Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Naselje Stepa Stepanović: Čak i crkvu podižu "na divlje"
M. L. Janković | 03. mart 2014. 22:28 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -na-divlje

Ministarstvo građevine još nije dalo dozvolu za izgradnju hrama u voždovačkom naselju. Inspekcija zatvorila gradilište, ali su radovi ipak nastavljeni

0620x0.jpg


PRIPREME za izgradnju Hrama Prepodobne majke Angeline Srpske ovih dana teku bez građevinske dozvole. Naime, vernici su počeli da ograđuju prostor na poljani u naselju Stepa Stepanović na kojem bi trebalo da zaživi crkva, ali od nadležnog ministarstva nisu dobili "zeleno svetlo" za to.

Ujdurma oko praznog proplanka u novoizgrađenom stambenom delu na Voždovcu i dalje traje. Izgradnja crkve je prošle nedelje obustavljena na jedan dan, nakon trodnevnih protesta stanara, izlaskom na teren načelnice republičke građevinske inspektorke, Jelene Milosavljević. Ona je konstatovala da se gradi bez dozvole, pa je "gradilište" zatvoreno.

- Iako su nadležni zabranili svaki rad, izvođač radova objasnio je prethodno poznatim informacijama da se to "gradi dobrovoljno", da "iza toga stoji Patrijaršija", da postoje sve dozvole, ali da nisu tu trenutno i slično - kažu iz Udruženja stanara Stepa Stepanović. - Na pitanje ko su anonimni radnici i da li ih je angažovao neko iz Srpske pravoslavne crkve, nismo dobili odgovor. Da crkva nije ucrtana u plan naselja, potvrdili su u Građevinskoj direkciji Srbije.

Dok su stanari su podeljeni po pitanju toga koja ustanova bi trebalo da ispuni ova prostor, da li škola, crkva ili dom zdravlja, temelji duhovne kuće već se postavljaju, ali bez potrebne dokumentacije.

- Nismo dali građevinsku dozvolu za izgradnju crkve u Stepi Stepanović - kažu iz Ministarstva građevine. - Doduše, dozvola još nije ni tražena.

Prema rečima protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršije, ovih dana bi trebalo da se reše pravne prepreke izgradnji hrama za Voždovčane.

- Razgovori oko građevinske dozvole su u toku - objašnjava Stojadin Pavlović, koji je zadužen za izgradnju hramova u Beogradu. - U pitanju je zajednički posao SPC i nadležnog ministarstva. Očekujem da ćemo dozvolu uskoro dobiti.


U UTORAK ISTIČE ROK

GRAĐEVINSKA inspekcija je, nakon što je u petak zabranila dalju gradnju, ostavila rok Srpskoj pravoslavnoj crkvi da dostavi građevinsku dozvolu za podizanje crkve. Rok ističe u utorak.
 
Beograd
Uručeni ključevi stanova u Stepi Stepanović »
11. Mart. 2014 | 14:32, Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=99302

Zaposlenima u Ministarstvu odbrane i pripadnicima Vojske Srbije danas su uručeni ključevi 18 novih stanova u naselju Stepa Stepanović u Beogradu.

Oni će te stanove kasnije moći da otkupe, rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, koji je uručio ključeve.

Nakon današnje podele ključeva, ostalo je da se dodeli još 95, a predviđena je dodela ukupno 779 stanova u tom nasleju. Đorđević je kazao da zbog "administrativne tromosti sistema" ministarstvo nije u mogućnosti da brže obavi dodelu stanova, ali da će u skorijem periodu biti podeljeno oko sto ključeva širom Srbije.
 
Do sad sam gledao samo u prolazu a sad sam i prvi put bio u ovom naselju pa reko da izvadim svoju digitalnu pucaljku i ulovim nesto.

11april-002.jpg

11april-007.jpg

11april-008.jpg

11april-009.jpg


Nesto se gradi:

11april-005.jpg

11april-004.jpg

11april-003.jpg
 
To se skola gradi. A malo iznad je i vrtic, betonirali temelje al cekaju novog izvodjaca

Послато са PAP4500TDUO уз помоћ Тапатока
 
A tek komsije kako su simpaticne :)

Послато са PAP4500TDUO уз помоћ Тапатока
 
Ne znam za komsije ali spazih neke bas simpaticne komsinice. Dobro meni su malo dalje ali nema veze.
 
