Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
CDC's testing guidance included three types of people:
1. Those who have symptoms such as fever OR lower respiratory symptoms (cough or shortness of breath) and have had "close contact" with a confirmed coronavirus patient within 14 days of their first symptoms.

Znaci ovde kazu simptom i kontakt sa koronavirus pacijentom u poslednjih 14 dana.

2. Those who have fever AND lower respiratory symptoms, require hospitalization, and have traveled to areas impacted by the epidemic in the last 14 days.

Groznica i neki problem na plucima i da si pacijent za bolnicu i da si putovao u Italiju. NIJE ILI nego I

3. Patients with fever and severe acute lower respiratory symptoms who require hospitalization and for whom no other diagnosis has been found — such as the flu. No travel or contact exposure is needed.

Groznica, pluca za bolnicu i da ti nije pronadjena neka druga dijagnoza kao sto je FLU. Znaci prvo te sve zivo istestiraju pa tek na kraju cekas odobrenje CDC-a za test.

https://www.cnn.com/2020/03/04/health/u ... index.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717547#p717547:l579vy32 je napisao(la):
tragac » 14 Mar 2020 11:48 pm[/url]":l579vy32]Zuma ovo je optimistični scenario.o...mislim da na jednog regisstrovanog opušteno može doći i 10 neregistrovanih, u dobrom delu asimptomatskih slučajeva.
Sasvim moguće. Hteo sam da prikažem samo posledice kašnjenja između trenutka zaraze i testiranja, jer je to lako modelovati. Pa čak je i tu ovo konzervativno. Kašnjenje je verovatno duže od osam dana, a kad se linearni rast pretvori u eksponencijalni, onda smo ugasili.

I opet su Ameri testirali 14 hiljada a mi samo 250.
A što se tiče procene, pre bih rekao da broj zaraženih treba biti na kvadrat. Npr Kokeza se 2 nedelje šetao okolo sa virusom, a za to vreme je ostvario jako mnogo kontakata. Ko zna koliko je još takvih...

Koronavirus je najveca prevara u istoriji covecanstva!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717552#p717552:2njxvhxm je napisao(la):
Dart » 15 Mar 2020 12:05 am[/url]":2njxvhxm]I opet su Ameri testirali 14 hiljada a mi samo 250
Verovatno nemaju dovoljno testova pa moraju da štede uzimajući u obzir da rast može da eksplodira svakog trenutka, a onda su im testovi neophodni za kliničku primenu kod teških bolesnika. Verovatno je sada teško nabaviti nove.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717434#p717434:1d2pl5kk je napisao(la):
Vox91 » Sat Mar 14, 2020 6:47 pm[/url]":1d2pl5kk]Sad nadjoh članak da je 2013. god u Srbiji od običnog gripa umrlo 2.000 ljudi! Povrh svega običan grip se mnogo lakše prenosi od korone.

Za sada u Srbiji imamo 40 zaraženih od ovog virusa, većinu sa blagim simptomima poput obične prehlade, a ovde se priča o zatvaranju svega i svačega po državi, kompletne izolacije itd..Ludnica.
Otkud ti ta informacija da se običan grip lakše širi od ovog virusa?

COVID 19 timeline:
- January 19: 100 cases
- January 24: 1,000 cases
- January 28: 5,000 cases
- February 12: 50,000 cases
- March 6: 100,000 cases
- March 15: 156,982 cases
-March 15: 5,825 deaths

Znaci ipak treba jako puno sa 100 slucajeva da se rasiri do 156,982. Ako stavimo u perspektivu da ce biti 100 slucajeva u Srbiji do recimo 18tog marta. Tek oko 18tog maja se moze ocekivati 156,000 slucajeva.
Tu je kljucno pitanje da li ovaj virus ima sezone ili ne. Ako nema onda je to ono sto bi se desilo bez social distancing u Srbiji a ako ima onda ce poceti da opada broj slucajeva za mesec dva pa tek sledece zime.

