Šta je novo?

Energetika

Jedna pozitivna posledica energetske krize. Pošto je sukobom u Ukrajini praktično ozvaničena praksa "transportnog" ucenjivanja ranije tobože suverenih zemalja - kao alternativa otvorenom ratu - postalo je jasno koliko je važno da ne budete potpuno opkoljeni potencijalno neprijateljskim zemljama, ili bar onima koje moraju da slušaju nekog drugog. Primeri su Ruska enklava Kaljingrad ili ucena odbijanjem osiguranja brodova koji bi mogli da transportuju Rusku naftu. Da ne spominjem železnicu, puteve, pa čak i avio saobraćaj, tu se emebargo podrazumeva. Tako je najzad i nama dospelo do svesti da smo potpuno opkoljeni. Ipak, u tom zidu postoji jedna potencijalna rupa . A to je Dunav i rečni saobraćaj. Dunavska konvencija kaže da plovni put Dunava predstavlja međunarodni koridor, i da tu važe međunarodni zakoni. Naravno, to NAS tokom bombardovanja nije sprečilo da mi sami drugima presečemo transport Dunavom, pa bi se isto to sada lako moglo desiti i nama. Ali ipak, to je bar nešto. Inače smo potpuno opkoljeni. Samo tuda sad možemo uvoziti bilo čiji uglj, naftu i tečni gas, ili zabranjene sirovine, ili možda čak i oružije, a da ipak bude malo teže da se to zabrani. Tako su se i naše vlasti najzad setile zaboravljenog "Jugoslovenskog Rečnog Brodarstva" koje je nekom neobjašnjivom magijom uspelo da nadživi sva ostala državna preduzeća iz tog vremena. Tek sad su setili da su takve firme bile važne, i to ne samo zbog njihove direktne zarade i "profitabilnosti" na tobožnjem "slobodnom tržištu" ( :poop: ), nego da su i dalje važne, još više nego tada. Recimo: Institut za nuklearne nauke „Vinča“ - osnovan 1948. godine kao istraživački centar za realizaciju nuklearnog programa SFR Jugoslavije. Samo što ih sad više nije ostalo puno, niti tamo ima mnogo onih koji još nešto znaju ...

Kasno Marko na Kosovo stize - IMG_1832.JPG


ali dobro. Bolje ikad nego nikad.

Ministarstvo će im pomoći da kupe ledolomac i 10 barži.


JRB nekad:

Brod_Kumanovo_sa_16_potisnica_i_oko_20_000_mt_tereta_1974_g_90f42cd270.jpg


utovaar_u_slepove_a9ecafd278.jpg
 
Poslednja izmena:
I ovo treba da ostane zabeleženo, iako je starija vest, pošto će imati ogromne posledice po sve. U narednih 6 godina čeka nas (očigledno ranije neplanirano) izdvajanje od neverovatnih 12 MILIJARDI EVRA za energetsku infrastruktruru. Dakle možete zaboraviti na mnoge druge projekte koje ste možda očekivali. Tolike pare nisu nešto što se može izvući iz slamarice, tj iz nekih budžetskih viškova ili rezervi. To mogu biti samo krediti koji će se dugo vremena otplaćivati na račun poskupljenja, većih poreza i ukidanja mnogih drugih razvojnih investicija koje su do sada bile planirane.

U narednih šest godina 12 milijardi evra za domaću energetsku infrastrukturu​

10.10.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio je da će u narednih šest godina Srbija uložiti 12 milijardi evra za infrastrukturu, prenosi portal Biznis.rs.

Kako je istakao u obraćanju medijima i naciji u subotu, energetska stabilnost podrazumeva mere koje se odnose na predstojećih šest meseci, a posebno će biti teške naredne dve zime.

“Kada su naftni derivati u pitanju, Srbija ima godinama samo jedan naftovod preko Hrvatske, Janaf. Nemamo naftovod spojen sa Mađarskom, ali i sa jugom jer bi nam to sada puno značilo. U narednih šest godina uložićemo 12 milijardi evra za infrastrukturu“, rekao je Vučić, a prenosi Biznis.rs.

On je naveo da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske i najavio da ćemo brzo krenuti da ga radimo kako bismo se priključili na naftnu mrežu Mađarske, pri čemu će otpočeti i brzi razgovori sa našim drugim partnerima u regionu, prenosi portal eKapija.

