Šta je novo?

Energetika

Не бих се ја кунуо у вештачку интелигенцију.

Teška tragedija, a malo se pričalo o tome.
Poginuli su pošteni ljudi, radeći u bednim uslovima za još bednije plate, umesto da ih ispoštuju, pojavili su se crnim škodama i audiJima sa skupocenom bundom i klimajući glavom radi kao neke potvrde šetali separacijom glumeći neku žalost, a u stvari dodatno su pljuvali žrtve, bolje da nisu ni dolazili.

Čak i meni laiku, jasno je da ta zgrada nije bezbedna i da je pitanje da li bi im u normalnoj državi iko dozvolio da obavljaju delatnost, al jok bitno je da se utovari što pre u voz i cepaj i tako da dođemo do ovih situacija.
Ljudi ovde uopšte nisu bitni, jer "Srbija ne sme da stane", a to da li će neko život da izgubi koga briga.
je*******o dana kada smo ovima dozvolili da nas zajašu.

Srbija ima odlične uslove za razvoj eko-elektrana na bio gas :
Pisali smo o biogasu pre dve stranice, a sada se pojavio i ovaj članak.

Poslednja izmena:
Teška tragedija, a malo se pričalo o tome.
Poginuli su pošteni ljudi, radeći u bednim uslovima za još bednije plate, umesto da ih ispoštuju, pojavili su se crnim škodama i audiJima sa skupocenom bundom i klimajući glavom radi kao neke potvrde šetali separacijom glumeći neku žalost, a u stvari dodatno su pljuvali žrtve, bolje da nisu ni dolazili.

Čak i meni laiku, jasno je da ta zgrada nije bezbedna i da je pitanje da li bi im u normalnoj državi iko dozvolio da obavljaju delatnost, al jok bitno je da se utovari što pre u voz i cepaj i tako da dođemo do ovih situacija.
Ljudi ovde uopšte nisu bitni, jer "Srbija ne sme da stane", a to da li će neko život da izgubi koga briga.
je*******o dana kada smo ovima dozvolili da nas zajašu.
Trulo, trulo, kao i sve drugo.
Još ništa se nije dogodilo na razrešenju tragedije u rudniku Soko. U neuređenoj, ili bolje, nepostojećoj, državi, nepoštovanje zakona, zaštite i bezbednosti nije neuobičajeno. I ko strada? Sirotinja!
Videli smo kako ministarka (ne)odgovara na pitanja novinara.
Ministar je tu da u u ime nas i za nas nešto uradi i obezbedi dad-niše njegov resor. Mi ga plaćamo.
Novinar je tu da u ime svih nas postavi pravo pitanje ministru koje bi postavio svako od nas, a tiče se f-nisanja zaduženja. I novinara plaćamo mi.
E sad, ministar je dužan da odgovara na novinarska pitanja, jer odgovara nama.
Posebno je to važno kad se tiče bezbednosti. Ali, kod nas pitanje odgovornosti svih vrsta ne postoji, jer javno mnjenje (apatični narod) nije ni za šta zainteresovan.
I dole bude tako, ginućemo na gradilištima, naplatnim rampama, rudnicima, gajićemo marihuanu umesto paradajza, proganjati poptene policajce...
Rudarski posao je ušao i u izreku da je najteži. A ako je već težak, ne mora da bude i nebezbedan. Mora da se ulaže i vodi računa o ljudima. Za tako nešto nam trebaju stručni, a ne poslušni ljudi na ljudi rukovodećim mestima. Bilo bi zanimljivo istražiti rukovodeće strukture rudnika.

U izveštaju je analizirano 20 glavnih proizvođača fosilnih goriva i otkriveno da planiraju da proizvedu ukupno oko 110% više fosilnih goriva u 2030, nego što bi bilo u skladu sa ograničavanjem stepena zagrevanja na 1,5° i 69% više nego što je u skladu sa nivoom od 2°.
Nijedna od 20 zemalja nije se obavezala da smanji proizvodnju uglja, nafte i gasa u skladu sa ograničavanjem zagrevanja na 1,5°, navodi se u izveštaju. Rečeno je da se 17 zemalja obavezalo da će dostići nultu emisiju zagrevanja, ali većina nastavlja da promoviše, subvencioniše, podržava i planira proširenje proizvodnje fosilnih goriva.

