Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Ima i toga, ali narod očigledno to ne zanima.

Pa taj isti narod prvi baca đubre u reke i potoke, a NVO ne rade svoj posao, a mi ovde na forumu samo konstatujemo i shvatamo da smo prilično nemoćni da to promenimo :(

Naravno da kod nas ima mnogo više od jednog problema, ali pošto je situacija već takva, nemamo izbora nego da prvo insistiramo na rešavanju onog problema koji može da proizvede najveći efekat za najkraće vreme. Pogotovo u situacijama gde je brzo reagovanje od suštinske važnosti. U ovom slučaju su to baš mediji. Ja bih dodatno zahtevao i da se javno objavi izveštaj šta je tačno rađeno tokom tih pet meseci, sa rutinskim i obaveznim navođenjem imena i partijske pripadnosti svih javnih službenika koji su na rukovodećim pozicijama, a sa slučajem imaju bilo kakve veze, sa posebnim osvrtom na njihove izjave šta ih je kočilo da reaguju brže.

Ali to je ipak sekundarno. Sada su glavni mediji. Nažalost, da bi ljudi masovno mogli da reguju, bilo kako, prvo moraju da postanu svesni da problem postoji, a zatim neko stručan mora da im objasni stepen njegove ozbiljnosti. Ne može se očekivati da će stručne detalje oni znati sami od sebe. Dovolno veliki deo naroda i dalje ima implicitnu pretpostavku da, kad god čuje za nešto loše, ako se oko toga ne galami puno, mora da stvar i nije tako važna. Većina će samo da odmahne glavom, u fazonu, "Pa sve je oko nas donekle toksično, pa smo i dalje živi". Glavne zloupotrebe se redovno dešavaju baš oko skrivanja pravog STEPENA opasnosti i jasnog objašnjenja posledica, ne samo u ovoj oblasti. Zbog toga potpuna kontrola medija efektivo razbija samu osnovu bilo kakvog demokratskog političkog sistema. Ostalo je, bar u početku, sekundarno. Mogu zakoni i organizacija države biti i savršeni, ako se sve važno dešava u nekom zatvorenom krugu (a on je uvek podložan kontroli) pa tako ostaje nepoznato ili van razumevanja mase, nema nikakvog razloga zašto bi se bilo kakve forme, organizacija ili propisi zaista poštovali.

Kad bi svakog ko prolazi pored bilo koje trafike u Srbiji na naslovnim stranama okačenih tabloida dočekao ovakav naslov, stvar bi se rešila preko noći.

U Ž A S!

Pet meseci
nas truju!

B92 se ipak setio da vest vrati na osnovnu stranicu.

Ukratko, otrov trenutno putuje Drinom. Bivša zelena lepotica Srbije je postala "vodotok" poslednje, četvrte kategorije. Drugim rečima, sada je kanal, neupotrebljiv za bilo šta drugo sem plovidbe.

Teški metali stigli u Drinu
Izvor: Beta

Teški metali s muljem i vodom iz oštećenog jalovišta rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su u Drinu kod Badovinaca na području opštine Bogatić.

Voda reke Drine koja je nekada bila po kvalitetu bliska pijaćoj vodi, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi, pokazuju najnovije analize.

Samo 50 cm ispod površine donedavno najčistije reke na Balkanu plivaju gvožđe, arsen i olovo. Teški metali do Drine su stigli iz jalovišta "Stolice" u Kostajniku koje je oštećeno za vreme majskih poplava, pa sivi mulj sa opasnim materijama zagađuje vodu i zemlju. Voda sada pripada trećoj i četvrtoj klasi, a i predstavlja potencijalnu opasnost.

"Svi ti metali koji su pobrojani ulazeći u naš organizam talože se u ogromnim količinama u unutrašnjim organima kao što su jetra, slezina, bubrezi, koštani i centralni nervni sistem. Tu izazivaju posledice koje su brojne i različite u svojim ispoljavanjima," kaže dr Dejan Pavlović, Zeleni Srbije, Pokret za Šabac.

Promene u vodi primetili su i ljubitelji reke, odmah posle poplava.

"Mi smo primetili da je voda promenila boju, ali pretpostavljamo da se ti teški metali valjaju po dnu i da ih riba konzumira i ribolovci su mi se već žalili da su primetili neke čudne pojave u ribama", kaže Svetomir Tošić, predsednik Udruženja "Sačuvajmo Drinu".

Nekada bistre i zelene, sve reke u ovom slivu od Kostajničke pa do Drine sada su sive. Ovde se od maja suši sve što je bujalo, a opasan mulj brine meštane.

Da briga bude veća, Beograd i Šabac koriste pijaću vodu duž ovih tokova.

Tekst i video reportaža je na
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=915991

POKRET ZA LOZNICU ZELENIH SRBIJE ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE O IZLIVANJU JALOVINE U RUDNIKU STOLICE

O gvožđu, olovu, kadmijumu, cinku, bakru, arsenu, živi, antimonu i manganu u količinama koje su znatno više od količina koje se uopšte i mere govorili su dipl. ing. šumarstva za vodoprivredu Dragan Milošević predsednik Pokreta za Loznicu, dr Dejan Pavlović predsednik Pokreta za Šabac, dipl. ing. zaštite životne sredine Aleksandar Firaunović predsednik Pokreta za Bogatić i Nenadović Vojislav meštanin Gornjih Nedeljica, sela koje je jedno od neposredno najpogođenijih ovom ekološkom katastrofom. Štetno dejstvo ovih teških metala, preko podzemnih voda i reka Korenite, Jadra i Drine, prevazilazi lokalne okvire taloženjem u zemljištu, biljkama i životinjama i preko lanca ishrane dospevanjem u velikoj količini i u ljudski organizam.

Na području između reka Korenita i Jadar na njivama se još uvek nalaze velike količine muljevitog nanosa "bogatog" teškim metalima zaostalog od prolećnih poplava. Isti takav mulj je i na obalam tih reka u slojevima debelim i do jedan metar. Na putu do Kostajnika još uvek vidimo nesanirane posledice razornih poplava. Brojna klizišta dovela su i do popuštanja brane na odlagalištu prerađene rude antimona rudnika "Stolice" u ovom mestu. Toksična jalovina se nesmetano izliva već 5 meseci i hitno je potrebno sanirati stari ili izgraditi novi kolektor otpadne vode. Potrebno je u budućnosti predvideti izmeštanje ove deponije i obaviti rekultivaciju terena.
(mars-ddd, 25. oktobar 2014 20:38)

http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... #k14200993

Takođe i nešto stariji članak na
http://www.podrinjeinfo.com/vesti/podri ... vor-drzave

jalovinastolice-e1411400797242-1728x800_c.jpg

Dragi forumasi ja znam koliko vi volite Srbiju i Beograd i cinite najbolje sto je u vasoj moci. Medjutim ovo sto se dogadja sa izlivanjem jalovine u nase najvaznije reke i unistava citav eko sistem velikog dela Srbije prevazilazi sve granice ljudskog razuma. Sticajem okolnosti znam za ovaj slucaj prakticno iz prve ruke. Ne smem da vam kazem kolika je ovo katastrofa! Ali iz onoga sto sam cuo dosao sam do zakljucka da je ovo genocid. I to i nad gradjanima srbije i nad srpskim ekosistemom. Relativno jednostavan problem se slomio na nekolicini partiskog kadra vladajuce stranke. Od sitnice je nastala katastrofa u Srbiji ne zapamcenih razmera. Ovo je ekvivalent Cernobilu. Doslovce. Sada o tome ne smeju da pricaju da ne bi zavladala panika. Nece biti sanirano generacijama. Iskreno mislim da je namerno uradjeno, jer toliki nemar se ne moze ocekivati od razumnog bica. Ljudi ako ovo dozvolimo da prodje onda stvarno nismo nista bolje zasluzili od potpunog ponistenja. Licno smatram da bi trebali da se udruzimo svi koji mozemo i pokusamo kao narod da saniramo ovu katastrofu ili bar da je ublazimo, a onda treba muljem sa ovog jalovista napuniti sve skupstine i opstinske odbore po Srbiji sa sve politickim kadrovima u njima, jednom da shvate da sa nama nema zaje*******avanja.

Pa da li je moguće da se baš ništa ne preduzima?

Nije im na pamet palo da kazen vlasnika rudnika recimo,za nemar prema zivotnoj sredini itd

A jel pada nekom na pamet da je neko zestoko zasro u ovoj situaciji?
Ovde ne govorimo o situaciji nedelju dve posle vanredno velikih padavina.
Ovde je rec o nezainteresovanosti svih odgovornih koja traje vise od 5 meseci!!!
Ej ljudi! 5 meseci!!!
Dete od 10 godina zna da se Beograd snadbeva vodom koju donosi Sava. U Savu se uliva Drina.
Au Drinu? U Drinu se ulivaju teski metali!!! Otrovi, prostije receno. I to oni najgori, koji se akumuliraju u organizmu.
Sta je bilo koji organ lokalne, okruzne i republicke vlasti preduzeo za ovih 5 meseci?

Ja vidim da nama ne treba Monsanto, nama ce Farmakom doci glave mnogo pre....

Nisu oni bili na casovima geografije kad su se ucili rijecni slivovi

Kole,

Potpuno sam svestan da je ovo katastrofa. Totalno sam se raspametio kad sam pročitao da se ovako užasni otrovi i posle pet meseci i dalje nesmetano izlivaju u prirodu. To je jednostavno neshvatljivo. Da li su na rukovodećim mestima bili ljudi koji nikada u životu nisu išli u školu? Koji jednostavno nisu znali sa čim imaju posla? Ja nemam drugog objašnjenja jer bi se svaka normalna osoba na odgovornom mestu pre lancima vezala za vrata neke javne ustanove, sve dok neko dovoljno moćan ne bude prisiljen da primeti problem, nego da na duši nosi trajno zagađenje i trovanje Srbije, samo ako je svestan mogućih posledica. Ej, pa i Drinu su uspeli prebaciti u status otrovnog kanala??? Pre vesti o Drini je možda i moglo biti dileme da li je količina isteklog otrova mala ili velika, ali sada ne. Razumem nezgodu, ali teško je pojmiti 5 meseci svesnog zanemarivanja ovako užasnog problema.

Inače, problem sa teškim metalima je što ih je skupo i teško filtrirati, što svaki zahteva poseban i sasvim drugačiji postupak, što spontano ne degradiraju pa ostaju u ekosistemu, što su deo bioloških procesa pa se dalje šire i kroz lanac ishrane, i što ih zatim biljke i životinje mogu vremenom ponovo akumulirati i koncentrisati do opasnih nivoa. To pomalo potseća na priču sa aflatoksinima zbog kojih niko mesecima nije jeo džigericu, pošto ih jetra izdvaja i skuplja u sebi. Jedino što smo tada znali da su ti toksini ipak privremeni i da je opasnost u džigerici, a sada, sa ovako bogatim "koktelom", opasnost može biti bilo gde. Teških metala se ne možete osloboditi tek tako, "po naški", hajde da sačekamo pa će samo proći, ili nekako samo nestati. Neće. Ovo su stabilni hemijski elementi iz periodnog sistema, a ne recimo biorazgradivi proteini. Mi bukvalno ne možemo znati kada ćemo pojesti nešto što ima koncentrisani paket teških metala, iako je recimo njihova prosečna koncentraciju u životnoj sredini vremenom opala zbog širenja na veću površinu ili zato što su reke odnele jedan deo u susedne zemlje. Ili, u kom trenutku će male ali višegodišnje otrovne doze postati previše za mogućnosti našeg organizma. Takođe, ne znam koje su mogućnosti sistema za prečišćavanje pijaće vode, ali sumnjam da je izdvajanje čitavog spektra teških metala deo njihovih uobičajenih mogućnosti ili nešto što je u masovnim razmerama nama finansijski dostupno.

