Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Za one koji sanjaju da "uhvate vetar", bez obzira da li su romantične duše ili rade u elektroprivredi. Ovde ga može videti, a oko hvatanja se morate potruditi sami

http://www.windyty.com/

Ne znam da li je moj post za temu nehigijenska naselja, mada mozda vise odgovara ovoj temi? U blizini mog kraja je malo romsko nehigijensko naselje iz koga neprestano kulja dim. Spaljuje se razni otpad, ali najvise automobilske gume. Naravno to su vrlo kancerogene emisije. Evo zasto ovo pisem, neverovatan razgovor sam imao jednom prilikom kada sam pozvao 193 da prijavim slucaj. Dispecerka vatrogasne stanice mi je rekla da prvo pozovem policiju, kada sam pitao zasto, odgovorila je da oni nece da izlaze na teren bez podrske policije a onda mi je obrazlozila da im na licu mesta ne dozvoljavaju gasenje stanovnici nehigijenskog naselja.
Da li postoje nekakve sankcije za ovakvo neodgovorno ponasanje ne samo ovih lokalnih roma nego i vatrogasaca. Da li je generalno nasa slabo razvijena svest o ekologiji doprinela relativizaciji i banalizaciji ovako ozbiljnih, zivotnih problema. Da pomenem lokaciju, u pitanju je Cerak, prostor izmedju toplane Cerak i VTI. Verujem da je ovako i u ostalim delovima grada, da se polako gusimo a da to ne primecujemo.

Па јесте ли на крају пријавили полицији? Што и то не покушате? Мада, бојим се да је то борба са ветрењачама. Житељи Чукаричке падине већ годинама муче исту муку и ником ништа. Вероватно су навикли да живе у смраду и да лети не отварају прозоре.

Предложио бих да се организујете и да, у знак протеста, на десетак минута блокирате Ибарску магистралу, али би се онда јавили неки који би рекли како то није решење проблема, како се тако само проблем пребацује на друге, бла бла бла. Тако да не знам...

Plasim se da nemam sa kime da se organizujem ovde. Sto se tice policije nisam ih zvao, bio sam revoltiran obrazlozenjem dispecerke tako da sam odustao od poziva. Sumnjam da bi dosli i uz podrsku vojske. Gospodja je zapravo htela da kaze da ne zovem vise zbog takvih stvari, mada verujem da me nije lagala u vezi ovih sto im ne daju da gase.
Mozda da se oranizuje nekakvo okupljanje u centru grada svih ugrozenih gradjana Beograda. U stvari ne vidim neko konkretno resenje ovog problema osim da se ovi ljudi vrate u svoja maticna mesta, e sad neko ce da kaze da sam fasista.
Da, na Cukarickoj padini situacija je, tako mi se cini, mnogo gora nego ovde.

Кад би и зауставили саобраћај на Ибарској прво ко би се огласио против тога и да је то не допустиво је "свастика", а и остале НЛО, НВО, АИ и сличне канцерогене организације.

@Дове, можда да покушаш да назовеш једну од тих канцерогених организавција и изнесеш им проблем и да видиш како ће баш реаговати. Ионако су њихови заштитници, наравно кад тим канцерогеним организацијама одговара.

Добра идеја. Мислим да заиста немате шта да изгубите ако се обратите Делегацији Европске уније у Србији, затим амбасадама САД и Немачке, као и разним невладиним организацијама. Изнесете им проблем, кажете им да сте се обраћали надлежнима и да нису ништа предузели, и да се надате да ће они утицати на наше службе да пронађу решење.

Оће, оће, нарочито амбасада британије!

Negde 2012 ili 13, mislim da je Djilas bio jos gradonacelnik, bio sam na jednoj tribini gde sam naleteo na jednu stariju Romkinju iz neke nevladine romske organizacije. Iskoristio sam priliku da je pitam za tada navalu njenih sunarodnika u Bg. Ne znam koliko mozemo da joj verujemo na rec, ali sve je moguce, evo sta je rekla. Ovako taj sistem ide: Romima , recimo sa juga Srbije, neko iz tadasne gradske vlasti, ona je upirala prst na Djilasa, da neku kintu da dodju u Beograd i naravno obeca nekakav smestaj u perspektivi, popise ih kada dodju, onda trazi od evropske organizacije za pitanja zbrinjavanja ugrozenih lica ili tako nesto donaciju za izgradnju objekata za smestaj lica. Oni daju novac za objekte od "tvrde - cvste gradnje", a ovi im ovde podele kontejnere. Jos mi je rekla da te kontejnere pravi Djilasov kum. Dobro ovo sad lici na antikampanju SNS, ali tako mi rece ta gospodja. Da li je zelela da opravda svoje sunarodnike ili da napakosti gradonacelniku iz nekog razloga ne znam, mada dosta toga je govorila i protiv samih Roma, da su nekutivisani da ne zele da udju u sistem...
Sto se tice obracanja ambasadama ili cemu vec ovih mocnih zemalja, koliko vidim oni vec duze vreme vode kampanju da nam dokazu diskriminizaciju svega zivog ovde od strane nas, tako da slaba vajda

https://ekopan.files.wordpress.com/2010 ... eca_a4.pdf
nesto ovako da se radi, na ovaj nacin osvestiti ljude o stetnosti ovih isparenja, putem direktene konverzacije sa komsijama ili putem letaka, mozda je to najbolji nacin borbe
ako se dodje do neke kriticne mase moze da se izvrsi efikasniji pritisak na nadlezne sluzbe u gradu
ovo su vrlo ozbiljne stvari

Beograđani beže iz opštine Savski venac: Skupo, bučno i nedostatak parking mesta
24sata.rs | 27. 07. 2015. - 12:56h | Foto: Tanjug | Komentara: 0

Jedna od najstarijih gradskih opština Beograda Savski venac tokom 2014. godine je imala najizraženiji negativni migracioni saldo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Razlog za sve manji broj stanara ovog luksuznog dela grada leži u sve većim porezima na imovinu, većim cenama zakupa stanova ali i nezadovoljavajućim uslovima životne sredine.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/578471 ... king-mesta

ПРОСТОРНИ ПЛАН ПОДРУЧЈА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ УРЕЂЕЊА ДЕЛА ПРИОБАЉА ГРАДА БЕОГРАДА - ПОДРУЧЈЕ ПРИОБАЉА РЕКЕ САВЕ ЗА ПРОЈЕКАТ "БЕОГРАД НА ВОДИ"

Гасови са ефектом стаклене баште антропогеног порекла емитовани у атмосферу
доводе до глобалног загревања атмосфере услед увећања природног ефекта стаклене
баште. Анализа тренда температуре ваздуха на територији Републике Србије у
периоду 1950-2008. године, показује да је на већем делу територије забележен тренд
раста средње годишње температуре ваздуха (око 1,2° C у 20. веку). Он је,
најинтензивнији, између осталог, за шире подручје Београда и то у периоду 1951-2005.
године 1,4-1,8° C/100 година, док је за период 1991-2005. године интензитет пораста
температуре вишеструко већи и износи 3,5-4,5° C/100 година.

У погледу тренда падавина територија Републике Србије се у периоду 1982-2005.
године карактерише доминацијом година са дефицитом падавина.

Промене ова два значајна климатска параметра свакако изразито утичу на квалитет
живота људи у градској средини. Првенствено ове промене утичу на опште здравље
становништва и то посебно ризичнијих делова популације који се знатно теже
прилагођавају променама.

Имајући у виду да је досадашње глобално загревање атмосфере од око 10° C условило
значајне глобалне, регионалне и локалне промене климе, и узимајући у обзир
пројекције и ефекте климатских промена, регион Јужне Европе се у Четвртом научном
извештају ИПЦЦ (ИПЦЦ, АР4, 2007) сврстава у регионе света који су веома рањиви
на климатске промене
.

Sa prvom rečenicom (da je globalno zagrevanje antropogenog porekla) se ne slaže dosta i domaćih i stranih naučnika i možda ne bi bilo loše da se to izbegava u budućim postovima jer automatski povlači debatu.

Ostatak je korektan. Ipak, merenje temperature u Beogradu nije uopšte merodavno za celu Srbiju. Naravno da je u gradu (kao što je Beograd) zabeležen veći porast temperature, ali to je opšte poznata stvar (asfalt, gradska mikro klima) i mislim da to nema veze sa efektom globalnog zagrevanja.

Ovaj podatak sa kraja, o porastu temperature od 10 stepeni mi je neverovatan. U kom periodu?

Da smo ranjivi na klimatske promene, to je jasno, strašno je što se ništa ne radi na prognozirane suše u narednom periodu (pravljenje kanala za navodnjavanje, protivgradna zaštita...)

U naučnoj zajednici više nema ozbiljne kontraverze, ne samo o globalnom otopljavanju, nego i da su ljudi u najvećoj meri odgovorni za to. Kontraverzu veštački generiše samo republikanski deo američkog političkog spektra i lobiji koji ih podržavaju i finansiraju, ubacujući u medijsku kampanju ogromne količine para. U drugim zemljama toga skoro i da nema u ozbiljnim razmerama. A nedavno su isto to priznali čak i ljudi koji se izrazito klone kontraverzi, kao što su Papa i Obama sa svojim novim programom. Evo šta kaže najmerodavnija institucija, međunarodno naučno koordaciono telo pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija

"According to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), it is "extremely likely" that human influence was the dominant cause of global warming between 1951 and 2010.[4] The IPCC defines "extremely likely" as indicating a probability of 95 to 100%, based on an expert assessment of all the available evidence."
https://en.wikipedia.org/wiki/Attributi ... ate_change

Ono što mene ovde najviše brine je zašto ljudi ne razumeju da je krajnji trenutak da se urbanistički proriteti u Beogradu radikalno promene i da svi javno priznaju šta nas čeka (ma ko bio uzrok otopljavanja). Umesto toga sam čak i ovde stalno suočen sa tvrdnjama kako su veće zelene zone prazne, i da nam ionako ne treba toliko zelenila, ili da jedino mesto gde je u gradu nešto hladnije, a to je obala reke, treba dati za biznis, trgovine i šoping molove. Ili da je recimo 10 do 20 metara javne obale sasvim dovoljno. Da li ljudi stvarno shvataju šta je 4 stepena PROSEČNO? Ili 2, ili čak 1? Da će za 10 godina ceo grad ne samo želeti nego zahtevati da vreme provodi na obali reke, i to bar 6 meseci godišnje? A sad, kad obalu još imamo, treba je pokloniti privatnicima? Koji je to užas, pljačka i kratkovidost.

Колико је велика брига због свих тих сазнања из света о врелом новом свету ево примера.

У последњих десет година велике површине под растињем на Новом Београду замењене су бетонским плочницима, крововима, асфалтним новим булеварима, паркинзима са хиљадама усијаних лимених кровова.
Паркинг ОТЦ, БЕЗ И ЈЕДНОГ ДРВЕТА до данас, место будуће станице, паркинга аутобуса, кола,коловоза, нових зграда...

БЕЛВИЛ, насеље у коме има најмање травнатих површина, а највише бетона и асфалта у односу на све претходне блокове, а пре тог насеља ту се налалазила непрегледна површина са растињем.
Треба упоредити прво насеље - блок, Павиљоне и ово најновије, па схватити колико и у чему се напредовало.

ДЕПО ГСП, асфалт и лимено море аутобуса и трамваја, без дрвећа и хлада које би смањило топлоту коју исијава то море лима и асфалта.

ТРЕЋИ БУЛЕВАР, Миланковићев - могла је да се изгради улица уз сам пружни насип , зграде до ње и да остане још места за велику вртну површину до постојећих блокова - уништена могућност великог централног новобеоградског врта.

ДВА НОВА БЛОКА НА УГЛУ ОМЛАДИНСКИХ БРИГАДА И ГАГАРИНОВЕ УЛ. - могло је да буде сачувано растиње до тротоара.

ЈУРИЈА ГАГАРИНА - ни после више од 40 година од настанка нема дрворед у једном великом делу !
БЛОК 7О - пре неколико година изграђено на стотине нових паркинг места на рачун до тада највеће природне површине у том блоку, али на паркинѕима нема дрвећа, као и на многим другим паркиралиштима на другим местима.

УНИВЕРЗИТЕТСКО НАСЕЉЕ - блок код храма Светог Димитрија, уклоњено скоро све растиње, велике врбе и тополе.

БЛОК КОД ФДУ - због изградње Центра за промоцију науке и Наноцентра, уклоњено растиње, али ни једно здање још није никло.

БЛОК 26 - недавно уклоњено скоро све дрвеће и друго растиње.

У Београду и даље има много улица без и једног стабла, а на Новом Београду има улица у коме има пуно растиња и хлада, али и улица које имају исте услове, али у којима се већ деценијама не сади ништа.А лета све врелија...

Detonacija u Rakovici: Zapalilo se bure puno pesticida?
J.M. | 13. 08. 2015. - 17:20h izmena vesti 19:10h | Foto: P. Dimitrijević | Komentara: 4

Jaka detonacija čula se danas oko 17 sati u Rakovici u firmi "Miteco", koja se bavi zbrinjavanjem industrijskog i opasnog otpada. Zapalilo se limeno bure od 100 litara u kome su se nalazile dve vrste pesticida. Pretpostavlja se da se bure zapalilo usled visoke temperature.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/582666 ... -pesticida

Ovako će izgledati najveći zeleni krov na svetu
Gizmag-T.V. | 25. 09. 2015. - 08:24h | Foto: Copyright:profimedia.rs | Komentara: 0

Stručnjaci iz kompanije "Sand hill property" razvili su plan izgradnje novog šoping centra u Silikonskoj dolini na čijem krovu će se nalaziti ogromna zelena površina. Kompanija je kupila 20 hektara zemljišta, a ceo projekat koštaće oko tri milijarde dolara.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... v-na-svetu

Povratak vrste koja je nestala u Srbiji polovinom prošlog veka, crni lešinar Aegypius monachus.
Photo Sasa Preradovic — at Uvac Lake - Uvac canyon.

LvhNp5o.jpg

Jato od 19 beloglavih supova koje je obišlo Mađarsku i izazvalo radost kod naših komšija, razletelo se po Balkanu. Dok se sup Ištvan sa oznakom 36 pojavio na istoku Bugarske na hranilištu u Kotelu, sup Atila se posle dve nedelje vratio izgladneo u Vojvodinu. U Mađarskoj nema hranilišta za supove a uginula st*** se spaljuje. Komšije planiraju da počnu i oni da otvaraju hranilišta ne bi li se gosti zadržavali i kod njih. U petak se pojavio Atila kod Kikindi gde je dolazio tri dana na jedan salaš da glođe neke kosti na kojim nije bilo mnogo hrane za njega. Inspetorka iz Kikinde Milka Stanković nas je obavestila a mi smo u utorak zamolili Gergelja Jožefa da pogleda šta je sa pticom i da joj pomogne ako je potrebno. Joška ga nije našao ali nam se juče javio naš prijatel Ištva Balog iz Temerina da nam javi da Atila leti iznad crkve u Temerinu. Ako neko vidi supa sa oznakom 27 to je Atila koji se vraća iz Mađarske. Siguran sam da će ga Brano, Nenad ili Vladan naći kad se uspešno vrati kući na Uvac. Poseta supova Mađarskoj je pokazalo kolikom je značajno obeležavanje ptica i koliko je kvalitetno naše praćenje obeleženih ptica sprovedeno u Mađarskoj a evo bogme i kod nas u Vojvodini. Ideja za praćenje supova zavisila je od pojedinca ali u realizaciji ideje učestvujemo svi i to daje značaj i smisao našem druženju u zaštiti supova a evo sada i crnog lešinara. Jedni učestvuju u markiranju drugi u praćewu a sve to zajedno daje odlične rezultate. Zato smo i pored teških uslova u kojim živimo i radimo, najbolji na Balkanu i zato će mo uspešno zajedno da ih vratimo na Staru planinu a i na druge prostore sa kojih su se povukli.

Putovanje beloglavog supa Atile
g5dOUhn.jpg

Beloglavi sup Atila slikan u Mađarskoj.
TQyUpUk.jpg

https://www.facebook.com/Fond-za-za%C5% ... 065649063/

Te ce da legalizuju vec su pokrenuli izmjene odluka itd
Bar negdje da ruse

e vala Direktore nece, da vidim samo kako ce da objavve legalizaciju objekata koji leze na reni bunarima, do kojih se dolazi nasipom zabranjenim za saobracaj....
bag**....

