Ti pricas o tim restrikcijama 80ih kao da su bile elementarne nepogode. Pitao sam ja svoje starije o tome. U sustini, bile su kao ove sadasnje povremene nestasice mleka ili ulja. Neko vreme traje problem i onda se resi.
Za mnoge stvari vezane za SFRJ sam razvio naviku da pitam i citam sve i svakoga, jer sam uocio da mnostvo ljudi neopisivo baronise o tom vremenu i o toj drzavi. I strana koja je uzdize i strana koja je pljuje. Jer su Srbi mahom granicni i emotivni, tako da masa ljudi nije u stanju da se izjasni o nekim cinjenicama objektivno nego sve gledaju kroz politiku. Kao sto i kad pitas neke ljude kako je bilo 2000ih, kazu fantasticno, jer je bilo bolje nego 90ih. I njima to dovoljno.
Elem, recimo da je kao sto kazes, EPS postao stabilan sistem 1987. Znaci 4 godine je on uspevao da funkcionise bez potrebe da nas strane korporacije uce dinamici fluida, naponu u trafo stanici i menadzmentu u sali sa turbinama.
Znaci, moguce je. I ostalo bi tako da posle Senuti bracni par nije odveo zemlju u mracno doba i sa svim sto se desilo - i do novih restrikcija.
A cak i pre toga, EPS je za sve te godine od 1945. do 1991. imao manje ispada i havarija nego ovaj sada talog za svega par godina.
Znaci opet - moguce je.
Posto ovde nije tema, bar ne za ovo sto ja pricam, da li je u redu da kljucne sektore drzavne infrastrukture vode debili dovedeni po cisto politickoj liniji. Naravno da nije. Mislim da bi se 95% forumasa slozilo da nije.
Ono sto jeste pitanje i tema je - ima li se ikakve mere i vizije dokle nesto treba da ide u privatizaciju i korporatokratiju?
Jer pazi, ako privatizujemo energetski sektor u vreme najvecih krizetina od WW2, zasto onda ne privatizujemo i sve ostalo? Zatvori, zdravstvo, javni servis, policije, obezbedjenje, paravojska, pravni izvrsitelji... u Americi je sve to privatizovano. Sve nabrojano, cak i policija. Okacicu link za neverne Tome ako treba.
Znaci njima tamo sve to privatizovano i korporatizovano i opet im ekonomija puca svakih 10 godina, broj pogibija od kriminala raste konstantno (hoce to kada se oruzje deli ko bombone), 3% populacije im je u zatvorima, a nekoliko miliona nema gde kamen iz zucne kese da izvadi osim ako je hitan slucaj pred umiranjem.
Znaci sve su privatizovali, sve su autsorsovali i sve su korporatizovali. I opet pucaju svakih 10 godina. Pa kako to lebac mu komunisticki!?