Šta je novo?

Energetika

Znaci ludilo, termoelektrane sve slabija proizvodnja, u ovom trenutku samo 2289MW!
 
To je to, ne može više. Sve dok Tent ne poraste preko 85%tako će biti.
I sad se i ovo što proizvodi postiže ogromnom količinom mazuta. Izračunali su da im je i tako jeftinije nego uvozna.
Uzroci su u godinama iza nas i trebaće poprilično da se svi problemi reše. Treba da se otkupi, otkopa, sredi bager za odlaganje. A za to trebaju godine.
Ostajecnam samo da gledamo u nebo i molimo se da ne naiđu dani kad će dnevne temperature biti oko - 10, a noćne ko zna koliko, na širem prostoru, pa da ne budemo imali odakle da uzmemo. Ovih dana uvozilo se uglavnom iz Bugarske, a danas vidim da je opet BiH dominantna. Kad preguramo narednih dvadesetak dana, dok prođe opasnost od najvećih hladnoća, biće lakše
 
Stala je i proizvodnja struje iz gasa. Da li ga nemamo ili je toliko skup da je mozda jeftinije da uvezemo struju nego da proizvodimo tih 90MW koliko je bilo iz gasa. Inace instalirana snaga Panonskih TE-TO je 430MW.
 
Zamislite ekološke proteste kad odrede lokaciju za buduću nuklearku :)
A realno, jesi li 1 km ili 100 km od nuklearke, i nije neka preterana razlika...
Pa kad se cela stvar ispolitizuje, pa se nadje neki Ćuta da brani prirodnu sredinu od zle vlasti...
 
Колико је км довољно да се Ћута и марсовци не брину? Или је довољно да се само не пређе границу Србије? Па оно, 94км не може али на 98км у суседној Хрватској - може,
 
Činjenica je da smo povećali potrošnju i da postojeći kapaciteti EPSa dugoročno više ne mogu da podmire potrebe.
Dakle, mora se početi sa investicijama u energetiku, i to u ozbiljne kapacitete, a ne ovaj cirkus sa vetroparkovima i solarnim elektranama.
E sad, šta će da se od toga gradi, hoće li biti proširenje termo kapaciteta, novi hidro kapaciteti ili nuklearka - ima ko o tome da razmišlja.
Iz ove perspektive izgleda mi da ćemo morati da gradimo - sve od navedenog!

A što se tiče "obnovljivih" izvora, samo jedan tekst, da potkrepi svako zadravorazumsko razmišljanje na ovu temu, bez ideološkog slepila koje nam nameću klinički moroni iz EU:

 
Poslednja izmena:
Previše nade polažemo u RHE Bistrica da će ona rešiti sve naše probleme.
Naš problem je manjak bazne proizvodnje jeftine električne energije.
RHE se koriste za pokrivanje špiceva potrošnje dok za njihovo punjenje je potrebna jeftina bazna proizvodnja kada je potrošnja u elektroenergetskom sistemu smanjena.
Postojeću RHE već sada punimo električnom energijom iz uvoza.
Јесте али ако си јефтино купио ту струју кога брига да ли је увозна или си је сам произвео, а и то се дешава. РХЕ је увек добра инвестиција јер је стабилност ЕЕС најбитнија. Само је битно да сви сектори у ЕПС-у од планирања до производње буду добро организовани и раде свој посао. А не да курта и мурта каче своје електранице на високонапонски систем и тако угрожавају цео систем..
 
Ko je najveci Evropski energesti monopolista ?
Boim se da cemo upasti u njegovu monopolisticku rupu i to za male pare.
 
Električna energija u Panonskim TE-TO (Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica) se proizvodi jako malo ili se uopšte ne proizvodi već godinama. Postrojenja su stara, napravljena su tako da proizvode tehnološku paru za obližnju industriju koja ne radi.

