Šta je novo?

Dragan Djilas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilo šta dodati bilo bi suvišno. Osim, možda (bez namere da uvredim jovanovm-a) jer propusti se događaju, pa samo da pridodam:

SVI NAVEDENI PROJEKTI SU ZAPOČETI PRE ĐILASA, ŠTO ZNAČI DA SU I SVE POTREBNE PARE TADA OBEZBEĐENE

Evo i rendera beogradskog metroa koji samo sto nije,majke mi.Jel bese 2011 il 2012 treba da pocne da se gradi?

djilasmetro.jpg

У свему овоме ипак има и нешто добро. Да се неће више гледати на овакве медије (под призмом догађања до 2000те) као на "слободне и независне". Alea iacta est :)

Ambassador":2yclm163 je napisao(la):
Bilo šta dodati bilo bi suvišno. Osim, možda (bez namere da uvredim jovanovm-a) jer propusti se događaju, pa samo da pridodam:

SVI NAVEDENI PROJEKTI SU ZAPOČETI PRE ĐILASA, ŠTO ZNAČI DA SU I SVE POTREBNE PARE TADA OBEZBEĐENE
Postoji ogromna razlika od obezbeđivanja para, projektovanja, zamišljanja, planiranja....... i -

REALIZACIJE PROJEKATA. Snage, volje i mogućnosti da se nešto stvarno izgradi i napravi. Tu je Đilas lično zaslužan za nekoliko projekata (Gazela, Pančevac, BG obilaznica, BG Voz, Most na Adi, rekonstrukcija ulica, vrtići (IMA osetne razlike već nakon par godina)).

Takođe nešto gde i pored velikog zalaganja nije imao uspeha, su uvođenje komunalnog reda (jer je policija potpuno nesposobna za ikakva zemaljska dela) i poštovanje javnosti rada i demokratskih pravila igre. Đilas je autentični autokrata i forsira tu svoju jednosmernost baš preterano.

PS: Znam da će odmah biti komentara za BG Voz, obilaznicu i pančevac, ali setite se koliko je bilo priča od strane republike (Velja Ilić, Mrka...), koji su zapravo 100% nadležni, o palamuđenju, projektovanju, obezbeđivanju para i šta ja znam, a Đilas je jedini izboksovao neki stvarni novac, i samo zahvaljujući gradu urađena je I faza za Pančevac, Gazela pokrenuata sa mrtve tačke, BG voz profunkcionisao i pored saplitanja ŽS, i urađen mali deo poluprofila obilaznice, isključivo zahvaljujući Đilasu.

PPS: NA nekoj ranijoj strani o ocenjivanju gradskih vlasti sam davao samo minuse, a volim da hvalim isključivo kada neko napada i to onako skroz hejterski, crno belo.

Ruku na srce, i ne postoji neka konkurencija za ličnost godine.

Đilas jeste kontraverzan, jeste i šerif, a to je i posledica države koja ne funkioniše - da bi nešto sproveo, moraš biti šerif, iliti u našoj verziji Miloš Obrenović.

BG voz, rešavanje decenjskog problema automobila na šetalištima pored reka za samo 7 dana, neprofitni stanovi, novi parkovi na NBG, PKB, Vojvođanska ulica, neki red u rekonsrukciji Gazele...eto par pozitivnih stvari.
Onaj simbol na Adi mu neću oprostiti, ali sa druge strane mi je jasno da bi mnogi drugi popustili pod pritiscima i ne mi izgurali projekat, koji je on, ipak, nasledio od pokojnika o kojem se ne priča loše. Ne slažem se sa njim u puno stvari, ali ga poštujem.

Najveća zamerka je što kao i ostali šerifi, ne okružuje se i ne "uzgaja" kadrove koji bi trebalo da i u decenijama posle njega da rade u administraciji....za razliku od Miloša Obrenovića.

Što se tiče projekata, možda se i možemo složiti da je Đilas realizator, i to pristojan, ali to nije dovoljno da bi bio dobar gradonačelnik, za to treba malo više. Svako od nas može da realizuje kad mu je sve gotovo - i pokupi slavu. Svakako ne može mu se uzeti za zlo što je došao u momentu kad je sve trebalo realizovati. Ali osim tog realizovanja da li je on pokrenuo išta, osim PKB-a i BGvoza (koji je napravio haos sa međunarodnim vozovima koji kasne dodatno, i to neprimereno mnogo u odlasku)? Naročito jer on ima mnogo veće mogućnosti i ovlašćenja od svojih prethodnika.

