Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

tamo gde je GDS investitor nude ti bilo koju banku...
A tamo gde su banke suinvestitori, e onda nas teraju da uplatimo preko računa tih banaka... :bash:
 
uh bre ljudi, banke nisu suinvestitori vec neke od zgrade su na projektnom finansiranju, a neke GDS direktno finansira, ako su na projektnom finansiranju onda se uplacuje na racun GDS-a u banci koja vodi projektno finansiranje
 
Pa kakve veze ima u kojoj banci GDS ima racun? Uvek je najjeftinije ne prebacivati pare sa svog deviznog racuna iz svoje banke, nego otovoriti devizni racun u toj banci u kojoj je racun GDS i "rucno" uplatiti pare. Nema tu puno racuna i filozofije.
 
Da li bi neko (strucan ili ko se razume u bankarske malverzacije) bio raspolozen da mi objasni racunicu u vezi povracaja pdv jer smo dobili oko 300 eura manje zbog racunice koja mi bas nije najjasnija iako matematiku veoma dobro poznajem. Neko je od forumasa postavio link http://www.subkreditnikalkulator.somee.com/ gde je "objasnjeno" zasto se ne dobija cifra koju smo izracunali i po ovoj racunici pare koje nam je poreska uplatila i koju su izracunali ispada tacna ali se ne slaze sa mojom racunicom. Da ne komplikujem vise, zanima me zasto se i po kom osnovu kod povracaja pdv cifra obracunava sa 7,4% a ne 8% ako je tako po zakonu (iako taj procenat placamo kada MI placamo), i sta predstavlja cifra 108 u ovoj samo bankama jasnoj jednacini.
Matematicki sam obrazovan ali srpsku pogotovo srpsko-bankarsku (bezobrazno lopovsku) racunicu nikada necu nauciti.
Pozdrav svim komsijama
 
za metematičare:
100+8%=108
108-7.405%=100
neto+pdv=bruto
povrat pdv= "+pdv" ili "7.405% od bruto"
za ostale:
povraćaj pdv je povrat već plaćenog pdv od 8% na neto cenu stana ili 7.405% od bruto cene stana. Za povrat pdv se uvek gleda neto cena
 
Cena stana koju plaćaš se računa po formuli: ukupna cena = osnova * 1.08.

Evo prostog primera:

Cena stana: 108 000 EUR

Kako je dobijena ova cena?

Tako što je na osnovicu (100 000 EUR) dodato još 8% PDVa ( i taj PDV se vraća, dakle PDV u ovom slučaju iznosi 108 000 - 100 000 = 8 000 EUR).

100 000 * 1.08 = 108 000

E sad, ukoliko je cena stana 108 000 i ti očekuješ povraćaj PDVa koji si platio prilikom kupovine stana (u gornjem primeru 8000 EUR), složićeš se da tih 8000 EUR nije 8% od ukupne cene stana (108 000 * 0,08 = 8640 EUR). Dakle, u startu si platio 8000 EUR PDVa, to će ti se i vratiti, ali je 8000 EUR zapravo 7,4% PDVa od ukupne cene stana koju plaćaš, samo u suprotnom smeru posmatrano :D

108 000 * 0,074 = ~8000 EUR (7992 EUR ).

Nadam se da ti je računica sada malo jasnija ;)
 
gmilosavljevic":32ikvban je napisao(la):
E ovako nastaju rekla-kazala priče...
Molim moderatora da obriše prethodnu poruku, jer nema nikakve veze sa temom diskusije niti naseljem Stepa Stepanović. Molim sve koji pišu, da prosleđuju korisne i relevantne informacije, a ne paušalne izvode tekstova, kako se diskusija ne bi pretvorila u debatu o suštini života, eroziji stena u južnom Uzbekistanu i linjanju severnokorejskih goniča vukova.

Izvini, evo ti konkretno...

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:379916-I-drzava-gradi-na-crno
 
Izvini, evo ti konkretno...

U Građevinskoj direkciji Srbije, koja je investitor naselja "Stepa Stepanović", tvrde da imaju sklopljenje ugovore sa 20 glavnih izvođača radova za svaki objekat po principu "ključ u ruke". Izvođači u različitim fazama gradnje angažuju i podizvođače. Tako je u "Stepi" do sada radilo više od 80 građevinskih firmi.

Ne verujem da su izvođači radova angažovali u "Stepi" radnike na crno, već verovatno podizvođači njihovih podizvođača.

