Šta je novo?

Državna stanogradnja - Naselje u Bloku 72 (Dr Ivana Ribara)

Da zakljucimo pricu o dalekovodima:

Evo nekih linkova na koje sam naisao
Podelio sam ih u 3 kategorije prema tome kako tretiraju uticaj EM zracenja na ljudski organizam

Bezopasno
http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgovori/dalekovodi-t26671.html
Umereno opasno
http://www.foti.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=88&Itemid=90
Ekstremno opasno
http://jordovic.com/emg_zracenje.htm

I zakljucak koji bih izdvojio iz teksta u srednjem linku

"Epidemiološka istraživanja, poslednjih godina, sve jasnje ukazuju da polja koja stvaraju dalekovodi mogu negativno da utiču na neurodegenerativne procese u ljudskom organizmu, izazivajući, pre svega, staračku demenciju i Alchajmerovu bolest. Istraživanja pokazuju da vreme izlaganja ima odlučujući značaj na procenat ljudi koji će imati štetne posledice. Istraživanja objavljena 2008. godine u Švajcarskoj ukazuju da će nakon 15 godina izlaganja magnetskim poljima većim od 0.4 μΤ, sa poverenjem od preko 90% , verovatno svi koji su bili izloženi imati štetne posledice vezane za neurodegenerativne procese.
To znači, da konkretna osoba, imajući uvid u mogućnosti ili verovatnoće, sama odlučuje o nivou polja kojem će dopustiti da bude izlagana. Može joj pomoći i primer drugih zemalja. Tako na primer, Holandska vlada je 2005. godine, polazeći od rezultata do tada realizovanih epidemioloških istraživanja, donela preporuku da se stanovništvo ne izlaže magnetskim poljima frekvencije 50 Hz čiji je prosečni godišnji nivo iznad 0.4 μΤ"

U slucaju zgrade 2 udaljenost od dalekovoda oko 90m a po ovom tekstu vrednost od 0.4 μΤ u periodu jaceg opterecenja dalekovoda moze da bude i do 120m. Zakljucak izvedite sami, ja sam ipak samo gradjevinski a ne elektro inzenjer. :)

e baš ti hvala na ovim informacijama za dalekovode, bio si vredan i mapu si nam napravio i sve nacrtao, pa sad znamo šta da zaobilazimo.
to je i bio jedan od razloga zašto sam pitala koja zgrada ima najbolju poziciju.

nadam se da ćemo uskoro ovde moći da komentarišemo i ponudu stanova... ovi iz gds-a baš kuliraju...

lelly":27rvvgk3 je napisao(la):
... ovi iz gds-a baš kuliraju...

Budi srecna sto te kuliraju a da jos nisi nista platila. Buduce komsije kuliraju poprilicno dugo sa useljenjem, puno im kasne stanovi, ljudima u naselju Jerkovic-Padina ne daju kljuceve zbog nekih razloga iako su stanovi zavrseni pre 6 meseci, pocinju i probijanje rokova u Stepi, mada mi se cini da nece biti predugo, bar se nadam.

Za one koji nisu pratili druge forume, GDS kasni u nekim gradovima sa radovima i po nekoliko godina, a u Ugovoru nemas nikakve garancije ni penale, prosto potpisujes samo na poverenje. Prosto da se zna da posle ne bi bilo Zasto? Kako? Da li je moguce?

pa nisam ja ni mislila da se zaletim odmah u prvoj turi... pa i sa tim rizikom da će da se razgrabe odmah bolji stanovi. mada, malo sam i skeptik koliko će da se razgrabe sad u ovoj situaciji. nisu baš ni jeftini... ali dobro ta je priča več ispričana ovde na forumu.
nego, živo me zanima kako će da izgledaju stanovi, npr u stepi moja zamerka je bila da su stanovi neke manje kvadrature koja je mene zanimala 45-50 kvadrata, imali velike hodnike, to mi je bačen prostor... volela bih da vidim da li će ovde te greške ispraviti. zato i kažem da ovi iz gds-a kuliraju, mogli su bar nešto da izbace na sajt, ali od njih ni traga ni glasa...
a to što u ugovoru ne postoje garancije ni penali za njihovo kašnjenje je baš bezveze, možda bi trebalo svi da ih smaramo oko toga pre potpisivanja ugovora. ja hoću svakako, mada verujem da mi je slaba vajda od toga.