Захваљујући данашњем деловању два члана Удружења љубитеља железнице у Кумодражу, скупљено је 86 потписа на папиру, и 19 елетронских до 20:00. До сада има око 200 потписа на папиру, и 163 електронска, при чему је непознат број попуњених петиција у једном дискоту и једној кладионици у Кумодражу (остављено има папира за укупно 400 потписа). Број потписа у Кумодражу је већ јако премашио број потписа у Степи. Такође, два члана Удружења љубитеља железнице, која су сакупљали потписе по Кумодражу, напили су се кафа, ракија, сокова... јер људи одрасли на Вождовцу су свесни колико је ово значајно.

Минимални кораци, које би УСНСС требало да предузме су:
- Качење на сајт основних информација о овој петицији. Основне податке можете преузети са сајта Удружења љубитеља железнице
http://vozoljubitelji.blogspot.com/
- У потпису већег броја чланова УСНСС ставити линк ка овој петицији:
http://www.peticije24.com/tramvaj_za_kumodraz_i_stepu
- У договору са власницима локала, оставити у одређеним локалима папире за лично потписивање
- Дељење преко Фејсбука, Твитера и сличних сервиса.

Удружење љубитеља железнице има намеру да организује трибине у Месној заједници Кумодраж1 и Кумодраж село, како би даље популарисало ову идеју. Такође, да ускоро ступи у контакт са Дирекцијом за јавни превоз, Секретаријатом за саобраћај, и Заводом за урбанизам по питању овог предлога.

Такође, позивамо и истакнуте Беобилдере, у складу са својим временом и могућностима да се укључе у ову иницијативу. :gobb:
 
Ne daju Vojvodu Stepu
Autor: M. Nikolić 18.04.2014. - 00:02 Komentara (0)
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest ... 3265.phtml

Stanari u naselju “Stepa Stepanović” sa obaveštenja zalepljenog na ulaznim vratima zgrada saznali su da više ne žive u Ulici vojvode Stepe na kojoj im se vode sva lična dokumenta. Stanari su pokrenuli peticiju kako bi ime ulice koje je do sada važilo - ostalo isto.

894810-41.jpg

Naselje Stepa Stepanović | Foto: M. Perić

PETICIJA - Svi su nezadovoljni promenom imena ulice, niko nas ništa nije pitao, niti obavestio, samo je zalepljena odluka privremenog organa koja je doneta još 29. novembra prošle godine o promeni naziva Ulice vojvode Stepe - kaže predsednik Udruženja naselja “Stepa Stepanović” Željko Milošević.

On kaže da će promena imena ulice značiti i veliki trošak, jer stanari moraju da promene dokumenta, koja su tek nedavno promenili.

1245465-33.jpg

Za promenu adrese u čipovanoj ličnoj karti treba izdvojiti 280 dinara, a ako je bez čipa onda se mora izvaditi nova lična karta koja košta 928 dinara za naknadu i 280 za izradu nove kartice. U većini banaka kažu da promene u nazivima ulica ne predstavljaju značajniji problem, jer se svaka razmena dokumentacije sa klijentima odvija korišćenjem poštanskih usluga, a pošta je uvek informisana o tim novinama.
 
Meni glupo da celo naselje bude pod jednom ulicom i to naziva kao i naselje,
Trebalo je nazive odrediti pre useljenja, a ne sada, i šta sad?

1245466-33.jpg
 
Страшно је како неки људи не размишљају. Па хиљаду пута је боље и лакше да се насеље подели у више улица него да буду једна.
 
Doneli su tu odluku poodavno, a celo naselje je imalo 7 brojeva za 44 zgrade i ko zna koliko ulaza. Mada jeste glupo da sad to rade ..
 
Dobro je što su dali imena tim ulicama, veliko je to naselje i puno tu ima saobraćajnica i zgrada da bi sve bile pod istim nazivom. Veliko je skoro kao Bežanijska kosa MZ 2 ili Mirijevo 2 s obzirom da je kaskadni teren više me podseća na Mirijevo 2.
 
Da je GDS bio normalan imena ulica bi postojale od samog starta a ne ovoako navrat nanos
 
Српска посла! Такви се родили, такви живе, такви ће и умрети.
 
