Šta je novo?

Energetika

Dobro de ljudi, ne panicite, ima drzava strategiju za sve to.

Bice sve u redu, ovo je skroz normalno. Reke i jezera su puna vode a energetski sistem skoro pa savrsen. Manite se sta bi bilo kad bi bilo i tih nekih malicioznih fotomontaza iz Danasa i Demostata.
 
Ma mračiš. Gde ima drva ako ne u BB? Dok dođu do do Beograda i dok se kubik malo u slaganju razvuče, biće i celih 100.
Mada, uvek je bilo: kad kupiš drva, platiš samo ili drvo ili rad i gorivo uložene u njih. Sa ovom cenom prevoza i goriva, moja drva iz moje šume me ne koštaju mnogo ispod te cene.
 
Dobro de ljudi, ne panicite, ima drzava strategiju za sve to.

Bice sve u redu, ovo je skroz normalno. Reke i jezera su puna vode a energetski sistem skoro pa savrsen. Manite se sta bi bilo kad bi bilo i tih nekih malicioznih fotomontaza iz Danasa i Demostata.
Uprava ta strategije države nas i plaši.
 

Dejan Barjaktarović, Geološki zavod Srbije - Neznanje, nerad i javašluk uzroci stanja u rudniku Soko i u Kolubari

Neznanje, nerad i javašluk uzročnici su stanja u rudniku Soko, u kojem se pre više od mesec dana dogodila tragedija, kada su poginula osmorica rudara, kao i problema u rudarskom basenu Kolubara – ocenio je, u razgovoru za eKapiju dr Dejan Barjaktarović, pomoćnik direktora sektora za regionalnu geologiju u Geološkom zavodu Srbije.​

Dr Barjaktarović je naš vodeći stručnjak za istraživanja uglja, za njegovo poreklo i za nastanak ugljenih basena, ali sa rudnikom Soko nema veze od 2005. godine. Kako nam kaže, prethodno je sačinio eleborat za ovaj rudnik, u kojem je upozorio na postojanje metanonosnog peščarskog horizonta, ali je taj dokument, mada je prošao dve stručne analize, na kraju "modifikovan" – tako što je uneta znatno veća procena rezervi uglja. Češki investitori u to vreme su bili zainteresovani za ovaj rudnik. Konkretno, prema rečima našeg sagovornika, u elaboratu je promenjen jedan koeficijent, zapreminska težina, da bi se dobile željene rezerve. Česi su odustali. A Dejanu Barjaktaroviću je u martu 2005. rečeno da više ne može da se bavi ugljem u Srbiji, što je veoma teško podneo i u četvrtoj deceniji života završio u bolnici. Okrenuo se radu u inostranstvu.
 
У предсезони цена пелета је 38.000-40.000 Т, на јесен можемо само да нагађамо колика ће бити цена.
Istina, ja kupio pre 2 nedelje recimo, 320e po paleti. Tog lika od kojeg kupujem znam godinama, tj. od njega kupujem odavno, pa se "znamo". Njegove reči su bile da ga je sramota da kaže ljudima koliko košta tona, prošle godine u ovo vreme je bila cena 170e, sad je skoro duplo. Ali, da su mu iz fabrike rekli da očekuju poskupljenje struje, i da će verovatno cene ići još ka gore.

Цена метра дрва у Б.Башти је 60е!
I ovo sam čuo, 8 hiljada kubik, ne kupujem drva, ali ljudi koji kupuju, kukaju kako je sad već osam hiljada.
 
Ništa zato, kolubarskog blata imamo u izobilju. Ono nas hladi i greje, osvetljava, a sve više ga, bogme, i dišemo.
 
Pretražih 100GB fotografija i ne pronađoh fotografije kada smo se pentrali pre 20 godina peške po cevima od Bistrice pa skroz do vodostana..... A baš sam mislio da ču ih danas ovde postaviti
 
Sad baš videh vest o tom isključenju u nedelju i mislio da li da podelim ovde ali reko ajde ne moram, posle ću da ispadnem teoretičar zavere, strani agent, portparol Danasa i Demostata i ko zna šta još XD A i glupo je da se opterećujemo tim negativnim a trivijalnim vestima nakon najnovijeg saznanja o velikoj STRATEGIJI™ koja će naš dojajni energetski sistem učiniti još dojajnijim XD A i bio Š(t)it na Batajnici pre neki dan, glupo da kvarimo opštenarodnu euforiju i cirkus.
Uprava ta strategije države nas i plaši.
Ajde de, nemojte s tim defetizmom, biće sve super :p
 
Ja se ne bunim, znam da je Nemcima mnogo teze jer skuplje placaju struju, naftu i gas od nas. Otkako sam to cuo, svi zivotni problemi su mi nestali, Srbija je na pravom putu:LOL:
 
Dugorocna prognoza kaze do kraja maja nas drzi jak anticiklon i nece biti kapi kise. :oops:
 
Cevi Bistrice danas oko podne. Levo od cevi vide se stubovi novog dalekovoda u izgradnji, koji će verovatno povezivati novo postrojenje Radoinja sa druge strane brda. Od objekta na vrhu cevi levo ide treća cev koja dovodi sirovu vodu u pribojsku fabriku vode. Iznad, se nalazi vodostan koji se ne vidi na slici a iza njega se u otvorenom iskopu može videti i početak tunela ka jezeru.

IMG_20220506_142424.jpg
 
Razgovara se, kako je rekao sa firmama koje mogu da brzo izgrade skladišta.
Mi imam velika podzemna skladišta iz doba JNA koja su decenijama prazna i napuštena. Ali nema veze bolje da namesti tender nekome iz stranke po duplim cenama, jer nam trebaju brzo...
 
Nisam siguran da su Prijanovići napušteni. Verovatno su ispražnjene rezerve ali onaj objekat ne izgleda kao napušten ni trunke.
 
Među zaposlenima EPS se pojavio info da im sleduje smanjenje plata i redukcija zaposlenih. Nezvanično za sada
 
Mi imam velika podzemna skladišta iz doba JNA koja su decenijama prazna i napuštena. Ali nema veze bolje da namesti tender nekome iz stranke po duplim cenama, jer nam trebaju brzo...
Imasmo i skladišta kod Sajma, od pre rata... ali hoćemo naš lepi, čisti, umiveni i umetnički oblikovan velegrad oslobođen od okova industrijskih objekata, skladišta, dimnjaka, pruga... njanjanjanjanjanjanjanjanja... Kaže Vesić dadadadadadadadada!

Śto reko onaj, iskustvo nam je palanačko.
 
Među zaposlenima EPS se pojavio info da im sleduje smanjenje plata i redukcija zaposlenih. Nezvanično za sada
А па Зорана је позната по железници како је применила исти рецепт и од једног неликвидног предузећа направила четири неспособна
 
Оно што треба радити у таквим предузећима - смањити администрацију која се састоји од страначких ухлеба. Обичну радну снагу, у овом моменту и са овом технологијом ниуком случају не скраћивати.

А плату треба смањити Зорану (ја би проверио рачуне у страним банкама) а Антићу бившем министру одузети имовину коју је стекао као министар, као и Грчићу
 
Ako je sadrzaj ovoga pisma novih sindikalaca makar u delu da se remonti ne vrše tj nisu započeti tačan,onda smo u velikom problemu.
 
Vrh