Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717929#p717929:2sgqfykj je napisao(la):
Zuma » Pon Mar 16, 2020 10:09 am[/url]":2sgqfykj]Obratite pažnju na statistiku koja proizilazi iz ovih brojeva, a time i na vaše prognoze u vezi toka bolesti, ako je dobijete.

U Srbiji je od virusa korona zaraženo 55 osoba, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

U nacionalnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirana je ukupno 301 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja zaraze korona virusom.

Najviše pacijenata obolelih od korona virusa u Srbiji nalazi se u Beogradu - 12, dok je pet pacijenata smešteno u Nišu, a jedan manje u Novom Sadu. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara od 55 ukupno zaraženih - 23 pacijenta su hospitalizovana, dok su ostali pušteni na kućno lečenje.

- Imamo pacijente iz Kikinde, Zrenjanina, Bačke Topole, Pančeva i Čačka. Najviše pacijenata je iz Beograda - rekao je juče Lončar.

Kako je sinoć predočio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trenutno se u Srbiji dve osobe nalaze na raspiratoru.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/srpsk ... ad/neh54v5
Od ukupno 55 bolesnih, 32 se leči kod kuće, a 23 u bolnici. Od ovih poslednjih 2 su na respiratoru.

A to znači da odnos onih kojima je tok bolesti toliko težak da moraju da je odleže u bolnici prema onima koji mogu da je boluju kod kuće (bar do sada mogu), približno 2 prema 3. Tačnije 42% prema 58%

Dok su šanse da ne možete da dišete dovoljno dobro bez pomoći mašine 3,6%.

To ne liči baš previše na grip, zar ne?

Zamislite sezonu gripa u Srbiji u kojoj 42% bolesnih traži i potom zauzima krevet u bolnici, i to po par nedelja svaki. TO je problem o kome svi pričaju.

Zaista cudno. ali moguce je da su oni koji su se uopste javili doktoru ljudi sa tezim simptomima.

Zuma, nije tajna da zaraženih ima mnogo više. Procenti su ipak solidno manji. A sadašnje brojke su mnogo definisane našom definicijom slučaja koja je najrestriktivnija u evropi. Dakle, najmanje ljudi testiramo u odnosu na broj stanovnika. Da ne bude zabune, ja se sa tim slažem, sredstva koja mi nemamo je mnogo bolje uložiti u nešto drugo u ovom trenutku.

Epidemiolozi u GB i DE računaju na to da će preko pola stanovništva biti u kontaktu sa ovim virusom. Samo od sposobnosti njihovog zdravstvenog sistema zavisi koliko planiraju da razvuku udar na sistem.

Ja pozdravljam ove mere koje su nam vlada/predsednik saopštili. Znam da su ih ukalupili u obrazac koji njima odgovara, ali verujem da su stručni ljudi ovo odlučili. Ako ne znamo dovoljno o virusu, opravdani je ići na najgoru moguću prognozu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717940#p717940:7nx1x1jg je napisao(la):
Mel » Pon Mar 16, 2020 10:45 am[/url]":7nx1x1jg]
Ja pozdravljam ove mere koje su nam vlada/predsednik saopštili. Znam da su ih ukalupili u obrazac koji njima odgovara, ali verujem da su stručni ljudi ovo odlučili. Ako ne znamo dovoljno o virusu, opravdani je ići na najgoru moguću prognozu.

POstoji visedecenijska negativna selekcija.
Ozbiljno sumnjam u strucnost nasih lekara.

Što se tiče mera vlade.

Pošto smo srećom još u fazi epidemije u kojoj je uvoz zaraženih iz inostranstva i dalje relativno značajan faktor u u odnosu na lokalno širenje (bar se nadam da je i dalje tako), veoma je značajno potpuno zatvaranje granica i obavezni karantin (koji treba striktno kontrolisati i kažnjavati ako se ne poštuje). Sve čestitke vladi za tu meru. Ja bih još svakoj takvoj osobi na granici dao masku (pošto ju je teško kupiti) sa instrukcijom da je nosi kad god u prostorijama svog izabranog karantina ipak mora da bude relativno blizu drugih ljudi.

