Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Gospodin_Matkovic":fg6tkkjv je napisao(la):
Nevenkovic":fg6tkkjv je napisao(la):
Gospodin_Matkovic":fg6tkkjv je napisao(la):
Gradjevinsku direkciju finansiramo svi mi iz budzeta, zar ne?
Ne, direkcija je ekstremno profitabilna firma koja trzisno posluje.

Dobra fora. Drzavna firma koja trzisno posluje i ekstremno je profitabilna. :) A jel' to uspevaju zahvaljujuci svojim sposobnostima ili zahvaljujuci principima poslovanja kao u Titovo vreme? Koliko sam im video u poslovnim rezultatima sve pare ostavljaju na racunu i prenose dobit iz godine u godinu i to se krcka za razne svrhe. A ako se zapitamo kako prave profit i od koga? Pa od nas koji kupujemo kao jeftine stanove. Koja je poenta da drzavna firma gomila pare na racunu?! Na primer, 2008. su imali profitnu stopu od 50%! A bave se izgradnjom jeftinih stanova gde profitne stope ne bi trebalo da su tolike.
Nisi znao i nije ti palo na pamet da oni zarađuju već si tvrdio da ih finansiramo iz budžeta. Prethodno si ih naravno iznapušavao. Zlatna kolajna br. 1.

Oni zarađuju tako što izgrade nešto i to posle prodaju na slobodnom tržištu. Nikoga ne biju po ušima da kupi kod njih. Sada kada si i to saznao, nastavio si i dalje da lupetaš. Jer si bio tamo i zaključio da je to sve sam tupan i glupan. Kamo puste sreće da takvi vode ostala javna i komunalna preduzeća i da ostvaruju slične ili bar 0 pozitivne rezultate. Nastavak aka Tito-partija, profiti, upravljanje, cash-flow, zaslužni su za zlatnu kolajnu br. 2.

Neznanje nije samo po sebi zločin, iako u pravu, u bilo kom sudskom-prekršajnom-saobraćajnom sporu ne oslobađa krivice, ali ja uvek vidim problem kada se neargumentovano piskara samo da bi se piskaralo. A taj problem, izražen u načinu pisanja i pre toga razmišljanja i zaključivanja se pretvara u zločin nad samim sobom.

Kako god shvatio, a shvatićeš nakaradno, oba odgovora na tvoje postove su bili i jesu dobronamerni. Ono što pokušavam ne samo sada, moguće i nemušto i nevešto pošto mnogi padaju u vatru, da objasnim je da je bavljenje sobom a ne drugima ono što može da donese lični prosperitet. Ne samo u ekonomskom već i u svakom drugom pogledu.

E obozavam kad neko pocne ja znam a ti ne znas. Evo ja recimo znam da se iz svih tih sjajnih drzavnih firmi koje dobro posluju izvlaci novac za stranacke potrebe i kontola profita, koji nimalo nisu mali, uopste ne postoji a kamoli plansko i sistematsko ulaganje u drzavne interese. Znaci opsta kradja na ocigled svih i to je javna tajna ali nista se ne desava jer imamo svaki dan jak marketing vladajuce klase kako je to najbolje resenje, dok drzava ne upravlja firmom to ne moze da bude firma. To je malo fiju posle 11 godina prelaska na slobodno trziste. Posto je pojam slobodnog trziste poljuljan svuda u svetu onda nasi to lepo upakuju u semu i semice i vozi a gradjani kako se snadju jer imaju slobodno trziste pa izvolte. I ko ne vidi jasnu spregu politike i drzavnih firmi onda mozemo samo da pricamo o verovanjima a o tome je najteze. Odosmo u off ali nekretnine u Srbiji=politika je sada vec cinjenica, sad da li hocemo da je dokazujemo je stvar izbora i opet kazem uverenja.

Nevenkovic":3r0z3ave je napisao(la):
Nisi znao i nije ti palo na pamet da oni zarađuju već si tvrdio da ih finansiramo iz budžeta. Prethodno si ih naravno iznapušavao. Zlatna kolajna br. 1.

