Да си пратио тему, видео би да сам детаљно описао проблем, није ствар у цевима него у делу без цеви кјои пролази кроз камен, туда нестаје огромна количина воде и нарушава стабилност свега около!
Pratio sam.
Zato sam i rekao da bi se na taj način ispraznilo jezero veoma brzo.
Primera radi, čovek mi je objasnio da nakon remonta postoji striktan plan punjenja cevi, položaja zatvarača i slično jer se u suprotnom dešava havarija.
Kaže, jednom su malo odstupili i požurili sa nekim radnjama i da se u elektrani to tako osećalo kao da se celo brdo trese.
Inače sam bio u toj elektrani još u prošlom veku i mnogo moćno izgleda sve. Te dve turbine i njihove cevi su dosta veće od turbina u brani. (u mašinskoj sobi se vidi gornji deo generatora)
A bio sam i u još dve druge hidroelektrane, tj u samim branama koje su šuplje iznutra u određenom delu.
Naravno da se svako veče pune akumulacije jer je vršni period gotov, posle ponoći je znatno manja potrošnja struje i prednost hidroelektrane je da može da pravi rezervu radnog fluida za period kada bude bila potrebna veća proizvodnja. Svaka tako nagla promena termoelektranu dovodi u nepovoljan režim rada.
RHE Bajina Bašta ima generatore poprilično velike snage pa može da pegla ispadanje čitavih blokova termoelektrane.
Pumpanjem vode u jezero Zaovine ti u stvari em stvaraš potrošnju el. energije u periodu kad je prirodno nema (ljudi spavaju, industrija ne radi sva u 3 smene), pa ostali izvori mogu da rade u optimalnom režimu, em praviš sebi rezervu za proizvodnju kad potražnja bude najveća (već od 7 sati ujutru).
Upravo iz tog razloga mislim da je potrebno da RHE Bistrica bude prioritet, a naravno i da se domaćinski planira i počne sa radom na RHE Đerdap III (ta elektrana bi mogla da pegla ne samo ova dnevna neslaganja između potražnje i proizvodnje, već i sezonske pa čak i godišnje fluktuacije. To znači da i pored toga što takva elektrana potroši više energije nego što je proizvede, može da zaradi jer može da jeftino kupljenu energiju skladišti duže vreme i da nakon toga skupo proda kad je velika međunarodna potražnja)
Ako pogledate grafik hidrološke stanice Bajina Bašta, možete jasno da uočite da nivo vode isključivo reguliše čovek, kao i da vidite tačno u kojim vremenima prestaje sa proizvodnjom HE Bajina Bašta (nivo vode značajno opada) a taj trenutak je blisko povezan sa početkom rada turbina u RHE u suprotnom smeru, šta isto možete da vidite na sajtu energyflux. Celokupna energija koja je iskazana na režimu pumpa je isključivo potrošena tu, jer drugu RHE nemamo.