Imas na ranijim stranama neke planove. Nazalost, stanovi su po strukturi prakticno isti kao u Stepi, opet su skoro svi jednostrani sa onim dugackim a uskim sobama. Kao da je projekat preslikan, tako da ocekuj ono sto je u ponudi u Stepi, bar nesto slicno.

Mislim da nece da se zure sa gradnjom celog naselja. Poceli su od zgrade koja se vezuje na susedno naselje, pa ce mozda nju da prodaju, ako ne ide, stace, ako je prodaju, nastavljaju dalje. Mislim da se nece usuditi da krenu sa celim naseljem u prodaju kao u Stepi, tamo je problem neprodatih 2.000 stanova koje ce zavrsiti jer je u svakoj zgradi bar neko kupio stan. Sve zavisi kakva ce biti nova vlada i da li ce davati pare za to.

Poučeni prethodnim iskustvima trebalo bi da se organizujemo i insistiramo da u ugovor ili predugovor budu ubačeni i članovi koji podrazumevaju povraćaj 5% u slučaju odbianja subvencije, da datum useljenja bude u ugovoru kao i penali koje će gds isplaćivati u slučaju da stanovi ne budu useljivi u predviđenom roku itd...

Što se tiče strukture stanova, na različitim mestima su različite informacije, ja ne želim ni da gledam dok GDS ne postavi definitivne nacrte.

^^^

Sto se tice penala i izmena Ugovora u odnosu na dosadasnju praksu, to zavisi iskljucivo od trzista. Oni do sada nisu uvodili ni penale, ni obaveze oko toga sta ce biti ugradjeno, u trenutnim Ugovorima GDS-a nema nijedne jedine stavke kojom se bilo sta garantuje. To je zato sto se stanovi od GDS-a kupuju kao da ce skoro kataklizma i nece ih vise biti. Ako se opet pojavi masa ljudi koja ce samo tek tako da ulece sa kreditima i parama, necemo nikad dobiti bolje uslove u Ugovoru.
Do sada im se moglo. Kada bi npr. svaki od nas buducih kupaca otisao, razgovarao i odustajao ukoliko u Ugovoru ne bi bili zagarantovani materijali i penali za kasnjenje, verovatno bi morali da ih uvedu kao i svaki drugi investitor. Ako budu guzve na pocetku kao za Stepu i uzimalo se po sistemu "ko ce pre" nema nista od boljih uslova prodaje. Potpisi, plati, pa sta ti sudbina donese.

Mislim da se neće pojaviti masa koja uleće sa parama u nešto neizgrađeno ponovo, naročito ako u obzir uzmemo veliki broj stanova u Stepi koji su pred samim krajem izgradnje.

Kada sam napisao da treba da se organizujemo mislio sam pre svega da javnosti podignemo svest oko toga kako ljudi ne bi bili prevareni ili da ne bi došli u situaciju da ostanu bez 5% ili da duži vremenski period plaćaju i kiriju i ratu za stan koji može i ne mora biti završen na vreme ako se to ne precizira ugovorom. Mislim da je ovo u interesu svim potencijalnim kupcima, a zajedničkim stavom i akcijom mogli bismo da se izborimo za uslove koji nisu bolji već samo dovoljno fer. Niko od nas nije Rokfeler pa da može da rizikuje nekoliko hiljada evra za kaparu ili učešće niti da plaća istovremeno i ratu i kiriju.

