Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

ocekivac":10rqrljd je napisao(la):
a i prepametni ministar je najavio da ce drzava jos da uradi ono u Dr Ivana Ribara i da nece vise graditi...


Verovatno vlast zna da ce izgubiti izbore pa i nece nista biti od druge grednje, jer gradice druga vlas :)
 
POminjase danas na blicu odluku vlade o socijalnoj gradnji u dr,ivana ribara.Valjda je donuta pozitivna odluka.
 
750 stanova se gradi na jesen
S. BULATOVIĆ | 26. avgust 2011

Država se sprema da započne drugi poduhvat u gradnji stambeno-poslovnih objekata u dr Ivana Ribara u Novom Beogradu. Cena kvadrata poznata nakon izrade projekta

eko-gradnja_310x186.jpg

Ilustracija novih zgrada


DRŽAVA se sprema da započne svoj drugi veliki poduhvat u stanogradnji. Vlada je na poslednjoj sednici potvrdila da gradnja stambeno-poslovnih objekata u Ulici doktora Ivana Ribara, u Novom Beogradu, potpada pod Zakon o podsticanju građevinske industrije u Srbiji u uslovima ekonomske krize. Urađeno je idejno rešenje, pa bi tokom jeseni trebalo da počne izgradnja novog naselja.

Budući kompleks imaće, kako kažu u Građevinskoj direkciji Srbije, oko 750 stanova, raspoređenih u šest zgrada. Stanovi će biti jednosobni, dvosobni i trosobni, a površine će se kretati od 31 do 70 kvadrata.


- Od ukupnog broja stanova, petina će biti jednosobni, polovina dvosobni i malo manje od trećine trosobni - objašnjavaju u Građevinskoj direkciji Srbije.

- Trenutno pripremamo tender za izbog projektanta za izradu glavnog projekta. Kada bude urađen glavni projekat, izvođači radova će se birati u postupku javne nabavke. Izgradnja stanova počeće na jesen 2011. godine.

Buduća cena kvadrata još se ne zna, ali je ministar Oliver Dulić ranije najavljivao da će biti približna onoj po kojoj se prodaju stanovi izgrađeni na mestu kasarne „Stepa Stepanović“. A tamo je cena 1.300 evra po metru kvadratnom.

- Cena kvadrata biće formirana nakon izrade glavnog projekta - dodaju u Građevinskoj direkciji. - U ovom trenutku je preuranjeno da govorimo o konkretnim ciframa. Kada se posle izrade glavnog projekta budu sagledali svi troškovi gradnje biće formirana cena. Vrednost projekta procenjena je na 46 miliona evra. Građevinska direkcija Srbije će finansirati izgradnju stanova delom iz kredita banaka, a delom iz sopstvenih sredstava.

Naselje će graditi po fazama. Čitav projekat bi trebalo da se završi do aprila 2013. godine.


SIGURNI U PRODAJU

NA MESTU nekadašnje voždovačke kasarne izgradiće se ukupno 4.500 stanova. U ponudi za prodaju trenutno je 1.800 jedinica, a Građevinska direkcija je do sada zaključila oko 970 kupoprodajnih ugovora, dok je još oko 400 stanova rezervisano. Ne sumnjaju, međutim, da će nedostajati kupaca i na budućoj lokaciji.

- S obzirom na svakodnevne pozive i pitanja građana u vezi sa gradnjom u Ulici doktora Ivana Ribara, očekujemo veliko interesovanje kupaca i za ovu lokaciju - ističu u Građevinskoj direkciji.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:342931-750-stanova-se-gradi-na-jesen
 
evo isto to, samo sa kojom slikom vise...

ivan_ribar_1_260811.jpg
ivan_ribar_2_260811.jpg



- Svi stanovi su projektovani po istim principima. U svakom će se jasno izdvajati "dnevna i noćna zona". Planirano je da stanovi budu bez hodnika, sem kod trosobnih, gde će postojati hodnici minimalne dužine.