Poslednja izmena:
Solidan izvoz danas u 19h.

IMG_20231111_185502.png

Da, verovatno zato je Kokin brod oboren za 7-10m (kanjon Zlošnice opet je prazan, a ostrvo ima više desetina metara u prečniku), a Bistrica za 2-3m

Počele da stižu ponude od EDS za priključke za ove neuknjižene objekte. Cena prava sitnica.
Za priključak kuće sa montažom 4 betonska stuba treba izdvojiti 1 200 000 dinara, simboličnih. Eds obračunava stubove po svojoj ceni i ne dozvoljava da kupac u sopstvenoj organizaciji izgradi deo mreže do svoje kuće.

Znači, tu se krije zaje******* u odobravanju priključaka bez legalizacije.

Država je dala PRAVO da se priključe i nelegalni objekti, ali svi oni moraju to da plate po cenivniku EPS-a, isto kao i svi koji plaćaju za legalne objekte.

Problem je sto ljudima nije dozvoljeno da legalno grade kuće. Dobiti građevinsku dozvolu za privatnu kuću je naučna fantastika danas.
Osim ako nisi kontraverzni i vestitor, onda dobijas sve za 24h.

Ne poznajem ni jednu osobu koja ima legalno sagrađenu kuću u 21.veku.

E
Država je dala PRAVO da se priključe i nelegalni objekti, ali svi oni moraju to da plate po cenivniku EPS-a, isto kao i svi koji plaćaju za legalne objekte.
Epsov cenovnik je za tužilaštvo. Igrom slučaja sam električar pa znam cenu izvođenja takve instalacije.
Betonski stub u maloprodaji je 18000 dinara, samonoseći kabl 25kvadrata za tu razdaljinu oko 50000 dinara. I još milion da to poveže elekticar za pola sata.

E

Epsov cenovnik je za tužilaštvo. Igrom slučaja sam električar pa znam cenu izvođenja takve instalacije.
Betonski stub u maloprodaji je 18000 dinara, samonoseći kabl 25kvadrata za tu razdaljinu oko 50000 dinara. I još milion da to poveže elekticar za pola sata.
Kupio si stubove al ih nisi dovezao niti postavio(a oni idu na stopama koje treba da iskopas). Za sve to treba da se dokumentuje i upise u GIS.

Nek je 1000 evra po stubu. Plus prikljucak 1000. I neka bude 1000 još dodatni troškovi. A nisu toliki Ne moze biti milion da su zlatni stubovi. To su neke "ekonomske" cene koje veze sa realnošću nemaju.
I na kraju taj deo mreže opet nije tvoj nego mogu da ga koriste svi ostali koji se naknadno priključe bez tvoje saglasnosti. Monopol nad svom infrastrukturom.

Ali doći će i tome kraj, kad se pojavi privatna distributivna kompanija koja će ponuditi da ti oni sami naprave mrežu do kuće samo da pređeš kod njih. Ako se ikad pojavi.

Poslednji primer monopola je predimenzionirana trafostanica za moju zgradu koju je investotir morao da plati a koji će posle koristiti svi ostali koji budu pravili nove zgrade a nisu je platili.

Preteruješ, ne da je dozvoljeno već je i obavezno. Druga je stvar kako se u nekom gradu dobijaju potrebna dokumenta.
Jeste, kad uletiš par hiljada korupcije da ti ubrzaju predmet da ne čekaš 5 godina na odobrenje. Mi u diznilendu živimo pa nam treba forum da saznamo kako se grade kuće.

Sad će Dragan da nam objasni kako živimo a da nismo ni svesni. Stručnjak za sve grane privrede, zanate, administraciju, pravo, diplomatiju i vojnu strategiju.

Očigledno i stručnjak za tarifu korupcije, sve zna.

Vrh