Ti to kazes, i ja se potpuno slazem. Ali kazem ti da ljudi prosto pristaju na to kao sto vidis. Uopste nije problem u GDS-u, vec u tome sto se na te uslove masovno pristaje. Imas i na forumima i na raznim vestima po novinama kako je GDS prevario kupce, bilo je i na RTS-u, ali narod i dalje kupuje pod istim uslovima. Evo ti vest iz Novog Sada koja je nekada isla i na dnevniku, ali dzaba. Narod je nestrpljiv i ulece. Mi zaista nista vise ne mozemo da apelujemo dok se beogradski kupac malo ne urazumi i stisa strasti.

Jedini nas apel je da komentarisemo po forumu dok narod ne ukapira neke stvari i malo se obuzda. Tek tada ce doci do promene.

kasnjenje.jpg

Problem je GDS-jer se sa njima potpisuje ugovor i predugovor, a oni su iz njega izostavili (ni malo slučajno) penale i sve drugo. To što se ljudi zaleću može da znači da su ili impulsivni, ili obmanuti i dovedeni u zabludu da će ostati bez stanova ako odmah ne potpišu ugovor koji je ni malo povoljan po njih. Treba pogledati Zakon o zaštiti potrošača i reagovati na vreme kako bi GDS promenio uslove u ugovoru kada krene prodaja stanova za Blok 72.

Shvatam ja sta ti zelis, to bih i ja, ali to ne moze.

Znas kakva je situacija, znas da te drzava prakticno ucenila subvencijama i povracajem PDV-a, znas kako grade ostali preduzetnici. Nasao si racunicu da je drzavno najbolje, ali bi na silu da poboljsas nesto sto nije obaveza. Ni po kakvom zakonu ne mozes da trazis penale ako ih nisi ugovorio.

Ne postoji nacin da ih teras da budu fini prema tebi, a i ti znas a i oni da nemas drugog izbora sem da potpises tako kako jeste.

Ponavljam, jedini nacin je da se promeni razmisljanje kupaca. Odes, kazu ti nema penala, cekaces dok se smilujemo, i ti ne kupis stan, nego kazes: NE HVALA!

Dok se kod njih ne pojavi veci broj zainteresovanih kupaca sa NE HVALA, a ne "STA CU, DAJ, POTPISUJEM" do tada promene uslova u Ugovorima nece biti. Ne mozes ih naterati ni na sta. Oni su obicni prodavci, jasno kazu sta ti nude, znas da je trenutni Ugovor na potpuno poverenje, svi to znaju i potpisuju.

Ako pitas bilo kog kupca GDS-a da li je svestan koliko su Ugovori sa njima prazni, svi ce ti reci da su svesni, ali da nisu nasli drugu bolju mogucnost, nego su platili, pa sta bude. Kasnije ce na silu da se kao organizuju i bune ako treba.

Sto se tice probijanja rokova saznao sam direktno od izvodjaca koji je radio na Stepi da im je investitor odobrio produzetak radova zbog extremnih vremenskih uslova zimus. Takodje da kupci imaju dosta prigovora na stanove pa je u toku uklanjanje nedostataka. Vezano za prethodne postove mislim da je kasnjenje nesto sa cim treba da racunamo i da na to mi kao kupci ne mozemo da uticemo, niti cemo dobiti bilo kakvu nadoknadu. Bacio sam pogled na komsijsku temu (konkurs 2008. godine Dr Ivana Ribara - ljudi su tamo vec ocajni). Ovde je bilo prica da u Stepi nije prodat veliki broj stanova (vrtele su se cifre oko 2000 stanova prodato) ali sam juce saznao da su manji stanovi prodati a za velike su poceli da spustaju cenu na 1100. Ostatak su stanovi koje treba vojska da dobije za ustupanje zemljista na kom je bila kasarna.