U Građevinskoj direkciji Srbije navode da će u kompleksu biti izgrađen i dovoljan broj parking mesta, kako otvorenih tako i garažnih, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe budućeg naselja. Prema idejnom rešenju, predviđeno je ukupno 920 parking mesta, od kojih bi 570 bilo u podzmenim garažama, a 350 na otvorenom.

Takođe, planirana je i izgradnja oko 40 lokala, čije će površine biti od 27 do 68 kvadrata.

- Kompleks će obilovati zelenilom, a slobodna površina na zapadnom delu parcele biće uređena kao park sa sportskim terenima, stazama za trčanje, šetanje i vožnju bicikla. Nismo zaboravili ni najmlađe stanovnike naselja, pa planiramo i izgradnju dečijih igrališta – objašnjavaju naši sagovornici u GDS.

Kako je ranije najavljivao ministar životne sredine i poslovnog planiranja Oliver Dulić, cena kvadratnog metra u ovom kompleksu mogla bi biti i niža u odnosu na voždovačko naselje Stepa Stepanović, gde kvadrat košta 1.290 EUR.

Ovaj projekat uposliće domaće građevince, ali i doprineti ponudi većeg broja kvalitetnih stanova na tržištu, po nižim cenama.

Struktura stanova u zgradi

U svakoj od šest identičnih zgrada biće napravljeno 24 stana površine 31,2 m2, tri stana od 31,6 m2, 65 stanova od 43,5 m2, i dva od 48,9 kvadrata. Takođe, u svakoj će biti i četiri stana površine 61,9 m2, dva površine 64,8 m2, kao i 28 stanova od 68,4 kvadrata.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/468344
 
pa zar niko ne moze naci slicice ili vise info oko projekta, gde su kolege arhitekte itd za malo insiderskih info :)
 
Smaraju sa zgradama od 6 spratova, zar nije bolje 10+ i sa ostatkom zemljista napraviti parkove.
 
pufna69":3kdhwrbk je napisao(la):
Struktura stanova u zgradi

U svakoj od šest identičnih zgrada biće napravljeno 24 stana površine 31,2 m2, tri stana od 31,6 m2, 65 stanova od 43,5 m2, i dva od 48,9 kvadrata. Takođe, u svakoj će biti i četiri stana površine 61,9 m2, dva površine 64,8 m2, kao i 28 stanova od 68,4 kvadrata.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/468344


Ne svidja mi se ova struktura stanova. Prakticno se ima skok od 48.9 do 68.4 kvadrata. Ove kvadrature izmedju su manje od 4% ukupnog broja stanova, a po meni najvise bi bas trabalo da bude stanova izmedju 55-60 kvadrata, tj. funkcionalnih dvosobnih stanova.


edit: jos nesto ovi stanovi bi morali biti jeftiniji nego u V. Stepe. Prvo gradi se na ravnom i nema ni priblizno zemljanih radova kao u Stepi, drugo gradi se 6 istih zgrada, tj isti projekat i trece ne daje se 20% stanova vojsci sto stanove u Stepi poskupljuje za 25%. Mislim da su troskovi prema gradu(za uredivanje gradskog gradjevinskog zemljista) isti za obe lokacije tako da to ne utice na cenu.
 
Nikola":2shzqoo9 je napisao(la):
ovi stanovi bi morali biti jeftiniji nego u V. Stepe. Prvo gradi se na ravnom i nema ni priblizno zemljanih radova kao u Stepi, drugo gradi se 6 istih zgrada, tj isti projekat i trece ne daje se 20% stanova vojsci sto stanove u Stepi poskupljuje za 25%. Mislim da su troskovi prema gradu(za uredivanje gradskog gradjevinskog zemljista) isti za obe lokacije tako da to ne utice na cenu.


