Šta je novo?

Energetika

Meni izgleda da ovo otvaranje energetike, a pre svega težnja da energija u Srbiji ima cenu kao na međunarodnom tržištu, uopšte ne pomaže nama, nego isključivo njima.
Pa naravno. Strani kupac ce dobiti EPS jeftino, a da bi ostvario jos veci profit cene priyvod akoji bude nudio (kao prirodni monopolista) mora da bude maksimalna.
Tako se to radi u kolonijama, narocito ako su sigurni d aje stanovnistvo ropski poslusno.
A sada, posle opstenarodnog prihvatanja "sporazuma" su apsolutno sigurni.
 
Strani kupac ce dobiti EPS jeftino, . .
Nama nikakvog "stranog kupca" (za sada), a cena će biti odredjena na nekoj svetskoj berzi ako EPS a.d. nekad izadje nap. na berzu u Londonu. Samo tako može da se vidi kolika je njegova tržišna vrednost u svetu.

Već sam pisao da meni nije problematično ako se proda do 25% vlasništva i tako država zadrži 3/4 vlasništva što je bitno za donošenje odluka na skupštini akcionarskog društva.

Pored dobiti u novcu tako bi se budući suvlasnik uključio u upravljanje i nadzor šta se radi i planira, a EPS bi mogao da se finansira i prikupljanjem kapitala na berzi ili izdavanjem svojih obveznica.
 
Не треба продавати ништа. Срећом за сада то нико не спомиње овај чланак о продаји Ђердапа је навлакуша за клик јер текст нема везе са насловом и показује који су нам дилетанти новинари.

Кад су инвестиције у питању пре свега треба оставити могућност нашим граћанима да инвестирају по поделу купац произвођач.
 
Ono što je u Srbiji u državnom vlasništvu je ustvari u vlasništvu partije na vlasti, i takvi privredni subjekti ne radu u opštem interesu već rade u interesu partije - služe da se zaposle partijski aktivisti, da se namire stranački biznismeni preko nameštenih tendera i da se stave pod kontrolu mediji pomoću fondova za oglašavanje tih preduzeća. Tako da ne mislim da je u opštem interesu svih nas da državna preduzeća u Srbiji ostanu u ovakvom statusu, već mislim da bi trebalo da se ugledamo npr. na Norvešku gde su Equinor (bivši Statoil) i Telenor u većinskom državnom vlasništvu, ali deo akcija je listiran na berzi i menadžment je stručan i profesionalan.
 
Priča mi kum da se verovatno neće prodavati Đerdap (to je njegovo mišljenje, ne zvanično), jer ima i rumunskog vlasništva, jedino ako neki Amerikanci kupe oba dela. Kaže da se ove godine (ili dogodine) završava renoviranje (ima neka reč za renoviranje) Đerdapa 1, a dogodine se kreće sa Đerdapom 2, i to će trajati 10 godina. U prevodu, menjaju se turbine, generatori, šta već, kako bi snaga bila veća.
On misli da niko to neće kupiti dok se ne završi ta obnova. Ali opet, to je samo njegovo mišljenje kao radnika.
 
Sve ce uzeti Black Rock, mozda preko neke cerke firme. Vec su kupili dug Crne Gore, oni kupuju dugove slabih ekonomija (ekonomskih tigrova) pa onda sve resurse drze u saci, a plus ako je vlast u sprezi sa kriminalom, onda sve informacije imaju od DEA, CIA, FBI, pa jos lako mogu da ucenjuju vlastodrsce u tim despotijama... Black Rock-u dolazi i Americki predsednik na raport. Nisu dzabe kupili 4 sprata u sky line-u
 
Nisu dzabe kupili 4 sprata u sky line-u
Nisam znao za ovo. Sad sam proguglao i pazi stvarno, kupiše ih. Još se hvale na netu člancima u fazonu ''How We're Making an Impact in Belgrade''.

Pitam se samo šta će sad oni dežurni koji na sve ovakve priče lupaju etikete ''teorija zavere''...

Verovatno jednog dana kada BlackRock bude držao još više strateških preduzeća i aduta Srbije, kad ih pitam(o) ''jeli, a jel su sve priče oko BlackRocka i dalje teorije zavere?'' biće samo muk.🤐

P.S.
I sa privatizacijom i raskomadanjem EPSa će biti isto. Prvo će da bude priča ''to su sve glupe teorije zavere''. A onda kada ga raskomadaju, ili bar pretvore u robovlasnički sistem u kome nam drže najvažnije aspekte države i društva, onda će da bude muk i kulijana od strane ovih koji su se smejali.
 
Zanimljiva pricica, pre par godina batina firma sto uvozi lap topove pokusala da spreci uvoz 700 lap topova za Black rock u tadasnji njihov prostor u Knez Mihajlovoj, jer ih nisu zamisli uzeli preko njega i on nema zaradu. Kao zadrzali ih na carini. Zadrzavanje je trajalo krace od 12 sati, vec sledeceg jutra je uprava carina uz asistenciju policije donela sve lap topove u Knez Mihajlovu uz dubok naklon i jos dublje izvinjenje.
 