Da li neko zna:
1. U kom trenutku su zapocinjali prodaju zgrada na Stepi (u kojoj je fazi bila izgradnja zgrade koja se prodaje)?
2. Kako funkcionise prodaja u direkciji, npr dodjes na red po spisku i pozovu te ali bi ti da kupis stan u drugoj zgradi koja jos nije ni pocela da se gradi i prodaje. Da li te onda pozovu kad krenu u prodaju taj objekat?
3.Sto se tice kasnjenja sta mislite da li je veca sansa da kasne zgrade koje su prve pocele da se grade ili one koje ce poceti poslednje. Npr zavrse zgradu ali nisu zavrsili infrastrukturu oko zgrade pa nece da zapocnu useljenje. Sta se na Stepi desava po tom pitanju?
4. Ko su ostali izvodjaci: Za zgradu 3 je Bankovic, za zgradu 2 je EXING

Golub":xdzg7rmr je napisao(la):
ali sam juce saznao da su manji stanovi prodati a za velike su poceli da spustaju cenu na 1100.

Odakle ti ova informacija?
Koliko je zaista tacna?

Golub":1ai493cv je napisao(la):
Da li neko zna:
1. U kom trenutku su zapocinjali prodaju zgrada na Stepi (u kojoj je fazi bila izgradnja zgrade koja se prodaje)?
2. Kako funkcionise prodaja u direkciji, npr dodjes na red po spisku i pozovu te ali bi ti da kupis stan u drugoj zgradi koja jos nije ni pocela da se gradi i prodaje. Da li te onda pozovu kad krenu u prodaju taj objekat?
3.Sto se tice kasnjenja sta mislite da li je veca sansa da kasne zgrade koje su prve pocele da se grade ili one koje ce poceti poslednje. Npr zavrse zgradu ali nisu zavrsili infrastrukturu oko zgrade pa nece da zapocnu useljenje. Sta se na Stepi desava po tom pitanju?
4. Ko su ostali izvodjaci: Za zgradu 3 je Bankovic, za zgradu 2 je EXING

1. Stepu su poceli da prodaju jos kao livadu, samo su rascistili teren i prodaja je krenula.
2. Funkcionise isto kao kod drugih. Kao ide po spisku, ako ti se nista ne svidja zovu te kasnije kad pocnu prodaju sledece faze. Prodaju po fazama, ne prodaju sve odjednom. Mog druga su za Stepu zvali 3 puta, a rekli su mu da ga imaju u vidu i za Dr Ivan Ribar, mada je on odustao sada od svega zbog situacije u zemlji. Vise nema toliko spiskova jer vise niko to ne kupuje tako. Sad mozes da odes u GDS i da kupis sta god ti se svidja. Spiskovi su samo bili pocetna neka navlakusa, marketing.
3. Pa ne mogu da ti daju zgradu bez infrastrukture, posle bi odgovarali za neke stvari tipa "zgrada je dobila tehnicki prijem, a upao sam u sahtu ispred i sl." Mora sve da se zavrsi.
4. Izvodjac nije ni bitan, u Stepi se pojavljuju podizvodjaci i podizvodjaci poizvodjaca. To sto su neke firme zvanicno preuzele objekat, uopste ne mora da znaci da ga i rade. U nekim zgradama na Stepi u sred gradnje se cak menjao i glavni izvodjac.

nikola011":2sdomx8m je napisao(la):
Golub":2sdomx8m je napisao(la):
ali sam juce saznao da su manji stanovi prodati a za velike su poceli da spustaju cenu na 1100.

Koliko je zaista tacna?

Od predstavnika jednog od izvodjaca za Stepu koji je zaduzen za predaju stanova kupcima i prijem prigovora ako postoje. Mozda je mislio na zgradu koju su oni radili ali stekao sam utisak da misli na citavo naselje. A i ne bi spustali cenu velikim stanovima samo u jednoj zgradi.

ne bave se prodajom stanova izvođači radova, nego gds....

pre nego što plasiraš ovakve rekla kazala informacije potrudi se makar da proveriš verodostojnost istih.

MilisaV":2l0niuyv je napisao(la):
ne bave se prodajom stanova izvođači radova, nego gds....

pre nego što plasiraš ovakve rekla kazala informacije potrudi se makar da proveriš verodostojnost istih.

Napisao sam predajom a ne prodajom.

Golub":2651a3ki je napisao(la):
nikola011":2651a3ki je napisao(la):
Golub":2651a3ki je napisao(la):

Koliko je zaista tacna?

Od predstavnika jednog od izvodjaca za Stepu koji je zaduzen za predaju stanova kupcima i prijem prigovora ako postoje. Mozda je mislio na zgradu koju su oni radili ali stekao sam utisak da misli na citavo naselje. A i ne bi spustali cenu velikim stanovima samo u jednoj zgradi.

Ja znam da se mnogi cenkaju i placaju mnogo manje. Moja drugarica je kupila mali stan u Belvillu na 4 spratu na pocetku prodaje za 1600evra/m2, kada su skoro svi placali 2.000+PDV, a imam i informaciju od jednog ministra da se za velike stanove moglo jos tada cenkati i do 1.400e/m2. Jasno je meni da mnogi uspeju da ubiju cene, samo mi nije jasno kako. Ta moja drugarica dobila jeftinije stan zato sto kao njena firma saradjuje sa Hipo bankom. E izem ti razlog. Znaci svi nesto kupuju dosta jeftinije. Ja sam zato i na pocetku foruma u vezi Stepe odmah iz tih razloga i pitao da li neko dobija nizu cenu jer verujem da dobija. Drzava se vec cenka za stanove oko Arene, zasto ne bi i za Stepu. Toga verovatno ima, ali ja prosto ne verujem dok ne vidim crno na belo kao sto mi je drugarica rekla koliko je platila Belville jos na pocetku. I prosto ne znam nacin. Meni se ne daje u ovoj situaciji 1.290. Mislim da je realnost drugacija sada, pogotovu ako bude nova vlast, bojim se da ne pocnu da se svete Dulicu preko njegovih projekata.

@ nikola, pa ne treba uzimati u poredjenje Belvil gde su brda ljudi izvisili i kupili kad je kostalo 2200 plus PVD i garaza 30k EUR :) ..a sad mozes da dobijes za 1550 plus PDV...to je ipak privatni investitor.

Drzava je snizila cene stanova na NBG-u sa 2200 na 2000 i verovatno ce jos da ih snizi...

@ golub - sto se tice cenkanja u GDS-u ja prvi put cujem uopste za tako nesto iako sam involviran dosta dugo u pricu i ko god ima bilo kakvu konkretnu i REALNU informaciju treba da je podeli i javno prosledi, jer ovo rekla-kazala je neozbiljna prica, narocito za neke koji su vec kupili stanove tamo...

Lebanon":gda8icwg je napisao(la):
@ nikola, pa ne treba uzimati u poredjenje Belvil gde su brda ljudi izvisili i kupili kad je kostalo 2200 plus PVD i garaza 30k EUR :) ..a sad mozes da dobijes za 1550 plus PDV...to je ipak privatni investitor.

Za Belville sam ti dao informaciju sa pocetka prodaje. Ona je kupila super stan na super mestu, mali za mnogo manje pare nego sto su ga mnogi platili. Ne govorim ovo sad kad je reklamirana cena 1550+PDV, sad verujem da ga daju i za 1.200 ako umes da se snadjes. Govorim ti da su od pocetka prodaje cene za mnoge bile mnogo nize.

@ nikola, razume se, Belville si prosao ili super ili su te odrali kao jarca :) ..znam i jedne i druge :) ...

Da li je neko skoro obišao gradilište? Da li se nešto radi? Imaju li nameru da objave strukturu stanova?

S obzirom na promenu vlasti i za očekivati je bilo da ne bude u roku. Ali to je Stepa Stepanović, a mene interesuje Ivana Ribara :).

Pa evo Djilas je gradio naselje pored, kasnilo je godinu dana ako ti je to laksi orjentir.
Promena vlasti nema veze sa kasnjenjem. Naselje Jerkovic-Padina je zavrseno proslog septembra ali nije useljeno jer se izvodjacima nista nije platilo.

Vrh