Nije stvar u hejtovanju, nego u jasnom razgraničavanju ko je za šta zaslužan, ko je šta rekao i uradio, odnosno nije, i šta je neko upropastio.

Poenta kritike je da Beograd zaslužuje i može bolje, i da se tome treba težiti.

Da je Đilas gradski sekretar za razvoj infrastrukture, da ga možda i kuješ u zvezde, ali on je gradnoačelnik!

@Relja: Dokle god imaš šerife koji se ponašaju kao na divljem zapadu imaćeš divlji zapad. :/

Ambassador":hgad4gvx je napisao(la):
Da je Đilas gradski sekretar za razvoj infrastrukture, da ga možda i kuješ u zvezde, ali on je gradnoačelnik!
kao što rekoh

Najveća zamerka je što kao i ostali šerifi, ne okružuje se i ne "uzgaja" kadrove koji bi trebalo da i u decenijama posle njega da rade u administraciji....za razliku od Miloša Obrenovića.
Ambassador":hgad4gvx je napisao(la):
@Relja: Dokle god imaš šerife koji se ponašaju kao na divljem zapadu imaćeš divlji zapad. :/
Ne slažem se, čak šta više ne slažem se ni sa tvojim pogledima.

Naša država ne fukconiše zbog puno razloga, i ako neko nov uđe u taj sistem i pokuša nešto da sprovede može ili da:
- provede ceo mandat ratujući sa sistemom, pokušavajući da u okviru svojih ovlašćenja popravi nepopravljivo i na kraju da izgubi zbog opstrukcije,
ili
- krene prečicom, problem - analiza - praktično rešenje - sprovođenje - rezulati. Đilas je ipak po obrazovanju inženjer (nekakav, ali inženjer) i u sebi ima to gađenje prema pala & mrsomuđenju administracije i birokratije. Pošto je i jaka ličnost (uvek se setim Slobe), u takvom okruženju mora da i ispadne - šerif.

Uostalom, uvek bi pre poželeo za gradonačenika mašinskog inženjera bez dana rada u struci, vlasnika firme i poslodavca, nego pravnika bez dana rada igde, čije je prvo radno mesto bilo - ministar :)

Prethodni gradonačelnik je takođe bio inženjer, ali se drugačije ponašao.. ustvari, u poslednjih 20 godina nije bilo mnogo pravnika na čelu grada, Hrustanovićka i Vojislav Mihajlović.. S druge strane, Đilas i Čović mašinci, Bogdanović elektroinženjer..

Za promenu, nisu nam pravnici krivi za sve, mada je period pod pravnikom Mihajlovićem najmanje imao veze sa bilo kakvim pravima..

Misljenja sam da je zapravo vaznije kakva je licnost u pitanju a ne sta je zavrsio jer ipak prakticno svi gradonacelnici koji su bili u zadnjih 20 godina nisu imali ni dan rada u struci.

Da se držimo vaše analogije Divljeg Zapada...

Problem je što šerif drži i banku, a kad se neko pobuni protiv cene uloga, popije batine.

Uostalom, jel gledao neko Deadwood? Recimo da je Đilas više Saj Toliver, a manje Set Bulok. :)

Један плусић и за Рељу. :kk:

@jovanovm

Ugovor i plan potpisan pre Đilasa, rešenje odugovlačeno od strane istog.
A sto nije zapoceto onda tad kad je zapisano?

Naravno, jer ljudi koji su u njemu živeli nisu toliko bili važni koliko sramota da u ulickanom Beogradu živi i neko siromašan. Ovako je lakše, bar ih ne gledaš svaki dan.
Znaci gradjani tuguju sto ga vise nema?

Sada je nešto drugo? Kakve ovo ima veze sa Đilasom? BTW, igraonice su u "fazonu" ako nisi u toku.
Djilas je pokrenuo da se izmeste dalje od skola. Izvini molim te,ali to nije mala stvar.

