Šta je novo?

Državna stanogradnja - Naselje u Bloku 72 (Dr Ivana Ribara)

Evo neceg konkretnog,samo izgleda da su Djokoviceve planirane terene pretvorili u atletski kompleks??? :shok:

Недеља, 11. децембар 2011.
Град Београд – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

Јавна презентација урбанистичког пројекта за локацију становања западно од насеља Др Иван Рибар у непосредној близини будућег атлетског спортског центра у Новом Београду

На основу члана 63. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС”, бр. 72/09, 81/09, 24/11) и Правилника о начину јавне презентације урбанистичког пројекта („Службени гласник РС”, број 43/2010)

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

оглашава

ЈАВНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ
УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА ЗА ЛОКАЦИЈУ СТАНОВАЊА ЗАПАДНО ОД НАСЕЉА ДР ИВАН РИБАР У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ БУДУЋЕГ АТЛЕТСКОГ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА У НОВОМ БОГРАДУ

1. ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у згради Градске управе града Београда, у Улица 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 19. до 26. децембра 2011. године, сваког радног дана од 9 до 15 часова.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1481093
 
Zbog nemogućnosti da se dođe do informacije o tome da li je izmena i dopuna zakona o PDV-u (u delu koji se odnosi na kupce socijalno neprofitnih stanova) u skupštinskoj proceduri, pozivamo vas da u četvrtak 22. 12. 2012. ponovo protestujemo ispred gardske uprave na Trgu Nikole Pašića 6. Vreme će biti naknadno objavljeno, jer želimo da se protest održi paraleleno sa zasedanjem gradske skupštine zakazane za taj dan! Zoran Kostić se i dalje ne javlja na naše pozive! Takođe, niko iz gradske uprave ne želi da nam dostavi dokumenta koja potvrđuju da gradska vlast zaista radi po pitanju povraćaja PDV-a za kupce socilano neprofitnih stanova! Zato, ISTRAJMO U ZAHTEVU DA SE OVO PITANJE REŠI U NAŠU KORIST!
GG 1000 socijalno neprofitnih stanova
http://1000neprofitnihstanova-konkurs2007.blogspot.com
 
PROTEST 22.12. 2011. u 9.30! Ispred gradske uprave Trg Nikole Pasica 6!
 
Niže kamate na stanove
Subvencionisani krediti


Autor: T. S.

Novi uslovi subvencionisane stambene kredite biće uvedeni tek po usvajanju budžeta. Predviđene niže kamate, manje učešće i brisanje starosne granice za dobijanje kredita.

Uslovi za subvencionisane stambene kredite mogli bi u narednoj godini da budu znatno povoljniji ako prođe predlog Ministarstva za prostorno planiranje, koji predviđa niže kamate, manje učešće i brisanje starosne granice. U nadležnim ministarstvima ekonomije i finansija, međutim, nisu upoznati sa predlogom kabineta ministra Olivera Dulića, a u svakom slučaju nova uredba može da se radi tek kada Skupština Srbije usvoji budžet.

- Usvojeni budžet je osnov da neko ministarstvo donese podzakonski akt na osnovu kojeg će biti regulisano pitanje subvencionisanih stambenih kredita - kaže za „Novosti“ Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje. - Prema predlogu budžeta, na razdelu našeg Ministarstva je 1,2 milijarde dinara, za koje planiramo da donesemo uredbu na koji način će se taj novac koristiti. Naša je namera da u 2012. godini uslovi za subvencionisane stambene kredite budu povoljniji.

Pre svega, Ministarstvo traži nižu kamatnu stopu. Po ovogodišnjoj uredbi ona je iznosila 4,9 odsto plus šestomesečni euribor.

Bez starosne granice
U naŠem predlogu uredbe će biti izbrisana granica, koja se tiče godina starosti. Do sada je korisnik subvencionisanog kredita mogao da bude starosti do 45 godina, a mi ćemo predložiti da ta starosna granica ne bude definisana uredbom, odnosno da banke odobravaju subvencionisane stambene kredite građanima za koje procene da mogu da izmiruju obaveze - ističe Komazec.

http://www.krediti.rs/vesti/nize-kamate-na-stanove/8443/
 
Jos jednom da se podsetimo na koji smo konkurs se odazvali 2007.godine i pod kojim uslovima,da ne bismo slucajno zaboravili, jer izgleda da je sam gradonacelnik Djilas na zalost zaboravio o kom konkursu je rec.Pa posle mnogo izgovorene lazi da nam se cini da je to istina.Pa eto malo da se probudimo,osvestimo(ukoliko je potpao neko pod uticaj javnosti) pa da i gradska vlast shvati da znamo sta smo potpisali ,da nismo zaboravili,te i da se ubuduce gospodin Djilas seti da su te cene stanova po proizvodnim cenama a ne da kalkulise odnose cena.