Apsolutno se se slazem, ovde cena nikako ne bi smela da predje 1100 evra, a toliko je 100 m dalje, toliko naplacuje Skupstina grada svoje stanove. Jos je ova lokacija monogo losija zbog buke, jer iznad nje non-stop polecu tj. slecu avioni. Tako da posle par godina zivljena u tim zgradama, stanari ce zbog buke da vicu "okrecite Beograd, okrecite Beograd".
 
Cene stanova pale 30 odsto, ali nema ko da ih kupuje

Marijana Krkić i dopisnici | 28. 08. 2011.
Broj srećnika koji su ove godine kupili sebi stan drastično je manji u odnosu na 2008. Prodaja je u Beogradu pala za oko 30 odsto, a u Nišu i za čitavih 50. U Novom Sadu, recimo, ima agencija koje na prste mogu da prebroje prodate stanove, a većina njih radije priča u procentima nego o konkretnom broju. Za takav trend, tvrde poznavaoci, zaslužna je opšta besparica, a povećanjem obaveznog učešća za stambeni kredit na 20 odsto otežano je i zaduživanje.

Podaci kojima raspolaže Privredna komora Srbije (PKS) ukazuju na to da je prodaja stanova u Srbiji na jako niskom nivou. U maju je, kažu za “Blic nedelje”, u Beogradu prodato svega 20 stanova, ne računajući Stambeno-poslovni kompleks “Stepa Stepanović”.

Simbolična prodaja
- Prodaja je u celoj Srbiji simbolična, a slična je situacija i u okolnim zemljama. U Mađarskoj je, recimo, u odnosu na 2010. prodaja pala za 50 odsto, a u Rumuniji između 17 i 37 odsto - ističe Goran Rodić iz PKS.

- Slaba tražnja oborila je cene u prestonici između 25 i 30 odsto, pa za kvadrat treba izdvojiti od 1.200 do 1.600 evra, kažu u agencijama. Za prosečan stan u širem centru prestonice od 30 kvadrata potrebno je odvojiti oko 50.000 evra, a za manju garsonjeru minimum 40.000 - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije “Legat”.

Međutim, pokazalo se da su mnogima to nedostižne sume, jer je u toj agenciji u odnosu na 2008. prodaja pala za neverovatnih 80 odsto, a u poslednja dva meseca nisu prodali nijedan stan.

Firme u problemu
Slaba prodaja stanova dovela je u problem čitav građevinski sektor, manje je posla, a investitori manje ulažu u stambenu gradnju, tvrdi Dragan Kopčalić, direktor građevinske firme “Montera”.
- Izgradnja stanova i poslovnih objekata u Srbiji opala je i do 50 odsto u odnosu na 2008. Teško je očekivati da neko u ovom vremenu uložiti pare, ako cena kvadrata na kraju ne može biti ispod 1.500 evra, pogotovo što će imati takmičenje s državnim jeftinim stanovima - ocenjuje Kopčalić.

Preveliko učešće
- Nema se para, a povećanje učešća za stambeni kredit i zaduživanje je dodatno otežalo. I 10 odsto za učešće ljudi su jedva skupljali, a kako će tek petinu cene? To nije toliki problem u Čačku ili Kraljevu, na primer, gde dvosoban stan može da se kupi za 40.000 evra. Međutim, takav stan u Beogradu u proseku košta 100.000, pa je onda samo za učešće potrebno 20.000 evra u kešu - kaže Malinović za “Blic nedelje”.

Kolika je kriza, pokazuje i iskustvo “Top tim nekretnina”, koji zbog vrtoglavog pada obima posla razmišljaju čak i o zatvaranju agencije. Keš kupaca nema, a kako kažu, i oni kreditni su se povukli.

- Ponuda nije loša, ali ni prodavci nisu realni i često žele da prodaju nekretninu po ceni koja ne odgovara kupovnoj moći građana. Zato nije redak slučaj da neki stan čeka kupca osam ili 10 meseci - kaže Gordana Kostan, vlasnica agencije.