Nova NIS-ova TE-TO u Pančevu napravljena je da proizvodi električnu energiju, tehnološku paru za potrebe NIS-ove rafinerije, a viškove će prodavati na domaćem i stranom tržištu. Ta gasna elektrana je još uvek u fazi testiranja tako da je njena proizvodnja promenljiva. Inače njena snaga je 200 MW.

Privatne vetro elektrane koje se nalaze u Srbiji nisu uopšte smetnja i višak, problem je samo što su sklopljeni loši ugovori sa tim kompanijama na štetu države, građana i državnih preduzeća (EPS, EMS i EDS). Država i građani plaćaju subvencije strancima, a EPS i EMS snose troškove balansiranja proizvodnje vetro elektrana.

Nisam ja protiv gradnje RHE ali mislim da su prevelika očekivanja od njihove gradnje. Skoro nikada cena struje iz uvoza nemože biti jeftinija od naše domaće proizvodnje. Tako da se oslanjati na punjenje akumulacija RHE sa uvozom je neozbiljno. Mi već mesecima ni noću nemamo viškove proizvodnje struje da bi punili akumulacije RHE. U konstantnom smo minusu sa proizvodnjom već mesecima i danju i noću tako da održavanje elektroenergetskog sistema u potpunosti zavisi od uzova.
 
Poslednja izmena:
Ovaj prekid snadbevanja sa TETO izgleda kao bag same aplikacije. Samo u sekundi nestaje, bez ikakve silazne putanje.
 
I samo da napomenem, to što mi svi pratimo elektroenergetski sistem na sajtu EMS-a (Energy Flux) su fizički, a ne komercijalni tokovi energije.
Država nikada nije zabranila izvoz struje proizvedene u Srbiji, tako da privatni proizvođači mogu slobodno da izvoze struju, što znači da možda EPS ima i veći uvoz nego što piše na pomenutom sajtu mada i ne mora da je tako pošto neke kompanije u Srbiji za svoje potrebe ne kupuju električnu energiju od EPS-a. Želim samo da vas upozorim da komercijalni tokovi električne energije mogu biti različiti u odnosu na fizičke koje mi možemo da pratimo na EMS-ovom sajtu.
 
много паметних и поучних текстова на последњих пар страна, посебно ово о словенији која за разлику од наших досовско-напрдних вазала, очигледно има суверену и самосталну енергетску стратегију.
за нас, у овом тренутку, рхе је најгора могућа инвестиција јер претпоставка за економску исплативост рхе је постојање вишка струје а ми то немамо, нити ћемо у догледно време имати, чак штавише имамо озбиљан мањак.
пошто троши више струје него што производи може се рећи да рхе није никакав производни капацитет већ најобичнији калкулатор чија калкулација у крајњем збиру може бити позитивна једино ако постоји горепоменути вишак струје и то оне јефтине, а тога код нас и нема нарочито осим мало ноћне из ТЕ.
улупати толики новац зарад балансирања вишкова из зеленашко-разбојничке ветропарковске брат-пантелине банде која преко обавезног откупа и субвенција држи читаву земљу и њен еес у пљачкашко-вазалном односу, је ван сваког националног интереса, тј у интересу је само њихових масних провизија.
у свим нормалним, невазалним, сувереним земљама врло добро се зна чија је обавеза складиштења и балансирања енергије која потиче из неуправљивих а приватних оие. тако да се и ово силно форсирање рхе у оваквим условима може схватити само као наставак лобирања како би се енергија ветра максимално искористила зарад екстрапрофита пантелиних западних ветро-разбојника.

а оно што је нама потребно и то хитно, је максимално искоришћавање хидропотенцијала чија трећина, по јарославу черном, и даље стоји неискоришћена, наравно не рачунајући неприхватљиве мхе.
средња дрина (2), горња дрина (3-4), лим (2), велика морава (5-7) су места где се могу добити стотине и стотине мw, а само једна проточна хе нови сад би била снаге преко 1000мw.
по свим економским параметрима инвестиције, експлоатације и инсталисане снаге конвенционалне хе су убедљиво најисплативије од свега онога што нам је у понуди за преорјентацију по новим екол стандардима. у односу на исту инсталисану снагу нуклеарка је вишеструко неисплативија, а орјентација на гасне је потпуно бесмислена због зависности од увоза.

