

Хипотетички ова игранка са бројевима може да траје у недоглед. Нема никаквог начина који би потврдио или оповргао колико је лица тестирано односно ког дана. Да је неко пожелео бољи терен за манипулацију не би га добио. Очекивати је у наредним данима да број заражених лица пада, и да се тотално јењавање поклопи са другом победом над короном коју је најавио Велики Вођа (конференција 3. ili 4. августа ће бити тријумфална ).
---
Администрација нема смисла за хумор

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758506#p758506:2sipuhij je napisao(la):
Earthmoving » 20 Jul 2020 01:57 pm[/url]":2sipuhij]Dešifrovan znači pročitan :) Šifra, etimološki slično ko cifra, broj. Možda sam trebao da upotrebin lepši termin - dekriptovan, jer je kripto od srbskog kriti, pa su mi draže srbske reči kao osnova evropskih jezika :)

nije dekriptovan jer se ne zna sta sve kombinacije znache i sta kontrolishu

Ljudi ako se ne razumete u materiju, kako možete da komentarišete tako kompleksne stvari?

Velika je razlika između čitanja genoma i shvatanja šta koji deo lanca radi.

Zaista ne mogu da shvatim da neko sebi daje za pravo da javno iznosi mišljenje o stvarima o kojima nema pojma.

Na sreću, postoje ljudi koji su to davno objasnili i koji nisu baš toliko naivni kao ja.

dunning-kruger-0011.jpg

Izgleda da su šutnuli Nestora iz Šiznog štaba. Doktor Smrt danas reče da ne zna gde je Nestor i da nije nadležan za njega.

Vidim da je Lončar izjavio, na pitanje zašto se ne poklapaju brojke testiranih na nivou cele Srbije i pojedinačno po gradovima, nešto kao da se neko testira više puta dnevno. Pa sad tek zbunjuje još više ova statistika koju oni izbacuju. Šta uopšte znači taj termin "broj testiranih"? Da li je to ukupan broj uzetih uzoraka ili ukupan broj pojedinačno testiranih osoba? Pre će onda biti ovo prvo. Skroz sam zbunjen.

Ne bi me uopšte čudilo da nekada računaju kao 2 testirane osobe 2 testa na istoj osobi, a nekada ne.

Plus što rezultati kasne par dana, a imamo natpise i da su neki testovi zagubljeni.

Što je najgore (najbolje) sve se to može svesti bez većih problema, ali onda bi se ljudi čudili kako to da protesti nisu prouzrokovali toliki skok broja zaraženih, a izbori jesu, a političari govore obratno.

MIslim da nema ama bas nikakve svrhe pratiti nasu statistiku.
U potpunosti je lazna.

Danas Lončar doktorski objasnio neslaganje u ukupnom broju testiranih i zbiru po gradovima.

Pa ono ni njegov najverniji glasač ne bi progutao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758554#p758554:36dalmqx je napisao(la):
astrodule » 20 Jul 2020 04:00 pm[/url]":36dalmqx]Ne bi me uopšte čudilo da nekada računaju kao 2 testirane osobe 2 testa na istoj osobi, a nekada ne.

Plus što rezultati kasne par dana, a imamo natpise i da su neki testovi zagubljeni.

Što je najgore (najbolje) sve se to može svesti bez većih problema, ali onda bi se ljudi čudili kako to da protesti nisu prouzrokovali toliki skok broja zaraženih, a izbori jesu, a političari govore obratno.
Plus što ne mogu međusobno da se dogovore da li "brzi testovi" na antitela u krvi ulaze ulaze u ukupan broj testiranih, ili se tu računaju samo genetski testovi gde se uzima bris (PCR test).

Međutim, nije sa sigurnošću jasno rezultati kojih testova ulaze u zvaničnu statistiku – PCR, seroloških brzih testova ili pak obe vrste. U prilog tome idu i oprečni odgovori koje je CINS dobio od članova Vladinog Kriznog štaba. Naime, na pitanje CINS-a da li rezultati brzih seroloških testiranja ulaze u zvaničnu statistiku obolelih od COVID-19, Kisić Tepavčević odgovorila je da se radi samo o PCR testovima.

„Ovo su PCR testovi koji uključuju i testiranja na lični zahtev i re-testiranja“, kazala je ona na konferenciji za medije i dodala da su testiranja na lični zahtev često neracionalna pa onda u čitavoj slici prave manji procenat pozitivnosti.

Sa druge strane, epidemiolog Predrag Kon za CINS tvrdi da u zvanične brojeve testiranih ulaze i serološki i PCR testovi. On je rekao i da ne zna zašto se govori drugačije.
https://www.danas.rs/drustvo/brzi-testo ... -suprotno/

Sad čitam vesti i da li sam dobro shvatio da su napravili aplikaciju gde ako si testiran moraš da na sajtu uneseš svoje podatke i dobješ odgovor da li ti je test gotov?

Koliko ja shvatam te podatke već imaju pa šta je onda problem da ti ih automatski pošalju, a ne da ljudi sami proveravaju da li su im rezultati gotovi?

Vrh