Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717755#p717755:u40hduy7 je napisao(la):
Пантограф » Sun Mar 15, 2020 6:11 pm[/url]":u40hduy7]Vidim ovima na Mediteranu manje umiru stari nego Britancima, Nemcima i Holanđanina...

EDIT: Zabrana ljudima da se kreću - kretanja radi, može imati teže posledice po zdravlje stanovništva od ovog virusa. I kod starih, i kod mlađih. To je jedna od glupavih mera latinskih genija.
Upravo to. Ja nemam problem da se odloze koncerti, dešavanja, zatvore teretane, restorani... Ali zaboga zabranjivati izlaz sem za kupovinu ili posao nema baš smisla po mom mišljenju. Dok smo svi odgovorni prema drugima i prema sebi šetnja ili boznja bicikla napolju ne mogu biti toliko opasni.

U Berlinu su na primer prošle sedmice otkazali sve dogadjaje a u četvrtak uveče su objavili da će od ponedeljka zatvarati škole i vrtiće. I šta se onda desilo? Hiljade ljudi su pohrlile u radnje u kojima je bila guzva veća nego za Bozić i NG i bukvalno su sami napravili gomilu dogadjaja sa više stotina ljudi zatvorenom prostoru, gde svi nešto pipkaju a radnici ne nose maske i rukavice. To je zaista bilo pametno, a vidim da isto rade svi. Najave zabrane, stvore paniku, većina pohrli u prodavnice a onda kada neko kaze da je ok izaci napolje i prosetati etiketira se kao nenormalan.

Мислим да ћемо се сви сложити да је након Другог светског рата ово догађај који ће највише променити планету, реко бих чак да вишеструко превазилази катастрофу у Чернобиљу коју такође памтимо као један од догађаја који је променио цео свет. Све прилично подсећа на апокалиптичне филмове, могли и име теме да променимо у нешто типа "месец када је планета стала".
Све ово намеће тему како се поставити као друштво и супроставити овакој пошасти, да ли користити Италијански метод, Британски, Кинески или нешто сами да измислимо. Сведоци смо да се Италија у старту јако лоше поставила а сад примењују најригорозније мере. Полиција која тера људе са улица је заиста тема за апокалиптичне филмове. Ако би направили аналогију са лечењем индивудуа, касно су започели лечење а сада дају најаче могуће антибиотике.
Међутим треба имати у виду са сви лекови имају негативне ефекте, а правило је да је што је лек јачи и ефикасније делује на примарну болест то су и присутнији негативни ефекти, и што се лек дуже даје то постаје већа вероватноћа да ће се појавити и својим утицајем можда чак и превазићи штетне ефекте саме болести. У случају Италије то значи да ће вероватно расти депресија у народу, рашће незадовољство а и утицај заустављања привреде даће свој данак, умираће људи и посредно од ових мера а не само од Короне. Не кажем да можда ово није био једини начин да се реагује, али ако ригорозне мере потрају више од месец дана изгубиће сваки смисао. Песма коју смо чули из зграда и дружење преко тераса, је природна реакција и нешто заиста лепо и похвално, свакако и много помаже. Али што дуже апсолутна изолација буде трајала незадовољство ће бити веће и песма ту неће много помоћи.
Наук за друштва која још нису осетили оштрицу епидемије, потребно је реаговати на први мах, "јаким лековима" али не и оним најачим. У преводу подржавам затварање школа, забрану скупова смањење привредног обима (рад од куће, рад са смањеним људством и слично) уз све оне мере појачаних контрола и максималне дезинфекције, али не и мере апсолутне забране кретања и слично. Овај "лек" и ако је слабији од Италијанског, може бити знатно ефикаснији ако се на време предузме а терапија може да траје дуже без најгорих негативних ефеката.
Дуг период инкубације свакако отежава одлуку да ли је касно за овај лакши приступ. Управо на примеру Италије видимо да је и након више дана примене најстрожијих мера и даље велики дневни пораст оболелих. То је последица свакако од времена пре увођења мера јер при оваквој изолацији каку су они увели сматрам да је немогуће брзо ширење вируса.
Свакако кад број заражених пређе одговарајући проценат, и зараза почне сама по себи успоравати, све мере треба постепено ублажавати.

Lek za ovaj virus ne postoji. Lece se samo simptomi.
Kao sto svi znamo, bolje je spreciti nego leciti.

Pisem iz Austrije pa cu spomeniuti situaciju ovde i korake koji se preduzimaju. U prethodnim danima i nedeljama donete mere nisu dale zeljene rezultate. Za sada je 860 obolelih sa nazalost jednim smrtnim ishodom.

Te mere su bile:
-Skole, Obdanista i Fakulteti su zatvoreni.
-Zabrana okupljanja (vise od 100 osoba u zatvorenom prostoru)
-Preporuka da se radi od kuce, ko moze
itd

Danas su donete sledece mere, koje stupaju na snagu od ponoci:

-zatvaranje javnih prostora: parkovi, igralista itd.
-zatvaranje restorana, barova itd.
-izvodjenje policije na ulice
-Iz stana se moze izaci iz 3 razloga:
-Kupovina hrane
-Odlazak do apoteke
-Posao koji mora da se obavlja (ljudi zaposleni u javnom prevozu, prodavnicama itd)
Ukoliko se izlazi u nabavku moze se izaci ili sam, ili sa samo jos jednom osobom koja vam je ukucanin.
...

Nazalost vidim da mnogi u Srbiji nisu ovo ozbiljno shvatili. Kina, Nemacka, Austrija... ne bi svojoj ekonomiji pucali u noge da nije
ozbiljno. Takodje mere koje su mnoge zemlje uvodile u prvim koracima nisu dale zeljene rezultate. Takve mere Srbija sada uvodi.
Resenje je uvodjenje karantina i ukidanje slobode kretanja.

Ne treba paniciti ali treba biti odgovoran.
Stiteci sebe stitite i druge.

Cuvajte se drugari.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XU9FVqwO4TM[/youtube]

Jedna ozbiljna šala

Jasmina Milojevic @jazminamilojevi

Obraća se mladi biolog čovečanstvu:

"Kad plaćate fudbalere milione mesečno, a naučnike i istraživače po 1300 evra, što sad ne zovete Kristiana Ronalda da vas spasava od epidemije."

(Dejan Tiago Stankovic)

.........

Prilozi

• IMG-20200315-WA0007.jpg
    IMG-20200315-WA0007.jpg
    36,9 KB · Pregleda: 1.339
Do danas 48 registrovanih.

Prilozi

• IMG_20200315_202152.jpg
    IMG_20200315_202152.jpg
    32 KB · Pregleda: 1.336
Tanjug, 26. 2. 2020. godine
„Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji', rekao je Nestorović.

Okej proglašeno je vanredno stanje i zatvorene su državne granice, ali niko nije spomenuo talas migranata koji iz turske ide ka Srbiji? Koji je plan nadležnih za njihovo savladavanje, videli smo koju su agresiju ispoljavili na Grčkoj granici.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Radnje i ugostiteljstvo nastavljaju da rade. Praktično smo samo izolovali stare - bez formalne zabrane kretanja - i zatvorili škole i vrtiće.

Zanimljiv pristup, videćemo rezultate.

Juče i danas kad sam bio u svojoj prodavnici shvatio sam da od svih 100% ljudi koji su pravili zalihe, računajte da je jedno 20% to radilo ne sa idejom ''moram da nakupim da preživim!!!'' nego ''daj da nakupim hrane da imam ako ne budem izlazio iz kuće tri dana'' i ''daj da nakupim za slučaj da se skrati radno vreme a da nisam saznao''. Shvatio sam dok sam gledao neke ljude kako uzimaju, i još bitnije - šta uzimaju.

Zvuči trivijalno ali ima razlike. Znači da nisu baš svi do jednog paničari, nego se kod nekih radi o konforu da tako kažem.
Ipak se ne pretvaramo u Amere toliko brzo kao što sam mislio. :mrgreen:

Zbog korona virusa, doneta mera da linije gradskog prevoza saobraćaju po subotnjem redu vožnje.

izvor: RTS

Мислим да је рано рећи да првобитне мере у Аустрији, нису дале резултате. Истом филозофијом би могло рећи и у Италији да мере нису дале резултате јер је број заражених наставио да ресте сличним темпом, а тешко да могу да буду ригорозније. То и јесте проклетство овог вируса, потребно је да прође десетак дана да би мере дале неке почетне резултате, а све пре тога је последица стања пре увођења мера.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717827#p717827:pxkswdk5 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 15 Mar 2020 21:44[/url]":pxkswdk5]Juče i danas kad sam bio u svojoj prodavnici shvatio sam da od svih 100% ljudi koji su pravili zalihe, računajte da je jedno 20% to radilo ne sa idejom ''moram da nakupim da preživim!!!'' nego ''daj da nakupim hrane da imam ako ne budem izlazio iz kuće tri dana'' i ''daj da nakupim za slučaj da se skrati radno vreme a da nisam saznao''. Shvatio sam dok sam gledao neke ljude kako uzimaju, i još bitnije - šta uzimaju.

