Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Srpski lekari nek prvo nauče svoj jezik, pa nek se onda jave, cuj njihove reci: plumolog, virus, imunitet, infekcija... nigde nasih reci, ne znaju cak ni na srpski da prevedu. Ako ne razumeju reci koje izgovaraju, kako ce tek razumeti nesto vise o sustini toga o cemu pricaju...

Vučić se obraća javnosti u 20 časova. Očekujem uvođenje vandrednog stanja pošto, realno, ne vidim drugu, a pri tome dovoljno efikasnu alternativu. Sa 46 potvrđenih i procenom od bar 135 zaraženih, a verovatno mnogo više, na pragu smo broja nosoca virusa koji je dovoljan za početak spontanog lokalnog širenja, dakle onoga koje više ne zavisi od uvoza slučajeva iz inostranstva niti od "prve generacije" onih koji su od njih zaraženi. A kad krene druga i sledeće generacije zaraženih, onda ulazimo u oblast eksponencijalnog umnožavanja virusa, a to ni jedan zdravstveni sistem dugo ne može da izdrži, bez obzira kakav je. A pri tome još vrlo dobro znamo kakav je naš, čak i kad je stanje redovno. Takođe sumnjam da je naš mentalitet i nivo kulture dovoljan da se odjednom, i sa ovako nepripremljenim narodom, DRASTIČNO smanje kontakti na neki dobrovoljni način i uz blaže mere. Trebalo je reagovati ranije, agresivnijim zatvaranjem granica i/ili obaveznim karantinima za sve iole rizične ulaze u zemlju, merama obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima sa puno ljudi i slično, a ne biti zabrinut za imidž i ekonomiju kao da smo ostrvo koje će virus zaobići na neki magičan način, pa bi onda ekonomija tobože bila pogođena manje nego što će to sad biti slučaj. Jer će ekonomske štete sada biti veće nego da su blaže mere preduze ranije, ali šta da se radi. Tu smo gde je i glupavi deo ostatka sveta, što je sem par inteligentnih izuzetaka kojima treba skinuti kapu nažalost njegova ogromna većina, pa sad moramo da plivamo kako god možemo.

file.php

Zanimljiv je nas patern ponasanja.
Prvo smo se (Vucic) smejali virusu, sada panicimo i drmatizujemo.
N nonsalanciji se dobijaju poeni i popularnost.

Takođe sumnjam da je naš mentalitet i nivo kulture dovoljan da se odjednom, i sa ovako nepripremljenim narodom, DRASTIČNO smanje kontakti na neki dobrovoljni način i uz blaže mere.

Šta očekivati kada najviši zvaničnici u sred epidemije i pored preporuka da se smanji broj kontakata se rukuju i grle međusobno i to pred kamerama?

Evo, vidim juče pred početak fudbalske utakmice kapiteni i sudije se svi međusobno rukuju.

Džaba vanredno stanje ako će da radi gsp i granica bude otvorena za gastose. Baš me zanima šta će reći ali poznajući modus operandi vrv će biti mnogo pro :blah: avanja a manje konkretnih mera.

Ako možda i ima neke logike zašto rade škole, meni i dalje nije jasno zašto rade kafići, kladionice, biblioteke... Gledam juče, kafići puni i to ovde na periferiji NBG, kako li je tek u centru? Ako Vučić kaže da će biti mnogo gore nego što je sada, što ne krenemo odmah sa merama?

Kao što kod mene u firmi nisu hteli da nam dozvole da radimo od kuće od srede, ali su nam na kraju dali da radimo od ponedeljka. Ta tri radna dana menjaju šta suštinski?

Rade zbog novca. Sve se to sliva u budžet, odakle će da plaća te povećane plate i penzije? Mi smo beda, ekonomski sebi ne možemo da priuštimo da se skroz zatvorimo, zato i odlažu dok ne eskalira.

Eskalacija virusa ce biti boziji dar za nasu politicku elitu.
Bice to divan izgovor za sve kao i mogucnost da se zaradi na masovnoj nesreci.

