Šta je novo?

Energetika

Видех данас да хоће да смање снагу соларних система за домаћинства са 10.9 на 6.9 kW. Не дају народу да живи. Са 6.9 kw када је јако облачно немаш ни 200-300 вати. Смејурија. Одлучили су да страни инвеститори једино могу да зарађују. Мир-стабилност-дебилност!
 
Pre neki dan je bila vest da su sve akumulacije gotovo skroz pune (Uvac, Zlatarsko, Radoinjsko i Zaovine).
Sama ta činjenica uz to da je zima bila blaga pa već neko vreme izvozimo struju znači da smo itekako imali sreće.
Cene jesu niže, ali sad može deo onih strašnih gubitaka da se nadoknadi.
Kad bi imali još ove dve reverzibilne o kojima smo pričali, bili bi na konju.
Da ne pričam što bi se ta struja računala kao zelena, pa bi bitno popravili bilans.
 
Pošto firma u kojoj radim prodaje svoje proizvode i u Srbiji (a proizvodi su usko vezani za elektroenergetiku), dobih informaciju da "EPS danas duguje skoro svim dobavljačima sa prolonigranim rokovima plaćanja od preko 6-7 meseci".
 
https://energijabalkana.net/eps-pla...S-wZDsGlLg3FpYvRL2Sij7xGZngN_GJy66y2iZ4tBxW98
Колико је све наопако, ево још једног примера, ово је део Ибра који је углавном чист! Биће уништен! Уместо да држава подржи становништво за соларну енергију, она смањује са 10.9 на 6.9 kW , само зато да би неко поред Мекларена могао купити и Римца Неверу!
 
Ugalj
IMG_20230326_141016.jpg
 
Zawssto je energija vetra farsa:
U svom radu, Alison se koncentriše na utvrđivanje brojeva koji stoje iza prirodnih fluktuacija vetra. Kompletna izrada nije komplikovana i može se proceniti sa gornje veze. On pokazuje da pri brzini vetra od 20 milja na sat, snaga koju proizvodi vetroturbina iznosi 600 vati po kvadratnom metru pri punoj efikasnosti. Za isporuku iste snage kao nuklearna elektrana Hinklei Point C – 3.200 miliona vati – bilo bi potrebno 5,5 miliona kvadratnih metara turbinske površine.

Napominje se da bi to trebalo da bude prilično neprihvatljivo za one koji brinu o pticama i drugim ekolozima. Naravno, izgleda da se ova zabrinutost do danas nije ostvarila. Računa se da će milioni slepih miševa i ptica biti zaklani kopnenim vetroturbinama svake godine. U međuvremenu, kod obala Masačusetsa, uskoro će početi radovi na džinovskoj vetroparku, zajedno sa dozvolama za uznemiravanje i verovatno povredu skoro desetine populacije retkog severnoatlantskog desnog kita.

Kada se fluktuacije brzine vetra uzmu u obzir u Alisonovoj formuli, učinak vetra postaje mnogo lošiji. Ako brzina vetra padne za polovinu, raspoloživa snaga pada za faktor osam. Skoro gore, primećuje on, ako se brzina vetra udvostruči, isporučena snaga raste osam puta, a turbina mora da se isključi radi sopstvene zaštite.
 
Ветро генератори су чист промашај пре свега са аспекта стабилности, јако је мало места где дува ветар нон-стоп и дан и ноћ. Самим тим ефикасност је смешна. Међутим цена изградње уопште није смешна. О штетама за летећу популацију не треба ни говорити, као и повећање броја летећих инсеката а и пацова око турбина које су постављене на земљи. Наравно посебна је прича ко производи велике ветрењаче и колико то наплаћује!
 