Zvuči trivijalno ali ima razlike. Znači da nisu baš svi do jednog paničari, nego se kod nekih radi o konforu da tako kažem.
Ipak se ne pretvaramo u Amere toliko brzo kao što sam mislio. :mrgreen:
Da, ima i ljudi koji se normalno ponašaju. Ali koliko je takvih? Ja sam danas imao prilike da ih vidim nekoliko, koji su pizdeli zbog "paničara koronovaca", jer nisu mogli da nađu neke osnovne stvari koje su im bile potrebne, ili su pak kupili nešto sitno, a onda potrošili više vremena u redu na kasi, nego da izađu i vrate se, kao i vreme provedeno u kupovini. Danas sam morao da idem čak do Vidikovca da bih našao ono što mi je potrebno, pa sam kupio malo više nego što mi je potrebno, jer ne znam da li ću sutra naći. Za čudo, u Lidlu kod Cerak vinogradi, ugao Pilota Mihajla Petrovića i Kneza Višeslava, sam našao zamrznutu hranu koja mi je trebala, i to samo zato što je paleta sa brdom kutija bila ispred. Rafovi sa voćem i povrćem prazni, ostali samo mango, ananas, avokado, trule mandarine, po koja narandža i po koja zalutala zelena salata, rotkve i kruške. Uglavnom ono što je malo jače sa cenom. Suvi kvasac nema ni za leka. Bio u desetak različitih marketa i nigde ga nisam našao. U Super veru se tek kada je nestalo ulja, brašna, soli, šećera i sl. , da ograniče na 5 komada po porodici, a MAXI na 6 kom. Toalet papir ne može da se napakuje u rafove koliko brzo nestaje. Čak je i nestašica svežeg mesa.

Sve ovo može vrlo lako značiti i početak kraja urbane ere u istoriji. Ako se ove pandemije budu ponavljale narednih godina, gradovi će početi da se raseljavaju, umanjuju, ljudi će se vraćati u sela...

tragac":gbttf2qn je napisao(la):
Sve ovo može vrlo lako značiti i početak kraja urbane ere u istoriji. Ako se ove pandemije budu ponavljale narednih godina, gradovi će početi da se raseljavaju, umanjuju, ljudi će se vraćati u sela...
A možda i slobodi kretanja ljudi i robe unutar Šengena.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Nije problem u samom konceptu grada kao naselja nego u konceptu (usiljene) globalizacije.
Globalizacija ima svoje dobre strane, ali ima i loše. Samo što se na ove loše često zaboravi. Sve dok se ne dese ovako neke velike krize.

@solecar
Ma znam, ja sam još na početku odustao od ideje da ću se narednih nedelja dokopati Asepsola, tako da bole me uvo više. :mrgreen:
Živim najnormalnije, kao i do sad. Samo perem ruke više i izbegavam prevoz i pipanje površina koje ne moram. I to je manje više to.
Ne mogu da se takmičim ni sa stotinama,a kamoli sa hiljadama paničara a i ovih tutubana što kupuju tovare Asepsola ''da im se nađe''.

Zuma":2nu5jjnd je napisao(la):
Jedna ozbiljna šala

Jasmina Milojevic @jazminamilojevi

Obraća se mladi biolog čovečanstvu:

"Kad plaćate fudbalere milione mesečno, a naučnike i istraživače po 1300 evra, što sad ne zovete Kristiana Ronalda da vas spasava od epidemije."

(Dejan Tiago Stankovic)
Ronaldo dao svoje hotele za karantin.
Kevin Lav da radnicima hale koji ostaju bez posla 100 000$

Tako bi mogli i mnogi drugi sportisti.

I zašto sve ovo nismo uradili pre nedelju dana kada je bilo 2 zaražena?

I zašto se redukuje prevoz? Da bi bilo više ljudi u vozilu pa da lakše prenesu zarazu?

Vrh