Međitim lokalno širenje virusa među onima koji nisu stari, a moraju da rade i budu aktivni, je OGROMAN problem koji ako se ne reši nismo uradili ništa. Već je delimično spomenuto, pa bih da ponovim i proširim. Neophodno je uvesti obavezu da SVI nose maske kad su u situaciji da je oko njih puno ljudi, dakle

- U vozilima javnog prevoza
- U taksijima
- Na sastancima bilo gde
- U prodavnicama
- U poštama i bankama
- Na pijaci
- Bilo gde drugde gde je prosečni razmak između ljudi manji od 3 metra
- U svakoj zatvorenoj prostoriji sa lošim provetravanjem gde je ranije boravilo puno ljudi, iako ih sada ima malo

Takođe, čim dođe toplije vreme, prozori u autobusima moraju biti otvoreni.

Apelovati na ljude da se ne rukuju i ne dodiruju, i stalno ih preko medija potsećati da drže veću međusobnu distancu kad god je to moguće. Mogu da pričaju i da se lepo čuju i dva metra daleko jedan od drugog. Na mestima gde se stvaraju redovi okačiti veoma vidljiva obaveštenja da treba da stoje malo dalje od prethodne osobe u redu, pa makar se red protegao i na ulicu. Tamo im je ionako bezbednije da stoje, a više nije hladno jer su nam Kinezi kupili vreme, pa smo dočekali proleće. Uopšte, informisanje je sada ključno. Ulice i sve prostorije gde se nešto događa moraju da budu preplavljene velikim posterima sa krupnim slovima. Nemojte u poslovnim i javnim prostorijama za koje ste nadležni pokušavati da ostavite utisak da je sve normalno, mora se težiti upravo suprotnom efektu.

Nikakva uredba jos nije donesena, samo su izdata saopstenja, nemaju nikakav pravni osnov za sprovodjenje bilo cega. Koliko su nespremni sve ovo sacekali, ne znaju gde udaraju...u gradu normalno sve radi, sve je opusteno

Zatvorene su skole, Osnovne i Vise, fakulteti, sportski objekti, vrtici...

A sta ce biti sa trznim centrima, koji su odlican inkubator za sirenje virusa?

I drugo moje pitanje za vas: U svemu tome sto je zatvoreno, neku ljudi su radili, a sada neko vreme nece raditi...Da li je drzava (odnosno poslodavci) , po zakonu, obavezna da isplacuje plate tim ljudima? Sa obzirom da je ova vrsta situacije...Da je ova situacija tim ljudima prosto nametnuta, a od necega moraju da zive...

Pitam vas ovo jer ovde ima mnogo ljudi koji su u mnogo sta upuceni, a u nadi da cu dobiti pravi odgovor.

Ovo je situacija tzv vise sile. Situacija u kojoj bi trebalo da postoji solidarnost. Prisilna ili dobrovoljna.
Cak je i prisilna solidarnost mera zdravlja jednog drustva.
Npr, u nekim zemljama drzava je primorala banke da dopuste kasnjenje otplate rata stambenih kredita.

U bolesnoj zemlji kakava je Srbijs, ne verujem da ce se neki poslodavac odreci letovanja zbog svojih radnika.
Kod nas je prihvacen neoliberalizam (trak pacova) jer odgovara nasem emntalitetu (da komsiji crkne krava)