Zatim su tu ekonomske posledice. Naprimer, ko će kupovati ribu? Ni ribnjaci se ne pune destilovanom vodom. Ili, šta ako neko u inostranstvu otkrije povišene koncentracije teških metala u poljoprivrednim proizvodima koje izvozimo? Da li će biti spreman da sam redovno plaća skupe analize na "ceo periodni sistem elemenata" ili će izbrati da ih kupuje u drugoj zemlji? Itd, itd.

direktor":3gf3ava9 je napisao(la):
Nije im na pamet palo da kazen vlasnika rudnika recimo,za nemar prema zivotnoj sredini itd

Farmakom MB je u stečaju, pa je pitanje kakve mogućnosti ima da reaguje. Ovo je zbog toga politički problem.

"U valjevskom Privrednom sudu kažu da je razlog za pokretanje stečaja trajna nesposobnost plaćanja kompanije. Prema podacima NBS, račun „Farmakoma MB“ je u neprekidnoj blokadi 518 dana, od aprila 2013. Njegovo ukupno zaduženje na kraju prošle godine je bilo 28 milijardi dinara. Kompanija sada zapošljava oko 200 ljudi. "

24. 09. 2014. http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4973 ... skoj-banci

Iz Novosti, 26. oktobar 2014.

Najnovije analize pokazale su da voda iz reke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi. Situcija sa zagađenom Drinom vrlo lako može da se proširi na okolne reke. Bezmalo se može reći da njeno zagađenje može stići i u Beograd. U trenutku kada se otrovi budu ulili u reku Savu, srpskoj prestonici će pretiti ekološka katastrofa.

Analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije reke na Balkanu ima gvožđa, arsena i olova, javili su mediji.

Otrovi sa flotacije nekadašnjeg rudnika „Stolice“, kod Krupnja, koji su stigli, Kostajničkom i rekom Korenitom u Jadar, a zatim i u Drinu su do te mere opasni da ubijaju i dragocene dabrove koji su tu stigli iz Zasavice, rekao nam je Janko Aleksić, član Gradskog veća u Loznici, inače diplomirani ekolog.

Po njegovim rečima, svim do sada prisutnim i usanovljenim teškim metalima, visokih vrednosti, opasnih po život, „pridružio“ se i hrom. Aleksić to precizira i tvrdnjom da je „prošle godine, u ovo vreme, iz kruga „Zajače“ na Stolice, izmešteno oko 100 tona elektronskog otpada. Praktično, u Kostajničkoj reci, reci Koreniti, Jadru i Drini, sada se nalazi i hrom.

- To je naše novo saznanje, što ovu ionako dramatičnu situaciju čini još gorom - kaže Aleksić, ističući da je lokalna vlast u Loznici, „na nogama“, zbog ovog problema, još od majskih poplava, ukazujući nadležnima o čemu je reč. - Jasno je da je vlasnik flotacije, šabački koncern „Farmakom“ bio dužan da reši u celosti ovaj problem, ali ništa nije učinjeno. To je sada problem koji mora da rešava država uz pomoć naše lokalne samouprave.
....
Najnoviji slučaj stradanja dabra zabeležen je, kako kaže, u toku Jadra, u rejonu između sela Bradića i Lipnice, „što je krajnje simptomatično“.

- Ako stradaju dabrovi, čija je težina 40-50 kilograma, onda je jasno šta je sa školjkama i ribama i drugim svetom u Jadru, koga, jednostavno, više nema u životu - kaže Aleksić. - Teški metali, koji se neprestano gomilijalu, a zbog čega niko ne odgovara, niti šta preduzima po nalozima inspekcija, pre svega mislim na koncern „Farmakom“, nanose veliku šteti zemljištu i šire rizike do neslućenih razmera. Ovo nije dramatično upozorenje, samo po sebi, već realan vapaj, jer je objektivno pretpostaviti da će biti ugrožena i hrana za ljudsku ishranu od voća i povrća do mesa.