Pa već se zarađuje. Narod u panici, pustoši rafove po marketima, maske, zaštitne rukavice i dezinfekciona sredstva po apotekama gotovo da i nema... Pa ti sad vidi, kolika se tu lova obrće. Maske bile 5 din, danas 200 din, niko ne odgovara zbog toga...

Tačno tako. U toku svake katastrofe u ljudskoj istoriji, uvek se nađe jedan sloj humanoidnih stvorenja (koji nisu ljudi, samo su humanoidnog oblika) koji nađe načine da na tome profitira.

I ovo po vestima kad pročitate, primera radi, ''svetska tržišta izgubila 50 milijardi dolara zbog virusa'', slobodno računajte da piše: ''svet na papiru izgubio 50 milijardi, u praksi je izgubljeno 25 milijardi (jer je ekonomija usporila), a preostalih 25 je otišlo u nečije džepove''.

Kon je rekao da se testovi na korona virus rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su "na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na korona virus".

"To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas", rekao je Kon.

On je rekao da je "svaki dan bitan i da ako pređemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo".

"Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje", rekao je Kon.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1666636

Treba samo slusati i stalno prenositi izjave merodavnih ljudi iz celog tima koji se bave ovim poslom .
Sta mislite kolika je njihova odgovornost kad svojim imenom stanu pred naciju i kazu radimo ovako i tačka.
Nisu oni od juce i nije ih Vucic izmislio .
Profesor Pelemš je bio dir. infetive klinike od 2001-2010 a znamo ko je tad bio na vlasti i onda ponovo 2014-2016 .
A sad ih mnogi razvlace i izvrcu njihove izjave kao juce izjavu prof.Kona o nastavi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717669#p717669:t4vzzvwa je napisao(la):
Earthmoving » Sun Mar 15, 2020 1:04 pm[/url]":t4vzzvwa]Srpski lekari nek prvo nauče svoj jezik, pa nek se onda jave, cuj njihove reci: plumolog, virus, imunitet, infekcija... nigde nasih reci, ne znaju cak ni na srpski da prevedu. Ako ne razumeju reci koje izgovaraju, kako ce tek razumeti nesto vise o sustini toga o cemu pricaju...

Kako bi ih ti preveo?

Moje mišljenje je da se preteruje sa merama. Naravno da svi trebaju biti odgovorniji (pre svega najugroženije kategorije) ali zabranjivati ljudima kretanje kao što se radi sada u Italiji je po mom mišljenju potpuna besmislica i pokazuje isključivo nemoć država i sistema u ovakvim situacijama. A svi koji popuju o nekakvoj borbi u vidu ostajanja kod kuće predlažem im da energiju koju tako nakupe okrenu protiv onih koji su odgovorni za to što se desilo i što su zdravstevni sistemi potpuno nespremni za ovakve stvari.

A posebno me iritiraju izjave tipa da se to radi da bi se usporilo širenje virusa jer ako se zarazi previše osoba sistem neće moći da se brine o svima i njima i neki će nažalost preminuti. Koliko li je samo licemerja u tim izjavama, pa svaki dan ljudi umiru od gladi, od ratova, od narkotika, alkohola, cigareta, .... pa se niko baš ne uzrujava toliko.

I za kraj, italijanima bi bilo bolje da pogledaju posle svega ovoga (i ostalima koje zatekne ista ili slična situacija) kakvo društvo u celini imaju i da li su zadovoljni sa time. Koliko sam pratio u poslednjih 10 godina nisu imali rukovodstvo koje je izguralo ceo mandat, starosna struktura ima je takva da je svaki 4-5 stanovnik stariji od 65 godina...

Ja bih pratio šta rade Britanci, ako ni zbog čega, onda zato što su njihovi epidemiolozi upravo nas 1915. spasli od izumiranja.

Za latinsku pamet nikad nisam imao simpatija.