Ovo garantuje kvalitet radova :lol:
 
Malinal":1mqby5xc je napisao(la):
ne znam sta ovo znaci, rok za zavrsetak 4ž, ali na sajtu Interkopa stoji ovako
http://www.inter-kop.com/?page_id=42 :shok:

meni u ugovoru je 05.05.2012. pa cak i ako produzimo mesec dana zbog onog februara to je onda jun, pa neka bude i jul ali ne septembar...

Sutra se dele kljucevi za 4E L2. Nemoguce da za zavrsetak i predaju kljuceva za zgradu pored (4Ž) treba jos 4 meseca!

Da posaljes mail njihovom webmasteru da proveri podatak koji je na sajtu? :)
 
@ vladaxy

Verovatno si u pravu. Tačno je da sada na tom objektu koji sam obilazila i gde sam susrela radnike iz "sive zone", radove izvodi upravo podizvođač. Izvođač radova na toj zgradi nije se zapravo ni pojavio. Možda to nekom ne izgleda tako bitno za ovaj forum, ali sam samo htela da kažem da je zaista teško zamisliti motivisanog radnika na građevini, kako se trudi da sve izvede po propisu, a plata mu kasni i ne uplaćuju mu se doprinosi. I tako, mi, kupci, teškom mukom dođosmo do stanova, uvalismo se u kredite i logično je da očekujemo poštovanje rokova i kvalitet gradnje. A kad tamo dođete i popričate sa ljudima - radnicima, gledaju vas kao da ste s druge planete - kao, odakle ovom ili ovoj tolike pare da kupi ovaj stan? Vinovnik našeg zajedničkog nezadovoljstva se u međuvremenu, izgleda, ne brine mnogo ni za jedne ni za druge.
No, hajde da se nadamo kvalitetnom nadzoru, odgovornom prijemu radova i skorom useljenju.
 
Malinal":ryp3b1b6 je napisao(la):
ne znam sta ovo znaci, rok za zavrsetak 4ž, ali na sajtu Interkopa stoji ovako
http://www.inter-kop.com/?page_id=42 :shok:

meni u ugovoru je 05.05.2012. pa cak i ako produzimo mesec dana zbog onog februara to je onda jun, pa neka bude i jul ali ne septembar...

Uh, ovo je baš demorališuće. Toliki produžetak roka! Ko zna kakva je situacija sa drugim objektima, kada nas niko ništa ne obaveštava. Nego ovako nabasamo na informaciju na internetu ili forumu. Ja do pre neki dan nisam imala pojma ni koja firma gradi moju zgradu (podizvođač od samog početka gradnje). Ako je vama kojima je rok za završetak radova 05.05. rok toliko produžen, onda mi sa kraja maja da se radujemo dočeku Nove godine u novom stanu? :rolleyes:
 
@Jeca

ja se ipak nadam da su u ovom pregledu napravili gresku. Zgrade sa parcele 6 mi se cini da nisu toliko blizu 4ž sto se zavrsetka tice a rok ima je ipak jul 2012, tako da iz nekog razloga omanuli su. A sef sa gradilista, ili upravnik, meni to dodje na isto, u sv sl glavni tamo mi je rekao da je realno za ocekivati da useljenje bude u avgustu. @komsinica je potpisala ugovor danas, i u njemu stoji rok 25.06. :)

Ne dozvoli da te demorališe i ne veruje u sve sto se pise...ja sam čvrsti optimista :)
To sam samo istakla kao podatak na koji sam naisla, nadajuci se da mozda neko ima odgovor na to.

Veliki pozz

Vidimo se uskoro, nase plave zgrade
 
Malinal":tn1cgbz4 je napisao(la):
A sef sa gradilista, ili upravnik, meni to dodje na isto, u sv sl glavni tamo mi je rekao da je realno za ocekivati da useljenje bude u avgustu.

Neozbiljno je zbog kupaca koji su podstanari i kojima svaki mesec kašnjenja čist trošak koji im neće biti nadoknađen.
 
Nece valjda toliko da kasne sa zavrsetkom radova!!! Ja sam prosle nedelje dao kaparu za stan u 3G, ima li jos neko da je tamo uzeo stan
 
Slazem se da nije u redu da se kasni ali kakvo je stanje da nista nema garanciju, da si u velikom broju slucajeva nemocan, i da ima dosta ljudi koji se jos nisu uselili a davno su platili i sl, dva, tri meseca kasnjenja nece biti strasno. Smatram da svako da ko je svestan situacije u kojoj zivimo je racunao na tu mogucnost. Bar bi trebalo. Mene su pokusavali da odgovore od kupovine kao preveliki rizik, jer nemas nikakvu garanciju da ce bii uradjeno. Ja sam svesno ucinila to. Nisam htela samo da dozvolim da se o tome puno prica jer i sama znam sta je sve moguce. Mada, kao sto rekoh, slazem se da nijeu eedu kasnjenje.
 
Ja smatram da uopste nema mesta za paniku. Sumnjam da ce rokovi za bilo koju zgradu biti ispostovani u dan, ali ne verujem da ce biti kasnjenja duzih od dva, tri meseca. I da...znam...preklapaju se kirije, podstanari, ovo, ono. I ja sam podstanar. Ali svako od nas je znao u sta ulazi kada je resio da uzima kredite za stanove u izgradnji. I u najidealnijim uslovima uvek moze da bude nepredvidnjenih okolnosti. Ja licno smatram da s' obzirom na velicinu celog priojekta, na to da je to drzavna investicija, i na uslove (zemlju) u kojima zivimo, sve do 3 meseca kasnjenja je super i treba opusteno da se istolerise. Ja sam u startu racunala da ce mi se preklopiti bar pola godine kirija i rata za kredit. I znala sam da ce biti frka i da se moram stisnuti. Smatram da se svako ko ne moze 6 meseci da podnese taj pritisak na kucni budzet zestoko z..j..b.. sto je uopste i dizao kredit.
 
Било какво кашњење је неприхватљиво.

Уколико дође и до једног дана закашњења за било коју зграду у насељу, у односу на рокове дефинисане уговором, купци станова треба масовно да оду на "консултације" у ГДС како би скренули пажњу на себе.

То треба да буде аларм за све купце да нешто предузму. Можда би било добро да их потсетимо и на друга неиспуњена обећања као што су топла вода по становима и сл.
 
Pozdrav svima,

Znacile bi mi informacije o toku radova na zgradi 4a.
Hvala unapred! :/
 
Nemam veze sa zgradom 4ž ali....

...reče mi jedan majstor da je zgradu radio "Ratko Mitrović" ali pošto su propali, dali su posao "Bankoviću".

Znam da "Banković" radi 6j i još jednu zgradu iz grupe 7.

Po meni je to razlog što se kasni sa zaavršetkom 4ž.

Ipak, proverite izvodjača i ove glasine!
 
pravnik":13t1en2w je napisao(la):
Nece valjda toliko da kasne sa zavrsetkom radova!!! Ja sam prosle nedelje dao kaparu za stan u 3G, ima li jos neko da je tamo uzeo stan

ja sam uzela isto u 3G zavrsetak radova u ugovoru piše 15.02.2013.
jel znaš ko je nama izvodjač radova?
 
@Zgrada_6K

Ne rezumem post koji ste postavili. Kakve veze imaju Ratko MIitrovic i Bankovic sa zgradom 4Ž i Inter-kop-om ? Zgrada kasni zbog objektivnih razloga, februara i tesnih rokova. A da li u svemu tome ima jos nekih razloga nije mi poznato. Interkop radi i dve zgrade na GP6, i to 6a i 6đ kako je navedeno kod njih na sajtu, nisam proveravala na planu...

Ipak hvala na pokusaju pojasnjenja.
 
Malinal":1b1xwmmw je napisao(la):
@Jeca

Ne dozvoli da te demorališe i ne veruje u sve sto se pise...ja sam čvrsti optimista :)
To sam samo istakla kao podatak na koji sam naisla, nadajuci se da mozda neko ima odgovor na to.

Veliki pozz

Vidimo se uskoro, nase plave zgrade

Naravno, optimisto. I ja sam od te fele. Čekaćemo i dočekaćemo dan D, a onda - "rapsodija u plavom...", tj. u plavim zgradama. Činjenica je da svaki put vidim napredak u svojoj zgradi 4G (kao i u okolnim), a ja sam relativno čest posetilac naselja, kad god otopli - spustim se busom, jer sam blizu, na nekih 15 minuta gradskim prevozom. Nisam do sada kontaktirala GDS povodom rokova, jer nisam ni imala razloga, sve je još o.k. što se moje zgrade tiče (27.05. rok). Zgrada u kojoj ima tekuće vode - pa tu već, za nevolju, može da se živi. Veliki pozdrav i tebi. :)
 
3G gradi NEIMAR V kazu da su oni jedni od boljih na gradilistu a mozes da na njihovom sajtu vidis sta su sve gradili!njihov sef mi je rekao da ne bi trebalo da probiju rok :kk:
 
Vrh