Da se pitala struka bili bi zatvoreni i kafići i kladionice. Zašto ih nisu zatvorili? Jedino mi pada na pamet to da ih uglavnom drže ljudi bliski nekoj vlasti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717915#p717915:1ltwc97l je napisao(la):
astrodule » 16 Mar 2020 09:07 am[/url]":1ltwc97l]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717894#p717894:1ltwc97l je napisao(la):
dragan » Today, 06:48[/url]":1ltwc97l]Alkoholno sirće" (obično belo), ubija sve viruse i bakterije, pa može da se koristi za čišćenje površina ili pravljenje spreja uz dodatak aromatičnih ulja po želji.
"Jabukovo sirće" je dobro za jačanje imunog sistema koji nam je jedina, ali efikasna odbrana od virusa. Za sve ovo ima puno informacija na netu, a možete se i "konsultovati sa svojim lekarom i farmaceutom". :)
Da li si siguran da alkoholno sirće ubija i ovaj virus? Recimo, čitao sam da asepsol ne ubija ovaj virus.
Da li sam ja siguran?! . . a, jel si ti pitao "svog lekara i farmaceuta" :)
Koliko znam, nije se pojavio naučni rad koji bi dokazao da baš ova vrsta virusa može da preživi u sirćetu. Uostalom, probaj da staviš vrh prsta samo minut u nerazredjeno alkoholno sirće, pa da vidiš kako deluje na organsku materiju. ;)
Isto važi i za Hidrogen ( vodonik-peroksid) koji je takodje dobar za dezinfekciju.

za maske nisam siguran koliko vredi bilo kakva obaveza, njih bih ostavio za osetljive delove, bolnice, lekare, one koji imau mnogo ljudi oko sebe.

za izlazak običnog građanstva mislim da je držanje distance mnogo delotvornije. Maska ima delovanje od dva sata tokom kojij ne sme da se dodiruje. Nije to baš jednostavno koristiti u svakodnevici. Bila je zanimljiva rasprava o maskama u Utisku nedelje sinoć.

moj stav je da sve ugostiteljske objekte treba zatvoriti, moguće je da ako ovo eskalira i hoće. Verovatno je procena da bi to bio preveliki udar na ekonomiju trenutno. Dovoljno je što će im i sam promet opasti, osetiće se, već i jeste. Spominje se da je već bilo otkaza. Inače, još niko nije udaljen sa posla odlukom države koliko znam. Kompanije, pogotovu u stranom vlasništvu pokušavaju da se organizuju za rad od kuće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717935#p717935:2qq2h5qw je napisao(la):
MC_ » 16 Mar 2020 10:29 am[/url]":2qq2h5qw]
Zaista cudno. ali moguce je da su oni koji su se uopste javili doktoru ljudi sa tezim simptomima.
Naravno, ali sumnjam da kod nas, u ovom trenutku, ima puno onih koji se nisu javili lekaru. Sem kod dece, simptome ove bolesti obično nije baš moguće prosto prevideti. Ljudi su već prilično informisani a mnogi i prilično uplašeni. Ako neko ima simptome, a ne javi se lekaru, rizikuje da mu se ionako opasna bolest bitno pogorša, a zatim će biti optužen i da je namerno širio virus, što u manjim sredinama može biti VEOMA nezgodno, i još bukvalno može ubiti nekog člana sopstvene porodice ili ići najboljem prijatelju na sahranu. A ionako će ga otkriti kasnije oni koje je zarazio. Tako da, neobaveštenih sigurno ima, ali ne bih rekao da ih kod nas ima puno, pa su makar orjentaciono ovi brojevi relativno dobar pokazatelj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717957#p717957:1qb34ogh je napisao(la):
astrodule » Pon Mar 16, 2020 11:21 am[/url]":1qb34ogh]Da se pitala struka bili bi zatvoreni i kafići i kladionice. Zašto ih nisu zatvorili? Jedino mi pada na pamet to da ih uglavnom drže ljudi bliski nekoj vlasti.

