Šta je novo?

Električna vozila i punjači

Ovo nije realno za gradove, tu je i dalje neophodno oslanjati se na električnu razvodnu mrežu zbog potrebe za puno u gradu skupog zemljišta. Ali za puteve koji povezuju gradove jeste.

Dve vesti za EV optismiste

Kina

rekord sa jednim punjenjem

da li je trend nezaustavljiv? nadam se da jeste, ali ako stane Kina, onda ništa

bafkreihgxccj3zm3o7u6w5dmfkc6zsrxabtgtt66v6ekgac2gdwmjcvgke@jpeg

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Zanimljiv video o tome koliko su natrijumske baterije blizu ulaska u upotrebu kod automobila i kamiona. I veliki pomak u tehnologiji istih. Kad pročitam i vidim ovako nešto zapitam se šta Evropa radi. Ameri uvaljuju svoj softver i digitalne inovacije, zakovali su ceo svet za njihovo finansijsko tržište sa svojim SP500 i sa duopolom kartičnih usluga itd. Kina se ozbiljno trudi u softveru i ulaže ogromne pare u nove tehnologije i u RnD istih i odlično im ide. Deluje da Evropa lupa kamen o kamen i prodaje maglu dok još može ne znam koliko će to potrajati.

BYD u Kini počinje da pravi punjačke stanice gde je snaga punjenja po automobilu 1MW ! Takvo punjenje traje svega 5 minuta. Čime otpada i jedna od dve glavne zamerke električnim automobilima. Bar teorijski.

Nažalost u praksi ne mogu ni da zamislim koliko bi koštala mreža dalekovoda, trafoa i drugih razvodnih postrojenja potrebnih da punjačke stanice od 1MW budu dovoljno česte. Možda kad bi svaka punjačka stanica imalo veliko lokalno solarno postrojenje sa baterijama za skladištenje energije, pa da nema potrebe vući toliku snagu iz razvodne mreže. Što znači da opet sve zavisi od brzine razvoja tehnologije baterija. Jeste i to skupo, ali bi zato energija za utrošena za transport postala zanemariva stavka u bilansu. Onda su troškovi samo početne investicije i amotrizacije mreže punjačkih stanica.

BYD je izjavio, da će na svim mestima za megavatne punjače,na kojima nema dovoljnih elektroenergetskih kapaciteta, instalirati baterije,koje će se puniti na postojećoj infrastukturi koja nije megavatna.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Vrh