Prepolovljena prodaja u Nišu
U Nišu je prodaja prepolovljena, a novi i renovirani stanovi bolje prolaze od onih u starim zgradama. Cena kvadrata novogradnje u centru se kreće od 1.100 do 1.300 evra, a na periferiji od 750 do 850 evra.

- Cene su na istom nivou već tri godine. Doduše, u direktnoj pogodbi prodavca i kupca moguće je spustiti traženu cenu ako je prodaja hitna. Kod novogradnje cenkanjem može da se spusti cena i do 10 odsto - kažu u niškoj agenciji “Kuća Petrović”.

Gradnja na Voždovcu
Teška situacija, po svemu sudeći, nije uticala na Stambeno-poslovni kompleks “Stepa Stepanović”. Kako kažu za naš list u Građevinskoj direkciji Srbije, od ukupno 1.800 ponuđenih stanova prodali su 970, a trenutno je u sudu u procesu sklapanja još 400 ugovora.

U Kragujevcu se prodaju mali stanovi
Na kragujevačkom tržištu prolaze isključivo mali stanovi, garsonjere ili jednosobni, a kupci su mahom roditelji iz drugih gradova čija se deca školuju u Kragujevcu.

- U ponudi imamo oko 500 stanova, a mesečno se proda svega dva ili tri. Uglavnom se traži novogradnja po ceni od oko 1.100 evra za kvadrat, dok stara gradnja košta oko 900 evra po kvadratu. S druge strane, dešava se da mesecima stoje oglasi za prodaju stanova u naseljima Centralna radionica, Mala Vaga i Aerodrom - kažu u agenciji „Brković“.

Novi Sad - bez prodaje mesecima
U centru Novog Sada cene su u piku gradnje 2007. i 2008. dostizale i do 2.000 evra za kvadrat, a sada je kvadrat najskuplje garsonjere 1.200 evra. Na Telep ili Detelinari još su jeftiniji - oko 800 evra. Međutim, i pored pada cena, i agencijama u ovom gradu se događalo da ne prodaju stan mesecima.

- Situacija se malo uravnotežila, ali još nije kao nekada. Više nema ni puno investitora ni kupaca, pa su ponuda i tražnja naprosto izbalansirale cene i tržište - kaže Aleksandar Janjušević, vlasnik “NS grupe”.

Neke agencije na prste mogu da prebroje prodate stanove, a druge se hvale prodajom od nekoliko desetina stanova mesečno. Međutim, simptomatično je da većina njih i dalje radije priča u procentima, dok konkretni broj prodatih nekretnina niko ne želi da otkrije.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/273767/Cene-stanova-pale-30-odsto-ali-nema-ko-da-ih-kupuje
 
Nisam strucnjak za arhitekturu pa mogu samo da pricam o svojim utiscima na osnovu ovih fotki. Ovo resenje mi se uopste ne dopada. Skroz je ruznjikavo. Ako je to pobednicka opcija na konkursu pitam se kako su tek izgledale ostale?! Ovo mi lici na studentski dom. I to neuspeli. Dzabe su dodali ovu razigranu decu. I dalje deluje bezdusno. Ne kazem da je resenje za Stepu najbolje na svetu, ali u odnosu na ovo je mnogo bolje.
 
niki":1k2i6kzf je napisao(la):
Jr ako si na izvoru informacija znas li nesto o tome da se GDS zestoko preracunao oko infrastrukture(kanalizacija, grejanje, vodovod, lokalni saobracajnice...) i da je ceo projekat doveden pod pitanje jer se nema para da se ista izgradi?

