niki":31w7rbhm je napisao(la):
Ja sam insistirao da tehnicki opis udje kao aneks u kupoprodajni ugovor i nisam uspeo, ja imam kompletnu projektnu dokumentaciju za moju lamelu, cini mi se da vec kod liftova zabusavaju, recene su mi neke nemacke marke, sad vidim da ugradjuju grcke liftove.
Poznaje li neko obligaciono pravo, mozemo li ih tuziti ukoliko ne izgrade skolu i vrtic u kracem roku za obmanu prilikom kupovine, u svim promotivnim projektima se nalazi nacrtano i mnogi su se zbog toga odlucili na kupovinu?
Ja sam se raspitivao u vezi toga. Rekli su mi da pri kupovini stana imam pravo da se zalim samo na ono sto sam kupio, a to je stan, sa pripadajucom dokumentacijom o pravima na zajednicke delove objekta, liftove, hodnike, garaze i parking mesta. Na bilo sta sa strane nemas pravo zalbe jer ti to i ne kupujes. Kao sto sam ja gledao neke druge projekte gde su mi crtali neke buduce obilaznice, trzne centre, vrtice i sl. Sve van stana, zgrade sa najuzom okolinom nemas pravo nikakve zalbe.
Vrtic i skola su u nadleznosti lokalne samouprave i samo od njihove procene (ili politicke nagodbe) zavisi da li ce se graditi ili nece. Npr.Belville se reklamirao kao mali grad, ali temelji za vrtic se sada postavljaju, posle koliko godina, skolu verovatno nece skoro dobiti, a Trzni centar GDS verovatno sama nece graditi jer nema novca, osim ako proceni da moze nekom da ga proda. Kupio si stan i nista drugo, kao sto si rekao, to si video na "promotivnim" projektima, gde se oni ograde kroz neke papire da je to samo okvirni projekat koji nije obavezujuc. Oni su cak na TV-u naglasavali da ce Stepa da se gradi parcijalno u zavisnosti od prodaje, sto znaci da se nisu obavezali ni kompletno naselje da zavrse.
Uostalom, kako neko moze da ti garantuje skolu i vrtic, kako neko moze unapred da zna strukturu stanovnistva, broj dece i sl, za to ipak treba vreme. Koliko sam ja video u naselju ima jako puno malih stanova koje su kupovali ili samci, ili parovi bez dece, ne mozes nekog naterati onda da napravi skolu.
Sto se tice lifta i marki bilo cega, imas samo pravo zalbe ukoliko su ti napisali marku lifta koju ces dobiti, sve ostalo je rekla-kazala i u ovoj drzavi na sudu nemas sanse.
Seti se samo kako su ljudi zastitili Peti parkic, tako se u Srbiji sve dobija, pa ako bude dovoljno ljudi sa decom, a oni otezu oko skole, blokirajte Beograd, mozda do tada i ja budem tamo pa idemo zajedno :kk: