Zato sto vecina gradjana koji se greju na cvrsto gorivo koristi vlazni i otrovni lignit koji se nigde na svetu ne koristi kao gorivo osim u najbednijim zemljama.
Uz to neki loze i djubre. Romi loze djubre, otpdno drvo pomesno sa zemljom, a pisao sma nedavno o jednom koji je pripremio tovar rashodovanih vojnickih cizama kao gorivo.
Pre dve nedelje, cim je bilo malo hladno, poceli su d apodgrevaju ujutru i uvece. tada sam mogao da vidim kako funkcionise zagadjivanje.
Recimo, jedan kod Sportske gimnazije, na Dorcolu uspevao je sam da zagadi citav kraj, recimo 150m oko sebe. Negde sam imao i fotografiju dima koji pada iz dimnjaka.
To je ono sto je jos neko pisao ovde.
Idite na takvo mesto da vidite.
Fenomen je da dim, videcete, pada, ostaje tu, ne odlazi nikuda,odnosno odlazi sporo, osim ako nema jaceg vetra.
Kada je sunce jako, vazduh pri zemlji moze da se zagreje i podigne oblak cestica i smrada, ali kad sunce zadje, oblak se opet spusta i dopunjuje iz lozista koje ljudi pale.
Eto to je glavna stvar. Posto produkt zagadjenja usled tezine, cestica i vlage ostaje tu i ne ide u visinu d abi ga vetar odneo, jedan sasvim mali broj takvih zagadjivaca moze da zagadi oko 200m oko sebe i da to zagadjenje dugo ostane tu, ako nema jaceg vetra.
Sad dodajte tome cinjenicu da oko Beograda postoje ogromna nehigijenska naselja. Citava Borca, Batajnica, Zeleznik, Bele Vode, Jainci, Mirijevo, MML, Kaludjerica, Vracar, sa uskim ulicama, Karaburma, delovi Vozdovca su ogromna nehigijenska naselja. Dominiraju gradjani koji loze otrovni lignit i djubre.
Drugi faktor je statusni momenat. Shik je da lozite i nocu, otkada postoje peci na pelat koje se same pune. Ako lozite nocu i grejete svaku sobu, vi ste glavni baja u MML-u.
Eto to je objasnjenje.
Trebalo mi je par godina da shvatim.
Zahvalan sam mnogim na ovom forumu koji su svojim pretpostavkama ucinili da arzmisljam i posmatram ove fenomene, ali da i odlazim na relevantna mesta.