а уместо класичних рхе, далеко боље решење које постоји у свету је конвенционална хе са одређеним бројем (најчешће половина) реверзибилних турбина које по потреби могу да раде и у генераторском и у пумпном режиму. у том случају нема засебне акумулације, нема километарских тунела и пумпања кроз исте.
 
Bumbare,

po tvom mišljenju, ima li onda smisla graditi RHE ako bi se bazni kapaciteti značajno uvećali?
na primer - nuklearkom ili novim setom blokova u Obrenovcu ili Kostolcu?

Kakva je onda kalkulacija?

Zašto ovo pitam?
Zato što je jeftina energija komparativna prednost zemlje u budućnosti.
Investicije više nećemo privlačiti subvencijama ili jeftinom radnom snagom, nego garantovano jeftinom energijom, dobrom infrastrukturom i solidnom poreskom politikom.

U tom scenariju, nama je preko potrebno ozbiljno širenje baznih kapaciteta - računam bar 30% u narednih 10 godina. U tom slučaju RHE valjda imaju smisla - zar ne?
Ili grešim?

Uzgred, potpuno se slažem sa tobom da su solar i vetar čista prevara i to bi zakonom trebalo zabraniti - ili ih baciti na tržište, bez subvencija, pa nek rade ako neko u Srbiji hoće da plati njihovu struju po tekućim cenama...
 
Ne vidim razlog da se zanemari energija dobijena iz vetro-parkova ali iskjlučivo uz ukidanje subvencija. Kada se pogleda flux vidi se da u vršnim časovima vetro-parkovi proizvode i do 350 MW što nije za zanemariti bez obzira što je u pitanju okvirno oko 8 sati dnevno.

Na kraju krajeva i tako dobijena energija pogoduje bdp-u.
 
Ne vidim razlog da se zanemari energija dobijena iz vetroparkova ali iskjlućivo uz ukidanje subvencije. Kada se pogleda flux vidi se da u vršnim časovima vetro-parkovi proizvode i do 350 MW što nije za zanemariti bez obzira što je u pitanju okvirno oko 8 sati dnevno.
Slažem se Igore, ali koliko ja shvatam, njihova proizvodnja je neprofitabilna bez subvencionisanja na ovaj ili onaj način.
Em koštaju Boga oca, em se na njih ne možeš pouzdati jer čas rade čas ne rade i to se ne može predvideti jer zavisi od prirode - em EU talibani su nas prisilili na logiku da zarad očuvanja prirode moramo da subvencionišemo njihovu proizvodnju. Samim time, cela stvar se svede na obično reketiranje države od strane investitora.

Da vetropark može da proizvede struju po cenama približnim klasičnim izvorima energije, niko ne bi imao ništa protiv (ako zanemarimo ruženje okoliša).
Ali ne može...

Negde sam pročitao da je najveća ironija oko tih vetroparkova što se za njihovu proizvodnju i instalaciju potroši mnogo više energije nego što oni u toku životnog veka mogu da proizvedu.
Ne znam da li je to tačno ili ne.... ako jeste, onda je prevara toliko velika i bezobrazna da je to neverovatno.
 
Svakom elektroenergetskom sistemu su RHE pravo bogatstvo jer služe za balansiranje potrošnje celokupnog sistema. Za njihovo punjenje se troši jeftina noćna energija koje ima viška, dok se danju troši kada je energija najskuplja. To je akumulator na neki način.

Nikako ne treba odustati od vetra i sunca. Zato što zbog ekologije i zdravlja nacije nama je potrebno što više 'zelene' energije. Iz vetra imamo već skoro 400 MW. Fale nam još elektrane iz energije sunca. Priključnu snagu treba ograničiti. Sunce treba iskoristiti individualno na krovovima kuća i na krovovima firmi za pokrivanje njihove vlastite potrošnje.