ima toga verovatno. Ali ima i dosta malog porodičnog biznisa picerija, pekara, brze hrane, kafića. Ja ih znam dosta. Verujem svako od nas... Ali recimo, ono što bih sad progurao na mala vrata - potpuna zabrana pušenja u zatvorenim ugostiteljskim objektima. Duvanski dim oštećuje površinski deo sluzokože i pogoduje širenju infekcija. Naravno, zabranu ne bih ukidao ni kasnije i provukao bi je kroz zakon o zaštiti zdravlja, okoline, gde to već treba da ide...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717964#p717964:2tbo7k06 je napisao(la):
Mel » 16 Mar 2020 11:30 am[/url]":2tbo7k06]za maske nisam siguran koliko vredi bilo kakva obaveza, njih bih ostavio za osetljive delove, bolnice, lekare, one koji imau mnogo ljudi oko sebe.

za izlazak običnog građanstva mislim da je držanje distance mnogo delotvornije. Maska ima delovanje od dva sata tokom kojij ne sme da se dodiruje. Nije to baš jednostavno koristiti u svakodnevici. Bila je zanimljiva rasprava o maskama u Utisku nedelje sinoć.
Tačno je da maske ne štite onoga ko ih nosi kad se navlaže. Međutim postoje studije koje dokazuju da su prilično efikasne u zaštiti drugih od zaražene osobe koja je nosi. Verovatno čak i kada je navlažena i kada je i sama puna virusa zbog dugog korišćenja. Maska oduzima kinetičku energiju vazduhu koji se izdahne, a pogotovo ako se kine ili zakašnje. Pošto taj vazduh nosi viruse iz pluća zaražene osobe, virusi neće da odu daleko od nje nošeni jakim mlazom vazduha. A ako osoba ne nosi masku mogu da odu VEOMA daleko od zaraženog i da inficiraju mnoge. To je osnovni razlog zato je nošenje maske u Kini bilo zakonom obavezno. Ne zato što ona štiti onoga ko je nosi, iako i tu malo smanjuje verovatnoću zaraze, pa postoji i lični motiv. Međutim obavezno nošenje od strane apsolutno svih je jedna od najjačih mera protiv širenja ove zaraze, iako jeste veoma nezgodna. To se još ne propisuje izvan Kine prosto zato što niko sem nje nema dovoljno maski za tako masovno korišćenje, a ne zato što to nije najbolje.

Razgovarao sam sa ženom iz Beograda koja je otišla kod lekara jer je imala tegobe sa očima. Dijagnoza je "virusno zapalenje", dobila je nešto za ispitanje očiju i preporučeno je da se "samoizoluje 14 dana"! . . za svaki slučaj.
Znači, ona i nije registrovana kao "sumnjiva" i ko zna koliko ima takvih preporuka raznih lekara.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717957#p717957:1lh22luc je napisao(la):
astrodule » 16 Mar 2020 11:21 am[/url]":1lh22luc]Da se pitala struka bili bi zatvoreni i kafići i kladionice. Zašto ih nisu zatvorili? Jedino mi pada na pamet to da ih uglavnom drže ljudi bliski nekoj vlasti.
Ja čak mislim da je to glavni razlog. Zašto? Zato što sam ovih dana naleteo na tvit neke organizacije (ne sećam se tačno koje) gde kažu da su dobili pretnje od vlasnika kafića u Cetinjskoj jer su uputili zahtev Vladi da se kafići, restorani, tržni centri i kladionice zatvore.

Čak je i predsednik pre neko veče rekao "hoćete da zatvorimo škole pa da nam se deca skupljaju po kafićima?"... a sinoć je uradio upravo to - zatvorio škole, a ostavio kafiće.

Negde, na neki mozda bolestan nacin, ovo vanredno stanje ispada kao lep podsetnik da ovde postoji neka drzava. Da mozemo i trebamo svi kao kolektiv da se organizujemo zarad viseg cilja. Da nece svet stati ako se ukinu odredjene stvari.

Isto ovako se mogao odvojiti neki petak i spojiti sa vikendom i mogli su se pozvati svi gradjani da ocistimo recna korita i sva druga mesta od smeca jer je situacija kriticna...ili da se pozovu gradjani da se sklone sa ulica u narednim danima jer ce se obaviti akcija ciscenja svih kriminilaca i da bolje ljudi ostanu u karantinu da ne bi slucajno nastradali u nekom obracunu.

