Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Third and final stretch of New York's High Line opens

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_31.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_131.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_121.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_151.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_141.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_91.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_71.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_81.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_61.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_21.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_16.jpg

The-High-Line-at-the-Rail-Yards_dezeen_784_111.jpg

http://www.dezeen.com/2014/09/22/high-l ... -new-york/

109560531020614659345225.jpg

"U Zemunu, u dvoristu kuce u Gospodskoj 4 raste najstariji cokot groznja u Srbiji koji datira iz 1930. i pre par meseci je proglasen spomenikom prirode. Ovo je jedini preostali cokot grozdja sorte "rozeta" na celom Balkanu. Moja drugarica koja je vlasnik kuce kaze da loza i dalje radja i da je zrno slatko i aromaticno. Inace, u 19. veku je postojao obicaj da se uz kucu sadi loza kao sveto drvo koje porodici donosi blagostanje."
Izvor: Branka Djordjevic-Nakanishi‎ MOJ BEOGRAD DUŠU IMA

Fine ove klupe u njujorku , a ovo grodzdje bi trebalo ako iako moguce rasaditi da se vrsta sacuva

High line је баш супер ствар, надам се да ћу имати прилику да је пробам у неко скорије време.

Pollinators in decline around the world

Mammal and bird pollinators are heading towards extinction, a study finds

Around the world, animals that pollinate flowering plants are in decline.

An increasing number of pollinating mammal and bird species are moving towards extinction, according to the first study of its kind.

Other, so far unpublished studies, also suggest that pollinating insect species are also heading towards extinction.

http://www.bbc.com/earth/story/20150304 ... in-decline

U aprilu velika akcija čišćenja grada

Studio B/ D.R. | 12. 03. 2015. - 12:07h | Komentara: 0
U aprilu počinje velika prolećna akcija čišćenja grada, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On kaže da je cilj te akcije da se vrati dobra stara tradicija uređenja u kojem će učestvovati veći broj građana.

Osim pojačane aktivnosti gradskih komunalnih preduzeća biće uključene opštine, udruženja, organizacije, škole, vrtići.

Broj telefona na koji građani mogu prijaviti površine kojima je neophodno uređenje je 0800-110-011 ili na mail beokom.akcija@beograd.gov.rs .

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/541728 ... enja-grada

treba uklju;ivati najmlađe u takve akcije da im to ostane usađeno da moraju da vode računa o okolini.

takođe ne bi bilo loše da se angažuju sns botovi.

@Milisav
Sa prvim delom posta se potpuno slazem.

Sto se botova tice, nikako!!!
Rejting je ugrozen, mora da se radi!
;) :p

Bilo nekada ... nema više. Na ovom crno belim fotografijama najupečatljiviji mi je ponos na licima ljudi koji uništavaju poslednje ostatke drveća koje je živelo nekoliko hiljada godina, a potom i frivolost "kreativnog" korišćenja njihovih bednih ostataka. Iako čak i takvi, skoro truli ostaci i dalje ostavljaju utisak. Ali samo na nas, mnogo godina kasnije, a ne na njih, koji su jedini još bili u situaciji da nešto povodom toga urade.

Nažalost, malo se toga promenilo. Masovna podrška pozivima za konzervaciju, za čuvanje, a pogotovo slobodna medijska promocija važi samo za onaj deo živog sveta od koga industrija i mi lično više nemamo direktne koristi. A tobože smo sada pametniji? Sa kakvom će nostalgijom buduće generacije gledati na "stare 2D fotografije" prirode koja trenutno još uvek postoji, i na koju mi ne obraćamo pažnju, a koja će već sutra postojati samo kao gomila arhaično kodiranih bita u nekoj zabačenoj računarskoj memoriji?