"Poštujući da je u današnje vreme svaki dinar težak i veliki i poštujući da im je neko u ime grada obećao da će to biti rešeno, ja se borim za njih da se PDV odbije. Ali zaista ne mogu da prihvatim da neko kaže - ja sam oštećen, ako je kupio stan na Novom Beogradu za hiljadu evra, što je 20-30 odsto manje od realne tržišne cene”, rekao je Đilas.

a sada zbog cega i pod kojim uslovima je konkurs osmisljen:

– Изградња социјално непрофитних станова не спада у законске обавезе града, али градња ових нових хиљаду станова само је наставак идеје и пројекта који је започео покојни градоначелник Ненад Богдановић. Циљ је да се помогне грађанима да на повољнији начин и под повољнијим условима дођу до стана. Станови ће се продавати по производним ценама, рок отплате биће 20 година, годишња камата 0,5 одсто, а учешће 20 одсто од цене стана.

Smatram da nam ne duguju samo povracaj pdv-a vec i pretplacenu cenu kvadrata.
 
Cekajuci Godoa":n0jwlunq je napisao(la):
"Poštujući da je u današnje vreme svaki dinar težak i veliki i poštujući da im je neko u ime grada obećao da će to biti rešeno, ja se borim za njih da se PDV odbije. Ali zaista ne mogu da prihvatim da neko kaže - ja sam oštećen, ako je kupio stan na Novom Beogradu za hiljadu evra, što je 20-30 odsto manje od realne tržišne cene”, rekao je Đilas.
Žešće licemerje, ustvari čista demagogija..
 
Stepa Stepanovic je u trecoj zoni i tu je kvadrat 1290 evra a dr. Ivana Ribara je u drugoj zoni i tu je onda cena veca od 1290 evra tj. bar 1600 evra tako da oni koji su kupili stan u dr. Ivana Ribara i okolini nisu prosli samo 20-30 % jeftinije.

PS Dajte meni stan u dr. Ivana Ribara po 1000 evra i ne morate da mi vratite PDV.
 
La Grange":2odekj82 je napisao(la):
Stepa Stepanovic je u trecoj zoni i tu je kvadrat 1290 evra a dr. Ivana Ribara je u drugoj zoni i tu je onda cena veca od 1290 evra tj. bar 1600 evra tako da oni koji su kupili stan u dr. Ivana Ribara i okolini nisu prosli samo 20-30 % jeftinije.

PS Dajte meni stan u dr. Ivana Ribara po 1000 evra i ne morate da mi vratite PDV.

Пријатељу провокатору, пре него што ти поклоним свој стан, имам само пар речи за тебе.

Ради се о непрофитним становима, што сваком ко има коефицијент интелигенције већи од броја ципела значи да извођач радова и сам град, као предлагач пројекта, не треба да има профит. Шта теби у тој реченици није јасно? Ако си љубоморан што неко има повлашћене услове, реци то слободно, то је најмањи проблем.

Друг Ђилас још једном ради класично спиновање и покушава на још један начин да добије још пар гласова. Веома бедно са његове стране, мада боље нисам ни очекивао.
 
REZULTAT PROTESTA GRUPE GRAĐANA 1000 SOCIJALNO NEPROFITNIH STANOVA, ODRŽANOG 22.12.2011:
Zoran Kostić je u ime gradonačelnika Dragana Đilasa, sa kojim smo lično razgovarali tokom protesta, uputio pisano saopštenje da je postignut politički dogovor da se predlog amandmana na zakon o PDV-u, koji se odnosi na kupce socijalno neprofitnih stanova, nadje na sednici vlade 29. decembra i izglasa na zasedanju Skupštine Srbije 15. januara 2012. Prema tom amandmanu svi kupci ovih stanova biće oslobodjeni plaćanja PDV-a a zakon će se primenjivati retroaktivno! U toku dana na ovim stranicama biće objavljeno i dotično saopštenje.
 