Ja sam cuo iz gradske vlasti da je problem sa kolektorima, jer uopste nije novac planiran za izgradnju ili prosirenja sta vec treba u budzetu za ovu godinu a pitanje je i za sledecu. Neki problem definitivno postoji sa infrastrukturom, neko bi trebao to da objasni.
 
tokom dana se tekst dopunio, pa je sad jasno o cemu se radi i korigujem post shodno tome... ovo je u skladu sa eu inicijativom da kontrolise novac koji daje u namenske svrhe...ideja je bila da te agencije budu privatne i nezavisne, cudno da je u ova osnovana od strane ministarstva
 
Heinz":38en4ot5 je napisao(la):
Kanalizaciju upravo rade, koliko ja vidim, a prolazim svaki dan pored gradilišta.

stvarno se ne razumem ali da li je to sve ok. kanalizaciju mozda rade ali to mora pretpostavljam negde da se slije sve u neki centralni kolektor koji nije dovoljnog kapaciteta? mozda mora da se prosiri a to kosta?
 
niki":h586xbdq je napisao(la):
Je li neko vec bio u novim prostorijama GDS-a kod Arene? Jeli to malo organizovanije sad?

Bio - Entropija je ostala konstantna :)
Imaju vise prostora, djeluje dosta urednije, samo ocigledno jos uvijek neznaju gdje se sta nalazi... za koji mjesec ce sve biti na mjestu :)
 
dalek":2nc5a6q3 je napisao(la):
Heinz":2nc5a6q3 je napisao(la):
Kanalizaciju upravo rade, koliko ja vidim, a prolazim svaki dan pored gradilišta.

stvarno se ne razumem ali da li je to sve ok. kanalizaciju mozda rade ali to mora pretpostavljam negde da se slije sve u neki centralni kolektor koji nije dovoljnog kapaciteta? mozda mora da se prosiri a to kosta?

Sve i da je potrebno izgraditi potpuno novu toplanu, trafo stanicu, vodovod (pumpe) i kanalizaciju (kolektore) ukupna vrijednost ne bi smjela da predje 100eur/kvm. Grad je uzo mnogo vise od toga za dozvole, zar ne?
 
Cene stanova i dalje u padu

Od početka ekonomske krize, cene stanova u Srbiji, pale za trećinu. Prodaja u Beogradu pala za 30 odsto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 odsto. Građevinci u sve većim problemima, a investitori sve manje ulažu u stanogradnju.

Cene stanova u Srbiji od početka ekonomske krize pale su za trećinu. Prodaja stanova u Beogradu pala je za 30 odsto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 odsto, a zbog male kupovne moći, loše ponude stanova i sve nepovoljnijih kredita, očekuje se da će se taj trend nastaviti.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/949354/Cene+stanova+i+dalje+u+padu.html
 
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...iliona-dinara-za-subvencije-stambenih-kredita

Dodatnih 500 miliona dinara za subvencije stambenih kredita

Rebalansom republičkog budžeta biće predvidjeno dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite u ovoj godini zbog većeg interesovanja građana, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu finansija Srbije.


Kako su istakli u Minitarstvu finansija, od početka godine do sada je za tu namenu potrošeno 1,2 milijarde dinara za oko 1.200 kredita i do rebalansa budžeta na raspolaganju je ostalo još 400 miliona dinara.

Prijem zahteva za subvencionisane stambene kredite nije obustavljen tako da građani i dalje svoje zahteve mogu da predaju bankama, koje će ih prosleđivati Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

U poslednjih nekoliko meseci, a posebno u julu, bilo znatno više zahteva zbog čega će opredeljena sredstva biti brže potrošena, kazali su u Ministarstvu.
Kako su istakli, iz tog razloga u rebalansu budžeta Srbije, koji će uskoro biti usvojen, biće predviđena dodatna sredstva za subvencionisane stambene kredite.
 
U Cacku mogu da se daju povoljni subvencionisani krediti a u Beogradu ne mogu. Pogodite zasto? Ovo je model kredita koji odgovara nasem standardu a ne Duliceve jeftine i Djilasove neprofitne price.
 
Vrh