Đilas: Ko je od svih ministara u Vladi izgradio više u Srbiji od mene za proteklih 10 godina
Fonet | 21. 06. 2013. - 13:51h | Komentara: 109
Gradonačelnik Beograda i prvi čovek Demokratske stranke Dragan Đilas je ukazao da su napadi na njega pojačani od kada je izjavio da je u Srbiji na sceni uspostavljanje jednoprtijskog režima.
Verujem da je za moju smenu dovoljna skupštinska većina. Problem ove vlasti nije ta većina, nego što pre smene Đilasa u Beogradu treba uništiti njegov ugled koji je stekao izgradnjom beogradskih mostova, škola, bulevara, obdaništa i socijalnom politikom koja je najbolja u regionu i koja je u godinama krize sačuvala najugroženije Beograđane. Ne možete zameniti Đilasa u Beogradu nekim detetom bez dana radnog staža, a da ga pre toga niste u medijima predstavili kao najvećeg lopova u Srbiji- predočio je Đilas.
- Budimo realni, ko je danas od svih ministara u Vladi izgradio više u Srbiji od mene za proteklih 10 godina? Niko. Napadi na mene su najžešći, ukazao je Đilas, ali nisu pošteđeni ni premijer, ni koalicioni partneri Srpske napredne stranke (SNS), dok o ostalim liderima opozicije ili o ljudima iz mog okruženja u DS neću ni da govorim. Svako ko danas misli da će biti pošteđen ili da ima neku
korist od ovakvog stanja u državi greši. Svi će pre ili kasnije doći na red, to je suština svih autoritarnih režima na svetu - konstatovao je Đilas.
Nadam se da će Srbija dobiti datum
Govoreći o evropskim integracijama, Đilas je izrazio nadu da će Srbija, posle svega što je učinila, ipak dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU), jer su ga građani i država ipak zaslužili, uprkos svim
problemima koje vlast ne zna da reši.
Dobijanje datuma nije samo povezano sa implementacijom kosovskog sporazuma. Poznata je lista stvari koju je vlast u Srbiji morala da uradi, ukoliko želi da dobije datum. Mnogo stvari na toj listi, od ekonomije do slobode medija,
prema oceni Đilasa, nije na visini evropskih očekivanja. Pitanje prevremenih izbora je pitanje unutrašnje, a ne spoljne politike, objasnio je Đilas, upitan da li će se, u slučaju izostanka datuma za početak pregovora sa EU,
saznati datum prevremenih izbora.
Srbija živi gore nego pre godinu dana
- Srbija živi gore nego pre godinu dana, kupovna moć pada, cene rastu, privreda stoji, a budžet je u haosu. Nezaposlenost raste i na nivou smo od 80.000 do 100.000 novih otpuštanja godišnje. Ne postoji realan plan ni za pokretanje privrede, ni za izlazak Srbije iz krize. To su razlozi zbog kojih Srbija mora na nove izbore, a ne datum - smatra Đilas.
Država koja više hapsi nego što zapošljava, nikako ne može imati jaku privredu ili uspešnu ekonomiju, navodi Đilas, koji najavljeni rebalans budžeta vidi samo kao odlaganje vlasti da se suoči sa ozbiljnim posledicama koje i zemlja i
privreda trpe zbog nestručnosti. Srbiji su potrebni ozbiljni stručnjaci na najvažnijim
mestima i ozbiljan plan za izlazak iz krize, naglasio je Đilas i podsetio da je pre šest meseci izašao sa predlogom antikriznih mera, ali da je dočekan bučnim kritikama i vladajućih stranaka i jednog dela stručne javnosti koja je
podržavala politiku Vlade.
- Nekoliko meseci kasnije, ministar finansija Mlađan Dinkić govori da su poljoprivreda i prehrambena industrija najveće privredne šanse, da je budućnost u IT sektoru, a najavljuju se smene nestručnih, politički postavljenih direktora. Aleksandar Vučić govori da je neophodna reforma državne uprave, baš kao što sam ja tvrdio pre pola godine- rekao je Đilas.
Verujem da će vlada misliti što i ja o fiksnom kursu dinara
- Verujem da će u narednim mesecima biti i ozbiljne polemike o fiksnom kursu i da će i po ovom pitanju Vlada doći na moje stanovište. Šteta je samo što je potrebno da udarimo svi zajedno glavom u zid, da bi razmislili o predlogu onih
koji misle drugačije od nas, izjavio je Đilas, ističući da se budžet Beograda ne puni parama iz republičkog budžeta, već da glavni grad živi od svog rada.
- Razumem republičku vlast koja, kada vidi da Beograd ima, a oni nemaju, poželi da uzme koliko joj treba, ali to je loše. Ako stane Beograd, staće i Srbija. Ljudi koji vode državu, prema rečima Đilasa, nemaju gotovo nikakvog privrednog iskustva i ogroman broj njih su jednostavno profesionalni političari, koji su ceo radni vek proveli u državnim institucijama ili ustanovama. Suština je u sledećem: privreda ne staje kada više ništa ne prodaje, nego kada prodaje nedovoljno da bi pozitivno
poslovala. Mi smo jako blizu te granice. Vlada će zbog 2.000 dinara da zaustavi Beogradu 200 miliona. Sutra ćemo mi bez tih 200 miliona kasniti sa placanjem dva miliona dinara, ne zato što nemamo novac nego zato što ga Republika blokira. Pre ili kasnije, zbog tih blokada Beograd će izgubiti korak sa plaćanjem i
imaćemo privredni kolaps, upozorio je Đilas.
Možda će to, kako je rekao, pomoći vlastima da dokažu da je Đilas loš gradonačelnik, ali će cena za "celu Srbiju biti ogromna i neću je platiti ja, nego privreda Beograda i građani Srbije".
Đilas je podsetio da je gradska uprava, sa njim na čelu, nastavila investicioni ciklus započet za vreme Nenada Bogdanovića i da je dosta toga napravljeno, ali je nezadovoljan manjim izdvajanjima za kulturu, turizam i svođenjem na minimum funkcionisanja mnogih gradskih službi, jer nisu od vitalnog značaja za život u gradu. Beograd je mnogo radio sa civilnim sektorom, naša socijalna
politika dobra je u ogromnoj meri i zbog projekata koje su pokrenule neke nevladine organizacije. Novca za takve projekte je u proteklih godinu dana bilo manje i to su neke od stvari kojima sam nezadovoljan, precizirao je Đilas.
Skandal je da policija mora da čuva testove za maturu
Osvrćući se na prodaju testova iz matematike za maturski ispit, Đilas je nazvao skandalom činjenicu da testove čuva policija, a još većim problemom što se ne mogu naći odgovorni ljudi "da šest papira sačuvaju tri dana u zaključanoj fioci".
Skandal je da testove čuva policija, objašnjava Đilas i pita "kakva smo mi zemlja ako u njoj vlada opšte uverenje da će svih 80.000 dece varati na svom prvom ozbiljnom testu u životu, ako to policija ne spreči".
- U ovoj zemlji nismo čuli kakava je veza između (Ivice) Dačića i (Darka) Šarića. Nismo saznali ko je kriv za aflatoksin u mleku. Nema odgovornih ni za katastrofalan budžet… O pritiscima na pravosuđe, disciplinovanju nezavisnih institucija, diplomi Tomislava Nikolića, vezama policijskih službenika sa organizovanim kriminalom, skandalima u zdravstvu ili masovnom puštanju kriminalaca iz zatvora neću ni da govorim - dodao je Đilas.
- Kad tako čovek pogleda, što bi se sekirao (Žarko) Obradović? On ne predaje na državnom fakultetu. On državi nije teret, čak ni platu ne prima od države, nego od
Megatrenda. Pa što onda da se nervira, od njega je i ovoliko dosta. Nije on ni najgori u Vladi, ima i gorih od njega, zaključio je Đilas.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/38927 ... -10-godina
Da nebude da ne prenosim ozbiljne novine