Naravno da treba iskoristiti sve veće vodotokove sa gradnjom hidroelektrana. Ali i vodostaj varira tokom godine tako da se niti samo na reke ne možemo osloniti.

NE Krško u Sloveniji ima snagu 696 MW, razmišlja se o gradnji novog bloka od 1100 MW. Mi već nekoliko meseci uvozimo u proseku od 500 do 1200 MW. Tako da mislim da pod hitno trebamo i mi krenuti u istom smeru kao slovenci i hrvati i planirati nuklearnu elektranu jer kao što sam više puta rekao nama je potrebna bazna jeftina energija koje će uvek biti bez vremenski uticaja. Nekoliko naših TE je već zastarelo i trebalo bi ih uskoro trajno isključiti jer su neekonomične i previše zagađuju okolinu. Gradi se TE Kostolac B3 (350 MW) i možda će se graditi TE Kolubara B (350 MW ili 2x350MW). Ali pošto kuburimo sa kvalitetnim ugljem u Kolubari, najverovatnije od gradnje neće biti ništa. Do 31.12.2023. se gase TE Kolubara A (ukupne snage 239 MW ili 270 MW) i TE Morava (125 MW). A trebalo bi ugasiti i TE Nikola Tesla A1 i A2 (ukupne snage 420 MW) i TE Koslolac A (ukupne snage 310 MW).

Gas ima jako visok stepen iskorišćenja i efikasnosti, imamo gasovom Turski tok, skladište Banatski dvor, nadam se da ćemo uskoro potpisati povoljan i dugoročan ugovor o ceni nabavke gasa. Tako da ne treba odustati od gradnje gasnih elektrana toplana u većim gradovima.

Najbitnije je u elektroenergetskom sistemu imati što više različitih izvora snabdevanja (ako jedan zakaže, drugi izvlači situaciju) uz naravno osvrt i na ekologiju jer mi živimo u blizini tih postrojenja i udišemo vazduh oko istih.
 
Poslednja izmena:
Igor,

nisu problem subvencije za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije (sunce i vetar) jer one su svugde u svetu više ili manje prisutne, problem je što je balansiranje proizvodnje istih palo na teret EPS-u i EMS-u, a instalisana snaga tih elektrana više nije tako zanemariva jer je već skoro 400 MW. Dok smo mi pokrivali vlastitu potrošnju električnom energijom iz termo elektrana (instalisana snaga oko 4000MW), balansiranje smo vršili hidroelektranama (instalisana snaga oko 3000MW) i nije bilo većih problema do sada. Pošto su termoelektrane trenutno na 50 do 60% kapaciteta i jedva pokrivaju polovicu potrošnje, sada trošimo rezerve hidroelektrana za potrošnju, a ne više za balansiranje obnovljivih izvora i vrhove potrošnje. Mi sada i za balansiranje i za potrošnju uvozimo struju i to nam pravi neprocenjive gubitke. Imali smo mi gubitke po pitanju balansiranja i pre ali ih bar nismo pokrivali sa uvozom. Zato treba menjati pravila igre ako se može i sa trenutnim vlasnicima vetro parkova, a obavezno sa budućim, da preuzmu troškove balansiranja na sebe.
 
Poslednja izmena:
Noćas izgleda obaramo rekord po pitanju uvoza električne energije (1387MW). Termoelektrane proizvode na već standardnom nivou od 60% kapaciteta, hidroelektrane su na 15% kapaciteta da bi se akumulacije dopunile za špiceve preko dana, za ozbiljnije punjenje RHE nema energije.

202201200343.jpg
 
Како год било, једно је сигурно, време јефтине струје је неповратно отишло!
 