Ajde da ispostujemo mere i zajednicki pobedimo ovo. Ajde da pokazemo da mozemo. Pa da tu posle ne stanemo nego da pokazemo da mozemo jos mnogo toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717960#p717960:1l8czmzq je napisao(la):
dragan » 54 minutes ago[/url]":1l8czmzq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717915#p717915:1l8czmzq je napisao(la):
astrodule » 16 Mar 2020 09:07 am[/url]":1l8czmzq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717894#p717894:1l8czmzq je napisao(la):
dragan » Today, 06:48[/url]":1l8czmzq]Alkoholno sirće" (obično belo), ubija sve viruse i bakterije, pa može da se koristi za čišćenje površina ili pravljenje spreja uz dodatak aromatičnih ulja po želji.
"Jabukovo sirće" je dobro za jačanje imunog sistema koji nam je jedina, ali efikasna odbrana od virusa. Za sve ovo ima puno informacija na netu, a možete se i "konsultovati sa svojim lekarom i farmaceutom". :)
Da li si siguran da alkoholno sirće ubija i ovaj virus? Recimo, čitao sam da asepsol ne ubija ovaj virus.
Da li sam ja siguran?! . . a, jel si ti pitao "svog lekara i farmaceuta" :)
Koliko znam, nije se pojavio naučni rad koji bi dokazao da baš ova vrsta virusa može da preživi u sirćetu. Uostalom, probaj da staviš vrh prsta samo minut u nerazredjeno alkoholno sirće, pa da vidiš kako deluje na organsku materiju. ;)
Isto važi i za Hidrogen ( vodonik-peroksid) koji je takodje dobar za dezinfekciju.

Ja prenosim zvanične savete, a to je da ovaj virus ubija alkohol (70-80%) i hidrogen.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717982#p717982:113bfe5k je napisao(la):
tribi » Pon Mar 16, 2020 12:10 pm[/url]":113bfe5k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717957#p717957:113bfe5k je napisao(la):
astrodule » 16 Mar 2020 11:21 am[/url]":113bfe5k]Da se pitala struka bili bi zatvoreni i kafići i kladionice. Zašto ih nisu zatvorili? Jedino mi pada na pamet to da ih uglavnom drže ljudi bliski nekoj vlasti.
Ja čak mislim da je to glavni razlog. Zašto? Zato što sam ovih dana naleteo na tvit neke organizacije (ne sećam se tačno koje) gde kažu da su dobili pretnje od vlasnika kafića u Cetinjskoj jer su uputili zahtev Vladi da se kafići, restorani, tržni centri i kladionice zatvore.

Čak je i predsednik pre neko veče rekao "hoćete da zatvorimo škole pa da nam se deca skupljaju po kafićima?"... a sinoć je uradio upravo to - zatvorio škole, a ostavio kafiće.

Kafane i kladionice ce ostati otvorene. Tu je izvor PDV-a.

Kladjenje moze i online. Nevezano za virus, mozes se kladiti a da nikada ni ne prodjes pored kladionice.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717987#p717987:joebl8ac je napisao(la):
crveni karton » pre 4 minuta[/url]":joebl8ac]Kladjenje moze i online. Nevezano za virus, mozes se kladiti a da nikada ni ne prodjes pored kladionice.

Ne more baš. Mora se makar jednom otići do kladionice da se potvrdi identitet i/ili aktivira nalog. Klađenje na stranim sajtovima je zabranjeno zakonom, a preuzimanje novca od dobitka istog je proces u većini slučajeva kojeg banka može ili ne mora da odbije i po potrebi prijavi nadležnim organima.

Kao ilustracija koliko u nekim posebnim situacijama ovaj virus može biti zarazan, i koliko je korisno nositi masku, treba pročitati ovaj članak.

U pitanju je studija jednog "klaster" slučaja u autobusu u provinciji Hunan koji se desio pre nego je u Kini nošenje maske postalo obavezno.