Naselje Stepa Stepanović: Niču škola i vrtić, stala gradnja crkve!
M. L. JANKOVIĆ | 06. maj 2014. 08:11 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... dnja-crkve

U naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu gradilišta na sve strane. Verski objekat stopiran zbog nedostatka građevinske dozvole

bg-stepa-stepanovic-zgra.jpg

GRADILIŠTA su opet "opkolila" naselje "Stepa Stepanović" na Voždovcu. Umesto stambenih blokova, sada se podiže infrastruktura. Najnovije beogradsko naselje će, u ovom talasu izgradnje, dobiti osnovnu školu i vrtić, na kojima radovi traju već više od mesec dana. Nedaleko odatle, podizanje sporne crkve naišlo je na zid, pa volonteri duhovne kuće nisu odmakli dalje od ograđivanja prostora gde bi verski objekat trebalo da bude izgrađen.

Usred voždovačkog naselja, koji je podigla Građevinska direkcija Srbije, radnici punom parom rade na dva fronta. Jedno gradilište, koje zauzima veću parcelu, namenjeno je za osnovnu školu, a radovi su startovali početkom marta.

- Škola bi trebalo da primi 700 učenika - kažu iz "Graditelja - Beograd", firme koja izvodi radove. - Radovi bi trebalo da traju do 31. jula ove godine kako bi škola počela sa radom već u septembru. Završili smo pripremnu fazu i sada je izgradnja u toku. Sve ide prema planu.

Nova voždovačka škola će imati 24 redovna odeljenja i osam specijalne namene, kao i igralište za košarku i odbojku.

U nastavku naselja je i sporna parcela koja je, bez potrebne građevinske dozvole, namenjena za izgradnju crkve. Pre dva meseca, volonteri SPC počeli su da ograđuju deo na kome će zaživeti duhovna kuća. Planirano je da tamo bude izgrađen Hram Prepodobne majke Angeline Srpske.

I OBDANIŠTE GOTOVO NA VREME? TIK uz kranove koji dižu školu smešten je i pogon koji će izgraditi vrtić za 270 dece. Ovo gradilište bilo je nakratko zatvoreno, da bi se radnici na skele vratili pre 15 dana. - Gradi se kombinovana dečja ustanova, a rok za završetak je kao i kod škole - kažu na gradilištu. - Nekoliko kišnih dana zadalo nam je velike muke da ispratimo sve rokove, ali sad radimo punom parom, pa će sve biti završeno na vreme.

Na istom prostoru, međutim, juče je situacija bila nepromenjena. Kao i u februaru, na poljani je zaboden samo drveni krst i improvizovana kapela. Drvenom ogradom je određen prostor za hram, ali, kako kažu stanari naselja, već danima niko ne dolazi.

- Dve nedelje su svakodnevno radili - kažu žitelji naselja. - Kada je izbio problem zbog nedostatka građevinske dozvole i stanari krenuli da protestuju, više nisu dolazili.

Naselje bi, prema prvobitnim planovima, trebalo da dobije i dom zgravlja, tržni centar i, pored već započetih, još jednu školu i obdanište.

ZA RADOVE 675 MILIONA DINARA

ZA izgradnju škole u naselju "Stepa Stepanović" izdvojeno je 450 miliona dinara, dok će vrtić koštati 225 miliona. Investitor je grad Beograd, odnosno Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. Škola će imati 6.300 kvadrata dok će se obdanište prostirati na 2.300 kvadratnih metara.

Radove na školi sprovodi "Graditelj - Beograd", a obdanište podiže građevinska firma "Zidar".
bg-stepa-stepanovic-izgr.jpg
 
Do stana bez učešća
T. SPALEVIĆ | 07. maj 2014. 21:23 | Komentara: 6
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... bez-ucesca

Građevinska direkcija daje beskamatne pozajmice od 20 odsto. U Beogradu i Novom Sadu nude 750 nekretnina. Najviše u „Stepi“

eko-stan620x0.jpg

GRAĐEVINSKA direkcija Srbije kupcima prvog stana nudi beskamatnu pozajmicu za učešće za kredit u iznosu od 20 odsto, saznaju „Novosti“. Dug se vraća u periodu od 10 godina. Za ostale kupce predviđen je zajam od 11 odsto, takođe bez kamate.

U ponudi je 630 stanova u beogradskom „Stepi Stepanoviću“, 40 u naselju Vraće Jerković i 80 u novosadskoj Sunčanoj strani.

- Sagledali smo situaciju na tržištu nekretnina posle obustavljanja subvencionisanih stambenih kredita - kaže za „Novosti“ Nebojša Šurlan, direktor Direkcije. - Zaključili smo da građanima najveću prepreku za kupovnu stana predstavlja obezbeđivanje najmanje 20 odsto vrednosti nekretnine za učešće za komercijalni stambeni kredit. Kako bismo što većem broju porodica pomogli da reše stambeno pitanje, omogućili smo beskamatne pozajmice u iznosu do 20 odsto vrednosti stana. Na taj način, građani mogu da obezbede celokupno učešće za stambeni kredit.

Kako objašnjava Šurlan, skoro polovinu beskamatne pozajamice kupci prvog stana vraćaju iz povraćaja poreza na dodatu vrednost, a ostatak na 10 godina bez kamate. Oni koji kupuju drugu ili treću nekretninu i nemaju pravo na povraćaj PDV, mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu do 11 odsto vrednosti stana, takođe na 10 godina. Postoji i treća mogućnost, a to je da građani koji imaju dovoljno sredstava za učešće za kredit, zajam bez kamate mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita.

- Imajuću u vidu opštu ekonomsku situaciju, verujemo da bi ovaj program kupovine stanova stimulisao građane da reše svoje stambeno pitanje i imao šire pozitivne efekte na tržište nekretnina - navodi Šurlan. - Građevinska direkcija Srbije je kao investitor dugoročno opredeljena za projekte stanogradnje i na ovaj način, prvi put u Srbiji, pokušavamo da stvorimo takvu klimu da što veći broj porodica podstaknemo da, uz našu pomoć, reše najvažnije životno pitanje.

Tako za stan od 80.000 evra, kupci koji imaju pravo na povraćaj PDV, dobijaju pozajmicu od Direkcije u visini od 16.000 evra. Iz povraćaja PDV koji iznosi 9,1 odsto Direkciji će vratiti 7.200 evra, a onda će preostalih 11 odsto što je 8.800 evra vraćati na deset godina i mesečna rata je 73 evra. Oni koji nemaju pravo na povraćaj PDV od Direkcije mogu da dobiju pozajmicu od 11 odsto što je 8.800 evra, otplaćuju je beskamatno na deset godina i iznos rate je, takođe, 73 evra. Oni, koji imaju novac za učešće, za kupovinu nekretnine vredne 80.000 evra, zahvaljujući novom programu Direkcije, zbog smanjenja visine rate i kamate uštedeće čak 15.000 evra. Sa sopstvenim učešćem (16.000 evra) i dodatnom pozajmicom Direkcije od 20 odsto (16.000 evra), kupac prvog stana smanjuje kreditno zaduženje na 48.000 evra. Pozajmicu Direkciji vraća iz povraćaja PDV i na deset godina bez kamate.

CENE KVADRATA

USELjENjE kupca nije uslovljeno vraćanjem pozajmice, kaže Šurlan. Inače, cena kvadrata u „Stepi“ je od 1.250 do 1.290 evra sa PDV, u Braće Jerković-Padina 1.290 evra sa PDV, a u Sunčanoj strani u Novom Sadu je 830 evra sa PDV.
 
mekbejn":38kg5ndf je napisao(la):
Neka spuste cenu za 10-15% pa da vidiš kako će da krene prodaja
Пошто је ГДС у ствари ДРЖАВА, нека питања експропријације везана за Нову авалску решава кроз станове у Степи. Највећи проблем су станови веће квадратуре, јер чак и за рату за мањи стан ти треба дооообра плата.
 
Kvalitet urbanizma, arhitekture i urbane sredine i infrastrukture je tako los u Stepi, da ove stanove treba koristiti za privremeno raseljavanje, kako bi se oslobodile druge lokacije u gradu, a potom stanovnici tih boljih lokacija vratili u svoj deo grada kada se te lokacije zavrse. To vidim kao jedino resenje za Stepu, a narocito Ovcu sa svojim tzv socijalnim stanovima. Prave socijalne stanove treba graditi uz trzisne u rezmeri 1:5 i to treba da bude obaveza investitora.
 
Vrh