„Zbog događaja sa Hrvatskom, moramo da krenemo u diverzifikaciju, i izgradnju naftovoda prema mestu Alđo, dužine 128 kilometara, da bismo mogli da budemo prikopčani na mađarske naftovode. Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako iskoristimo i trasu gasovoda koji ide tom linijom ka severu“, objasnio je Vučić.

Kako se navodi na sajtu Vlade, predsednik je naveo da ćemo se snabdevati na različite načine naftom u ovom periodu i dodao da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja.

Dodao je da su obezbeđene rezerve dizela za 75 dana i benzina za 59 dana i da se planira izgradnja novog skladišta nafte i da postoje dve ponude, britanska i ponuda konzorcijuma domaćih kompanija.

Kako je istakao, rezervi gasa ima dovoljno za dva meseca da se ne uveze ni kubni metar.

Dodao je da gas i struja neće skoro poskupeti, a ako i poskupe da će to biti u razumnim okvirima i neće predstavljati udar na standard. Te cene se, kako je rekao, subvencionišu iz budžeta, prenosi eKapija.

 
Добро, енергетика је оно у шта стварно вреди улагати.

Иначе ЈРБ није магијом преживело, већ зато што је имало посла. Имати унутар своје теротироије међународни пловни пут је велика ствар, чак и за тупане на власти. Преци обезбедили.
 
Добро, енергетика је оно у шта стварно вреди улагати.

Иначе ЈРБ није магијом преживело, већ зато што је имало посла. Имати унутар своје теротироије међународни пловни пут је велика ствар, чак и за тупане на власти. Преци обезбедили.

I drugi su mogli da imaju posla, pa ništa. Ali dobro, u principu se slažem. Mada bi ulivalo više poverenja da se kao razlozi ovolikog troška ne navode samo objektivne, međunarodne okolnosti. Jer se spisku onoga što ovim novcem treba platiti mora dodati i ogroman uvoz struje baš onda kad je bila najskuplja, zapaljeni i potonuli bageri, izgorele trasportne trake za ugalj, neodrađeno održavanje i revitalizacija rudnika i elektrana, filteri koje ćemo tek morati kupiti i ugraditi, neskinuta pokrivka u rudnicima uglja, neurađena eksproprijacija zemljišta za nove kopove, izgubljeni profit od izvoza, i niz sličnih, u ciranoj vesti nespomenutih razloga zašto je ta ciftra tako visoka.
 
Poslednja izmena:
Citam i ne verujem sta citam.
Umesto da se povezujemo sa regionom i sa celom Evropom, sada kada je jasno da su ga nasi veliki "prijatelji" Rusi izduvali - mi planiramo da nam Dunav ostane "jedini koridor". Pa ako zatreba i za oruzije :ROFLMAO:

Boze boze......
 
Nigde nije rečeno kakva treba da bude spoljnopolitička orjentacija Srbija. Kaže se samo da je dobro da imamo bar jednu vezu sa svetom koja nije pod kontrolom nekog drugog, AKO nam to zatreba zbog bilo kog razloga.

Zbog toga ja tvoje zgražavanje mogu da razumem jedino kao strasno zalaganje da nemamo nikakav izbor, tj da budemo pod stranom kontrolom. Zato što smo glupi, nepouzdani, ne možemo verovati samima sebi ... ili šta? Nije mi baš jasna ta logika.
 
И сматрам да је Дунав био са наше стране премало експлоатисан.
 
Čuj sjajno, pa to je katastrofa. I ova jedna je užas. Napredni kriminal
Protočna elektrana koja je postavljena na Limu je 8MW. Da je dobro nije, da je SNS bratija jeste, ali opet bolje ovakve nego 20 istih na potocima i rečicama....Da se razumemo, ne podržavam iste, prvo reverzibilna Klak, uporedo Solarne i Vetro elektrane ali državne na kopovima, uporedno solarne na krovovima privatnih kuća-naravno uz izmene postojećeg lošeg zakona itd...itd...
 
