Ne računam one čija je profesija da znaju takve stvari. Nego mislim na prosečan fond znanja običnih ljudi. Na ono što je deo opšte kulture. Takođe, "narod" nije ni glavni urednik medija ni neko ko piše školske programe, pa je malo verovatno i da on može da bude kriv.
Ne znam baš - ja kao klinac koji je bio tinejdžer 80-ih, pa znalo se i pričalo se, čak je bio i jedan ili dva dokumentarca, sa sve opisom posledica i terapijama kroz koje su prošli i odlazak u Pariz na inovativnu operaciju transplantacije.
To što se danas niko ne zanima da emituje, proizvodi, a narod da gleda dokumentrce (rađe bleji u Pink s...a i kvazi instraživačko novinarstvo ala J. Jeremić koja misli da nije samo voditelj već tumač svih događaja u univerzumu) je druga stvar.
Dokumentarci kao popularan vid obrazovanja ili barem saznavanja novih činjenica su nekad bili ipak mnogo popularniji, sad je reality maksimalni doseg ogromnog dela populacije (nije da se to ne može preokrenuti samo se slabo ko i trudi).
Na časovima fizike kada se u 8. razredu radio
de facto uvod u nuklearnu fiziku, bila je i lekcija o incidentima, i to ne panična, već obrazložena npr. kako je došlo do delimičnog topljenja jezgra u nuklearci "Ostrvo tri milje", i kako je sprečena veći problem, pa je bio i taj Vinčanski incident (par godina kasnije će se desiti i Černobilj).
Ne bih se složio sa
@Прле da zbog restartovanja nuklearnog programa ne treba sada da se priča o tome - treba.
Ljudi treba da budu naučeni koji su rizici, i koje su dobrobiti, i kako se upravlja rizicima.
Ovaj narod je sistemski zaglupljen namernim slabljenjem obrazovanja i trpanje istine pod tepih samo pojačava potpuno nekontrolisane reakcije na bilo koji događaj.
Nuklearna energija, po meni, nam treba, ali treba uložiti trud i obrazovati sve - od stručnjaka koji će u tome učestvovati, do široke populacije, koja treba da bude svesna koristi, ali i potencijalnih rizika i kako se sa njima nositi. Osim visokotehnoloških stručnjaka u tim postrojenjima mora da radi i veliki broj "običnih" radnika, koji takođe moraju da znaju kako da se ponašaju i na šta da obrate pažnju, ako ništa kako mogu da prepoznaju da eventualno nešto nije u redu. Građani moraju da znaju koje su mere zaštite i sl.
Ljudi se nečega o čemu nisu informisani i obučeni - boje!
@Zuma - Potpuno se slažem da smo zakasnili sa pokretanjem celog procesa i da nam trebaju stabilni bazni izvori - nažalost čak i u ovome to neće biti baš "naš" izvor jer rudnike urana nemamo, a ni proizvodnju gorivih šipki, ali to je tako svuda po svetu osim u par zemalja, tako da to nije samo naša specifičnost, ali jeste stvar koja je prosto činjenica, da i pored nuklearnog bloka, postoji zavisnost od dopremanja gorivih šipki (jednom u 18 meseci npr. u slučaju Krškog, kada se radi zamena 1/3 ukupnog broja šipki u reaktoru).