Pedja_Nbg":1qkfp6rv je napisao(la):
Ради се о непрофитним становима, што сваком ко има коефицијент интелигенције већи од броја ципела значи да извођач радова и сам град, као предлагач пројекта, не треба да има профит. Шта теби у тој реченици није јасно? Ако си љубоморан што неко има повлашћене услове, реци то слободно, то је најмањи проблем.


Prijatelju Djilas ima tu DEBEO profit, te stanove grad placao 300-400 evra po kvadratu gradjevinskoj firmi da ih napravi, sve ostalo preko toga ide GRADU. Ali ti tu ne mozes nista to je druga zona, raspitaj se malo kolika je cena stanova u drugoj zoni. Najbolje da se bunis sto ti nisu dali za DZ stan, em dobio stan u drugoj zoni po 1100 evra em sad hoce PDV nazad, pa nije ovo komunizam, za takvu vrstu stanova nema povracaja PDV-a. Sto nisi kupio KOMERCIJALNI stan a ne NEPROFITNI, za KOMERCIJALNI bi imao povracaj PDV-a?
 
Cekaj malo, sta ja to cujem.
La Grande hoce stan iznad koga prelecu avioni, a od buke ne moze da se zivi. :shok: :shok:
 
Uostalom La Grande, ako je u Dr Ivana Ribara toliko lose, a iznad njega ide vazdusni koridor, kako je to onda 2 zona (u kojoj je inace maksimalna cena kvadrata 1690 eura)?
 
Ako neko od vas neprofitnih smatra da je prevare - evo odmah da mi se javi da se mijenjamo. Kupujem po istim uslovima na nevidjeno
Nemojte kukati da vam je cijena 1100 eura kad nije. Sa kreditiranjem koje vi dobijate to relano nije ni 800.
 
stanovi na kraju dr ivana ribara koje dulić bude (možda) gradio sigurno neće koštati 1600 evra kvadrat.

za te pare od novogradnje već sada može da se kupi belvil, a malo skuplje može da se nađe west65.

dr ivana ribara je ipak kraj novog beograda, a generalno taj kraj i blokovi je ipak na "lošijem glasu od ostatka novog beograd, tako da ja ne očekujem da će cena biti veća od stepe, ako ne i manja za 100 eura pogotovu zato što ne moraju da daju 20% vojsci.
 
Sto belvil, moze i u romvilu za 0 eura/m2, a jos je blize centru od belvila
 
Ulice u bloku dr. Ivana Ribara - posledica blizine obližnjeg gradilišta (grade se neprofitni stanovi, pa je šmrk za pranje točkova kamiona prilikom izlaska sa gradilišta očigledno nešto što izvođači radova ne mogu priuštiti, je l` tako...) :rolleyes:
200915_photo1691_ig.jpg

200916_photo1692_ig.jpg

200914_photo1681_ig.jpg


Izvor - Blic
 
A inače vrlo redovno peru ulice u blokovima, pišite Čistoći da pošalju koju cisternu
 
Tekst inicijative za izmenu i dopunu pdv-a koju je Ministarstvu finansija uputila Stalna konferencija gradova i opstina (Savez gradova i opstina Srbije) nalazi se na blogu Grupe gradjana "1000 socijalno neprofitnih stanova": http://1000neprofitnihstanova-konkurs2007.blogspot.com.
Tekst inicijative je Grupi gradjana poslao Zoran Kostic, u ime gradonacelnika.
 
Homer Jay":1oj1lzcp je napisao(la):
NBG Dulvil:

phoca_thumb_l_1st_ir_1.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_2.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_3.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_4.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_5.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_6.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_7.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_8.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_9.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_10.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_11.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_12.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_21.jpg


Osnove etaza i planovi stanova i lokala:

phoca_thumb_l_1st_ir_13.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_14.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_15.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_16.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_17.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_18.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_19.jpg

phoca_thumb_l_1st_ir_20.jpg



PRVA NAGRADA
u iznosu od 1.000.000,00 neto dinаrа dodeljenа je rаdu sа аutorskom

šifrom „28783“ – rаdnа šifrа 24

Arhitektonski biro RAUM

Autori:
Aleksаndrа Rаonić, dipl.inž.аrh.
Brаnislаv Ristović, dipl.inž.аrh.
Alen Spаhić, dipl.inž.аrh.