Oni zarađuju tako što izgrade nešto i to posle prodaju na slobodnom tržištu. Nikoga ne biju po ušima da kupi kod njih. Sada kada si i to saznao, nastavio si i dalje da lupetaš. Jer si bio tamo i zaključio da je to sve sam tupan i glupan. Kamo puste sreće da takvi vode ostala javna i komunalna preduzeća i da ostvaruju slične ili bar 0 pozitivne rezultate. Nastavak aka Tito-partija, profiti, upravljanje, cash-flow, zaslužni su za zlatnu kolajnu br. 2.

Neznanje nije samo po sebi zločin, iako u pravu, u bilo kom sudskom-prekršajnom-saobraćajnom sporu ne oslobađa krivice, ali ja uvek vidim problem kada se neargumentovano piskara samo da bi se piskaralo. A taj problem, izražen u načinu pisanja i pre toga razmišljanja i zaključivanja se pretvara u zločin nad samim sobom.

Kako god shvatio, a shvatićeš nakaradno, oba odgovora na tvoje postove su bili i jesu dobronamerni. Ono što pokušavam ne samo sada, moguće i nemušto i nevešto pošto mnogi padaju u vatru, da objasnim je da je bavljenje sobom a ne drugima ono što može da donese lični prosperitet. Ne samo u ekonomskom već i u svakom drugom pogledu.

Ja tebe predlazem za predsednika/premijera planete Zemlje! :) Ako je sve tako kako kazes mozes lepo da otvoris firmu, zaposlis sve te sposobne sampione znanja iz GDS i da se zida u zdravlju i veselju od severnog do juznog pola.

P.S. Hvala za zlatne kolajne Predsednice. A sta ce drzavnoj firmi nerasporedjena dobit od 3 milijarde dinara to me i dalje kopka. Jer kako su objasnili, za finansiranje celog projekta su uzeli kredit(dakle ima i kamata), a ne grade iz sopstvenih sredstava. Ako nesto krene naopako pa se ne skupe pare od prodaje da li ce banka da oprosti dug i pripadajuce kamate? Ili ce neko to morati da plati? A ko je taj neko ko ce da plati? Opet dolazimo do tuzne istine - za iznos tih penala ce biti ostecen drzavni budzet. Na ovaj ili onaj nacin.

Gospodin_Matkovic":qb45pqx9 je napisao(la):
A sta ce drzavnoj firmi nerasporedjena dobit od 3 milijarde dinara to me i dalje kopka. Jer kako su objasnili, za finansiranje celog projekta su uzeli kredit(dakle ima i kamata), a ne grade iz sopstvenih sredstava. Ako nesto krene naopako pa se ne skupe pare od prodaje da li ce banka da oprosti dug i pripadajuce kamate? Ili ce neko to morati da plati? A ko je taj neko ko ce da plati? Opet dolazimo do tuzne istine - za iznos tih penala ce biti ostecen drzavni budzet. Na ovaj ili onaj nacin.
Znao sam da ćeš da padneš u vutru ( errata ).

Prvo, sa 3 mlrd mogu da obrišu ... na Stepi. Dovoljno samo za početak. A tih para ionako nema jer je najveći deo već reinvestiran u druge projekte.

Drugo, Stepa je prvi projekat u zadnjih nekoliko godina gde su počeli prodaju uporedno sa početkom izgradnje. Ostale projekte puštaju u prodaju nakon ili neposredno pre završetka objekta.

Treće, reinvestiranje dobiti u praksi ako izuzmemo USA je mnogo poželjniji način upravljanja kapitalom od isplate dividendi i ne vidim uopšte zašto sa tim imaš problem. Trenutno završavaju objekat u Bloku 29 na NBG i Jugovićevo u u Novom Sadu, kao i par manjih, koji su upravo finansirani iz prethodnih dobiti, što je sigurno mnogo bolje nego da su dobit preneli u rupu bez dna zvanu budžet, a za finansiranje istih uzimali kredite i plaćali kamate.

