Prvo, banke su osnovane i rade sa dozvolom NBS, država garantuje za najveći deo njihovog kapitala i zato država mora itekako da se pita kada su rizični plasmani u pitanju. Ako postoji neka banka u kojoj država ne garantuje ni za šta, nemam ništa protiv da ta banka daje kredite bez učešća i sa grejs periodom od x godina.
Samo ne znam ko bi u toj banci štedeo i kako bi ona dolazila do kapitala.
Kada guverner kaže da je tražnja za stanovima i kreditima mala, to znači da pooštravanje uslova kreditiranja neće mnogo uticati na ukupnu situaciju jer je obim kreditiranja već ionako mali (još će se malo smanjiti, ali to uopšte nije bitno, mnogo su bitniji razlozi za tu odluku i neki drugi efekti koje će ona postići, dakle nešto u stilu korist mnogo veća od štete).
Onaj Dulić se uhvatio samo jednog aspekta i posledica koje će ta odluka doneti, ali njemu je bitno samo da po svaku cenu zavalja one stanove koje sa svojim pajtosima zida i da zarade dobru lovu, ostalo ga ne zanima i on jednostavno brani svoju investiciju. Takođe, i neki forumaši koji planiraju da kupe stan ne žele da vide širu sliku i samo slepo gledaju svoj lični interes. Evo, uzmimo na primer onaj nesrećni Belvil (tamo ne smem više ni da pišem jer će me linčovati). Ko je uzeo 3s stan pre nekoliko godina sa rokom otplate od 25 – 30 godina, ukupno će banci morati da vrati preko pola miliona dolara. Da li će svi to uspeti, nisam baš siguran. Pogledajmo samo šta nam se sve dešavalo u prethodnih 30 godina (od 1981. do 2011.) – imali smo razne nestašice, restrikcije, opljačkanu štednju, građanske ratove, plate od 5 maraka, sankcije, NATO bombardovanje i na kraju ultrakriminalnu privatizaciju i rekordnu nezaposlenost gde je veliki broj državne imovine prodat, a ukupni državni i privatni dug do sada nezabeležen. Uvod malo duži, a moje pitanje sledeće: da je neko od vas uzeo takav kredit koji sada planirate pre 30 godina, da li bi mogao u celom tom periodu uredno da ga servisira? Ako ne, da li bi banka mogla i uspela da proda taj stan u Belvilu za pola miliona dolara? Ako ne, ko bi na kraju sve to platio (podsećam da nema besplatnog ručka).