Kolko mi ide na živce ta fraza ''social distancing'' koju sad i mediji počinju da guraju...

Socijalno distanciranje mi nepada teško, to je nešto što umem da radim :D i dopada mi se ovo pozdravljanje pesnicama, simpatično je skroz..

Danas razmišljam o dva pitanja. Prvo je kućna izolacija. Kažu preduzimaće sankcije prema onima koji je krše. Pitam se jesu li se prvo uverili da ta lica mogu da žive pod izolacijom. Ko će ići do prodavnice, ko bacati đubre, a ko sačekati dostavljača na vratima?

Mene bi definitivno odmah uhapsili, ja ne bih bio u stanju 2 dana da se držim u izolaciji.. a posle 14 dana izolacije moja gajba i ja u njoj bi verovatno bili veća pretnja po javno zdravlje nego pre izolacije...

Drugo pitanje je pitanje perioda inkubacije virusa. Koliko lako se virus prenosi pre nastupanja prvih simptoma? Dokazano je da može, ali koliko lako. Kod gripa je period inkubacije 1 - 4 dana, a kod 2019-nCoV je od 1 do 14 dana.

Evo jednog hipotetičnog primera.

Koji podtip nekog zamišljenog virus je opasniji?

● onaj kod koga je smrtnost 100% a ubija prvi dan...
● onaj kod koga je smrtnost 20% a simptomi nastupaju 5tog dana...
● ili treći podtip kod koga je smrtnost 4% ali simptomi nastupaju 10tog dana...

Svaki od 3 podtipa virusa ima isti način prenošenja i moguće ga je preneti u periodu inkubacije istom dinamikom. Koji virus ima potencijal da ubije najviše?

Zato su važne mere koje sprovodimo i nije ceo svet poludeo nego sprovodimo neophodne mere.

Uzmimo da je reprodukcioni broj R0 = 2.2 koliko je procenjeno za ovaj tip koronavirusa.

(R0 - In brief, is the average number of people who will catch the disease from a single infected person, in a population that’s never seen the disease before.)

2.2 × 2.2 × 2.2 × 2.2 × 2.2 = 52

2.2 x 2.2 × 2.2 x 2.2 × 2.2 x 2.2 × 2.2 × 2.2 × 2.2 × 2.2 = 2.655

Prvih 5 dana smo sasvim u proseku (49)

Mene zanima u narednih 5 dana kako će brojke ići u Srbiji i koliko su uspeli da zadrže ljude izolovanim i pronađu sve potencijalne slučajve i kontakte koje su ostvarili zaraženi ili ćemo gledati španski i italijanski scenarijo i u Srbiji...

Naravno sve pod uslovom da imaju dovoljno testova na raspolaganju kao i da ne mute sa metodologijom oko odobravanja koga će testirati a koga ne. Dakle ako je bio u kontaktu sa zaraženim može da se testira ili ima simptome a došao je iz zemalja gde zaraze ima, može da se testira.

Videćemo kako će ići, uzbudljivo je svakako...

Evo jednog zanimljivog videa vezanog za testiranje.
https://twitter.com/politicsvideo23/sta ... 0545637377
Trenutno je opsti haos ko moze da se testira a ko ne bez obzira sto je Trump obecao svima.

Naravno ovo $1,331 je u nekim zabitima i krs bolnicama. U normalnim gradovima i boljim states tipa Kalifornija $3,200

I want to be clear. Medical professionals are advising that unless you have serious symptoms, avoid going to the hospital/doc’s office. Stay home. We don’t currently have the capacity to test healthy people, and going to the hospital puts people at risk.

"Uobičajen način za identifikovanje korona virusa je uzimanje uzorka iz pljuvačke ili sluzi iz nosa ili usta, ili alternativno testiranje šlajma koji proizvode.
Ipak, ukazuje “Dejli mejl”, test je efikasan samo kad pacijent pokazuje simptome."

