Nisam tebi replicirao. Neko je pomenuo EU u prethodnim postovima, pa sam dodao i nejga u rečenicu, pošto u ovom pritanju duvaju u istu tikvu.A šta će to EV rešiti?
I ko tačno radi na "rešavanju"? Da pogodim - oni što prave EV i komponente za njih, i svi na njihovom platnom spisku?
P.S.
Ko je pominjao Trampa?
Nemoj molim te i ti ko Zuma svojevremeno, čim mu se ne svidi što neko misli drugačije, odma ga etiketira kao desničara i Trampovca. Ti si iznad toga, ne spuštaj se na taj nivo.
Briga me za Trampa, ni ne pratim ga. Nisam znao ni ko je Čarli Kirk dok nije ubijen. Mislim svojom glavom, preispitujem sve, i sam donosim zaključke na osnovu činjenica i ličnog uvida, jer tako i treba. Elektro lobi mrzim podjednako koliko i naftni i hemijski. Kao što pojednako mrzim većinu svetskih političara i vladara. Borim se za razum i opšte dobro, a frakcije i taborenja me ne interesuju. Čak ne želim da imam ništa sa njima.
Nije toliko problem nafta jer je skupa,nego sto je ne proizvodimo, a struju proizvodimo.Nemamo još što šta pa se ne pravi panika od toga. Uveze se i kraj priče.
E sad to što je nafta sve skuplja, je stvar feleričnog političkog i ekonomskog sistema čiji je ceo svet talac, i toga što se neki maste na njenoj visokoj ceni.
Ali svega toga ima i biće i sa elektrovozilima.
I kao što vađenje nafte i proizvodnja SUS vozila devastiraju planetu, isto tako je devastiraju i vađenje materijala za baterije, i sam proces proizvodnje, i posle - odlaganja starih vozila na struju.
Bukvalno se jedno zlo menja drugim. Samo što i taj proces menjanja stvara još više problema i zagađenja, i mnogo više troškova i arčenja resursa. Što ćemo na kraju opet mi kmetovi da plaćamo, bespotrebno.
Kao što su Nemci platili gašenje nuklearnih elektrana u jeku ekonomske i energetske krize jer su im neki priučeni ekolozi rekli da nisu dovoljno ekološke.
Zapravo, teraju. EU, električni lobi, pa i ovi novi "inovatori" i "futuristi" sa istoka koji moraju da uvaljaju nekome sve te silne šporete što su naštancovali.Ne mora ništa da reši. Svaka država bira svoj način transporta. Niko na silu ne tera nekog da kupuje električne automobile.
Previše uzdižete taj istok. Naštancovali su vozila i sad im treba neko kome će da utrape. Otud i taj jak marketing da se svet okreće Kini i da će Evropa za 10 godina voziti sve kineska vozila i slično. Neće voziti. Niti Kina može da snabdeva vozilima ceo svet, niti će Evropa doveka kaskati za njima. I sigurno neće tek tako pogasiti svojih 50 fabrika i reći Kinezima "dođi, uzmi me".Ono što hoću da istaknem je da u ovoj priči zapad ne vodi igru. Sviđalo mu se to ili ne.
Nema potrebe, ima nafte za još 70 godina.I još nešto hoću da kažem, da se problemi kuknjavom neće rešiti, Nemaš dovolno struje? Gradi nove centrale, Nije dobar prenosni sistem? Investiraj u njegovu nadogradnju, upotrebi pametne sisteme, neka rešenja postoje. . Baterije nemaju domet. OK, nemaju, ali mi ćemo u istraživanje i razvoj upumpati milijarde, ako treba na stotine milijarde i bićemo vodeći, napravićemo dobre baterije, svi će da nas mole da im prodamo. I slično.
Ne proizvodimo ni so, pa ne vidim da smo u krizi i problemu zbog toga.Nije problem nafta jer je skupa,nego je ne proizvodimo, a struju proizvodimo.
Nema teorije.Vadjenje litijuma je sto posto manje stetno od nuklearnih elektrana
Ni ovo nije tačno. Niko se ne bakće sa starim solarnim panelima, nego se štancuju novi. Isto važi i za baterije.Baterije i solarni paneli se mogu obnoviti,reciklirati da opet proizvode elektricnu energiju,sa naftom to nije moguce.Nafta je slepa ulica.