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... ji.sr.html

„ПОЛИТИКА” ИСТРАЖУЈЕ
Борска еколошка бомба прети Србији
Пуцање колектора у Великом Кривељу изазвало би изливање јаловине у тимочки речни слив, а потом и Дунав којим би отровне материје отпловиле чак до Црног мора

Иако је Светска банка још 2007. године одобрила кредит од 43 милиона долара, чији је највећи део (13,2 милиона) намењен градњи новог колектора који спроводи Кривељску реку испод јаловишта Велики Кривељ. Тај посао ни данас није одрађен. Политичке игре, спорост бирократије или нешто треће стали су на пут решавању једног од највећих еколошких проблема у Србији. Иако је новац за решење проблема већ био додељен, Кривељска река и даље тече кроз стари тунел.

У мају ове године, пројекат је затворен, а део кредита од око 33 милиона долара повучен је назад у Светску банку. Осим што је изгубила могућност да финансира овај посао из обезбеђеног новца Србија је Светској банци платила пенале од 361.000 евра јер није искористила тражени новац. Економисти су већ упозоравали да наша земља, због кашњења у повлачењу страних кредита, годишње губичетири милиона евра. У једном од извештаја Светске банке наведено је да пројекат „Регионални развој Бора” није завршен из „нејасних разлога”.

A evo i nastavka

„ПОЛИТИКА” ИСТРАЖУЈЕ
Отровна борска јаловишта за државу нису приоритет
Из Министарства рударства и енергетике поручују да је претварање две депоније опасног материјала у зелене површине „стављено у други план”, иако ветар са њих разноси честице опасне по здравље

...

Сви који су били задужени за спровођење пројекта регионалног развоја Бора избегавају одговорност. Док грађани са којима смо разговарали упиру прстом у актуелно руководство РТБ-а Бор, директор Благоје Спасковски наглашава да ова установа није имала апсолутно никакву улогу у градњи новог колектора, већ је то била брига Института за металургију. Боривоје Стојадиновић, директор Института, није желео да коментарише ове оптужбе већ истиче да је дошло до застоја у администрацији. У актуелном Министарству рударства и енергетике такође су се оградили јер су „формирани у априлу 2014. године”. Вероватно им не значи много чињеница да је пре њих постојало ресорно министарство сличног (готово истог) назива – Министарство енергетике и заштите животне средине којим је руководила Зорана Михајловић. Из кабинета министарке Михајловић поручују „да су учинили све да градња колектора почне”. Ипак, немају речи хвале за извођача радова.

„Румунска компанија ’Хидроконструкција’, која је победила у надметању за овај посао, имала је велики проблем са обезбеђивањем потребних гаранција и испуњавањем рока за изградњу. На нашу велику жалост, све ово довело је до тога да Светска банка обустави овај пројекат и Бор остане без колектора. Тиме је и сав наш труд који смо уложили пао у воду”, наведено је у писаном одговору из кабинета министарке Михајловић.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... et.sr.html

Trenutno smo u procesu kupovine stana. Pretrazivao sam izvestaje vezane za nivo zagadjenja i buke u Beogradu. Poslednji ozbiljniji izvestaj je objavio institut Batut za 2013. godinu. Prosle godine je objavljen izvestaj instituta za fiziku gde su korisenje mahovine za merenje teskih metala u vazduhu: http://www.ekologija.rs/rezultati-biomo ... u-beograda. Sva ova istrazivanja potvrdjuju ono sto vecina nas zna a to je da na vecim raskrsnicama i petljama na auto-putu imamo zagadjen vazduh iznad dozvoljenog.
Da li postoje neki podaci ili uopste istrazivanja o kvalivetu vazduha na Bezanijskoj Kosi na primer? Koliko je vazna visina stana? Kazu da je 200 metara sumskog pojasa pored autoputa dovoljno da zastiti od zagadjenja. Ako imate nekih materijala na ovu temu, bio bih zahvalan da ih podelite na forumu. Ako tako nesto vec postoji, izvinjavam se za spam :)
Cini mi se da se ovoj temi ne posvecuje dovoljno paznje a neki pulmolozi upozoravaju da je bolest respiratornih puteva kod dece u porastu u Beogradu.

Vrh