Verovatno otprilike isto tako kao što mi gledamo slike kao što su neke od ovih:

fieldbrook-stump-ericson-collection-humboldt-state-university-v2.jpg

p982294972-3.jpg

p779242896-3.jpg

redwood-logged-union-lumber-company-fort-bragg-ca.jpg

p212415752-3.jpg

p1040657545-3.jpg

1901orso-log2.jpg

uuiRLhj.jpg

6017a055f171a7e4a13445942eeda04c.jpg

af5b91488555bad2f5707555b4a238c1.jpg

LP122-redwood-tree%20stump-dancing.jpg

wa-00146-c~Cedar-Stump-Residence-Washington-Posters.jpg

stump.jpg

Replanting-Redwoods_Kabi.jpg

article-1301988-0ABD8692000005DC-388_964x660.jpg

Izuzetno dobra zbirka fotografija i sajt posvećen borbi za čuvanje poslednjih oaza u kojima još uvek rastu nedirnuta stabla starih sekvoja i drugog velikog drveća.

http://www.cathedralgrove.eu/text/05-Pi ... tics-4.htm

http://www.cathedralgrove.eu/Index.htm

Inače, malo ljudi zna da i u Beogradu može da se vidi prilično velika sekvoja. Nekada je među pametnijim ljudima postojao običaj da se sa putovanja po svetu u Beograd donese po neko egzotično drvo. Pa tako sada imamo i nju. Evo kako danas izgleda.

IMG_4636_resize.jpg

Pretpostavio sam ali mi teren za tenis djeluje mnogo sredjeno

Arboretum Šumarskog fakulteta. Malo su sredili ulazni deo. Ili je bar tako bilo pre godinu i po kad sam ovo snimao. Srećom, ovakva mesta se malo menjaju jer od uobičajeno destruktivnih tipova retko ko tamo odlazi, a pretpostavljam da ga šumari redovno održavaju. Veoma zanimljiv prostor.

IMG_4624_resize.jpg

IMG_4627_resize.jpg

IMG_4628_resize.jpg

IMG_4635_resize.jpg

IMG_4636_resize.jpg

IMG_4637_resize.jpg

IMG_4647_resize.jpg

Posebno neobičan osećaj pružaju prastare i uglavnom puste staze obrasle mahovinom.

IMG_4649_resize.jpg

IMG_4659_resize.jpg

IMG_4661_resize.jpg

Druga vrsta sekvoja. Čini mi se da ukupno imaju bar dva ili tri velika stabla.

IMG_4677_resize.jpg

Preporučujem da se obavezno poseti. Uz botaničku baštu, najbogatiji biološki park u gradu.

IMG_4719_resize.jpg

Ovo je sredjivano dano sam bio bilo je zesce zapusteno

Vrata su bila otvorena, nije natpisa o zabrani, čuvara, pa ni kućice gde bi mogao biti. Tako da je valjda u toku dana i u neko normalno radno vreme fakulteta ulaz slobodan. U svakom slučaju niko me nije zaustavljao. Jedino što moraš da zaobiđeš zgradu fakulteta i da u park uđeš za donje strane, niz Požešku ulicu pa na kapiju sa slike iz prethodne poruke. Za mene je ovako bogata i očigledno relativno stara zbirka bila pravo malo otkriće. Čudno je da tako nešto u Beogradu postoji, a da se u javnosti za nju toliko malo zna.

Evo na kraju zime još malo pravih letnjih slika.

IMG_4629_resize.jpg

IMG_4630_resize.jpg

IMG_4645_resize.jpg

IMG_4631_resize.jpg

IMG_4652_resize.jpg

IMG_4653_resize.jpg

IMG_4663_resize.jpg

IMG_4664_resize.jpg

IMG_4673_resize.jpg

IMG_4675_resize.jpg

IMG_4679_resize.jpg

IMG_4682_resize.jpg

IMG_4695_resize.jpg

IMG_4702_resize.jpg

IMG_4709c_resize.jpg

IMG_4716_resize.jpg

IMG_4717_resize.jpg

Mesto za učenje :)

IMG_4722_resize.jpg

Aktuelnosti :)

Emilijan Joksimović 1867.

EmilijanJoksimovicEstetika1867.jpg

Ko još primećuje male detalje za koje nismo MI zaslužni, koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje više niko nikada neće pomisliti da zaslužujemo, niti ćemo nešto slično ikada dobiti?

Kandelabr.jpg

Vrh