Nalazi o koncentraciji opasnih metala, koja je procentualno, kod nekih veća čak i za 2.500 odsto viša od dozvoljenog.
...
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... oska-bomba

Sada je glavno pitanje koliko je zagađene vode isteklo i kolike su bivše i sadašnje koncentracije teških metala u rekama i zemljištu. Bilo bi od najveće važnosti javno objaviti trenutne koncentracije svih ovih zagađivača u vodama Save i Dunava, pre nego što talas zagađenja stigne do njih. Ovo je važno da bi smo kasnije mogli biti svesni koliko će biti povećnje. Pošto smo naučili lekciju u aferi sa aflatoksinima, pored trenutnih koncentracija, pre zagađenja, neophodno je objaviti i važeće normative za maksimalne vrednosti, i naše i Evropske. Treba apelovati na novinare da nekako (ali što pre) izvuku i objave ove podatke.

rudnik-jalovina-metali-srbija.jpg

U avgustu su iz Agencije za zaštitu životne sredine rekli da nema ekološke katastrofe

"Ne preti katastrofa, ugrožen je tok reke Jadar, a zbog razmera proticaja reke Drine i reke Jadar praktično je nemoguće da dođe do nekih posledica čak ni za reku Drinu, a kamoli za reku Savu, koja četiri puta veći proticaj ima. Ako nešto razblažite sto puta, ta koncentracija koja je izmerena u reci Jadar biće 100 puta još manja u vodotocima reka za koje se strahuje. Dakle, minimalna je verovatnoća. Ako do toga dođe, nadležni su spremni da reaguju", kaže Dejan Lekić, zamenik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=887075

ovo je odgovor tipa, pa nek truje jadar, onda će se razblažiti, po potrebi ćemo promeniti neku uredbu i dozbvoljeni nivi i problema nema?!
To što potrova vodotoke oko Loznice ništa!?

@Zuma

sve si napisao sto je trebalo reci. Ja sam sticajem okolnosti bio u tom kraju kada je pomenuti covek molio da se uradi nesto. Nisam to licno video, ali znam iz pouzdanih izvora. On je vec u krajem jula rekao da je zagadjenje u Jadru verovatno 200x puta vece od onoga sto se smatra ekoloskom katastrofom! Da ni jedan instrument nema skalu koja bi pokazala stvarnu kolicinu zagadjenja! U avgustu je vec poceo biljni svet uz Jadar da umire, do septembra i zivotinjski, ali oko reke, pomor ribe se odigrao na samom pocetku, a u tom periodu je vec zabelezna povecana kolicina otrovnih materija i u Drini. Oni jednostavno lazu i lazu i LAZU!!! Za taj problem se znalo jos kad su pocele poplave, znali su da ce doci do probijanja jalovista, trebalo je samo tucanikom i zemljom ojacati jaloviste 20 kamiona i tri bagera, ali oni su pustili da dodje do probijanja jalovista ( najverovatnije namerno ), medjutim i tad je bilo relativno jednostavno sanirati stetu ali se vec tad znalo da ako otpad dodje do Jadra ce citav ekosistem loznickog kraja biti unisten generacijama, ni tad nisu hteli NISU HTELI! da reaguju, do kraja jula je situacija vec presla u ekolosku katastrofu, do kraja avgusta je ta ekoloska katastrofa prerasla u kataklizmu, a danas je to vec genocid! Oni ne smeju da urade analizu Save. Sava je vec uveliko zagadjena. Nije istina da je zagadjenje doslo do Drine, jalovina je dosla do Drine, Drina je vec ranije zagadjena! Sad se ceka ulivanje jalovine u Savu to ce potrajati jos neko vreme, ali je i Sava vec sad uveliko zagadjena! Verovatno su do sad i podzemne vode zagadjene u tom kraju, kako si rekao to ulazi u lanac ishrane, trebaju decenije da se izbaci iz zemlje i vode. Biljke ga ne preradjuju vec taloze u sebi isto kao i zivotinje isto kao i ljudi. To na duzi period izaziva probleme neslucenih razmera, od smrti, preko otkazivanja organa, do degeneracija u buducim generacijama, a nadlezni to sam mirom posmatraju, bez i malo zelje da reaguju. Zuma ovo je genocid, ja nisam teoreticar zavere, ali ovo nam je hvala za 100godina od unistenja Austrougarske vojske bas u tom kraju! Ja stvarno pocinjem da verujem da nam je ovo namerno uradjeno.