A sta se desava po Africi niko nista ne govori ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717739#p717739:11q6u4y7 je napisao(la):
Пантограф » Ned Mar 15, 2020 4:30 pm[/url]":11q6u4y7]Ja bih pratio šta rade Britanci, ako ni zbog čega, onda zato što su njihovi epidemiolozi upravo nas 1915. spasli od izumiranja.

Zelja ti se ispunila, jer Britanci rade isto sto i mi, tj. NISTA. Najnovija vlast u Britaniji je nesposobna u rangu balkanskih, npr jedna od ideja im je kontrolisano sirenje zaraze, da bi se stekao prirodni imunitet populacije ?!? Kontrolisano, na prostoru koji je 3 puta veci od Srbije a ima 10 puta vise stanovnika?

Nisam siguran da tamo vlast ne pita stručnjake šta da se radi, kakva god da je.

I nisam siguran da li su na duži rok održive mere kao u Italiji. Mislim da nisu. Trebaće hrabrosti i da da se iz toga izađe. Da li će je političari imati?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717739#p717739:254bsfbf je napisao(la):
Пантограф » 15 Mar 2020 04:30 pm[/url]":254bsfbf]Ja bih pratio šta rade Britanci, ako ni zbog čega, onda zato što su njihovi epidemiolozi upravo nas 1915. spasli od izumiranja.

Britanci misle da stare ljude treba pustiti da umru jer ih to ionako uskoro čeka, a deo naroda koji preživi će onda imati "imunitet krda", čime će sledeće zime, kad dođe novi nalet zaraze, zdravstveni sistem biti nešto manje opterećen. U toj logici ima više rupa nego u Švajcarskom siru.

A ovo što je milaki990 rekao je toliko pogrešno da ne znam odakle bih počeo, pa neću ni počinjati.

Vidim ovima na Mediteranu manje umiru stari nego Britancima, Nemcima i Holanđanina...

EDIT: Zabrana ljudima da se kreću - kretanja radi, može imati teže posledice po zdravlje stanovništva od ovog virusa. I kod starih, i kod mlađih. To je jedna od glupavih mera latinskih genija.

Evo sada nečeg zaista korisnog. Ovo je izbor tri najbolja intervjua kojih trenutno mogu da setim i da ih ponovo nađem. To su najautoritativniji odgovori koje trenutno možemo dobiti o tome sa čim imamo posla i šta se ustvari dešava, pošto su u pitanju tri vrhunska međunarodna stručnjaka. Jedan je šef delegacije Svetske zdravstvene organizacije koji je predvodio WHO delegaciju u Kini, a drugi su vođe stručnih timova svojih zemalja. Preporučujem da ih odgledate u celini jer su puni važnih informacija koje sa ovakvog nivoa vrlo retko možete čuti.

Coronavirus ‘worse than a bomb’ on Italy, says doctor coordinating response
( ICU - intensive care units, jedinica za intenzivnu negu )

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9mrPHO-nkVE[/youtube]

Coronavirus expert: 'War is an appropriate analogy'

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dcJDpV-igjs[/youtube]

Coronavirus: W.H.O expert explains mortality rate & threat to kids, after trip to Wuhan

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Q2_FkyY3BOM[/youtube]

"Vlada donela odluku - ograničenje cena, smanjen broj ljudi na javnim okupljanjima"

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
Vlada je donela i Zaključak kojim se zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama, sa 100 ljudi koliko je prethodno bilo definisano, smanjuje na 50 ljudi.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1666724

Mislim da znam jedino održivo rešenje: da se celokupnoj populaciji za ovakve slučajeve podele specijalne zaštitne maske koje pokrivaju celo lice, kao i zaštitne rukavice, i da se, po potrebi, celo stanovništvo obaveže da ne sme da izađe napolje bez toga. Pa dve nedelje tako svi na ulicu, i - gotov virus.

U suprotnom, već kod trećeg ovakvog slučaja neće biti moguće zavoditi mere zaštite poput aktuelnih, a umiranje ugroženih postaće sasvim uobičajeno.

Jer, ovo sigurno nije najgori virus koji će se pojaviti.

Vrh