Šta je novo?

Energetika

Srećno svima koji se greju na struju. Primetio sam da većina novogradnji u Beogradu nema nikakav drugi izbor osim grejanja na struju. Svi stanovi se prodaju sa etažnim električnim kotlovima, dimnjaka nema, a naravno nema ni toplovoda. Čini mi se da se tamreža uopšte ne širi dalje od neke jake urbane zone.

Poslednja izmena:
"Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od 5% u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40% narednih šest meseci. . ."

Nešto sam guglao, pa naleteh na ovaj post od pre 2 godine. Lik očitao 213V umesto 230. Mada je posle objašnjeno da je to i dalje u okviru zakonski propisanih 10% odstupanja.

Ima tu u komentarima i nekih korisnih saveta. A i prenešenih iskustava sa najhohštaplerskijim preduzećem u Srbiji, EPSom.

Nešto sam guglao, pa naleteh na ovaj post od pre 2 godine. Lik očitao 213V umesto 230. Mada je posle objašnjeno da je to i dalje u okviru zakonski propisanih 10% odstupanja.

Ima tu u komentarima i nekih korisnih saveta. A i prenešenih iskustava sa najhohštaplerskijim preduzećem u Srbiji, EPSom.
Oscilacija napona u nekim normalnim granicama je uobicajena i nije nista cudno. Uredjaji imaju dozvoljeno odstupanje po specifikaciji a i iz prakse gurao sam volatazu i preko specifikacije i nista se nije desavalo posebno i to ne na jednom uredjaju nego na hiljade. Po meni mnogo gore od oscilacije u naponu ili kako kod nas u narodu kazu "pada napona" su zapravo kratkotrajni prekidi. To je po meni smrt za uredjaje. 1-2% uredjaja zna da rikne na svakom prekidu (ukoliko nema UPS).
Takodje ono sto zovu "smercovanje" ako je na 12.4kv onda i to moze da prouzrokuje 1-2% uredjaja da otkaze.
Iz mog iskustva na 4 pristupne tacke i u poredjenju sa US mogu da kazem da EDB prilicno dobro radi sto se tice mreze. Opet i to moze da varira od slucaja do slucaja.
Meni licno se ne svidja oprema koja se koristi na prostorima ex-yu za distribuciju.

Najlosije kod EDB je zapravo (placanje online, onda ova promena ugovora sto sad rade pa moras na salteru (smaranje), neljubaznost radnika i slicno).

Malo da se podsetimo oko značaja RHE Bistrica i Đerdap 3

Toliko o jeftinom ruskom gasu.

A evo šta kažu braća Bugari:

1697359123137.png

Elem, ostaje nam da se definitivno okrenemo azerbejdžanskom brki plus da vidimo šta može i po kojoj ceni da se kupi na grčkom LNG terminalu u Aleksandropulosu u godinama pred nama.

S tim što smo za Aleksandropulos (sa svojom kratkovidom pameti) kad smo pitani da učestvujemo u gradnji (budemo i investitori, a ne samo kupci) to odbili, valjda da ne uvredimo Gasprom i NIS, posle smo nešto šeprtljali kad je otvaran i tražili interkonekciju. Sad možemo da ga koristimo u periodu kada (ako) ima viška kapaciteta i po komercijalnoj ceni u tom momentu (oni koji su investirali u gradnju terminala i postavljanje gasovoda sigurno imaju preferencijalni pristup i cene).

Dobro ja sam zaista za sve obnovljive izvore, ali zar je ova zemlja ispod toliko loše kategorije da je poljoprivredno neupotrebljiva? Ako jeste onda OK, ali ako je to poljoprivredno upotrebljivo zemljište zar ne bi bilo bolje stimulisati firme da postavljaju ove instalacije na krovove proizvodnih hala, poslovnih zgrada, iznad parkinga…
E da kad smo kod parkinga - neverovatna glupost je napravljena sa P11 na aerodromu - zašto ona solarna elektrana nije napravljena kao konstrukcija nadatrešnice na P11? Ovako je parking bez nadstrešica, a bukvalno pored parkinga je cela parcela potrošena za prizemne solarne panele.

Srbija je kolateralna žrtva Orbana u ovom slučaju. EU je nešto prodala Bugarskoj da zezne Orbana i njegove ruske interese

Tako da je Bugarski nož probio dva odjednom

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk

Dobro ja sam zaista za sve obnovljive izvore, ali zar je ova zemlja ispod toliko loše kategorije da je poljoprivredno neupotrebljiva? Ako jeste onda OK, ali ako je to poljoprivredno upotrebljivo zemljište zar ne bi bilo bolje stimulisati firme da postavljaju ove instalacije na krovove proizvodnih hala, poslovnih zgrada, iznad parkinga…
E da kad smo kod parkinga - neverovatna glupost je napravljena sa P11 na aerodromu - zašto ona solarna elektrana nije napravljena kao konstrukcija nadatrešnice na P11? Ovako je parking bez nadstrešica, a bukvalno pored parkinga je cela parcela potrošena za prizemne solarne panele.
Постоји механизам купац-произвођач али се сада он драстично ограничава и дестимулише да не би домаћинства и мала предузећа имала корист већ велики "инвеститори" којима се чак поклања и земљиште у друштвеној својини за ове потребе.

"Инвеститори" су у ствари шеме за прање пара.

Обична пљачка.

Privatnici bi stavili panele, samo kada bi EPS hteo da im plati struju

60376700f.jpg

razduvalo se u Nemačkoj, poslednja dva dana ugalj učestvuje sa samo 20-25%. Nedostatak baterija i nefleksibilni sistem prenosa ihdosta koi

Bugarska odluka ce nas kostati dodatnih ~300 miliona € godisnje?

Jasno nam poručili da tražimo alternative...

Sela nam umiru pa čak i ako su blizu autoputa kao Lapovo.

Za pitanja ovog tipa zgodno je pogledati GE i videti na primeru ove parcele a i okolnih kako se ponovo pretvaramo u Šumadiju polako ali sigurno.

1000007143.jpg

1000007141.jpg

1000007139.jpg

Vrh