Zaražena osoba je ušla u međugradski autobus i u njemu bila 4 sata, do sledećeg grada. On nije nosio masku niti ju je imala većina ostalih putnika, iako neki jesu. Prozori su bili zatvoreni i radio je erkondišn. Na osnovu analize snimka interne nadzorne kamere u autobusu, kasnije je dokazano da zaraženi nije imao kontakt niti je komunicirao sa bilo kim. Ova osoba je zarazila ukupno 7 drugih ljudi, neke od njih na daljini od 4,5 metra, bitno većoj od preporučene bezbedne distance od 2 metra. I ne samo to. Kad je zaražena osoba izašla, u isti autobus su ušli drugi putnici, pa je iz te grupa takođe bila zaražena jedna osoba iako je prvobitni nosilac zaraze već izašao iz autobusa. On je posle ušao u minibus i vozio se još 1 sat, pritom zarazivši još dvoje, iako je jedan od njih takođe sedeo 4,5 metra daleko od njega.

Naravno, ovde je problemu doprinelo delimično zatvoreno i forsirano kruženje vazduha od strane erkondšn uređaja tokom 4 sata vožnje, pa nije tipična situacija iako sličnih zatvorenih ambijenata ima puno. Ali ipak, čak i tako, NIKO od onih koji su nosili masku se nije zarazio i pored 4 sata vožnje. Doduše, nisu se zarazili i mnogi od ostalih putnika, pa ovo ne treba previše generalizovati, ali mnogi definitivno JESU, iako su bili prilično daleko od njega, pa je bar to sasvim sigurno.

Dakle, nošenje maske, minimalna distanca od drugih ljudi, što manje zatvorenog prostora, provetravanje, česta dezinfekcija površina.

Coronavirus can travel twice as far as official ‘safe distance’ and stay in air for 30 minutes, Chinese study finds
https://www.scmp.com/news/china/science ... e-and-stay

2367f83c-61fc-11ea-8e9f-2d196083a37c_972x_073626.jpg

E to je prava analiza slučaja.

Znači na oči je manja verovatnoća za zarazu što je vrlo bitno znati (naravno, šansa uvek postoji)

A šta se sad ljudi klade kad je sport u celom svetu stao? Koliko će sutra biti umrlih u Italiji?

Evo vam odgovor na pitanje zašto kladionice nisu zatvorene i zašto je ljudima ovde i dalje toliko bitno da lično odu do kladionica, provedu vreme tamo i budu viđeni :D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C1JuKwBREXs[/youtube]
Jeste šaljivo, ali uopšte nije daleko od istine. :D U Srbiji postoji korpus ljudi kojima je kladionica bukvalno život i posao. :roll:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717983#p717983:w2yft9rm je napisao(la):
Beki » Pon Mar 16, 2020 12:11 pm[/url]":w2yft9rm]Negde, na neki mozda bolestan nacin, ovo vanredno stanje ispada kao lep podsetnik da ovde postoji neka drzava. Da mozemo i trebamo svi kao kolektiv da se organizujemo zarad viseg cilja. Da nece svet stati ako se ukinu odredjene stvari.

Isto ovako se mogao odvojiti neki petak i spojiti sa vikendom i mogli su se pozvati svi gradjani da ocistimo recna korita i sva druga mesta od smeca jer je situacija kriticna...ili da se pozovu gradjani da se sklone sa ulica u narednim danima jer ce se obaviti akcija ciscenja svih kriminilaca i da bolje ljudi ostanu u karantinu da ne bi slucajno nastradali u nekom obracunu.
Lepo rečeno. Kolektivizam je sve. Ja već duže vreme razmišljam o tome koliko bi neke stvari bile bolje, u celom svetu, samo kada bi se sociologija više i bolje predavala u školama. Tako da ljudi izlaze iz srednje škole relativno svesni da su oni ti koji čine društvo, i da svi zavisimo jedni od drugih, i utičemo jedni na druge.

Vrh