Hahaaaa auuu brate. 😄

A nisam znao da ih ima i u Knez Mihailovoj. Bogte ala se širi (crna) kuga. :D

Uopšte nisam imao predstavu da su oni pustili pipke ovde u Srbiji. Na'bali smo.
Sad sam još sigurniji da se sprema rasprodaja ili barem raspodela EPSa.
 

Nekoliko desetina hiljada Čeha okupilo se danas u centru Praga.
Demonstranti, koji su na Vaclavski trg izašli na poziv nove vanparlamentarne stranke Pravo, poštovanje i stručnost (PRO), optužili su vladu Petra Fijale da ne čini ništa da spreči bedu u zemlji.

Govornici na protestu su zapretili da će blokirati zgrade vlade i ministarstava i organizovati štrajkove ako Fijalin kabinet ne ispuni zahteve demonstranata, u koje, uz prekid isporuka oružja Ukrajini i odustajanje Češke od zelene politike EU, spada i istupanje iz sistema dozvola za emisije gasova zagađivača i nacionalizacija poludržavnog elektrogiganta ČEZ.

Poludržavnog? Ako ja ovo dobro razumem, traže da se poništi baš ono što se mi upravo spremamo da uradimo sa našim "elektrogigantom" (ukidanje statusa javnog preduzeća i prelaz na "biznis pre svega" model akcionarskog društva, izdavanje akcija, promena strukture vlasništva i uključivanje stranaca u lanac odlučivanja, interna organizacija ...). Što po demonstrantima vodi ka "bedi u zemlji" pa treba hitno promeniti? Nije li Češka sada bogata kad toliko naših ide tamo da radi? Kakva sad beda? Zna li neko u čemu je problem kod njih? Sem što imaju iskustva kako to stvarno izgleda sa "poludržavnim elektrogigantom"?
 
Poslednja izmena:
jedan mali off, ali mislim da ce vam biti drago

Na Facebook linku izgradnja brane Sigalda na Islandu od strane Energoprojekta. Vidi se dosta mehanizacije Energorprojekta!


malo vise o brani na sajtu Energoprojekta


mogao bi neko da obavesti Energroprojekt o postojanju ovih slika...lepo bi izgledale u njihovoj publikaciji!
 

Ovi između ostalog vole da ''finansiraju'' i u energetski sektor.
Sve što se dešava trenutno definitivno upućuje da će Blackrock posle prodaje EPSa postati njegov novi gospodar, a time i gospodar Srbije.
 
Mozda i nece, sto vise pricamo o tome postoji nada da ne uspeju u svojim planovima. Kao i za litijum, i dalje se botuje da je sve "zavrsena stvar" i da samo sto nije, ali nema ga jos. Imamo mi mnogo vecu moc kao gradjani nego sto je vecina uopste svesna.
 
Видимо како су га ојачали претходних година са власником печењаре, шта је сада на реду фризерка? Систематски све прво униште па распродају за будуашто. После има свега опет али по много вишим ценама. Класична пљачка. Нажалост цене струје када иду горе праве ланчану реакцију.
 
Naravno da će "ojačati" EPS jer će biti još dva povećanja cene struje ove godine i jedno sledeće, tako da će biti novca za remonte i izgradnju Rev.HE Bistrica. Ali za nju bi mogli da dobijemo i neki povoljan kredit od EU fonda.
Znači, nema ni potrebe prodavati neki deo EPS-a.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Off topic...
Prodali su Komercijalnu banku. Pre prodaje održavanje računa 310din, online plaćanje bez naplate.
Slovenci kupili, povećali održavanje na 410, naplata po nalogu 15din ( intervencijom NBS smanjili na 11din/nalog). Lično imam mesečno 10+ naloga
Poskupljenje od 80%.... i kao Slovenci pametni, umeju da posluju...

Cena struje je socijalna kategorija, i biće to sigurno jos nekoliko godina. Ko god (i ako)kupi sigurno neće drzati ove cene, a zarad
"socijalnog mira" mislim da neće biti prodat EPS jos dugo....
 
I RTS pretplata će biti ukinuta, penzije neće biti smanjene, Železara nikada neće biti privatizovana, BusPlus će biti ukinut, svi ''žuti'' će robijati, najurićemo Amerikance, nateraćemo NATO da plati odštetu, proizvodićemo leteće automobile, ući ćemo u EU do 2020, pravićemo delove za Boeing i Aribus, praviće se čipovi u Surčinu i ostale bajke.
 
Postovani gospodine @Bender Rodriguez , sve to ne bi bilo strasno da ogromna vecian stanovnika ne veruje u te bajke, a eliita ne zeli da se zrtvuje da bi prikazala istinu.

Ono sto si rekao je apsolutn tacno, fime kao Black Rock ili Rio Tinto spremaju se da postanu vlasnicinasih najvaznijih resursa. Uz podrsku vlasti zele da ti resursi postanu njihovi, a onda ce nam prodavati nase resurse, struju, vodu itd po daleko visim cenama.
To je to njihovo "poslovno znanje".

Primer Komercijalne banke koji je istakao @dumax je odlican.
Sve privatizacije grade se na istom principu koji sam opisao gore.
 
Vrh