Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759433#p759433:r77j77al je napisao(la):
astrodule » 23 Jul 2020 02:40 pm[/url]":r77j77al]Šizoje tek očekuje vrh talasa zbog protesta, šta sad priča Kon? ;)
Šizoje se malo zaje*ao, prvo je rekao da očekuje za vikend vrh talasa, a malo posle toga je rekao da se nada da će za vikend stići svi zakasneli rezultati testova. Tako da su jučerašnji povećani brojevi novozaraženih, a pretpostavljam i ovih dana da će biti isto povećani, u stvari nadoknađivanje brojki rezultata koji kasne. Kao što je Express napisao juče svoje iskustvo, i njegovi rezultati kasne, pa čak toliko da se on već oseća dobro.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759441#p759441:3v870uzf je napisao(la):
Пантограф » 23 Jul 2020 01:51 pm[/url]":3v870uzf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759414#p759414:3v870uzf je napisao(la):
GOJE » 23 Jul 2020 01:05 pm[/url]":3v870uzf]Da, Kon je objavio da je U BEOGRADU pik bio prošle nedelje, kada je dnevno pregledano oko 900 kovid-suspektnih slučajeva, a hospitalizovano preko 300, a da ovih dana imamo oko 600 suspektnih dnevno, te da već nekoliko dana ima više otpusta nego prijema. Obzirom da se velika većina suspektnih uopšte ni ne testira, jasno je da podaci o broju zaraženih nisu samo deplasirani i neupotrebljivi, nego je očigledno i da se šteluju kako velikom klavirštimeru Šizoju lično u tom trenutku odgovara. Dakle, ovde se radi o оznemiravanju javnosti, iznošenju neistina, fabrikovanju podataka, i jednoj ljudskoj i moralnoj bedastoći.

Е, хвала Богу да неко може да сумира ово лудило у једном пасусу. Велико умеће, Гоје!
Hvala Panto :sesir: Učio sam od najboljih :grand: Nego, vidim da sam nehotično skovao novu reč - oznemiravanje, te sam uspeo i da se samooduševim. OZNEMIRAVANJE = Uznemiravanje metodama OZNE.

@marecar,

Šta kažeš, Šizoju kasni... :D

Sta god da rade, koliko god da lazu, moze im se.
To smeta samo jednoj beznadeznoj manjini.
Sa druge strane podrska stranaca Vucicu je apsolutna.

I sto je bahatost veca, to vise Vucicu raste rejting medju statistickom vecinom populacije.

MC_ мало претерујеш са дефетизмом и наводном подршком Вучићу која по теби и даље расте, а сва на основу истраживања расположења баба на пијаци које си неколико пута помињао. Ја сам прилично сигуран да је за АВ кренуло низбрдо и да се то сада више не може зауставити, и чак и да се стање на пијацам мења и да се све чешће чује псовање када се помене АВ.
Бахатост коју помињеш у сарадњи са поданичким извештајима медија може једно време да диже рејтинг, али када се пређе преко неке линије то оружје добија контра ефеката и почиње да убија рејтинг а не да га диже. Једини проблем је што тај пад може да буде јако дуготрајан, а евентуално објављивање продаје Косова може драстично да убрза ствар.

Prof. dr Borislav Kamenov: Vitamin D je odlučujući u borbi organizma sa virusom.

Vitamin D koji takodje zovu i vitamin sunca.

Ali zatvorite nas opet u kuce na 30 stepeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759389#p759389:crlfe1tx je napisao(la):
astrodule » Čet Jul 23, 2020 1:04 pm[/url]":crlfe1tx]Lažovčina.

Da ima neki novinar OO pa da pita na konferenciji nekog lekara koji ima OO da li je verovatnije da je skok izazvan derbijem i izborima (neodgovornim ponašanjem Države koja je ukinula skoro sve mere) ili protestima.

Danas očekujemo Pantelu da objasni kako to AFP laže da je otac od onoga sa protesta umro jer nije bilo slobodnih respiratora. U dokumentaciji jasno piše da nije prebačen na odeljenje sa respiratorima jer su svi bili zauzeti.

Joooooj, šta bi im jedan pismen novinar ili lekar uradio na javnoj konferenciji - pa povukli bi se u mišju rupu ako imaju trunku morala i obraza.
Nemoj da si naivan, pa oni su vrhunski trenirani za te situacije (Bebina i Krletova skola), da im Nobelovac postavlja pitanja, oni imaju spremne odgovore (tj spinove) na koje god hoces nezgodno pitanje:
- Nemoj da lazete
- A jel vas placa N1/izdajnici/Amerika...
- A to vam je bitno, a ne sto je Djilas ukrao 600 miliona...
- A zasto vicete, ajd se smirite
- Sve pise u zvanicnim izvestajima, ali ih vi ne citate
...