Četvrto, ako nešto krene po zlu, kamate i dug komercijalnim bankama će plaćati onaj ko je dao garanciju za kredite, a da li je to Vlada ili sam GDS nemam pojma i nije ni bitno, jer je to domen ŠBBKBB.
Tako da smo sa početne pozicije o finansiranju GDS-a iz budžeta došli do moguće kolateralne štete po isti i tako može da se nastavi u nedogled ali ne vidim svrhu. Osim ako želiš još neku kolajnu.

Peto, ubaci malo optimizma u sebe. Kažu da je dobro za opšte zdravstveno stanje.

Kako je ovaj Nevenković pametan, a verovatno i visok (pošto je trenirao košarku).
Ja sam noćas sanjao da sam Nevenković, bilo mi tako lepo, ali kada sam se probudio i video da sam ja ipak samo onaj obični grado, plakao sam k'o malo dete. Eh, živote...

Nevenkovicu koju tezu ti branis nije mi jasno, da treba da postoji drzavno preduzece koje se pojavljuje na trzistu kao investitor i veoma je profitabilno?!

niki":v88il5jd je napisao(la):
Nevenkovicu koju tezu ti branis nije mi jasno, da treba da postoji drzavno preduzece koje se pojavljuje na trzistu kao investitor i veoma je profitabilno?!
Teza je da ako već postoji ( a osnovao je Mrki u prethodnom mandatu sa nekim sasvim drugim namerama ), onda bolje da bude profitabilna nego da je u čabru i da se teret njenog postojanja i poslovanja svali na leđa poreskih obveznika. Suština je da je, za razliku od drugih državnih, javnih i komunalnih preduzeća, profitabilna i to ne zahvaljujući monopolističkom položaju, već je to, i pored sasvim sigurno snažne izloženosti raznim vrstama pritisaka od strane političkih oligarha, ostvareno u klasičnoj tržišnoj utakmici, pri čemu su se svakako izborili i za određenu dozu samostalnosti u odlučivanju u nekim segmentima, vukli prave poteze i iskazali kvalitetan pozitivan rezultat.

Stepa je ogroman projekat i sasvim sigurno veliki zalogaj za njih kojeg pored ostalih projekata u toku veoma teško gutaju. Ali, zamisli da je ovaj projekat po svetski najčistijim pravilima i uslovima tendera, što je inače u Srbiji apsolutno nemoguće, dodeljen nekom bilmezu aka ..... imenuj ga sam, lista je dugačka. Reakcija javnosti na takav razvoj događaja bi bila veoma burna, zar ne?

Da se razumemo, Stepa nije nikakav socijalni projekat već čisto investicioni. Marketinški i na svaki drugi način poguran od strane države ne zarad brige o nekolicini pojedinaca koji misle da država treba im omogući kupovinu jeftinog stana po njihovim merilima, već radi upošljavanja građevinske industrije i operative čijom delatnošću se puni budžet i džep, radi stavljanja u funkciju ogromnog zemljišta koje je služilo ničemu, obezbeđenju i rešavanju stambenog pitanja velikog broja pripadnika VJ, punjenju gradske kase od naknada za GGZ kao i opštinske od budućih poreza na imovinu. Mnogo muva jednim udarcem. I da ne zaboravim još jedan jako bitan segment, kamere i slikanje sa sve svečanim useljavanjem neposredno pred izbore sledeće godine.