Aha, dobro kako god...Nemci su ugasili nuklearke sa razlogom,ali su ponovo krenuli u stvaranje 4-tog rajha,pa su se svojevoljno lisili jeftinog gasa,ameri im uvalili preskup gas pa su sracunali da je nuklearka ipak jeftinija od USA gasa,veoma zanimljivo.Dva svetska rata su izazvali,nisu zasluzili da uopste postoje kao civilizacija, i jos se nisu opametili,nisu im tu krivi ekolozi.
Ne znam za parne mašine ali znam da je svet još pre 100 godina provalio i raskrinkao kartel kompanija koje su srozale kvalitet sijalica da bi menjale stare, pravile nove, pravile otpad i mlatile pare.Pitam se da li su nekad korisnici parnih mašina pričali da proizvođači dizel lokomotiva hoće da kontrolišu svet.
I kao posmatraci imamo pravo na misljenje zar ne?Malo mi nije jasna ova diskusija. Tema se zove električna vozila i punjači i priča se o prednstima i manama ove tehnologije. Neki od nas iznose i svoja predviđanja. Naravno, radi se o novoj tehnologija koja je bremenita problemima i neodstacima kao i još nerešnim problemima.
Kakve sad velike koroporacije koje žele kontrolu i slično Kao da sadašnje automobile proizvode mali pogoni u dvorištu a ne još veće korporacije. Pa one daju najviše otpora.
Nema potrebe da unosimo elemente teorije zavere, mi smo ovde samo posmatrači. Pitam se da li su nekad korisnici parnih mašina pričali da proizvođači dizel lokomotiva hoće da kontrolišu svet.
Svaki proizvođač ima pravo na svoj marketing.
Kako će to otprilike izgledati:
![]()
Vietnam shifts gears to e-bikes, ignites fierce race among mobility platforms, EV makers to win over riders
Platform operators such as Grab and Be are fast-tracking partnerships with electric vehicle makers, who are also raising fresh funds to ramp up expansion Read more at The Business Times.www.businesstimes.com.sg
Realno gledajući ,na ovoj temi treba da pisu oni koji veruju u EV vozila i punjače i da svojim pisanjima ili saznanjima pospešuju diskusiju.Malo mi nije jasna ova diskusija. Tema se zove električna vozila i punjači i priča se o prednstima i manama ove tehnologije. Neki od nas iznose i svoja predviđanja. Naravno, radi se o novoj tehnologija koja je bremenita problemima i neodstacima kao i još nerešnim problemima.
Kakve sad velike koroporacije koje žele kontrolu i slično Kao da sadašnje automobile proizvode mali pogoni u dvorištu a ne još veće korporacije. Pa one daju najviše otpora.
Nema potrebe da unosimo elemente teorije zavere, mi smo ovde samo posmatrači. Pitam se da li su nekad korisnici parnih mašina pričali da proizvođači dizel lokomotiva hoće da kontrolišu svet.
Svaki proizvođač ima pravo na svoj marketing.
Kako će to otprilike izgledati:
![]()
Vietnam shifts gears to e-bikes, ignites fierce race among mobility platforms, EV makers to win over riders
Platform operators such as Grab and Be are fast-tracking partnerships with electric vehicle makers, who are also raising fresh funds to ramp up expansion Read more at The Business Times.www.businesstimes.com.sg
Tema je EV vozila i punjaci, a ne “samo pozitivno o ev vozilima” tako da gde ima preporuku tu ima i kritike.Ne nego se spamuje tema o EV vozilima i punjačima tako što se piše o štetnosti iste i veliča nafta na temi o EV vozilima.
Svako ima pravo da kaže šta ima,poštujem svačije mišljenje,samo neka svako piše u adekvatnoj temi.
Tema o EV vozilima gubi svaki smisao.
Ko misli da je nafta bolja,da je nepotrebno platiti 100 dinara za voznju 100km u gradu,sta ima da čita i piše na ovoj temi,eto to mene zanima,koji je motiv?
Moderatori neka naprave red,da svako slobodno pise, ali u adekvatnoj temi.Mi koji želimo da pišemo o EV i punjačima,nas stvarno ne zanima priča o nafti i njenim prednostima,ili da se ubeđujemo ko je veći zagađivač,niti treba da ubeđujemo nekoga da treba da vozi EV.