Ne samo jeftine, nego i struje u izobilju.
Epau sada treba ozbiljan menadžment i odrešene ruke da se šro pre zaustavi propadanje, pa da krene i u opravak kad se steknu uslovi.
A istovremeno, ovu priču o struji na adekvatan način plasirati u javnost, uz direktne i indirektne pozive na racionalniju upotrebu. Nipošto ne nastavljati ovu praksu sa informacijama da je posle izvesnih problema, sada sve u redu. Ako ništa drugo, svaki KW koji ne bi bio uvezen, sada nam je zlata vredan.
Jutros se uvoz vratio na 30%potrišnje, cena na 300€, a gasna deff ima neki problem. Kriva proizvodnje joj je poslednjih dana vrlo neravna. Danima je držala stabilmih 95MW
 
Ja se uvek zgranem kada vidim ove postove i ovakva razmisljanja "trebalo bi zakonom zabraniti solar i vetar, to je cista prevara".
To me podseca na mnogo nasih pisanja uz vetar, uvek kontra celom svetu, svi na jednu stranu mi na drugu, jos kada se rusio Berlinski zid, svi su hteli na zapad u svakom smislu, samo su Srbi sanjali neku novu 1945tu i slali telegrame podrske pucistima u Moskvi.

Dakle ako postoji problem sa koriscenjem energije iz vetra i sunca, treba menjati propise i pravila igre - a ne reci, ma to nama ne treba to su gluposti! U ovom trenutku od Cilea pa do neke zabiti tamo kod Irkutska grade se vetro i solarne elektrane. I sada cemo mi da izmislimo toplu vodu jelte i da jedini kazemo ma to je glupost. Pritom nemamo nikakvo brzo resenje za povecanje instalisane snage- a to sto sanjamo nove blokove na ugalj, pa taj san mozemo da zaboravimo, jednostavno nece nam biti dozvoljeno ili ce nam takve takse udariti da ce nam biti jeftinije da ti blokovi ne rade i da uvozimo struju.

Kao sto vidimo ovih dana nemamo energiju da punimo Zaovine, jedino punjenje je bilo pre neku noc kada je duvao vetar. Upravo ta energija je koriscena za to. Osim toga da su vetroelektrane lepo rasporedjene po celoj zemlji, ne bi bilo sanse da proizvodnja padne na nulu. Ako ne duva vetar u Vrscu mozda duva u Vranju.

Ovde se igraju politicke igre, ocigledno postoje dva lobija, a ovih dana ovaj lobi zagovornika uglja je ocigledno jaci pa dolazimo u sizofrenu situaciju da bukvalno po novinama izlaze tekstovi gde doslovno pise da ne bi trebalo vise izgraditi ni jednu jedinu vetroelektranu jer su nam i ovih 350MW napravili haos?!?!?! Da su vetar i solar prevare da bogacenje tajkuna i da Srbiji to ne treba?!

I odjednom su se pojavile sve mane vetra i sunca, a o manama termoelektrana niko vise ne prica. Niko ne prica da kod nas i u termokapacitetima imamo nagle padove proizvodnje zbog jako loseg uglja promenjivog kapaciteta. Nama u termoelektranama proizvodja za sat vremena pada po 200-300MW, maltene isto kao kada u svim ovim vetro kada stane vetar.

Ali sve ovo je samo jedna potvrda katastrofalnog stanja u Srbiji i neka nam je Bog u pomoc. Drzava u kojoj je 350MW iz vetra napravilo problem. Majko moja. :rolleyes:
 
Problembje nastao što su i vršni kapaciteti stavljeni u stalnu proizvodnju i onda nema više elektrane brzog odziva za popunjavanje prostora kad stane vetar i obrnuto. To je radila Bistrica ranije jer je za nekoliko minuta mogla da bude na mreži.
Sas amo izgleda ostali i bez vode.
 
Zašto je kapacitet TE TO konstantno na 1/4 ili manje od ukupnog kapaciteta od 403 Mw?
 
Vrh