Ali, sve ovo ne treba ni najmanje da zanima intrigira i iritira potencijalnog kupca stana. Ono što je za njega bitno je da sam sebi postavi i pošteno odgovori na sledeća pitanja: da li je kupovina stana na ovoj lokaciji, sa strukturom i rasporedom definisanom projektima ono što odgovara realnim željama i potrebama. Da li je zadovoljavajući kvalitet i nivo opremanja stana ono što se nudi, da li je prateća infrastruktura takva da odgovara sadašnjim i budućim potrebama. Da li je cena, ukoliko je pozitvno odgovoreno na prethodna pitanja, takva da omogućava ne kvantitativno već kvalitativno zatvaranje finansijske konstrukcije u smislu neugrožavanja ostalih životnih potreba. Ukoliko je odgovor na sva ova pitanja DA, tek onda treba da sledi obijanje pragova banaka u potrazi za najboljom ponudom.
grado":v88il5jd je napisao(la):
Kako je ovaj Nevenković visok . Eh, živote...
Ne plači grado, nevenković nije visok već prosečno prizeman. Visina je mnogo zaje*******ana, ne zaboravi da ko visoko leti taj nisko pada.

Edit: post uspeo iz trećeg puta, dva puta mi ga forum pojeo pred kraj ???

Dobra je vest da se za povracaj PDV-a moze podneti dokumentacija odmah, a ne tek po useljenju kako je na pocetku bilo receno. Dakle, kupac odmah po uplati dobija priliku da dobije nazad deo para i time lakse "krpi" finansijsku konstrukciju.

Невенковићу, ево ти плус. :kk:

Pošto se ovde zaista svašta piše, evo nekoliko pravih informacija-
Supruga i ja kupujemo stan na kredit u S.Stepanović (komercijalni ne sa subvencijom) i predmet je sada na upisu hipoteke u katastru, to traje 7-10 dana i posle toga se kredit pušta u tečaj.
Naravno da je netačno da stan ne može da se kupi za keš - to je jedna od većih gluposti.
Kako je sve teklo -
:D Pozvani smo da biramo stan pred Novu 2011.godinu, tada smo i rezervisali ono što nam je odgovaralo.
:D U martu mesecu smo potpisali ugovor (za stan koji smo rezervisali), uplatili kaparu i počeo je da teče rok od 90 dana za realizaciju kredita.
:/ Pošto u tom trenutku još uvek nije bio rešen neki problem sa redom hipoteka između GDS i naše banke , stvar se malo odužila (kod banke) i onda se najzad i to dogodilo, samo je sad tih 90 dana bilo pred istekom pa smo morali da ugovor aneksom produžimo za još 30 dana.
:| Onda je usledio zahtev za upis hipoteke u službi za katastar nepokretnosti i rešenje koje se od njih dobija je poslednji dokument koji banka traži da bi se "pustio"kredit.
Jeste da je sve trajalo relativno dugo - ali je sve lakše nego inače jer nikakve papire ne jurite sami nego su svi oni dostupni bankama,samo je bilo puno "praznog"hoda tj.čekanja da nas pozovu.
Naravno, morate tražiti banku koja odgovara Vama i to može da potraje.
Ne poznajemo nikog u direkciji, išli smo normalnim redosledom koji su oni zacrtali.
Tačno je da su oni u GDS-u malo neorganizovani, ali tu je gomila glupih pitanja na koje treba odgovoriti,puno ljudi koji su se prijavili iz radoznalosti i da bi u GDS-u umesto da biraju stan komentarisali da je skupo ili jeftino, da je loš projekat da je ovo ili ono.To što je GDS državna firma ne znači da je iko od nas finansira, naprotiv, deo profita koji oni ostavrauju na građevinskom tržištu, a on je naročito bio značajan u prethodnih nekoliko godina, ide u budžet.

Ne znam da li je bilo vec.

Stepa Stepanovic

Prva zgrada pod krovom

jun 2011

Na lokaciji kasarne " Stepa Stepanović" na Voždovcu, gde je u toku izgradnja 24 objekta sa 2.250 stanova, na objektu 4E na građevinskoj parceli 4 izvode se radovi na krovnoj konstrukciji.
Izgradnja objekta 4E poverena je firmi " PMC Inženjering" doo, Beograd koja je uvedena u posao 12. januara 2011. godine. Objekat 4E, bruto površine 18.232m2, ima 5 lamela sa 165 stanova. Za nepunih pet meseci od uvođenja izvođača urađeni su svi pripremni radovi na terenu, pobijeni šipovi, izlivene temeljne ploče, izgrađeno 7 stambenih spratova i stiglo se do krovne konstrukcije pre planiranog roka. Objekat 4E biće završen u maju 2012. godine.
Na lokaciji voždovačke kasarne u ovom trenutku je ugovorena izgradnja oko 3100 stanova, odnosno 304 000m2 stambene površine.

