Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Sve je to meni jasno. Ja ću ostaviti nešto svojim potomcima, ali to nešto sam ja kupio od para koje sam ja zaradio (zaradiću).

Znam da je teško odrediti šta je čije nekada bilo, ali jednostavno ne volim te svojine što se protežu do nekih feudalnih vremena.

Nekada Crkva i vladari, danas Država, sve je to nekako slično ali i neuređeno ako idemo u prošlost. Treba to nekako prilagoditi sadašnjosti - ne mogu sada građani Metohije da plaćaju Crkvi koja je to nekada posedovala.

Postavlja se tu i pitanje šta je sa ljudima koji ne veruju u Boga?

A što se tiče konkretnog slučaja (a i svih slučaja gde se pojavljuje bilo kakva crkva) želeo bih da vidim sve papire o poreklu te zemlje, ko finansira, poreklo novca i slične stvari.

Ne bih sad da zvučim kao neki crkvomrzac - vrlo je poštujem (kao što sve poštujem), ali mora se priznati da je crkveni novac nešto što je podložno raznim zloupotrebama, a na žalost moram prvo na to da pomislim kad vidim ko je sve na bitnim položajima u SPC.
 
Crkiv je oduzeta velika kolcina zxemlje pogotovo u Metohiji i onda isprcelisana i djeljena albanicma iz albanije dzabe dok je odlukom kumunista srbima zabranjen povratak na prostor pokraine tada jos autonomne oblasti .
Postoji nesto sto se zove nasledno pravo i sto omogucava nasledjvanje imovne koliko god u proslost mozes da dokazes tj da imas papire tapije da je zemlja tvojih predaka ,Mnoge bogate porodice nisu stekle sve u jednoj generaciji vec se to gomilalo kroz vrijeme,
Inace zemlja kasarne stepa je takodje uzeta bez naknade od vlasnika 1945
 
Da je to nasledno pravo (kao i svako drugo pravo) lepo regulisano, onda ne bismo imali toliko slucajeva gde pravi vlasnici traze svoje, a Drzava im ne vraca i tako godinama, tj decenijama.
 
Pa regulisano je ali je postojao priod otimacine od strane drzave bez nadoknade tek nedavno je donesen zakon o restituciji a sve je pocelo 1945 kad su crveni funkcjoneri pozeljeli da se usele u vile na dedinju a da ih neplate ,pa je i prekinut pravni kontinuitet donosenjem zakona o nevazznosti propisa donjetih prije 6 aprila 1941 i za vrijeme neprijateljske okupacije ,cista posljeratna akumulacija kapitala
 
treba to nekako prilagoditi sadašnjosti - ne mogu sada građani Metohije da plaćaju Crkvi koja je to nekada posedovala.
Nece konkretno stanovnici Miljakovca, niti grad Beograd placati, ali je zato logicno i da crkva dobije gradsko gradjevinsko zemljiste za izgradnju crkve bez naknade.


Vidi Dule ovako.
Pravo svakog od nas je da veruje u nesto ili ne. Takodje, svako ima pravo da sumnja , ali mu to ne daje za pravo da optuzuje dok nema bar neke relevantne dokaze.
Slazem se i da se u crkvi desavaju neke stvari koje nebi trebale, ali crkvu cine vernici i svestenstvo, a i jedni i drugi su prvenstveno ljudi sa svim svojim manama i vrlinama. Kako zivimo u drustvu u kome nazalost preovladavaju mane takva situacija se odrazava i na crkvu.


Sto se finansiranja izgradnje hramova tice:
Svaka parohija u osnivanji, znaci tamo gde se tek pravi Bozji hram ima racun. Racunom ne raspolaze samostalno paroh, pop, vec to radi u dogovoru sa crkvenim odborom koga sacinjavaju pojedini vernici te parohije.
Takodje, tu se ima uvid u izvore i veruj mi da su glavni izvor novca za izgradnju crkvi donacije gradjana i privrednih subjekata.
 