astrodule":hwageivh je napisao(la):
U avgustu su iz Agencije za zaštitu životne sredine rekli da nema ekološke katastrofe
"Ne preti katastrofa, ugrožen je tok reke Jadar, a zbog razmera proticaja reke Drine i reke Jadar praktično je nemoguće da dođe do nekih posledica čak ni za reku Drinu, a kamoli za reku Savu, koja četiri puta veći proticaj ima. Ako nešto razblažite sto puta, ta koncentracija koja je izmerena u reci Jadar biće 100 puta još manja u vodotocima reka za koje se strahuje. Dakle, minimalna je verovatnoća. Ako do toga dođe, nadležni su spremni da reaguju", kaže Dejan Lekić, zamenik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=887075

Ako je sa jedne strane jednačine protok veće reke 100 puta veći, zato je sa druge strane koncentracija zagađivača u manjoj reci od norme veća 2500 puta. Pa ako se osoba koja je to izjavila priseti matematike koja se uči u početku osnovne škole, 2500/100=25, mogla bi i sama da shvati gde je jedan od mnogih problema sa njegovom izjavom.

A dodatni problem je, recimo, to što ovde stepen opasnosti i prosečna koncentracija zagđivača u životnoj sredini uopšte nisu u lineranom matematičkom odnosu. Živi organizmi mogu da iz okoline skupljaju i vremenom u svom organizmu talože teške metale, pa tako sami povećavaju njihovu lokalnu koncentraciju. Zato, vremenom postaju ugoroženi i oni i svi koji su više od njih u lancu ishrane. A kad svi ti "viši organizmi" pre ili kasnije umru, zagađivač se vraća u prirodu i počinje sledeći krug trovanja.

Ako do toga dođe, nadležni su spremni da reaguju"

A ovo je vrhunac. Kako će da reguju? Da nas isele u neku susednu zemlju? Ako i "otpišemo" nesrećno stanovništvo u neposrednoj okolini (zajedno sa njihovom poljoprivredom), šta je sa ostalima? "Do nekih posledica čak i za reku Drinu" je već došlo, u obliku njenog prebacivanja u treću i četvrtu kategoriju vode. I šta ćemo sad?

Pa sad Zuma ništa, ne očekuš valjda nešto smisleno da urade. Mislim jasno je da su ovi iz "prošle" vlasti dozvolili da tu postoji jalivšte koje nije sanirano, tako da, oni su krivi. :)

Lagano ćemo taložimo teške metale, pa ko koliko poživi, poživi.

E sad, malo će se smoriti ekipa koja je digla silne sojenice na savi kada i sava postane 3 kategorija (mada ni ove godine nije mnogo bolja zbog poplava), ali oni ionako na to ne daju 5 para.

ko da je vazno ko je kriv! Ovi politicari samo to umeju, da prebace krivicu na druge i problem resen

Interesantne novosti dolaze sa Avale!

Srbijašume finansiraju radove koji su počeli pre 15-ak dana na rekonstrukciji cele pešačke staze od podnožja do vrha Avale!

imag1827-copy.jpg

imag1830-copy.jpg

imag1831-copy.jpg

imag1832-copy.jpg

Ostaci stare staze (koja nikada nije sređivana od kako ju je kralj napravio):

imag1835-copy.jpg

Ipak, ono što je veoma poražavajuće je da je izvršena velika seča šume! Navodno je to urađeno zbog bezbednosti posetilaca, ali ako se malo pogledaju stabla vidi se da su odabrana samo ona koja su dobra za prodaju, dok potpuno osušena stabla, koja predstavljaju realan rizik, uopšte nisu ni pogledali. Čak je i oko samog spomenika na vrhu isečeno dosta stabala (i naravno ništa novo nije posađeno). Avala sada tužno izgleda:

imag1856-copy.jpg

imag1858-copy.jpg

imag1860-copy.jpg

imag1864-copy.jpg

imag1869-copy.jpg

imag1880-copy.jpg

imag1881-copy.jpg

imag1882-copy.jpg

imag1883-copy.jpg

imag1885-copy.jpg

Koga briga za osušena stabla...

imag1886-copy.jpg

imag1889-copy.jpg

Podrazumeva se da u spomenik nije uložen ni dinar, a da on sve više propada (zajedno sa pripadajućim stazama, rasvetom i sl.):

imag1859-copy.jpg

imag1863-copy.jpg

Od novih vesti imamo da je zagađenje Drine i njena trenutna klasifikacija u četvrtu klasu potvrđena od nezavisne laboratorije u Repiblici Srpskoj, kao i da su se zvanično obratili Srbiji. Tako da sada možemo očekivati da se aktivira i federacija, a kasnije i Hrvatska koja će nam na vrat natovatiti i Evropsku Uniju zbog trovanja međunarodnih voda. Ukoliko to prethodno ne urade iz Loznice. Tu je i opis putanje podzemne vode kojom se napajaju vodoizvorišta Šapca. Naravno, voda stiže iz Drine. Takođe, kaže se ono što je već davno očigledno svima, da je Farmakom u takvom stanju da jednostavno nema para da ovo popravi. A ako je vlasnik rudnika baš ona firma iz koncerna Farmakom koja ima 518 dana blokade računa i objavu stečaja, onda je pitanje ima li uopšte neke radnike koji i dalje dolaze na posao. Tako je pisanje raznih prijava pritiv nekoga ko ne postoji, ili nema mogućnosti da uradi bilo šta, a zatim pranje ruku od cele stvari ne samo birokratski idiotizam nego i ozbiljno krivično delo.

Olovo pliva i Drinom u RS

Teški metali iz jalovišta u Kostajniku plivaju i levom obalom Drine. To je utvrdila Vodna inspekcija Republike Srpske ispitivanjem kvaliteta površinskih voda nizvodno od ušća Jadra, kod naselja Amajlije.

Kako je saopšteno, analizom drugog uzorka vode iz Drine, koja je izvršena u ovlašćenoj vodoprivrednoj laboratoriji Institut za vode Bijeljina utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra. Utvrđeni sadržaj materija predviđen je za vodotoke četvrte klase, a reka je u delu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u treću klasu.

Republička vodna inspekcija dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtevom da ih obaveste o konkretnim merama koje su preduzete na terenu u cilju sanacije uzroka ovog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posledice. ....

U gradskoj upravi Loznice, koja mesecima upozorava na ovaj problem, kažu da je situacija krajnje ozbiljna i da će ponovo poslati dopise svim nadležnima, a nameravaju da ih upute i ambasadorima EU u Srbiji i predstavnicima UN zaduženim za ekologiju.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU ... rinom-u-RS

Pretnja sistemu vodosnabdevanja
Autor: D. Eraković

Kod Badovinaca pre dve sedmice analize su pokazale visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma. Ovaj rudnik pripada koncernu „Farmakom“, ali ova firma nema sredstava da sanira jalovište i spreči dalje oticanje teških metala.

S obzirom da se situacija pogoršala i da praktično ništa nije preduzeto gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sazvao je hitan sastanak nadležnih službi kako se bi se utvrdila moguća opasnost za građane, pre svega u sistemu vodosnabdevanja. Iz JKP „Vodovod“ stigla su čvrsta uveravanja, jer se analize vode rade svaki dan, da nisu ugrožena izvorišta u Prnjavoru i Tabanoviću. Izvorište u Prnjavoru snabdeva deo Mačve, a Tabanović sa više od 300 litara u sekundi snabdeva Šabac. Međutim, radi se o podzemnim izvorištima, od tzv. „cerske žice“ koja potiče od drinske vode. Naime deo Drine ponire u blizini Koviljače, a odatle podzemnim vodotokovima preko Mačve dolazi do Šapca. Drina se u Savu uliva kod Crne Bare, na tridesetak kilometara od Šapca, i pitanje je dana kada će teški metali dospeti i u Savu. Ovom prilikom zvanično je zatraženo da republičke vlasti preduzmu konkretne mere na zaštiti vodotokova i sanaciji jalovišta rudnika „Stolice“.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hron ... _id=291446

Rezultati uzorkovanja Drine za tri dana
Ponedeljak 27. Oct 2014 19:30

Rezultati trećeg uzorkovanja vode iz rijeke Drine nizvodno od ušća Jadra, koje je danas izvršeno, mogu se očekivati za tri dana, rečeno je u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

U ovoj ustanovi napominju da je, prema dosadašnjim rezultatima analiza, uočena povećana koncentracija olova i bakra u uzetim uzorcima, te da rijeka Drina po analizi pripada četvrtoj klasi na ovom dijelu toka.

Rijeka Drina, inače, kategorizacijom pripada drugoj klasi.

http://www.rtvbn.com/321797/Rezultati-u ... a-tri-dana

1702_ocp_w380_h300.jpg

@Csi
A da nisi malo postao poput novinara kurira i slicnih? ;-)
Ajd malo manje senzacionalizma:)
Veliki broj stabala je izlomljen krajem avgusta ove godine, kada je Avalu i okolinu pogodilo stravicno nevreme. Bilo je slika posledica tog nevremena, a i ja sam u neku od tema postavio par. Nevreme je za sobom ostavljalo apokalipticne prizore, sa stablima ne iscupanim, vec prelomljenim kao palidrvce!

Laki činjenica je da ima i takvih stabala, ali takva stabla nisu ni makli sa mesta gde se to desilo, dok su nezavisno od njih izvršili seču stabala koja nisu imala nikakvih vidljivih oštećenja.
I pritom se ne radi o malom broju uklonjenih stabala.

Birokratija je potrebna, mislim na uredjen sistem gde svako zna svoj posao i radi ga pravovremeno i kvalitetno. Stvar mora da prodje kroz nekoliko institucija, ali one moraju da rade svoj posao. Problem je sto sistem ne funkcionise ni na minimalnom nivou.

Gradjevinska dozvola u Velikoj Britaniji mnogo je zahtevnija od srpske. Bakica moze da zaustavi gradnju zgrade ako njena macka nema prolaz do parkica. Ali se zna procedura za svaki moguci slucaj i vi dobijete tu dozvolu za par meseci.

Ne moze predsednik opstine ili radnici Farmakoma da saniraju branu. To mora da propise inzenjer i to inzenjer koji radi celog zivota samo to, recimo saniranje rezervoara jalovine. I da napravi specifikaciju radova, sa nadzorom i rokom. A onda nastupaju Opstina i vlasnik.
Naravno mora da postoji i sistem sankcija koji je poznat svima i koji se primenjuje. Koliko bi kostalo saniranje ove ekoloske katastrofe, verovatno desetine miliona evra. Ako je firma bankrotirala, onda je to briga Republike. Ne mogu da verujem da neko vec nije u zatvoru zbog ovoga. Bar desetak ljudi.

Vrh