Šta je novo?

Dragan Djilas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja inicijativa DS-a za promenu tri zakona (o lokalnim izborima, o lokalnoj samoupravi i o glavnom gradu) još jedan je dokaz da je naš grad, nažalost, postao poligon za političke igrarije, gde je sve ovo o čemu mi pišemo na Beobuild forumu otišlo u drugi plan.

"Tajming" inicijative je užasan - Prvo, zato što je providno da se radi o ad hoc zakasnelom pokušaju da se u pet do 12 spasi šta se spasiti može. Drugo, zato što je Beogradu (a i ostalim lokalnim samoupravama) potrebna temeljna promena zakonskih okvira, za šta je neophodna participacija svih relevatnih političkih subjekata, ali i nevladinog sektora, organizovanje javnih diskusija, tribina, medijskih debata itd.

Direktan izbor gradonačelnika može doneti izvesnu stabilnost izvršnoj vlasti, ali može se lako desiti da odnos snaga u gradskom parlamentu bude takav da gradonačelnik nema podršku dovoljnog broja odbornika. To znači da svaki put kada treba da se donese odluka o gradskom budžetu ili npr. nabavci autobusa, izgradnji metroa, usvajanju urbanističkog plana i sl. može da dođe do blokade. E sad, može i to da se "reši" tako što bi se skupštini radikalno smanjila ovlašćenja - ali onda dolazimo u opasnost od uvođenja lokalnog despotizma, a i koji će nam onda skupština, zar ne?

Ideje o mešovitom izbornom sistemu (kombinaciji većinskog i proporcionalnog sistema) i uvođenju stepenastog cenzusa (gde bi zakoalicije, u zavisnosti od broja članova, trebalo da pređu veći prag u odnosu na stranke koje same izlaze na izbore) su već nešto pametnija rešenja. Doduše, što se mene tiče, na lokalu bi mogao slobodno da se uvede čisto većinski sistem jer je pravilna zastupljenost svih lokalnih jedinica u Skupštini grada prioritetnija od proporcionalne stranačke zastupljenosti.

Ali opet, fokus cele inicijative je na promeni izbornog sistema zarad partikularnog stranačkog interesa DS-a. Nama su potrebne promene zakona koje bi gradske vlasti obavezale na transparentniji i efikasniji rad, odluke koje bi otvorile šire koridore za komunikaciju vlasti i građana i uključivanje nevladinog sektora i strukovnih organizacija u proces donošenja odluka. Toga danas nemamo dovoljno.

Đilas prodao "Dajrekt mediju" biznismenu iz Bugarske

| 23. 09. 2013. - 17:49h | Komentara: 21
Kompanija "Direct Media", dosadašnja članica "Multikom grupe" lidera DS Dragana Đilasa, postala je deo medijske grupe bugarskog biznismena Krasimira Gergova.
Kako je saopštila "Direct Media", Gergov je u medijskom biznisu još od ranih devedesetih godina i na bugarsko medijsko tržište doveo je najveće strane investitore. Dugogodišnji je bugarski partner "Central European Media Enterprises" (CME) kao i "News Corporation", uglednih medijskih kompanija koje posluju u srednjoj i istočnoj Evropi

Gergov je i akcionar bTV Media Group, vodeće medijske kuće na bugarskom tržištu sa 44 odsto udela, i predsednik oglašivačke agencije "Kres", prve bugarske full service agencije. Partner je u najvećoj medijskoj agenciji "Piero 97", kao i u vodećem OOH provajderu "JC Decaux". U svojim kompanijama u Bugarskoj zapošljava oko 1.000 ljudi.

"Direct Media A.D." je kompanija za multimedijalne komunikacije iz Beograda koja posluje u celom regionu. Ima oko 150 zaposlenih u 7 zemalja, a 2010. godine se pozicionirala među 30 najjačih firmi u Srbiji. "Direct Media" je lider u komunikacijskom i medija planiranju, kao i u zakupu medija u celom regionu. Osnovana 2001. godine, dugogodišnji je partner najvećih medija provajdera i oglašivača u regionu, kao i lider u svim najvažnijim kategorijama oglašavanja.

U svom poslovanju, "Direct Media" je uvek nastojala da primenjuje najviše poslovne standarde i da implementira najnovije i najefikasnije strategije oglašavanja za svoje partnere, piše u saopštenju.