Ako je tako - onda u redu. Ja najviše izražavam sumnju u poreklo novca i zemljišta, ali ako je to čisto, neka grade.

Pitanje je kako će na to da gledaju žitelji Stepe, jer dok svakome od njih objasnite ovako kako je meni objašnjeno u poslednjih par postova...
 
Да се вратимо на СТЕПУ СТЕПАНОВИЋ.

Црква је овде очигледно подметачина, јабука раздора, нешто што је замишљено како би ослабило грађанско удруживање у овом насељу. То су подметунули политичари (нећу да им помињем имена), а сада треба имати конструктиван приступ и дипломатију! Наравно, и овом форуму је подметнуто да се расплине прича о цркви, да се скрене пажња са битнијих тема!

У понедељак 13.1.2014. у 9 ујутру на Радио Студио Б ја говорим о предлогу продужења трамваја у Степу! Прилог би требао да траје око 10 минута.
 
Ma sve je kod nas pod konac samo je SPC veliki problem. :?: Naucite da postujete i razumete svoju tradiciju pa cete se bolje snaci i u savremenom svetu.
 
Ja inace postujem SPC, ali ostaje cinjenica da je zadnjih deset godina SPC investitor koji po gradu pravi obajekte (hramove) koje se onda ostavljaju u sivoj fazi doveka, sto ne treba biti dozvoljeno nikome, pa ni crkvi.
 
Stepa Stepanović: Hteli dom zdravlja, a dobiće - crkvu!
M. Lj. POPOVIĆ | 09. januar 2014. 22:14 | Komentara: 36
Stanovnici naselja na Voždovcu iznenađeni najavom izgradnje hrama Prepodobne majke Angeline Srpske. GDS: Verski objekat nije bio u našim planovima
U NOVOSAGRAĐENOM beogradskom naselju "Stepa Stepanović" pre nekoliko dana, na Badnje veče, postavljen je krst na mestu gde će u toku ove godine započeti gradnja Hrama Prepodobne majke Angeline Srpske. Stanari ovog dela Voždovca iznenađeni su novom odlukom, a dosta njih plaši se da, zbog crkve, ne ostanu bez Doma zdravlja, škole, vrtića i velikog supermarketa, čija je izgradnja planirana na mestu gde je postavljen krst.Izgradnja stambenih objekata i kompletne prateće infrastrukture u naselju "Stepa Stepanović" je završena, kao i parterno uređenje - opremanje zelenih površina, sportskih terena i dečjih igrališta. Kako smo saznali u Građevinskoj direkciji Srbije, koja je nadležna za sprovođenje celokupnog projekta kompleksa, u postojećem Urbanističkom projektu naselja, koji je javni dokument, ne postoji nikakav verski objekat.

- Izgradnju crkve i postavljanje krsta nije započela Građevinska direkcija, već Ministarstvo građevine i urbanizma - rekli su nam u GDS. - Zašto je došlo do promene plana i ubacivanja novih sadržaja u naselju "Stepa Stepanović" još ne znamo, ali naša služba je donirala projekte za vrtić i školu u vrednosti od 12 miliona dinara, čija je realizacija u toku. Kada je u pitanju izgradnja supermarketa, trenutno je u toku postupak javne nabavke za izbor projektanata i izvođača radova.

Kako smo u četvrtak saznali, većina stanara za izgradnju crkve saznala je tek pre nekoliko dana, kada je postavljen i osveštan krst.


KOMŠIJE PODELjENE
NA raznim gradskim forumima najavljena izgradnja crkve podelila je komšije u naselju "Stepa Stepanović". Dok se jedni bune protiv ponovne promene plana izgradnje infrastrukture, drugi se raduju što će u svom mestu dobiti prvi verski objekat.

- Tek na Badnje veče sam saznala da planiraju da u našem naselju izgrade crkvu - rekla nam je Nataša Kovačević, jedna od stanarki. - Koliko sam ja upoznata, na mestu gde je postavljen krst, trebalo je da budu izgrađeni dom zdravlja, škola i supermarket. Nije mi jasno zašto ponovo menjaju prvobitnu koncepciju.