Uzvodno na Limu su planirane još dve HE (Brodarevo 1 i 2) ukupne snage 35,2MW.
To je trebalo da gradi nemački RWE, ali već godinama stoji
 
To je stopirano trajno. Celo mesto Brodarevo je trebalo da bude potopljeno. Brodarevci su se izborili višegodišnjim protestima. Polimlje na tom delu je jako plodno.
 
Zbog toga ja tvoje zgražavanje mogu da razumem jedino kao strasno zalaganje da nemamo nikakav izbor, tj da budemo pod stranom kontrolom. Zato što smo glupi, nepouzdani, ne možemo verovati samima sebi ... ili šta? Nije mi baš jasna ta logika.

Ja samo zelim da ne izmisljamo toplu vodu. Da radimo ono sto rade sve zemlje koje nas okruzuju i ono sta rade najrazvijenije evropske drzave. I to je sve.
 
На ХЕ Перућац још увек један прелив ради, ево има бар 7 дана како огромна количина воде оде у неповрат јер РХЕ Заовине треба средити да не губе воду! Очигледно је да Дрина има потенцијал за бар још једну РХЕ, да ли има негде места за њу не знам! Што се тиче окружења и двиних хрвата, муслимана, албанаца, бугара, милогораца...ја не желим НИКАД да будем као они, што се тиче културе назови " цивилизације " европе то тек не желим ( педерастију, педофилију, самонуиштење породице ). Ако већ хоћемо да се угледамо на неку развијену земљу онда може у неким аспектима Јапан, Финска.
 
To je stopirano trajno. Celo mesto Brodarevo je trebalo da bude potopljeno. Brodarevci su se izborili višegodišnjim protestima. Polimlje na tom delu je jako plodno.
Brodarevo neće biti potopljeno. Upravo zbog toga su planirane dve manje HE (jedna uzvodno, a druga nizvodno od samog mesta) umesto jedne veće.
 
Evo ga i prostorni plan.

Prema ovome gotovo ništa neće biti ni potopljeno, tj svega 1,8 + 3,8 hektara van postojećeg korita...
 
Kakve izvore bazne električne energije želite da vidite u budućnosti u Srbiji?
Pošto imam osećaj da se vrtimo u krug.
Jedni su protiv termoelektrana na ugalj, drugi su protiv nuklearnih elektrana, treći su protiv hidroelektrana.
Slažem se da su termoelektrane na ugalj najgore jer zagađuju vazduh i kopovi uglja i odlagališta pepela zagađuju i uništavaju životnu okolinu.
Nuklearne elektrane su laički opasne ali zbog tri veće havarije u istoriji na broj od nekoliko stotina reaktora u svetu mislim da je opasnost zanemariva.
Hidroelektrane su najmanje opasne ali opet postoji grupa ljudi koji su i protiv njih jer i tu se mora nešto žrtvovati - zemljište za akumulaciju.
Vetro elektrane i sunčane elektrane ne mogu zameniti baznu proizvodnju električne energije.
Ostaju nam samo još gasne elektrane ali nažalost niti smo država bogata gasom niti graničimo sa državom bogatom gasom tako da su nam dostupne količine ograničene.
Tako da za sve bazne izvore bar za sada morate nešto žrtvovati.
Šta bi vi to žrtvovali u budućnosti za bolju energetsku situaciji u našoj zemlji?
 
Ne izgleda mi da u struci postoje bilo kakve dileme oko toga. Mi nafte ili kvalitetnog uglja i nemamo, pa nema šta da se misli.

Po redosledu prioriteta, pa naniže, sve dok ne budemo imali dovoljan proizvodni kapacitet i izvesnu rezervu za izvoz ili havarije:
  1. Reverzibilne hidroelektrane
  2. Obične hidroelektrane, ali samo srednje i velike, a nikako male na malim vodotocima. Tu je šteta veća od koristi.
  3. Obnovljivi izvori svih vrsta (Vetar, Sunce, Geotermalne centrale) do mere worst-case varjabilnosti koja je i dalje pokrivena dotle dostignutim rezervama u ne-varjabilnim kapacitetima
  4. Nuklearne centrale
Pre svega toga međutim treba popraviti ili servisirati postojeće termoelektrane i rudnike uglja za njih, onoliko koliko je potrebno da se premosti vreme dok ne napravimo dovoljne kapacitete idući po gornjoj listi. Takođe moraju postojati stand-by elektrane na gas i naftu. Kasnije će sve centrale na fosilna goriva biti isključene i održavane samo kao rezerva u slučaju vanrednih okolnosti.
 
Poslednja izmena:
Ili kraći opis algoritma:

Prvo iskoristimo sve veće hidro potencijale (gde ekološke štete nisu veće od koristi), onda vidimo koliko nam oni omogućuju da imamo ostalih obnovljivih izvora (jer njih ne sme biti više nego što u jezerima ima skladišta električne energije za nepredvidljivi varjabilni deo njihove proizvodnje), a onda ostatak moraju da daju nuklearne centrale. Mi drugi izbor uopšte i nemamo.
 
Prvo Reverzibilna HE "Bistrica", a onda deset mesta prazno pa sve ostalo.

Ubrzati donošenje sve potrebne dokumentacije, početi projektovanje, odrediti izvodjača radova, obezbediti finansiranje, . . A, odmah može da se otkupi 5-6 kuća u kanjonu Uvca i par nekih parcela, pa da se hitno izgrade pristupni putevi, poseče šuma i rastinje i pripremi teren za jezero Klak.
Ima tu još mnogo posla koji možemo već sutra da radimo, kao geološko ispitivanje terena, ali mora Vlada da shvati šta je glavni prioritet i najveći državni značaj u energetici, pa da se tome posveti radi ubrzavanja izgradnje Rev.HE "Bistrica".
 
Zanimljivo da su se uz svaki vid histerije naftno tržište na kraju godine stabilizovalo sa cenama nafte koje su na skoro istom nibou kao na početku godine (samo cene nama potrošačima nisu iste). Što bi moglo da znači da se tržište "namestilo" u nove uslove (Rusija izvozi kome može, EU nabavlja od koga može, Kina ionako zbog Covid blokada ima interni problem sa rpivrednim rastom pa je njena potrošnja smanjena sa tendencijom opšte stagnacije).
I cene prirodnog gasa na najvažnijoj berzi u Holandiji su trenutno na skoro identičnom nivou na kome su bile pre tačno godinu dana u decembru 2021, čak su u decembru prošle godine išle i dosta preko sadašnjih (140, 161 EUR za MWh, naspram današnjih 98 EUR/MWh).
Nemačka je pre par dana otvorila svoj prvi veći LNG terminal Westhaven (oko 5+ milijardi kubnih metara godišnje) koji zamenjuje 11% kapaciteta iz Rusije, sa dva dodatna Brunsbüttel (oko 8 milijardi kubih metara) i Lubmin (5.2 milijarde kubnih metara - s tim što se ovaj već planira do 15 milijardni kubnih metara) koja se očekuju da prorade u sledećih mesec i po dana.
Tako da kad ovo ludilo prođe imaće nekoliko opskrbnih tačaka i moći će da biraju najpovoljnije dobavljače za određeni period. E ovo i nama treba, nekoliko pravaca gasovoda, što od Rusije što od LNG terminala u Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj ili od bilo gde gde možemo ostvariti interkonekciju.
 
На ХЕ Перућац још увек један прелив ради, ево има бар 7 дана како огромна количина воде оде у неповрат јер РХЕ Заовине треба средити да не губе воду! Очигледно је да Дрина има потенцијал за бар још једну РХЕ, да ли има негде места за њу не знам! Што се тиче окружења и двиних хрвата, муслимана, албанаца, бугара, милогораца...ја не желим НИКАД да будем као они, што се тиче културе назови " цивилизације " европе то тек не желим ( педерастију, педофилију, самонуиштење породице ). Ако већ хоћемо да се угледамо на неку развијену земљу онда може у неким аспектима Јапан, Финска.
Povodom ovoga sam pričao sa inženjerom koji je radio više remonta i na Perućcu i na Zaovinama.
Kaže da apsolutno nije tačno da se voda gubi pored cevi.

U cevima mora uvek da bude 100% vode i svaki vazdušni čep pravi ogromne probleme.
Ukoliko bi bilo oticanja mimo cevovoda ispraznilo bi se jezero za jednocifren broj dana
 
Ja sam pričao sa inženjerom isto, nije mi pominja oproblem sa cevima već kližište koje se pokreće ako se voda napuni iznad neke kote.
 
Vrh