I na kraju legendarno:
- Pa sta!

Upravo to. Kraljevi su spina definitivno. Sta god da ih pitas ili im kazes imaju nacin da prebace krivicu na drugog. Ove konferencije nemaju smisla i ne znam cime sluze uopste. Svi iz SNS-a su prosli obuku za spin

Meni je žalosno to što je prva stvar na konferenciji bila priča o tom "lažnom" novinarskom izveštavanju, i to je trajalo nekih dobrih desetak minuta, dovoljno da se svi redom ispričaju. Jer im je bitnije da operu svoje ruke od toga, odnosno bitnije je da označe nešto kao lažno, sve to pre izveštavanja onoga što narod zanima. I na taj način su uspeli da prenesu tu njihovu lažovčinu dok je najviše ljudi pratilo, jer bi u suprotnom, da su prvo izvestili brojke, pa onda krenuli da pričaju o toj vesti, onda bi daleko manje ljudi pratilo konferenciju. Neverovatno... U stvari, ni ne čudi me.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759502#p759502:1cslo7q1 je napisao(la):
Beki » Čet Jul 23, 2020 3:47 pm[/url]":1cslo7q1]Prof. dr Borislav Kamenov: Vitamin D je odlučujući u borbi organizma sa virusom.

Vitamin D koji takodje zovu i vitamin sunca.

Ali zatvorite nas opet u kuce na 30 stepeni.
Zna se samo da deficit vitamina D povećava susceptibilnost organizma na novi koronavirus, nema još uvek nikakvih indicija da se može sprečiti zaražavanje nekim većim dozama vitamina D.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759501#p759501:3lyirliy je napisao(la):
paradox polje » Čet Jul 23, 2020 4:43 pm[/url]":3lyirliy]MC_ мало претерујеш са дефетизмом и наводном подршком Вучићу која по теби и даље расте, а сва на основу истраживања расположења баба на пијаци које си неколико пута помињао. Ја сам прилично сигуран да је за АВ кренуло низбрдо и да се то сада више не може зауставити, и чак и да се стање на пијацам мења и да се све чешће чује псовање када се помене АВ.
Бахатост коју помињеш у сарадњи са поданичким извештајима медија може једно време да диже рејтинг, али када се пређе преко неке линије то оружје добија контра ефеката и почиње да убија рејтинг а не да га диже. Једини проблем је што тај пад може да буде јако дуготрајан, а евентуално објављивање продаје Косова може драстично да убрза ствар.

Nadam se da ja nisam u pravu, a da si ti.

Meni se ipak cini da jos nisnmo pali dovoljno nisko.

Panić: Zabranjuju lekarima da iznose informacije koje se tiču javnosti

Trenutno na terenu imamo progon kolega koje su spremne da izađu sa podacima koji se tiču novoobolelih, uslova u kojima se leče, mesta u bolnici, dostupnosti medicinskih sredstava, materijala i tako dalje``, izjavio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lRiKa6CNNpU[/youtube]

Ako slome lekare koji rade u teskim uslovima, slomice sve.
Licno verujem da ce ih slomiti.

Mom drugaru su rezultati PCR testa stigli tek nakon 5 dana što je očajno sporo. To mora mnogo bolje, jer se rezultati mogu dobiti za par sati, a ne par dana.
Inače on nije imao simptome , ali mu je kolega sa posla umro od korona virusa. Kada je to rekao u kovid ambulanti odmah su ga izdvojili u posebnu prostoriju gde je čekao 4 sata da dođu čike u skafanderima i radili su mu sve moguće testove.

Drugi drugar otišao u istu tu kovid ambulantu sa temperaturom 38,5 i ostalim simptoma, a tamo su mu samo vadili krv i poslali ga kuci da pije brufen. Tek su mu danas na kontroli radili PCR test i slikali pluca, posto i dalje ima sve simptome sem temperature. Ako bude pozitivan verovatno ću i ja na testiranje, sto i nije toliko lose jer se dobija bolovanje 100% od plate

Човече нереално је колико се глобална пропагандна машинерија обрушила на Шведску што се усудила да не заводи деспотске мере човек би рекао да имају најгоре резултате на свету и људи падају мртви по улицама што је све само не тачно. Још помињу економске резултате као да Шведска није примарно извозно оријентисана и директно је погођена свим карантинима и затварањима које панично спроводе остале државе. А и поред тога се предвиђа да неће имати толико оштар пад економије јер ће домаћа потрошња бар мало ублажити пад.

