Šta je novo?

Energetika

Bilo bi ti značajnije da nisu tri puta podigli struju samo prošle godine, da nisi slep pored očiju.
Ali dobro, čekaju nas dalja poskupljenja, samo čekaju da prođu izbori, pa možda progledaš.
Realno cena struje je poskupela svuda a najveci uticaj na svetsko povecanje cena ima "balansiranje struje" koje se radi preko prirodnog gasa.

Da da, opšte je poznato da mi proizvodimo struju iz gasa, pa zato.
Nema MMFa koji je naredio kad će poskupljnja biti, zašto će biti, i kolika će biti, da bi oni dobili nazad pare od kredita kojim smo mi onomad mazali dupe.

Balansiramo struju sa gasom i termo (i neki mali deo rezervacionim vodama). Kako ti mislis da to funkcionise? Tako sto dodje neko drugi na vlast i onda uz pomoc kosmicke energije se balansira?

Poslednja izmena:
Bilo bi ti značajnije da nisu tri puta podigli struju samo prošle godine, da nisi slep pored očiju.
Ali dobro, čekaju nas dalja poskupljenja, samo čekaju da prođu izbori, pa možda progledaš.
Šta blebećeš ti?! . . . jedna je stvar poskuplje struje, a druga popusti o kojima sam govorio. Inače, nisi ti dorastao da ozbiljno pišeš o energetici, jer ti i ne možeš da progledaš.
A neće biti poskupljenje energenata na proleće kako je bilo dogovoreno sa MMF-om.

Poslednja izmena:
Pa, da nisi slep pored očiju, video bi da su te popuste što šatro dobiješ uveliko pojela samo ovogodišnja poskupljenja, pritom moraš ko slepac da živiš da ih ostvariš.

A neće biti poskupljenje energenata na proleće kako je bilo dogovoreno sa MMF.
Aha, znači "reko Paja nema otog ništa". Čudno za nekog ko se greje na struju da su ti toliko draga poskupljenja.
Inače, nisi ti dorastao da ozbiljno pišeš o energetici, jer ti ne možeš da progledaš.
Haha, ovo kao za jutjub komentar, dobro nisi ubacio ono čuveno "sine".

Sine, nisam je pisao o ukupnoj ceni struje ili poredio cene, već sam reagovao na tvoju laž da su to "šatro popusti". Nisu oni "šatro" već su značajni i mogu biti i 40% . . i to samo slepac nije u stanju da vidi.
Za nas koji noću trošimo struju za grejanje, jer je mnogo jeftinija, popusti su baš veliki. A lupetanja da "su mi draga poskupljenja" samo govore o nivou lika koji tako nešto piše.

Poslednja izmena:
Balansiramo struju sa gasom i termo (i neki mali deo rezervacionim vodama). Kako ti mislis da to funkcionise? Tako sto dodje neko drugi na vlast i onda uz pomoc kosmicke energije se balansira?
Pa je l balansiramo sa gasom, ili sa termo i hidro i gasom? Odluči se.
Pritom, na potrošnju od skoro 5000mw gas učestvuje sa 250mw, ako vetar ne daje ništa.

Kakva kosmička energija, kakav đilas šta ti je? Šta se brecaš odma.

Sine, nisam je pisao o ukupnoj ceni struje ili poredio cene, već sam reagovao na tvoju laž da su to "šatro popusti". Nisu oni "šatro" već su značajni i mogu biti i 40% . . i to samo slepac nije u stanju da vidi.
Za nas koji noću trošimo struju za grejanje, jer je mnogo jeftinija, popusti su baš veliki. A lupetanja da "su mi draga poskupljenja" samo govore o nivou lika koji tako nešto piše.
Da, to je šatro popust, ako ti podignem za 40% i onda ti dam popust za 40% ako budeš dobar i pozoveš odma na ovaj broj. E sad to što prolazi spika za svako povećanje, gde u prvoj rečenici piše da podižu struju za 8 posto, a posle 10 minuta objašnjavaju kako da ostvarite popust neviđeni, šok akcija, kako je budžet za sufinansiranje energetski ugroženog kupca veći nego ikad, iako je tek formiran, i što to prosečan dragan upija raskolačenih očiju, to je do sina dragana.

Ako se greješ na proklete TA peći, to dovoljno govori o komforu koji to pruža, hladnom kupatilu i slično, i već to je dovoljno da budeš nezadovoljan ili bih ja bio u toj situaciji. Pa na to dodaj da moraš da čekaš ponoć da upališ grejače da pune, i 24/7 zagledaš da l slučajno nije ostala sijalica u hodniku da "džabe gori svetlo", kako bi smanjio cenu struje na nivo koji ti je ranije inače bio, i ne vidiš da te neko j**e u zdrav mozak, šta da ti radim.

Tebe je već neko "s*ebo u zdrav mozak' jer ne razumeš šta je povećanje cene, a šta su popusti. Nisam ja tvrdio da je sada jeftinija cena potrošnje, već da postoje popusti za one koji mogu da smanje potrošnju. Laž je da je to "šatro popust" jer ga je koristilo 1,87mil potrošača.

A, ne znaš ni kako se grejem osim što noću koristim jeftiniju struju. Ja sam na Fruškoj gori i nabavljam drva po povoljnoj ceni, pa mi je to primarno grejanje. Noću samo koristim dogrevanje jer je to meni isplativo.

Poslednja izmena:
Evo iz prve ruke, prošlog meseca sam ostvario popust, čini mi se maksimalni, prošle godine neki simbolični.

Oktobar 2021: 1749kWh 18641 din, prosek 10.65 din/kWh

Oktobar 2022: 1505kWh 14156 din, prosečna cena 9.40 din/kwh

Oktobar 2023: 1126kWh 9655 din 8.57 din
/kWh

Bez popusta bi bilo oko 15500 što je 13.76 a nisam se ni približio crvenoj zoni.

Hvala ministarki Duci i globalnom zagrevanju...

Ja još čekam ukidanje tv pretplate - obećao Vučić, jer on nije tip ljudi koji 12 godina(! gle simbolike) obmanjuju građane Srbije!

RTS - 2013.

A i jeftinu tarifu preko dana, ministarka ekspertkinja

RTS - 2012.

Brojne "struja neće poskupeti" linkove bolje da ne kačim

IMG_20231127_055206.png

Po analogiji sa filmom Kineski sindrom, možda su Kinezi smislili da im ta nuklearka napravi prečicu do Kine za transport našeg bakra i zlata.
A Bjela onda može da snima Borski sindrom.
Sad ozbiljno: Ako im se to dozvoli, vreme je krene kolektivno iseljavanje, kao 1690. Videvši već njihovu ekološku bezobzirnost na Starici, Borskoj reci ili Peku, možemo samo da zamišljamo posledice.
Setićete se da je Grčić nekoliko dana posle decembarskog fijaska u TENT, kad je pod pseudoninom Mića trebalo da traži drugi posao, pominjao te male nuklarke. Ko zna, možda je kao proveren kadar planiran za direktora preduzeća Nucklear power and death plants.
Da li blato može u šipke?

Verujem da međunarodne organizacije neće dozvoliti kineski reaktor na granici sa EU. To mi je logično

struka? evo je:

Struka:

Nisam znao da je Evropska unija poklonila više od polovine gasovoda...

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je vrednost radova 85,5 miliona evra.

Bespovratna pomoć Evropske unije za izgradnju gasovoda je 49,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji kredit od 25 miliona evra, za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Vrh