I njena komšinica Ana Pejović iznenađena je najnovijim planom proširenja naselja.

- Nemam ništa protiv gradnje crkve, ali ukoliko to ne ugrožava dom zdravlja i veliku prodavnicu, koji su nam preko potrebni - požalila nam se Ana. - Uostalom, u blizini imamo već dve crkve, jednu na Voždovcu, a drugu u Kumodražu, a prva ambulanta udaljena nam je nekoliko kilometara.PROTEST ZBOG BENZINSKE PUMPE

PROBLEMI vezani za novosagrađeno naselje "Stepa Stepanović" počeli su još pre nekoliko meseci, kada je Građevinska direkcije Srbije odustala od izgradnje obećanih sadržaja. Tada su stanari ovog dela Voždovca održali protest, na kome su od nadležnih zatražili da se obustavi izgradnja benzinske pumpe sa skladištem za tečni naftni gas, jer im, kako kažu, to nije prezentovano prilikom kupovine stana.


TRAŽE I BOLjI GRADSKI PREVOZ

PROBLEME stanari "Stepe" imaju i sa saobraćajem. U toku je potpisivanje peticije kojom se tražu produžavanje tramvajske linije 10 koja bi išla od Kalemegdana do Kumodraža 2. Problem je što bi ova ideja koštala, prema grubim procenama, od četiri do pet miliona evra.

Druga varijanta je pojačavanje autobuskih linija 25, 25p, 39, 50.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ce---crkvu
 
Siguran sam da ima mesta i za crkvu i za dom zdravlja, obe škole, pumpu, samoposlugu, bioskop, dom penzionera itd. Problem je što je investitor ubrao mnogo love pre završetka celog projekta, a sad oteže sa izgradnjom pratećih objekata jer želi da okrene te pare ili ih plasira u neku drugu investiciju. Šta god da je u pitanju stanovnici Stepe bi trebali da bojkotuju porez na imovinu dok se ne završe i ne usele predvidjeni objekti.
 
Staro vs novo.

9febr-004.jpg
 
Izgradnja škole u naselju "Stepa Stepanović" počinje 28. februara, rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe od marta
Petak, 14. 02. 2014.|11:38 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... e-od-marta

Direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Luka Petrović najavio je danas da ova agencija spremno dočekuje početak građevinske sezone.

– Već tokom marta počinjemo rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe na Voždovcu, a u drugoj polovini godine kompletnu rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja do Veterinarskog fakulteta. Trg Slavija će dobiti potpuno novi izgled sa podzemnim prolazima za pešake, fontanom u središtu trga, posebnom kolovoznom trakom za tramvaje i gradski saobraćaj i tri kolovozne trake za automobile. Sa ponosom mogu da kažem da će Slavija postati jedan od najlepših trgova u Beogradu – naglasio je Petrović.

- Što se tiče visokogradnje, više ćemo se usmeriti na stanogradnju jer je u planu izgradnja stanica za izbegla i raseljena lica u naselju Ovča, koje gradimo u saradnji sa UNHCR-om, socijalni stanovi u Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu i završetak socijalnih stanova u naselju Kamendin u Zemun polju - rekao je Petrović.

- Tokom ove godine ćemo uraditi više škola, vrtića i zdravstvenih ustanova. Već 28. februara, nakon sprovedene procedure i dobijanja građevinske dozvole, počinjemo sa izgradnjom osnovne škole u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu. Ova osnovna škola imaće površinu 6.300 m2. Nekoliko dana nakon toga, čim dobijemo građevinsku dozvolu, počinjemo sa izgradnjom vrtića u naselju Stepa Stepanović, površine oko 2.500 m2. I škola i vrtić biće završeni 31. jula i deca će moći da u njima počnu novu školsku godinu - rekao je za Beoinfo Luka Petrović.

On je istakao da će još dva objekta namenjena deci biti završena krajem aprila, i to vrtić u Bloku 61 na Novom Beogradu i vrtić u naselju Stubline u opštini Obrenovac. Luka Petrović je istakao da će agencija u narednom periodu morati da učini puno napora kako bi se otklonili nedostaci na objektima koji su građeni prethodnih pet godina u Beogradu.

– Nećemo više dozvoljavati da se objekti, a posebno škole i vrtići, grade nesolidno pa da se odmah nakon isteka garantnog roka pojavljuje prokišnjavanje krovova, otpadanje oluka i pucanje instalacija. Novo rukovodstvo agencije susrelo se sa veoma mnogo primedaba korisnika do sada izgrađenih objekata na kvalitet gradnje, tako da ćemo ubuduće posvetiti više pažnje kvalitetu radova i izboru materijala – naglasio je Petrović.
 
"Zidar" i "Tončev gradnja" grade vrtić u naselju "Stepa Stepanović"
Ponedeljak, 24. 02. 2014.|14:20 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... novi%C4%87

Preduzeća "Zidar" iz Negotina i "Tončev gradnja" iz Surdulice gradiće vrtić (kombinovanu dečju ustanovu) u beogradskom naselju "Stepa Stepanović".
Ugovor sa grupom ponuđača zaključila je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda 20. februara 2014.
Kako je objavljeno, vrednost ugovora je 212,278 miliona dinara (sa PDV-om).

Na tender je, inače, pristiglo ukupno deset ponuda.
 
Tončevi lopovi

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока
 
Stanari naselja Stepa Stepanović: Tražimo da se ispune obećanja iz ugovora!
O. Toškić | 25. 02. 2014. - 15:40h | Komentara: 14
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/445408 ... iz-ugovora

Stanari naselja "Stepa Stepanović" u Beogradu poručili su danas da ne žele da ih bilo ko koristi za naknadno sticanje novčane dobiti ili da budu povod usmenih predizbornih obećanja, ali traže da investitor ispuni svoje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom.

Delegacija stanara će pokušati da u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije, ministrom građevine, članovima Privremenog organa grada Beograda, kao i direktorom Građevinske direkcije Srbije, predoči činjenično stanje,
probleme u naselju i puteve njihovog rešenja.

- Tražićemo da se reši problem izgradnje benzinske pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas, modularnog kaveza za prodaju tečnog naftnog gasa u bocama, podzemnog čeličnog rezervoara za tečni naftni gas, autoperionice. Tražimo da se tokom sledeće tri nedelje pokrene pitanje izgradnje Doma zdravlja, odnosno preduzmu konkretne radnje koje će voditi prema njegovoj realizaciji - navodi se u saopštenju stanara.

Stanari traže da se reši problem bezbednosti ulaznih saobraćajnica u naselje, da se ispoštuju zakonske norme i uvaže preporuke stručnih službi.

- Reklamiran nam je multifunkcionalni objekat, sa tržnim centrom, Domom zdravlja, sadržajima za kulturni život stanovnika naselja, a od pratećih sadržaja nijedan još nije počeo da se gradi - ukazali su stanari.

Umesto dve škole, dva vrtića i jednog depandansa, trenutno funkcioniše samo depandans u kome je upisano 180 mališana koji čekaju na izgradnju vrtića.

Stanari su naglasili da je počelo obeležavanje parcele verskog objekta (hram-brvnara) i zgrade duhovno-kulturnog centra na lokaciji koja je prema novom Urbanističkom projektu predviđena za tržni centar sa jedinicom primarne
zdravstvene zaštite.
 
Protesti u "Stepi" zbog crkve
S. ĐURIĆ - M. L. JANKOVIĆ | 28. februar 2014. 21:52 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... zbog-crkve

Nastavlja se nezadovoljstvo meštana novog voždovačkog naselja, grupa od 30-ak stanara ometa radove na crkvenom hramu, strahujući da će zbog toga ostati bez obećanog doma zdravlja

bgd-stepa620x0.jpg

Prostor na kojem je počela izgradnja hrama / Foto A. Stanković

TEMELj novog hrama u naselju Stepa Stepanović ovih dana ponovo je "podelio" stanare ovog novopečenog voždovačkog naselja. Naime, radnici su početkom nedelje počeli da ograđuju prostor za crkvu, koja bi trebalo da bude izgrađena na praznoj parceli, ali je ovo izazvalo nezadovoljsto nekih meštana. Ogorčeni sugrađani u petak su protestovali jer misle da će, zbog podizanja hrama u naselju - izgubiti obećani dom zdravlja.

U centru Stepe Stepanović, trojica radnika u petak oko 15 časova ograđivali su praznu poljanu, na kojoj bi trebalo da se izgradi Hram Prepodobne majke Angeline Srpske. U jednom delu dovukli su kamen i osnovni alat. Od pre nekoliko meseci postavili su samo krst, kažu, kao i improvizovanu kapelu. Prema njihovim rečima, nekoliko sati ranije skupilo se oko 30 sugrađana, koji su pokušali da ih ometaju u radu.

- Nismo imali dozvolu za rad, ali smo je sada nabavili i nastavljamo po starom - priča jedan od radnika. - Ljudi dolaze, žale se jer kažu da neće crkvu na ovom mestu. Ipak, mi sa tim nemamo ništa. Nismo plaćeni, došli smo da pomognemo da se izgrade temelji i obezbedi ceo prostor. Odazvali smo se na poziv crkve, ne dobijamo nikakvu platu za ovo.

Na improvizovanom gradilištu, kažu, svaki dan radi njih pet ili šest. Već dva dana sugrađani organizuju proteste kako bi sprečili da se crkva i podigne.
VRTIĆI, ŠKOLE, TRŽNI CENTAR... Stanari "Stepe" pre šest meseci protestovali su i zbog plana da se na ovoj istoj parceli, umesto doma zdravlja, izgradi pumpa. Oni su tada odlučno zahtevali da nadležni izgrade ono što su obećali kada su im prodavani stanovi - dva vrtića, dve škole, depandans, tržni centar, dom zdravlja.

- Skuplja se grupa onih koji su nezadovoljni odlukom o hramu - priča jedan od stanara, koji živi u blizini. - Neki su i agresivni, pokušavaju na silu na obustave gradnju jer tvrde da dom zdravlja, obdaništa i školu nećemo dobiti u naselju, već samo crkvu. Žena mi radi u GDS i ona tvrdi da ima prostora na praznim parcelama za dve škole i vrtić.

GDS NE ODLUČUJE ŠTA ĆE SE GRADITI

Građevinska direkcija Srbije bila je zadužena za izgradnju celokupnog stambenog naselja Stepa Stepanović, ali...

- Građevinsku dozvolu daje Ministarstvo građevine, a o tome šta bi trebalo podizati u naselju odlučuju i Ministarstvo odbrane i Republička direkcija za imovinu - objašnjavaju u GDS.
 
Odlicno nije blic nego novosti zato nemoze da se nadje
 
Novinari debili, ovi stavili policu za svece, a ovi nazivaju to privremena kapela.
Ta parcela je komercijalna i nije nikad planiran drzavni dom zdravlja. Ovi protesti samo pokazuju koja go*** imamo u naselju, za cas se skupe kada treba protiv necega, a kada treba da se za neesto bore nema ih nigde. Njih 10ak sa foruma se istripovali da su vodje celog naselja, a 95% ljudi i ne zna za taj forum niti za njihovo udruzenje.
 
Црква у насељу „Степа” без грађевинске дозволе

Републичка грађевинска инспекција јуче забранила радове у вождовачком насељу, где је на Бадње вече постављен крст за храм, јер инвеститор СПЦ нема папире за градњу
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... le.sr.html (ceo tekst)
 
milos.tro":3kcy7an1 je napisao(la):
Црква у насељу „Степа” без грађевинске дозволе

nista me ne cudi, ionako verovatno nijedna sa gradjevinskom nije stigla do upotrebne...
 
Vrh