Izvor:http://www.gds-stanovi.rs/vesti.php

Da li neko zna koliko je stanova prodato do sada?
Zanima me i zasto se ne prodaju stanovi iz grupacije 3. i 5.? Svi stanovi koji su stavljeni na sajt su samo iz tri lamele (4,6,7).

Postovani,

Obisao sam lokaciju Stepa Stepanovic nekoliko puta.Radovi za sad dobro napreduju.
Ono sto bi ja voleo da cujem od strucnih ljudi to je sledece :
-kakav je kvalitet gradnje kompleksa Stepa Stepanovic u odnosu na novogradnju po gradu
Ono sto sam ja video je
-spoljni zidovi -giter blok 19cm+8 cm izolacija+puna cigla
-zidovi izmedju stanova- 19 cm giter blok+2.5cm ce biti nabaceno sa obe strane (da li je to dovoljna zvucna izolacija?)

-da li ce prateca infrastruktura zadovoljiti ovu velicinu naselja
Iznad Mol pumpe u Jerkovicu se stalno nasipa zemlja,predpostavljam da ce da spajaju kruzni put sa naseljem stepa ?

Gledao sam cene polovnih stanova ,po ceni stanova u Stepi mogu se kupiti stanovi stari 30 godina bez adekvatne izolacije sa neophodnim totalnim rekonstrukcijama.Pitanje je sad sta je bolje kupiti?

Pozdrav,

goran67":1eo80vc6 je napisao(la):
Zanima me i zasto se ne prodaju stanovi iz grupacije 3. i 5.? Svi stanovi koji su stavljeni na sajt su samo iz tri lamele (4,6,7).

Koliko znam, u prvoj fazi se grade i prodaju samo stanovi na parcelama 4,6 i 7. U II fazi ce se ponuditi na prodaju i stanovi na ostalim parcelama. Mnogi ljudi koji su bili u GDS i nisu nasli nista adekvatno ili prosto nisu uspeli da zatvore finansijsku konstrukciju prijavili su se za fazu II.
Poslednji zvanican podatak koji znam je da je prodato 700 stanova i da je u proceduri za kredit bilo jos oko 600(cini mi se). Nadams e i verujem da je od tad taj broj uvecan...

Niksa":1uwclgur je napisao(la):
Postovani,

Obisao sam lokaciju Stepa Stepanovic nekoliko puta.Radovi za sad dobro napreduju.
Ono sto bi ja voleo da cujem od strucnih ljudi to je sledece :
-kakav je kvalitet gradnje kompleksa Stepa Stepanovic u odnosu na novogradnju po gradu
Ono sto sam ja video je
-spoljni zidovi -giter blok 19cm+8 cm izolacija+puna cigla
-zidovi izmedju stanova- 19 cm giter blok+2.5cm ce biti nabaceno sa obe strane (da li je to dovoljna zvucna izolacija?)

-da li ce prateca infrastruktura zadovoljiti ovu velicinu naselja
Iznad Mol pumpe u Jerkovicu se stalno nasipa zemlja,predpostavljam da ce da spajaju kruzni put sa naseljem stepa ?

Pozdrav,

Podrzavam tvoja pitanja u vezi sa kvalitetom gradnje, materijalima, izolacijom... Bilo bi lepo da neko ko se razume u tu problematiku da svoje misljenje. A isto tako bi bilo zanimljivo cuti da li neko ima saznanja oko izvodjackih firmi koje su angazovane na izgradnji...