Znači, potpuno je nepotrebno testirati one koji nemaju odredjene simptome. Možda je neko i zaražen, ali ako je to u obliku kijavice ili nema odredjene tegobe, neće moći da se otkrije na testiranju. Mnogi će ga "preležati na nogama" i neće ni znati da su bili zaraženi. Samo je pitanje da li ili koliko oni prenose virus drugim ljudima.

New Jersey sada uveo dodatne mere. Uveden je policijski cas osim ako ne radis nocnu smenu nema izlazenja napolje od 22h do 5 ujutru.
Takodje nema vise restorana i barova vec samo food delivery i za poneti.

******************************************************************************************************************************

New Jersey city imposes strict curfew and bans restaurants from serving food
From CNN's Paul Murphy
The New Jersey city of Hoboken is implementing a city-wide curfew and new restrictions, starting Monday, in response to the coronavirus pandemic.

Hoboken is located right next to New York City's Manhattan, just across the Hudson River.

Residents must stay home from 10 p.m. until 5 a.m., unless they have to work during those hours, according to a statement from Mayor Bhalla.

The statement also announced drastic new restrictions on the city's restaurants and bars, effectively banning them from serving food within their venues - meaning they can only serve food through delivery and takeout.

"All bars and restaurant establishments, with and without a liquor license, are no longer permitted to serve food within the restaurant or bar. If a bar does not currently offer food, they will no longer be permitted to operate and are no longer permitted to serve alcohol, effective March 15 at 11 a.m," said the statement.
"The time is now to enact proactive policies that will help save lives in the long run," said Bhalla in the statement. "We must all now do our part."

"Kako funkcioniše brzi test na korona-virus?"

Naučnici rade na razvoju brzih testova na korona-virus – manje-više uspešno. Ipak, generalno testiranje stanovništva na korona-virus nije moguće. A nije ni razumno. Testovi moraju biti ograničeni na sumnjive slučajeve. . .
https://www.dw.com/sr/kako-funkcioni%C5 ... a-52631295
. . . .
"Potrebno da prođe pet ili šest dana kako bi se virus pojavio u sluzokoži odakle se uzima bris - ako se neko testira ranije, test će biti negativan iako je osoba možda zaražena."

Uskoro u Srbiji ovako

_111026644_060189656.jpg

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4fjfmSwxPg8[/youtube]

"OGLASIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON VANREDNOG OBRAĆANJA VULINA! I TO MOĆNOM PORUKOM SRBIJI Pobedićemo, predaja nije opcija"
U cije ime prica predsednik SNS-a? Jel on predsednik Srbije ili SNS-a, mesa babe I zabe u isto vreme. Bolje da Izgubite, a da Mi pobedimo. Vas I Koronu zajedno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717611#p717611:137n4w0e je napisao(la):
Earthmoving » Ned Mar 15, 2020 9:50 am[/url]":137n4w0e]"OGLASIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON VANREDNOG OBRAĆANJA VULINA! I TO MOĆNOM PORUKOM SRBIJI Pobedićemo, predaja nije opcija"
U cije ime prica predsednik SNS-a? Jel on predsednik Srbije ili SNS-a, mesa babe I zabe u isto vreme. Bolje da Izgubite, a da Mi pobedimo. Vas I Koronu zajedno.

Govor je posluzio za homogenizaciju penzionera. Slusam sta pricaju, on je njihov bog.
U stvari, polako postaje bog svih stanovnika Srbije.

Da, zato ce pre zatvori posete starackim domovima nego skolama. Obustava obrazovanja bi ugrozila ugovorenu isporuku obrazovanih janjicara stranim gazdama.

Danas neka baba kašljala pored hleba u Maksiju. Bukvalno su je svi opsovali koji su je čuli i svi se odmah udaljili.

Posle je vidim napolju, prolazi pored kontejnera i u svaki zagleda.

Baba izgleda prilično normalno, ali šta vredi.

Vrh