Projektаnt: Jelenа Petrov, dipl.inž.аrh.

Komentar žirija

Rаd koji je ispunio kriterijume zаdаte konkursnim uslovimа, nаročito u pogledu očekivаne strukture, kvаdrаture i orgаnizаcije stаmbenih jedinicа u objektimа. Prednost ovog rešenjа u odnosu nа ostаle je i postignut optimаlаn broj stаnovа u odnosu nа zаdаte urbаnističke pаrаmetre, а noročito u odnosu nа normаtive zа pаrkirаnje. Time je dobijeno dа je pаrkirаnje rešeno u okviru grаđevinske linije pаrcele, delom u okviru podzemne gаrаže, а delom nа pаrceli. Stаmbene jedinice su orgаnizovаne u šest identičnih objekаtа dvotrаktnog tipа, što predstаvljа rаcionаlno rešenje sа аspektа reаlizаcije projektа.
Formirаnjem dvа tipа unutrаšnjih dvorištа postignut je visok kvаlitet stаnovаnjа u nаselju, to su zelene površine sа prostorimа zа odmor i modifikovаnim brežuljkаstim reljefom koji reguliše vizure i obezbeđuje privаtnost i mir. Slobodnа površinа nа zаpаdnom delu pаrcele, kojа je nepovoljnа zа izgrаdnju je uređenа kаo zelenа pаrkovskа površinа nа kojoj su smešteni sportsko-rekreаtivni sаdržаji sа sportskim terenimа. Ritmičkim smicаnjem pozicijа terаsа i otvorа nа fаsаdi, kаo i igrom bojа (sivа, žutа i belа ), formirаn je likovni izrаz kojim su formulisаnа 4 rаzličitа tipа fаsаde - 2 dinаmične podužne fаsаde, i 2 svedenije vedro žute bočne fаsаde. Dispozicijom objekаtа nа pаrceli smenjuju se vizure i kаdrovi objekаtа sа svom dinаmikom fаsаdа i dvorištimа sа izobiljem zelenilа, čineći doživljаj grаdskog stаmbenog prostorа kаrаkterističаn zа ovаj deo grаdа.

Izvor Drustvo arhitekata Beograda

Овако је наше решење било рецимо:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=GBV8zFmlnEk[/video]

Ако будем имао прилике, можда ћу објавити делове истраживачке студије на свом блогу која се односи на овај конкурс и тему становања, коју смо још писали док смо радили конкурсни рад... Можда ће бити интересантно за ширу јавност... О том потом. :)
 
Zgrade su preblizu jedne drugoj, ne bih voleo da živim u ovako projektovanom bloku definitivno...
 
Subvencionisani stambeni krediti će, prema novoj uredbi koju bi Vlada trebalo da usvoji u januaru, i u 2012. godini biti dostupni građanima, ali po povoljnijim uslovima nego ove godine. Povećane su subvencije države, a obavezno učešće građana smanjeno je na pet odsto.

Polovina sredstava za dotiranje stambenih kredita predviđenih budžetom biće namenjena kupovini stanova koje država gradi u naselju "Stepa Stepanović" i naselju "Doktor Ivan Ribar" koje će se tek graditi na Novom Beogradu. Proširen je i broj onih koji mogu da uzmu takav kredit.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1017532/Lakše+do+kredita+za+stan.html
 
Felix55":2np5hr4l je napisao(la):
Zgrade su preblizu jedne drugoj, ne bih voleo da živim u ovako projektovanom bloku definitivno...

Slažem se i meni deluje nekako zbijeno, pri tom ako je igde postojala mogućnost proširenja parcele to je ovde.
 
La Grange":1ycvaya3 je napisao(la):
Pedja_Nbg":1ycvaya3 je napisao(la):
Ради се о непрофитним становима, што сваком ко има коефицијент интелигенције већи од броја ципела значи да извођач радова и сам град, као предлагач пројекта, не треба да има профит. Шта теби у тој реченици није јасно? Ако си љубоморан што неко има повлашћене услове, реци то слободно, то је најмањи проблем.


Prijatelju Djilas ima tu DEBEO profit, te stanove grad placao 300-400 evra po kvadratu gradjevinskoj firmi da ih napravi, sve ostalo preko toga ide GRADU. Ali ti tu ne mozes nista to je druga zona, raspitaj se malo kolika je cena stanova u drugoj zoni. Najbolje da se bunis sto ti nisu dali za DZ stan, em dobio stan u drugoj zoni po 1100 evra em sad hoce PDV nazad, pa nije ovo komunizam, za takvu vrstu stanova nema povracaja PDV-a. Sto nisi kupio KOMERCIJALNI stan a ne NEPROFITNI, za KOMERCIJALNI bi imao povracaj PDV-a?


La Grange
Mislim da nemaš pojma o čemu pričaš.
Pravo na ove stanove dobili su ljudi koji rade u državnim institucijama i firmama, što znači da od "poštene privatizacije" nisu dobili (a i neće) ni evra. Neprofitni stanovi bi bili način da im se država oduži, a ovi stanovi su neprofitni jedino po načinu plaćanja kredita. Cena jeste niža od tržišne na toj lokaciji ali je i kvalitet izrade puno niži od proseka.
Gradonačelnika niko nije vukao za jezik da obeća povrat PDV-a kupcima prvog stana, a ni one koji su doneli zakon sa istim sadržajem niko nije na to prisilio. Kad su to već doneli onda treba i da ispune i nemaju šta da se vade raznim pričama. To što smo od 7000 učesnika konkursa ušli u 1000 znači da smo predrmeli priličnu količinu maltretiranja i neviđenu zaje... sa papirologijom. Uslovi su pre bili za zapošljavanje astronauta nego za kupovinu stana. Kad tročlanoj porodici pripadne "čast i pravo" da kupi samo 50-ak "neprofitnih", kvadrata onda to sigurno nije baš ispunjenje želja i snova.
 
Upravo useljena zgrada u Bloku 61 ukupne je površine 9.346,76 metara kvadratnih, a vlasnici stanova su za njih konkurisali u decembru 2007. Zoran Kostić, član Gradskog veća, podsetio je da je ovo treća godina kako grad 29. decembra deli ključeve vlasnicima neprofitnih stanova.
Do kraja godine još 730 stanova

Marko Blagojević, direktor Agencije za investicije i stanovanje, rekao je da će do kraja sledeće godine biti završeno i preostalih 730 socijalno neprofitnih stanova.
- Nastavljamo sa realizacijom projekta 1.000 neprofitnih stanova. Svi stanovi nalaze se na lokaciji zapadno od Ulice dr Ivana Ribara. Objekti su u završnoj fazi izgradnje, radi se na uređenju terena i obezbeđenju infrastrukture i do kraja avgusta trebalo bi da budu završeni svi građevinski radovi, kako bi stanovi bili završeni do kraja sledeće godine - rekao je Blagojević.
- Prezadovoljni smo što se ovaj projekat, koji je započet 2003. godine, nastavlja i što svake godine imamo stotinak porodica koje na ovaj način i po povoljnijim uslovima rešavaju svoje stambeno pitanje - rekao je Kostić, koji je i predsednik Komisije gradonačelnika za stambena pitanja.

Povoljne cene

Kostić je objasnio da cena kvadrata u ovoj zgradi iznosi 1.050 evra bez PDV-a i dodao da će uskoro biti rešeno pitanje povraćaja PDV-a za sve vlasnike neprofitnih stanova.

- Grad je u ovom slučaju stao iza svojih kupaca i iz Ministarstva finansija potvrdili su nam da je predlog izmene Zakona o PDV-u urađen i uvršten na jučerašnjoj sednici Vlade, kao i da će se naći na prvoj sednici Skupštine. U skladu sa izmenom tog zakona, biće omogućeno da se svim kupcima neprofitnih stanova u Beogradu, ali i celoj Srbiji, PDV vrati odmah, a ne posle 20 godina kako je prvobitno tumačen zakon - pojasnio je Kostić.

http://pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/195488/Podstanari+u+svojim+domovima.html
 
Jel moze neko da mi kaza ko sve moze da konkurise za socijalno neprofitne stanove?
Cini mi se da je potraznja za takvim stanovima bukvalnlno 100 puta veca od ponude!
 
Vrh