Ne! To će biti još gore nego Belvil. Prava zvučna izolacija se pravi tako što se stavlja između dva zida koja razdvajaju stanove (tzv. sendvič, znam da je tako zidan Blok 12 - Enjub), dakle ide tvoj zid, pa zvučna izolacija pa komšijin zid. Armiranobetonski zid upija zvuk do određene granice zato što je masivan i težak, a kroz zid od šuplje cigle prolazi čak i običan normalan razgovor. Nisam stručnjak za građevinu, ali mislim da bi bilo bolje da ih pregrađuju zidom od duple pune cigle kada već neće da se otvore za sandwich varijantu.

ne samo to nego za prave razdvojne zidove se ostavlja razmak izmedju dva zida

Gospodin_Matkovic":ueo2ky53 je napisao(la):
goran67":ueo2ky53 je napisao(la):

Koliko znam, u prvoj fazi se grade i prodaju samo stanovi na parcelama 4,6 i 7. U II fazi ce se ponuditi na prodaju i stanovi na ostalim parcelama. Mnogi ljudi koji su bili u GDS i nisu nasli nista adekvatno ili prosto nisu uspeli da zatvore finansijsku konstrukciju prijavili su se za fazu II.
Poslednji zvanican podatak koji znam je da je prodato 700 stanova i da je u proceduri za kredit bilo jos oko 600(cini mi se). Nadams e i verujem da je od tad taj broj uvecan...
Hvala na odgovoru.
Kada su mene zvali da odaberem stan rekao sam im da sa zainteresovan za 1.ili 2. parcelu ili, mozda, NBG. Rekli su mi da ce to poceti na jesen. Po ovome ispada da ce na jesen da krenu cetiri parcele (1,2,3 i 5), kao i NBG?Da sve zavrse do kraja iduce godine? Dosta optimisticno. A da neznas mozda sta se desava sa lokalima, da li se prodaju i kolika je cena?

Zasto 1 ili 2 bas, drugu parcelu ce vece stanove preprojektovati u manje.
Sta fali 4, 6 i 7 ? Imaju li stanovi podrumske prostorije ili pripadajuce ostave?

niki":2y79mqhb je napisao(la):
Zasto 1 ili 2 bas, drugu parcelu ce vece stanove preprojektovati u manje.
Sta fali 4, 6 i 7 ? Imaju li stanovi podrumske prostorije ili pripadajuce ostave?
Ne fali nista, samo da dobijem na vremenu zbog finansijske konstrukcije. Sa druge strane, i da sada uzmem stan i na prolece se preselim sa zenom i bebom, treba da slusam masine ceo dan do kraja godine, vrtica jos nema pa neznam sta cu sa bebom, marketa za snabdevanje jos nema,....ovako cekam jos.

To sto ne pustaju stanove na ostalim parcelama svodi se na dva osnovna razloga:

1.Potrebno je da prvo rasprodaju 80% prve faze gradnje (priliv sredstava kako bi nastavili projekat)
2.I sa ovim brojem stanova GDS deluje dosta konfuzno kada treba da vam objasni detalje a zamislite da imaju u ponudi sve stanove koji se planiraju izgradnjom kompleksa

Jedan od clanova foruma je pitao za reference izvodjaca radova,to su uglavnom privatne gradjevinske firme koje grade velike projekte po Srbiji.Sve radove kontrolise GDS.

Po gradu su razlicita misljenja po pitanju kvaliteta gradnje.Neko kaze da ce biti u svakom slucaju kvalitetnije od masovne novogradnje malih izvodjaca pa cak i Belvil-a.
Drugi kazu da se stedi na svakom koraku.Pitanje je sta je danas standard za novogradnju.

Nadam se da na ovom forumu mozemo da cujemo misljenje struke o ovom projektu.

Pozdrav

Moj rodjak radi u CIP-u i radio je na projektu naselja.Njegovo misljenje je da ce biti negde u sredini sto se tice kvaliteta izgradnje.

Donekle je minus sto ce ocigledno ostali sadrzaji tipa vrtica,skole i bese trznog centra kasniti.

Vrh