Земља која није уводила дословно никакве мере, чак ни маске,а број заражених оштро пада сам од себе већ месец дана / број умрлих оштро пада већ 3 месеца. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/ Јуче су имали мање заражених него на почетку епидемије. Не знам којом магијом се то дешава ако нису развили колективни имунитет? Вирус је отишао на годишњи одмор?

Ако се стварно испостави да је код њих вирус протутњао као што јесте и не буду имали више таласа (као што немају нови раст заражених иако све остале земље имају) онда ће се испоставити да су они завршили са целом пандемијом ово лето а остатак света ће се патити бар још годину дана после њих и вероватно набити исту ако не и већу смртност у целом том процесу. Ако се ишта показало као бескорисно онда су то драконске мере које смо ми имали јер ништа нисмо постигли осим што смо уништили себи уништили економију.

Gde imaju da se kupe neke fensi maske, a da nije online? Necu da nosim iste kao obicna sirotinja.

Ne može da se poredi Švedska sa Balkanom.

Tamo kada država nešto kaže - građani to urade, policija ne treba tu da se meša. Država je rekla da se drži distanca i da nema okupljanja.

Kada bi se kod nas sprovodile mere - imali bismo iste rezultate i ne bi nam trebao policijski čas.

Ja lično, kriznom štabu jedino zameram što ne sme javno da kaže "naše mere i predlozi su odlični, ali je Država kriva što ih ne sprovodi i vrši pritisak na nas kako njima to odgovara, naročito za izbore"

Pa to što neko preteruje u kritikovanju Švedske ne znači da nisu ispali slepci. Možda nije tako drastično kao što jedni pokušavaju da predstave, ali nije baš ni tako bajno i bezbrižno kao što neki drugi pokušavaju da predstave.

Ide mi na živce što se ljudi širom sveta i oko ove Korone dele u dve krajnosti: 1) one koji u svemu vide razlog za paniku i 2) one koji se podsmevaju situaciji.

Али поента и јесте у томе да су "испали слепци". Ако су они стварно стекли колективни имунитет онда су они боље прошли него сви остали. Требали су боље да заштите старачке домове јер се у њима десила нека половина смрти, то стоји. Могуће је да су требали и да спроведу посебне мере са угрожене групе. Али инсистирање на томе како су они "слепци", бар у овом тренутку, не пије воду.

Исто није тачна та бајка о Швеђанима који су се сви редом добровољно придржавали мера које су нама наметнуте.

Кретање популације је месецима у сталном расту и веће је него што је било пре пандемије а код њих зараза пролази:

Screenshot-4.png

Screenshot-5.png

Што се опет коси са тезом о томе како немају колективни имунитет - да је тако сада би имали експоненцијални раст а не пад заражених.

Oпет, не сматрам да је реакција у Шведској била идеална, нити се подсмевам ситуацији. Заправо не сматрам да је фер критиковати било чију епидемиолошку стратегију јер је лако бити генерал после битке.

Само ме иритира та агресивна, идеолошка пропаганда против Шведске и инсистирање на томе како је њихов приступ био узалудна трагедија када је очигледно да се епидемија стабилизује већ дуго времена без икаквих спроведених мера. Ако не буде имала више таласа показаће се не само да су имали солидну стратегију већ вероватно и најбољу. Очекујем да ће нагло нестати из медија ако то буде случај :)

Pa ako se ispostavi da će Švedska ostvariti najbolje rezultate sa takvim merama, onda mislim da zaista niko nema pravo da ih naziva budalama ili slično. Još ni ne znamo kako se tačno ponaša ovaj virus. S jedne strane se ne sme pustiti tako olako, da se narod zaražava jer zdravstveni sistem neće izdržati, s druge strane je možda to najbolja strategija. A imamo i tu moralnu stranu, da li je okej pustiti sve da se zaraze i da se praktično izvrši prirodna selekcija, ili zaštiti rizične grupe ljudi. Jer očigledno virus ne posustaje, tamo gde su bile mere zaštite, opet se dižu brojke, i opet moraju da se štite ti ljudi. Pa onda se treba zapitati, da li pustiti da virus odradi svoje.

Ja samo mislim da je još prerano davati bilo kakve zaključke i predviđanja, jer ovaj užas od virusa ne prestaje da iznenađuje i da prkosi svakom šablonu. Po prognozama s proleća (ne ovih naših papana, nego svetskih institucija i struke) mi na severnoj hemisferi smo sad svi trebali da smo ''na pauzi'' od Korone i da se bezbrižno pod udarima UV zraka na plažama i parkovima, polako pripremamo za drugi talas u oktobru. Kad ono, kako UV i temperature postadoše jače, tako i ovaj izrod postade opasniji.

Virus je toliko savršen da je to bukvalno jedini razlog što ja ne mislim da je napravljen veštački. Inače bih odavno prešao na taj stav, ma koliko nekome zvučao kao blesavi teoretičar zavere. Al upravo to što je previše savršen (užasan) i što je apsolutno nepredvidiv, me zadržava u tome.

Elem, sve u svemu, prerano je i prepotentno davati bilo kakve makro-procene i zaključke, na nivou sveta ili kontinenta. Jer nije ista genetika Šveđana i Srba, nije ista klima, nije ista kuhinja, vegetacija... na kraju krajeva, nisu nam isti ni sojevi. Prosto, kod ovog virusa jedino što je sigurno je to da je previše promenljivih. Sve ostalo je poput nagađanja gde će grom da udari na poljani. Eto toliko je predvidiv.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759711#p759711:810kwp7y je napisao(la):
Kailan » Pet Jul 24, 2020 12:55 pm[/url]":810kwp7y]
Oпет, не сматрам да је реакција у Шведској била идеална, нити се подсмевам ситуацији. Заправо не сматрам да је фер критиковати било чију епидемиолошку стратегију јер је лако бити генерал после битке.
Bez brige, nisam ni mislio na tebe nego generalno. Ne volim Lončara koji mi se još od proleća isčuđava i zgražava. Al ne volim ni ljude što misle da je normalno da:
1) u ovom momentu, na postojeće bolesne, u svetu imamo dodatnih nekoliko stotina hiljada ljudi koji se bore za dah u agoniji od bolova i još par hiljada koje upravo spuštaju u kovčege... i
2) pustimo šumski požar da gori pod idejom ''ugasiće se to samo'' pa posle kad krene zdravstveni sistem da se urušava, da se onda isčuđavamo i mislimo ''eeee da smo na vreme znali...''

Ono, bestraga mu glava, ako ceo svet, od paničara Amera do zverina Rusa, i od čistunaca Skandinavac pa sve do aljkavih Indusa, zenta od te Korone... onda valjda to treba nešto da nam kaže. Ne da treba da se zamandalimo u kuće. Ali da nam kaže da to ipak NIJE obična faking kijavica koju, eto, mediji predstavljaju gorom nego što jeste. Pitajmo medicinare i pogrebnike od Aljaske do Urugvaja da li i oni misle da je samo obična kijavica. :kafa:

Nije problem kretanje, već distanca. Severnjaci u startu drže veću distancu nego južnjaci. To se vidi prilikom svakodnevnih aktivnosti (redovi, razgovor).

Evo kratka anegdota - u Danskoj sam na koncertu stajao u prvom redu bez ikakvog guranja i lako prolazio kroz gužvu, a svi znamo kako izgledaju prvi redovi i prolazak kroz gužvu na koncertima u Srbiji.

Ja sada naročito primećujem kada mi se neko previše približava prilikom razgovora, a o nabijanju u leđa u redovima ne treba trošiti reči.

Prenosim vam nove informacije.

Majka je bila toliko nestrpljiva da je jutros zvala ambulantu dok još nisam ustao i pored toga što je juče zvala u DZ pa su joj rekli isto što i sestre u ambulanti - da će me zvati, da ja mogu proveriti ali da će ipak zvati. Jutros joj rekoše da je rezultat negativan.

Brat mi je prethodno javio da je rezultat antitela na SARS-COV-2 bio IgG+, IgM+ (pozitivan), a danas je javio da je rezultat brzog testa na SARS-COV-2 bio negativan kao i meni. Međutim javio mi je da je i kolega pušten iz bolnice, te da je rezultat na SARS-COV-2 pozitivan.

Pošto sam ja imao 8 dana temp, a ona devojka (komšinicina drugarica) 10 dana kao pozitivna na SARS-COV-2 onda sam morao imati i ja. Mog brata je tim virusom zarazio neko s posla, a on mene. Drugim rečima imali smo svi. Još mi sestra na šalteru u kovid ambulanti reče: ma šta se cimaš kad si negativan, to je bila "neka bakterijica". Kao da im naređuju da smiruju ljude ili jednostavno ublažavaju zabrinutost pacijenata. Rekao sam kako još osećam blago otečene limfne čvorove na vratu na šta je sestra odgovorila kako je to kraj infekcije, šta god da je bilo prolazi. Inače čudilo me to što su i ti čvorovi bili manje otečeni nego kod običnog sezonskog gripa, a ispod vilice manja zategnutost. Rekla mi je da popijem sve vitamine.

Ja sam danas imao štošta obaviti u gradu pa sam išao obzirom na negativan rezultat. Prijala mi je šetnja posle višenedeljne izolacije. Bratu je doktorka rekla da će mu dati potvrdu o bolovanju, te da se može vratiti na posao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759681#p759681:o18oqqsb je napisao(la):
Kailan » 24 Jul 2020 10:53 am[/url]":o18oqqsb]Човече нереално је колико се глобална пропагандна машинерија обрушила на Шведску што се усудила да не заводи деспотске мере човек би рекао да имају најгоре резултате на свету и људи падају мртви по улицама што је све само не тачно. Још помињу економске резултате као да Шведска није примарно извозно оријентисана и директно је погођена свим карантинима и затварањима које панично спроводе остале државе. А и поред тога се предвиђа да неће имати толико оштар пад економије јер ће домаћа потрошња бар мало ублажити пад.

Земља која није уводила дословно никакве мере, чак ни маске,а број заражених оштро пада сам од себе већ месец дана / број умрлих оштро пада већ 3 месеца. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/ Јуче су имали мање заражених него на почетку епидемије. Не знам којом магијом се то дешава ако нису развили колективни имунитет? Вирус је отишао на годишњи одмор?

Ако се стварно испостави да је код њих вирус протутњао као што јесте и не буду имали више таласа (као што немају нови раст заражених иако све остале земље имају) онда ће се испоставити да су они завршили са целом пандемијом ово лето а остатак света ће се патити бар још годину дана после њих и вероватно набити исту ако не и већу смртност у целом том процесу. Ако се ишта показало као бескорисно онда су то драконске мере које смо ми имали јер ништа нисмо постигли осим што смо уништили себи уништили економију.
Niko se nije "obrušio" na Švedsku, nego se zbog njenog ugleda uređene i napredne zemlje plaše lošeg primera koji se standardno masovno zlupotrebljva u domaćim propagandama u zemljama poput USA i Brazila. Gde za sad ima 150.000 i 84.000 mrtvih. A epidemija je tek počela. U tome je problem. Sveđani će svoje probleme rešiti. Ali ovi drugi, koji njih vide kao model ponašanja, neće.

Što se tiče stanja u Švedskoj, vremenom se u čitavom svetu ispostavilo da su drastično najefiksnije mere kultura ponašanja, obične maske i striktno poštovanje socijalne distance, što u suštini znači UREĐENA DRŽAVA i stanovništvo koje veruje vlastima, a da sve ove druge mere u odnosu na ove prve doprinose tek marginalno. To zaista nije nešto što je baš u toj meri bilo jasno na početku epidemije, pa su mnogi potegli za striktnim merama ograničenja, nekada sa pravom, a nekada ne. Sve je zavisilo od države, kulture, lokalnog temperamenta i političke situacije.

Švedska je posebna po više stvari. Po tome što se vlastima veruje, što je narod daleko disciplinovananiji nego drugde, što oni ionako žive relativno izolovani jedni od drugih i u malim porodicama, što su zbog klime i kulture prosečno veoma zdravi, i što imaju besplatan, a pri tome jako kvalitetan zdravstveni sistem, gde je dovoljno da se kod lekara ode bez obzira kakav problem sa zdravljem imate i da se više ne brine ni o plaćanju ni o tome da li ćete dobiti najkvaliteniju moguću pomoć. Drugi o svemu tome mogu samo da sanjaju. Zbog toga, kombinacija relativno male rasprostanjenosti komorbiditeta, životnog stila i socijalne odgovornosti u ponašanju, Šveđanima omogućuje da njihove neobavezne preporuke često imaju veći efekat od naredbi na drugim mestima, dok je sam tok bolesti lakši zbog zdravije populacije.

Sve to NIJE MOGUĆE prosto iskopirati na drugim mestima sa pričom da je glavna stvar njihov sloobodni koncept borbe protiv virusa. Nije, bitno su važnije sve ove druge stvari. Ako dovoljno masovno nose maske i u dovoljnoj meri poštuju distancu na kritičnim mestima, da li su njihove mere, bar u onom njihovom zaista efikasnom delu, zaista toliko drugačije?

Što se tiče Express-ove priče, dovoljno je da se covid-19 virus iz grla i nosa povuče dublje u telo, pa virusa na brisu iz grla ili nosa neće biti dovoljno za detekciju testom. To je, uz osnovni procenat nepoudzanosti samog testa, još jedan mogući izvor negativnog rezultata u situaciji kad virus jeste prisutan u telu.

Vrh