Vesna Pešić je nedavno u "Utisku nedelje" na TV B92 pozvala Dragana Đilasa i Čedomira Jovanovića da "prodaju svoje firme, ako hoće da budu u politici".

Đilas je posle toga izjavio da već dugo pokušava da proda svoju firmu "Multikom", ali da nema kupca.
"Preuzimanje agencije 'Direct Media' smatram značajnom poslovnom akvizicijom koja će nam omogućiti širenje poslovanja i sticanje nove konkurentske prednosti u regionu i šire. Visoki standardi u poslovanju naše medijske grupacije i dosledna fokusiranost na potrebe klijenata i potrošača će i dalje biti prioriteti naše poslovne strategije. Kompanijom 'Direct Media' upravljaće jak lokalni tim menadžera, na čelu s međunarodnim bordom direktora u kojem će ključni članovi biti ugledni profesionalci iz medijskog biznisa, višegodišnji partneri naše globalne mreže. Ova poslovna odluka je i deo naše strategije za daljom regionalnom ekspanzijom koja ima za cilj da 'Direct Media' postane lider na medijskom i oglašivačkom tržištu jugoistočne Evrope“, izjavio je Gergov.

"Direct Media" dalje navodi da ovim poslovnim aranžmanom otvara novo poglavlje u funkcionisanju medijskog tržišta i tržišta oglašavanja u Srbiji i regionu, te da će ovakve strane investicije omogućiti novi prostor za slobodnu konkurentsku borbu najboljih i najsposobnijih.

"Činjenica da 'Direct Media' postaje deo jedne velike i ugledne medijske grupacije i da će u upravljanju kompanije uz postojeći lokalni menadžment učestvovati i vrhunski međunarodni menadžeri, pomoćiće da kompanija nastavi da se razvija prema svetskim standardima, te da sa svojim klijentima i partnerima
ostvaruje još bolje poslovne rezultate. Ovakva strana investicija predstavlja značajno otvaranje Srbije na području medija i tržišnih komunikacija, u skladu sa procesom evropskih integracija. Svi segmenti poslovanja i saradnje agencije 'Direct Media' sa klijentima i partnerima ostaju nepromenjeni i ovom prilikom im se još jednom zahvaljujem na profesionalnosti, strpljenju, podršci i razumevanju koje su imali za sve izazove i promene kroz koje je kompanija prolazila u proteklom periodu. Takođe, promena vlasnika neće uticati na ugovore o radu zaposlenih, niti na sigurnost njihovih radnih mesta i ugovorom definisanih redovnih profesionalnih obaveza”, izjavila je Jadranka Drinić, generalni direktor "Multikom Group".
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4072 ... z-Bugarske

Danas: Smena Đilasa, izbori u martu
IZVOR: DANAS
Beograd -- Beograđani će novu gradsku vlasti birati u martu, saznaje Danas iz više izvora.
63461798552409a0178f90751643030_orig.jpg

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=09&dd=23&nav_category=11&nav_id=757101

Ok je to da u Martu glasamo, barem po meni. Taman ce ovi novi da zaseru, pa da pripremim bojice kada krenem na glasanje.

Do marta ima dovoljno vreme a se zahukta izgradnja Vojvođanske ulice, privede kraju deo "UMP"a i sl (naš interes), kao i da vrhovi SNS i SPS u tom periodu pronađu ljude koji su sposobni da vode grad a da i nama i njima ne naprave još gomilu nepotrebnih problema :roll:

Ima tu dovoljno vremena i da buknu još neke stvari, prokop npr, možda opet priča o metrou, obilaznica...

Meni je žao što sistem nije takav da funkcioniše bez obzira ko je gradonačelnik. Žuti su imali sasvim dovoljno vremena da naprave sistem da funkcioniše tako, ali kao što možemo videti iz postova članova csi i bulevarca sistem ne funkcioniše i mora da se urgira sa najviših mesta da bi se neke peijave sprovele u korist građana.