M
ost planiran, potpisan, i projektovanje započeto pre Đilasa. Sredstva takođe obezbeđena. Jedino što se desilo za vreme njegovog mandata je dalje pumpanje cene mosta i vađenje novih kredita.
Opet pitam. A sto nije pokrenuto kad je potpisano?

Opet, kredit obezbeđen pre Đilasa. Iako je tramvaj osetno brži, možda bi se rekonstrukcija istog Bulevara desila bez simboličnog stavljanja do znanja građanima da oni ne žive i ne odlučuju o svom gradu. Takođe, sviđa mi se što sad imam 500 reklama ispred svakog drveta u Bulevaru. Čisto da se zna "čiji je". :)
Treci put. Sto nije pokrenuto? :)

Je li sad mnogo bolje?
Pitaj sad nekog roditelja,da vidis odgovor.

Oprosti, niko nije lomio Beograd ZA paradu, nego protiv. Da se Đilas pitao, lomili bi i ljudske glave
.

Beograd je bio polomljen. Djilas i mnogo ljudi,medju kojima su i homoseksualci, su bili protiv ovakve parade. Ako treba lomiti glave onima koji lome grad,guraju trolu na policajce ili tuku sofere i putnike u GSP-u, onda sam da se takvima lome glave.

Opet, ugovori potpisani i planirani pre Đilasovog dolaska na vlast. Mislim da je već neko pojasnio o sadašnjem stanju autobusa i GSPa gore. BTW, video sam dva nova Ikarbusa danas kako voze pod uglom od 35 stepeni... simptom ti je poznat predpostavljam?
Ne moram 4. put da ponavljam pitanje.

Ahm, repetitio mater studiorum est. Rekonstrukcija autoputa je planirana pre Đilasovog dolaska na vlast. O kvalitetu rekonstrukcije ćemo suditi posle ove zime...
Sve je planirano,projektovano,crtano,snimano iz satelita i sta sve ne,pre Djilasa. Znaci svi oni su to projektovali za njega kad dodje? Ne,nego se prethodnima sve svodilo na crtanje,a ne na rad.

Eto toliko,moje vidjenje stvari. Uostalom,ako se Beogradjanima ne svidja Djilas,nece ga glasati na sledecim izborima.

Нико није гласао за Ђиласа, него за ДС. У томе је проблем, што се градоначелник не бира непосредно.

Wile E. Coyote":1jz5sxke je napisao(la):
Нико није гласао за Ђиласа, него за ДС. У томе је проблем, што се градоначелник не бира непосредно.
Ja bih ovo možda obelezžio kao jedan od najvećih posledica DS-ove poludiktature. I ovako živimo u zemlji gde na jako malo stvari možemo da utičemo, mediji koje kontrolišu tajkuni, poput Đilasa i ostalih barona iz DS, svakodnevno kreiraju virtuelnu realnost i dele sami sebi nagrade za narodne junake i izuzetne podvige u vođenju drzave. Čista travestija. Odlukom da nam ukinu neposredno biranje gradonačelnika, samo su zabetonirali partokratiju koja nas je inače i dovela ovde. I demokratija u našem gradu je konačno sahranjena tom odlukom.
Vidim da svi hvale neke projekte koje je Đilas pokrenuo. Da li je iko svestan koliko je povećao kreditnu zaduženost grada za skoro 3 godine mandata? Dugovanja ino-kreditorima će biti za njegovog mandata skoro udvostručena u odnosu na svih 7 godina pre njega. Ovakvom stopom zaduživanja mogao je da gradi bilo ko, a Beograd će posle par nejgovih projekata da "jede korenje" narednu deceniju samo otplaćujući njegove kamate.

Wile E. Coyote":e9bwepp0 je napisao(la):
Ne bih se slozio. On je bas isao na neku licnu kampanju i veoma mali broj ljudi(ako uposte) bi moglo to da izgura. Predznak DS-a bi svakog kandidata doveo na poziciju dva glavna konkurenta za mesto gradonacelnika, ali nisam siguran da li bi taj predznka bio dovoljan bilo kome sem Djilasu u DS-u i da pobedi na izborima(seti se da je bilo gusto na kraju).
Svesni su te cinjenice i u DS-u, a svestan je i on sam te cinjenice.

Nikola":159svurn je napisao(la):
Wile E. Coyote":159svurn je napisao(la):
Ne bih se slozio. On je bas isao na neku licnu kampanju i veoma mali broj ljudi(ako uposte) bi moglo to da izgura. Predznak DS-a bi svakog kandidata doveo na poziciju dva glavna konkurenta za mesto gradonacelnika, ali nisam siguran da li bi taj predznka bio dovoljan bilo kome sem Djilasu u DS-u i da pobedi na izborima(seti se da je bilo gusto na kraju).
Svesni su te cinjenice i u DS-u, a svestan je i on sam te cinjenice.
Можда. Али ипак, градоначелник се не бира непосредно, па то ствара последице да ипак не изабереш оног за кога си гласао. Јесте се пре избора знало ко ће бити градоначелник из које странке, али то се све могло променити. На пример, ДСС је потенцирао Ацу Поповића, за кога бих сигурно гласао да је био директан избор градоначелника, али пошто је ДСС био слабија странка од СРС или СПС, знало се да неће ДСС дати градоначелника, него нека од ове две странке (било је највероватније да буде Вучић из СРС), па зато нисам гласао за ДСС.

@Reks
Jeste pokrenuto, svi ovi projekti su počeli pre Đilasa, samo što postoji razlika između projektovanja i izvršenja... Hajde da ti plastično objasnim: Dogovorimo se ja i ti da gradimo kuću. Kupimo zemlju, kupimo pare, kupimo cigle, iskopamo temelj, i onda dođe Miki da nas nadgleda. Mi gradimo po projektu koji smo napravili, i završimo. I onda svi kažu "Vidi Mikija, kako je dobru kuću sazidao"... Pa ima li to smisla?

Inače, neki građani sigurno tuguju - bar oni koji su iseljeni, odvojeni od komšija, porodice. E sad, ti možeš da misliš da ti ljudi nisu građani i da nemaju iste potrebe, želje, nade kao i mi, ali ja se s time ne slažem. Karton City je bio jedan neponovljiv fenomen, uz svoje dobre i loše strane, koji je obrisan rukom vlasti. Drago mi je što ljudi ne žive u nehigijenskim uslovima, ali mi je žao zbog načina na koji je to izvršeno, i razloga zbog kog je to rađeno. Ono što je najgore - umesto da se problem rešava, on se premešta, skriva pod tepih... i tako se množi, raste. I dalje ne postoji ozbiljan pristup nehigijenskim naseljima na teritoriji Beograda.

Ja sam govorio o lomljenju glava ljudima koji su različiti, a ne onima koji se trude da svi budemo isti. U Đilasovom Beogradu mesta za različitost nema, to je on nama jasno stavio do znanja.

Što se kladionica tiče, ne znam ja o tom izmeštanju, ali ovde kod mene na Miljakovcu je kladionica 100 metara od škole, bila i ostala. Dovoljno je bliska da se svrati za mali odmor, a kamoli za veliki. Samo što ja celog života nisam video tamo ikog mlađeg od recimo 16-17 godina (ne mogu da procenim da li su punoletni ili ne)...

Za vrtiće priznajem da ne znam, te ukoliko Đilasu baš treba neki plus, evo mu taj:

- Sredio je problem sa vrtićima

Minuse smo svi zajedno nabrojali na prošloj strani.

@jovanovm izvini,ali moram da ti odgovorim.

Kad je trebalo da pocne gradnja mosta preko Ade?
Kad je trebalo da pocne rekonstrukcija Gazele?
Kad je trebalo da pocne rekonstrukcija autoputa?
Kad je trebalo da pocne rekonstrukcija Bulevara?
....
A kad je sve pocelo? Shvatas poentu?

Karton city imao pozitivne strane? Koje?
:shok:

Tuguju stanovnici jer nisu blizu grada. Umesto da im je drago jer im deca idu u skolu i sto konacno imaju kakav-takav dom,njima fale stanovi...Ajde neka neki student onda legne ispod Gazele,pa i on onda ima pravo na stan? U pravu je Djilas sto im ne da stan.

A ja sam govorio da je neko na polozaju izasao i rekao ''Ljudi,svako ima pravo na protest,ali sada nije vreme jer ne zelimo razrusen grad i povredjene ljude na svim stranama'' .

Za kladionice je trebalo da znas,jer se nekoliko dana na tv-u vrtela ta odluka,kao sto se sada vrti odluka o zabrani prodaje alkohola posle 10 sati uvece i zabrani rada posle 1 svih onih klubova koji su u stambenim zgradama.

Ne uzdizem Djilasa,ali smatram da svi treba da stanu i kazu da je ovo uradjeno...I ja bih voleo da je gotova obilaznica i Prokop,pocet metro,ili sagradjene minimum dve kule.. Ali,mogli smo da cekamo na 2 mosta,Gazelu,autoput ili bulevar jos uvek,a oni se eto,rade.

Има више разлога због којих ми дотични иде на живце – од гурања носа тамо где му није место (Парада Поноса) до «европеисања» Вука Бојовића. Као градски званичник, он нема право да форсира свој лични став тамо где треба применити закон. По мени је, међутим, много горе то што се неретко качи са странцима (ситуација са Ромима, Кинески мост) – што је за једног градоначелника недопустиво. Имамо ми своје Министарство спољних послова, а он се понаша готово као шеф државе.

Мислим, лепо је то што је коначно започета градња моста преко Аде, али не финансира он то из свог џепа.

А конто забране рада «играоницама»... Он био требао да ради на искорењивању болести, а не на фол «уклањању» симптома ради маркетинга. Играонице, кладионице, штагод – таква места ће постојати докле год буде постојала и потреба за њима. Да му је заиста стало да реши проблем, онда би се позабавио едуковањем деце и сл. – али, лакше је позирати пред камерама него урадити нешто конкретно.

Исто важи и за његове друге потезе. Све што је лупио у време свог мандата, било је подстакнуто његовом потребом да покупи гласове оног примитивнијег дела бирачког тела. То је јасно и врапцима на грани. Реално, гро његових присталица на форумима (примера ради, Крстарица) чине – не «његове» демократе, него радикали. У суштини, сви они који се ложе на набеђене демагоге типа Шешељ и Коштуница. Најновији пример његовог подилажења десничарима је када је пре пар дана у «Pressu» испрозивао омбудсмана у вези са случајем породице Настић у Америци.

Ђилас час пљује по «домаћим издајницима» (да се ушлихта Чворовићима), час истиче углед који он и његови пријатељи уживају у свету (да се ушлихта малограђанштини). У више наврата је истицао како га је Ђинђић за свог живота позивао да се укључи у Демократску странку, али ето он то није хтео... Неко ће то протумачити као: а) ако је Ђинђић толико често звао њега да дође у странку, онда он сигурно ради у складу са идејама покојног премијера; б) ако је одбијао позив, то значи да он заступа једну другачију политику у односу на мејнстрим ДС.

Све у свему, он гледа да намами и «левичаре» и «десничаре».

Хммм... Ring any bells?

Не миришем ја ни остале политичаре, али Ђилас као такав профил ми делује много опасан. Неко ко је тако арогантан и не може да стави свој его у други план, а тако вешто манипулише бирачким телом, не може да допринесе трајном побољшању у земљи.

Само да се ка демагозима дода Бос Тадићи, Гљивица Дачић и њихови пајсери. ;) Мсм, није фер без Б.Т., ипак му је то као страначки шеф :) Јасно је, да је Ђиле опасан играч, контролише већину медијског простора у земљи, иза њега је снажан капитал. Човек се деведесетих добро снашао и сада има моћ. И уме да манипулише, како да не, исто као његови бурекџијски медији. Труди се да удовољи и либералима, левичарима, нациЈоналистима, напреч целим политичким спектром. И баш због тога, ако се не одреди снажна опозиција у предстојећим градским изборима, нове Ђилетове 4 године нам, изгледа, не гину. Јер баш сумњам, да ће жуто-црвени фронт поставити неког другог, кад Ђиле има огроман утицај и свима је јасно, да није обична марионета своје странке.

On ide za premijera na izborima,a novi kandidat za gradonacelnika ce biti predsednik gradskog odbora DS-a koji ce se znati na prolece-ili Sapic ili Djelic.Tipujem da ce Sapic da pobedi.

Мене не би чудило, да би предложили за премијера Хомена, јер ипак он је за сада без функције и Б.Т. му је нешто обећо'. Ја мислим, да Ђиле воли ову своју функцију, али ко зна шта Они спремају.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh