Ja se uvek zgranem kada vidim ove postove i ovakva razmisljanja "trebalo bi zakonom zabraniti solar i vetar, to je cista prevara".
To me podseca na mnogo nasih pisanja uz vetar, uvek kontra celom svetu, svi na jednu stranu mi na drugu, jos kada se rusio Berlinski zid, svi su hteli na zapad u svakom smislu, samo su Srbi sanjali neku novu 1945tu i slali telegrame podrske pucistima u Moskvi.
Dakle ako postoji problem sa koriscenjem energije iz vetra i sunca, treba menjati propise i pravila igre - a ne reci, ma to nama ne treba to su gluposti! U ovom trenutku od Cilea pa do neke zabiti tamo kod Irkutska grade se vetro i solarne elektrane. I sada cemo mi da izmislimo toplu vodu jelte i da jedini kazemo ma to je glupost. Pritom nemamo nikakvo brzo resenje za povecanje instalisane snage- a to sto sanjamo nove blokove na ugalj, pa taj san mozemo da zaboravimo, jednostavno nece nam biti dozvoljeno ili ce nam takve takse udariti da ce nam biti jeftinije da ti blokovi ne rade i da uvozimo struju.
Kao sto vidimo ovih dana nemamo energiju da punimo Zaovine, jedino punjenje je bilo pre neku noc kada je duvao vetar. Upravo ta energija je koriscena za to. Osim toga da su vetroelektrane lepo rasporedjene po celoj zemlji, ne bi bilo sanse da proizvodnja padne na nulu. Ako ne duva vetar u Vrscu mozda duva u Vranju.
Ovde se igraju politicke igre, ocigledno postoje dva lobija, a ovih dana ovaj lobi zagovornika uglja je ocigledno jaci pa dolazimo u sizofrenu situaciju da bukvalno po novinama izlaze tekstovi gde doslovno pise da ne bi trebalo vise izgraditi ni jednu jedinu vetroelektranu jer su nam i ovih 350MW napravili haos?!?!?! Da su vetar i solar prevare da bogacenje tajkuna i da Srbiji to ne treba?!
I odjednom su se pojavile sve mane vetra i sunca, a o manama termoelektrana niko vise ne prica. Niko ne prica da kod nas i u termokapacitetima imamo nagle padove proizvodnje zbog jako loseg uglja promenjivog kapaciteta. Nama u termoelektranama proizvodja za sat vremena pada po 200-300MW, maltene isto kao kada u svim ovim vetro kada stane vetar.
Ali sve ovo je samo jedna potvrda katastrofalnog stanja u Srbiji i neka nam je Bog u pomoc. Drzava u kojoj je 350MW iz vetra napravilo problem. Majko moja.