Nadam se da u budućnosti neće biti potrebne "jake ličnosti" da bi sistem funkcionisao, već da će sistem funkcionisati sam od sebe, a da ćemo na lokalu glasati za onoga ko bude forsirao infrastruktrlurne projekte koje nama lično odgovaraju, kao što je recimo metro ili neki most, i da se lokalne vlasti ne bave jeftinim populizmom kao što je obezbeđivanje besplatnog prevoza penzionerima na račun svih nas, i kupovanje bebi paketića i plaćanje istih iz budžeta gradskih firmi.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4

Cestitamo Beogradjani, vreme je da proslavimo kako dolikuje, uz pesmu

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XnNlJdp__Ic[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kKbMpEUYL58[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dAa6PxpUETs[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fzVFkqSPPDw[/youtube]

@tragac, niko ovde nije velicao ove druge, ovde se najvise govori o onome sta je dobro odnosno sta je lose u gradu, gradskim sluzbama, medijima. Ukoliko te je interesovalo zasto dosta forumas danas ima losije misljenje o Djilasu nego pre 8 godina, mogao si to saznati i na ovom forumu. Ukoliko te sve to ne interesuje, nego jednostavno zelis bas da Djilas bude taj, imas priliku na izborima opet da mu das glas, ili se pridruzis masovnim protestima koji podrzavaju Djilasa.

@Bulevarac jesi li uopste siguran da ce biti izbora? Jasno je da "izazivaci" ne zele da se zalecu, vec cekaju da vide kako ce proci na redovnim opstinskim izborima na Vozdovcu (njihova inace prva istorijska pobeda). Bilo bi jako nezgodno za SNS I SPS da izgube na gradskim izborima za koje su se mesecima borili. Vozdovac ce im doci kao dobra provera - bas zato nece da raspisu izbore za ovu godinu ni za pocetak sledece nego tek u martu. Inace kad malo bolje razmislim Beogradu i trebaju vanredni izbori, ali ISKLJUCIVO uz promenu izbornog zakona, jer je 2012. doslo do nezapamcenog gubljenja glasova: cini mi se skoro 30% glasova je zavrsilo ispod cenzusa.

Neko je pricao iz nove vlasti oko totslno lose koncepcije metroa kad je djilas usao u salu kako se to mjenjati

Сматрам да се његовом сменом ништа није догодило, као ни променило. Није ни чудно да неко са толиком подршком гласача преуреди власт, чудно је да то није одмах урађено. Како год да се наместе, само дисати за вратом, да знају да их прате.
Када би се договорили да ће им подршку подићи струка. Што каже 2012, време је да ствари преузимају они који знају и желим да верујем да то време долази. Можда и у односу на ово што је директор написао.

tragac":2t7e3e39 je napisao(la):
@Bulevarac jesi li uopste siguran da ce biti izbora? Jasno je da "izazivaci" ne zele da se zalecu, vec cekaju da vide kako ce proci na redovnim opstinskim izborima na Vozdovcu (njihova inace prva istorijska pobeda). Bilo bi jako nezgodno za SNS I SPS da izgube na gradskim izborima za koje su se mesecima borili. Vozdovac ce im doci kao dobra provera - bas zato nece da raspisu izbore za ovu godinu ni za pocetak sledece nego tek u martu. Inace kad malo bolje razmislim Beogradu i trebaju vanredni izbori, ali ISKLJUCIVO uz promenu izbornog zakona, jer je 2012. doslo do nezapamcenog gubljenja glasova: cini mi se skoro 30% glasova je zavrsilo ispod cenzusa.

i tebi sam dao +, a hteo sam da te citiram :shock:
Pa zar Djilas nije imao 8 godina da taj zakon menja ?
Nemam protiv ni da ga sada promene ili ostane isti. Meni je bitno da gradske sluzbe postuju zakon, i rade u interesu gradjana, sto Djilas nije radio. Ne znam da li ce ovi biti losiji, moguce, ali to ne znaci da cu zato dati glas Djilasu. Djilas je zasluzio da se povuce, i prepusti mesto nekom drugom iz DS-a, ako nemaju tog drugog ili im je drugi Dr Sapic, nek njega predloze, dok ne stvore boljeg. Sami su krivi za podrsku koju trenutno uzivaju u narodu, sto su izbori jasno pokazali, sve ostalo je cist politicki marketing. Na prethodnim izborima sam glasao za Vericu Barac, ostale sam precrtao, nisu mi se dopali.