Pa sad za nas možda jesu, za zemlje sa dugom obalom, gde uvek postoji prirodno strujanje vazduha zbog različitog toplotnog kapaciteta mora i kopna to itekako ima smisla.
Baš u Velikoj Britaniji priobalna polja vetrogeneratora su zaslužna za to da se u ”slabijim” danima dobija oko 20-25% ukupne eneregije, na nivou cele godine je prosek oko 30%, u dosta dana je to već blizu 50% (pogotovo od septembra kad je par velikih polja povezano na mrežu, tako da će ovogodisnji prosek verovatno biti veći od 30%), neki dan je u sred radne nedelje taj procenat bio skoro 60%.
Ali oni su osim izgradnje vetroparkova koji ipak i tamo mogu biti nestabilni, radili i na opcijama za stabilizaciju sistema - tako su izgradili konektore sa Norveškom, Francuskom i Belgijom. Sa Norveškom je i ugovor takav da kad Britanci imaju višak, oni ga preuzimaju, koriste, a višak koriste u reverzibilnim elektranama (Norveška prosto ima mnogo bolju topologiju terena za ovo), koje onda vraćaju struju u Britaniju kad je tamo manjak. Ideja je da se interkonekcije rade i sa Portugalom i Španijom koje će imati mnogo bolje solarne kapacitete nego što će ih Britanija ikada imati. A onda taj mix daje dodatnu stabilnost svima.
 
Па ипак, како се то све односи ка Србији која нема обалу?
 
Srbija ima limitirane kapacitete za neku veću proizvodnju struje od vetra. Više obećava sunce, ima dovoljno sunčanih dana u godini za razliku od vetrovitih dana. Treba svaku mogućnost iskoristiti, ali mislim da veči akcenat treba daa bude na sunčane panele .

Velika Britanija, Danska i ostale severne države imaju više vetra i oni mogu da više investiraju u vetroparkove. Interesantan je primer Teksasa i celog amaričkog srednjeg zapada gde duvaju snaži i što je najvažnje stalni vetrovi koji omogućavaju stabilnu proizvodnju struje. Zato je podignuto mnogo vetroparkova, a radi se o "naftaškim" državama sa jakim fosilnim lobijem. Ali kada je zarada u pitanju, ideologija se ostavlja po strani.
 
Nemci navuku i do 40% ukupne proizvodnje poslednjih nedelja iz vetra

chart.png
 
Ветар није исплатив за Србију, једноставно ефикасност им је прениска. Србија има доста сунчаних сати! Али ту мењају закон да смање са 10.8 на 6.9 киловата, да би држава била у плусу увек, ограничавају и на 150 киловата за Србе електране. За странце могу и мегавати. Иначе много је паметније направити Бистрицу него било какав ветропарк. Исто важи и за Ђердап 3. На термоелектране ставити филтере. Јер једино чега имамо довоњно је лигнит! Све остало нас ставља у гадну зависност!
 
A kod nas:

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam odsto, a gas za devet procenata

izvor
To je tek drugo od 3 poskupljenja dogovorena sa MMF-om za 2023 godinu. Ukupno poskupljenje ce biti 30%, ali birači lakše progutaju ovakvo iz delova...

@Алтаир
Vetar je ocigledno isplativ , jer privatni vlasnici nece sigurno da posluju sa gubitkom.
Takođe reverzibilne HE ne mogu same resiti problem Srbije u energetici. Tj treba ulagati pre svega u nove proizvodne kapacitete.
 
Poslednja izmena:
To je samo jos jedan drzavni namet i nije direktno vezan za povlascene proizvođače.
Fid in tarifa po kojoj država otkupljuje struju od njih je 92 €/MWh, dok za hidro i solar ide i preko 200 €
 
Svet se menja powerwall all in one kombinacije bivaju sve jeftinije uostalom kao i penetracija električnih automobila.
Koliko god to sada deluje nestvarno za 10 godina sve će izgledati dijametralno drugačije.Ne govorim o Srbiji naravno.
Screenshot_2023-03-28-19-37-58-941_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
 
Poslednja izmena:
EPS na ivici generalnog strajka. Grcic se namesta za direktora pro tenta, a novi direktor EPS podnosi ostavku jer ga teraju da potpise da je EPS AD umesto JP, a da sedam direktora postavlja ministarka (citaj preCednik). Sindikati EPS traze sastanak sa premijerom/kom ili zapocinju generalni strajk. Zanimljiv razvoj dogadjaja.
 
. . direktor EPS podnosi ostavku jer ga teraju da potpise da je EPS AD umesto JP, . .
Direktor je samo zaposleni službenik i nema šta on da potpisuje u vezi statusa EPS-a. Vlada je nadležna da donosi takve odluke.

 
Vrh