Ovo sto Sweet Dee kaze
@solecar Dobro naravno, tehnicki sve je biorazgradivo. Jedino je pitanje i razlika sta se razgradjuje brze i lakse a sta sporije i teze. Da, trenutne bele kese sa zelenim natpisom u Maksiju jesu biorazgradive. Ali po onome sto mi je rekao drug koji je hemicar, koji je radio i pri katedri na TMF i u privatnoj hemijskoj firmi a sad radi u Minist. Zivotne sredine, radjeni su testovi za te kese, jos 2015, jos dosta pre uvodjenja naplata i pokretanja medijsko-drzavne halabuke. I utvrdjeno je da se sve one razgradjuju mnogo, mnogo sporije nego sto proizvodjac i trg. lanci tvrde.
Pisao sam o jos jednom velikom problemu kod tih kesa, tih sto pod rukom daju osecaj kao da su praskaste. Upravo ona jedinjenja koja njih cine podloznije raspadanju nego cist najlon, upravo ta jedinjenja jedu kozu ruku svim radnicima i kasirima koji barataju njima na dnevnom nivou u stotinama primeraka. Neke od tih kesa i smrde na hemiju, moze da se oseti miris nekad kada ste pored kasirke dok vadi stos kesa iz kutije i stavlja na kasu/pult.
I naravno, sve te kese po komadu kostaju mnogo manje nego 9 dinara. I naravno, sve te ekstra zarade od njih ne idu ni u kakve ekoloske napore vec u kase trgovinskih lanaca. I naravno da sama ta mera ne menja nista. Jer ako smo 2015. imali 2% Srba koji bacaju kese u reke (dok ih mi ostali uredno pakujemo djubretom i bacamo u kontejnere gde i treba) imamo ih i danas. Jer dovoljno je pogledati reke i videti da tu nisu samo kese iz trgovinskih lanaca Maksi, Idea i Aman. Ne, tu su mahom one najjeftinije, providne ciste najlonske kese roze, zute, zelene i srebrne boje. Kese koje se dele po: pijacama, pekarama, kineskim radnjama, buvljacima... I o cemu onda dalje pricati?
Rekao sam ja jos pre 4 godine kad su se uvodile te gluposti - ta naplata kesa u trg. lancima nece ocistiti nase reke. Niti ce ona uticati da se 2% ljudi koji bacaju kese u reke odreknu te navike. Ne, oni ce bacati, i bacaju i dalje. Jedina je razlika u tome sto nas 98% ispasta i placa kazne zbog njih 2%.
Jel treba da podsecam kakva drustva i ideologije praktikuju kolektivne kazne? Ovo nije upuceno Soletu, pitam retoricki i to generalno. Jel treba ogroman deo naroda da placa 29557. harac po redu zbog nekolicine bahatih?
I jel normalno da u ovom slucaju fasistickog kolektivnog kaznjavanja svih Srba sudiju glume privatne strane korporacije, uz amin nase naopake drzave? Pa cekaj bre, jel
Delez korporacija moje Ministarstvo pravde?Jel Delez drzavni organ? Pa nije. I jel neko uopste misli da je rukovodstvu Deleza stalo do srpskih reka i zdravlja Srba generalno? Jeste pace. Pogledajte samo na sta im lice zaposleni posle 2 godine rada pa ce sve biti jasno. A ovamo mi pricaju pojedinci kako je sve to za nase dobro, kako se ciste reke zbog naplate kese, kako korporaciie brinu o nama, kako se obicna raja ne zrtvuje dovoljno nego treba jos...
Ma daj bre... ljudi ja znam da zivimo u doba opsteg samozavaravanja, prodaje magle i haluciniranja, ali sto je mnogo, mnogo je.