Ovi novi su na vlasti u Republici 14 meseci i skoro nista nisu uradili. Resili su problem Jata, potpisali su Briselski sporazum na silu i to je otprilike to. Rezultate gradske vlade samo u novom mandatu necu da nabrajam, izlisno je. Vlada Ivice Dacica i Aleksandra Vucica pokazuje punu nesposobnost, a kakvu vlast mozemo da ocekujemo na lokalu - uzmi za primer Novi Sad. Ono sto me trenutno brine jeste to pomeranje izbora za mart, znaci narednih sest meseci anarhija, niti su na vlasti jedni niti drugi.

Али редовно примају плату ... :)

Ne bih se složio da je malo urađeno za ovih godinu dana. Ako je to malo što to žuti nisu uradili. A da ne pričamo da je dosta ljudi uhapšeno.

Uostalom dovoljno je pogledati neke vanredne izbore na lokalu i videti šta narod milsi.

Do sada su žuti dobijali na plašenji ljudi da će se vratiti devedesete. Sad kad je narod video da se to nije dogodilo sledeće izbore će izgubiti još gore.
Biće izbora i za bgd uskoro pa ćemo videti.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4

"Cestitamo Beogradjani, vreme je da proslavimo kako dolikuje, uz pesmu"

Hahahahahahahahah, jel moze jadnije zutac? Ja sam mislio da je ovo ozbiljan forum kad ono i ovde kukumavke i neargumentovano pljuvanje... Znas ono kad napadnes coveka zbog fizickog izgleda ili fotografije na kojoj se sprda i dovedes moral u tu pricu?! :D Stavljas pesme devedesetih kao neki argument...

Pa nema jadnije bagre od licemernih zutaca... Za vas "demokrate" nema smenjive vlasti kada je u pitanju DS? Ja ne znam da li je moguce vas smeniti a da ne kukate u prazno sa jadnom argumentacijom... Kukate na legitimitet a smenili vas po zakonu koji ste vi doneli da lakse pobedite na izborima... Poezija... :) Malo vam 13 godina?

Sta god ovi da urade drago mi je sto ste smenjeni... Smenjivost i nesigurnost na poziciji jedino moze coveka da natera da radi kako treba...

Netreba nikom dati vise od 1 mandata tj 4 godine

За првих годину дана уопште није мало урађено у поређењу са ранијим годинама, а то више говори о "жутима" него о садађњој власти.

Као што Феаор рече, "жути" су се шлепали задњих пар избора само плашећи народ инфлацијама, санкцијама, ратовима и осталим баба рогама. И поред свог утераног страха, изгубили су предходне изборе, што опет, више говори о њима него о садашњој власти.

Поред белега "деведесетих", поред држања у шаци 90% медија, поред боље "жваке" и "модернијег" проступа, "елегантнијих" "вођа" ти изгубиш изборе ?!?!?! Па колики шљам мораш да будеш да би успео у томе?

Posto vidim da ste sastavili fin orkestar, molicu da vi pocnete vasu muziku na temu: "Rezultati vlade Ivice Dacica". Molicu samo da stavke budu lepo poredjane i argumentovane u smislu onoga sta je nova vlada uradila INOVATIVNO, dakle ono sto nisu uradile prethodne jer nisu htele ili nisu mogle, Ako je moguce fokusirajte se na resore koji bi mogli biti releantni za lokalnu samoupravu: infrastruktura, industrija, ekonomija, regionalni razvoj, skolstvo, zdravstvo, unutrasnji poslovi i javna bezbednost.

stf":88nkm1jz je napisao(la):
За првих годину дана уопште није мало урађено у поређењу са ранијим годинама, а то више говори о "жутима" него о садађњој власти.

Као што Феаор рече, "жути" су се шлепали задњих пар избора само плашећи народ инфлацијама, санкцијама, ратовима и осталим баба рогама. И поред свог утераног страха, изгубили су предходне изборе, што опет, више говори о њима него о садашњој власти.

Поред белега "деведесетих", поред држања у шаци 90% медија, поред боље "жваке" и "модернијег" проступа, "елегантнијих" "вођа" ти изгубиш изборе ?!?!?! Па колики шљам мораш да будеш да би успео у томе?

Šta je potrebno? Dovoljno je da te savetuju Krle i Šaper, i da oteraš "Sunđer Boba" (mislili šta god hoćete, ali neko sa takvim vezama je neprocenjiv resurs u politici) zarad - Šapića...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh