Vrlo je jednostavno ako se pogleda platni bilans, pokrivenost uvoza izvozom je oko 2/3, lova se odliva i taj odnos se sve više pogoršava! 1 od načina jeste da pustiš slobodan kurs i da on prirodno uravnotežuje to tako što će uvoz učiniti skupljim, a istovremeno stimulisati izvoz. Istovremeno moraš da gledaš strukturu uvoza/izvoza, koliko raste tvoja cena inputa, da probaš da izbaciš skuplji gotov proizvod, a ne da izvoziš sirovine. U principu neki ideal je da to bude uravnoteženo. Ako nije, razliku moraš da pokriješ investicijama, doznakama, prodaješ porodičnu srebrninu. Meni je katastrofa da mi ne kontrolišemo naše prirodne i starteške resurse i preduzeća, a ka tome se ide, ali isto tako mi je još veća katastofa to arčenje zajedničke krave dok ne crkne, nepotizam, korupcija, razni Grčići i botovska armija.
Dakle mi živimo iznad svojih mogućnosti, žrtvujući budućnost sledećih generacija i istovremeno sebe dovodimo u sve zavisniji položaj i samim tim smo sve podložniji najrazličitijim ekonomskim i političkim ucenama, a to se odražava na sve, pa i na demografiju npr. Teoretski ako se iz ovog ili onog razloga ne dopadaš gazdi, može da te skuva kao žabu (korporacija državu).
Mi nismo USA da možemo iznutra da se zadužujemo, niti možemo da utičemo na referentnu kamatu, niti možemo da intervenišemo u slučaju problema (bankama su skoro dali 0.5% iako je za celu privredu bazna kamata nekoliko procenata, drugim rečima jasno su dali mig šta će raditi u slučaju potrebe, sve će ih pokriti). Mi moramo da platimo na sve to lepu kamatu (koja je opet realno mala zato što su otišle sve nominalne varijable, dakle sve države realno obezvređuju dug), jer dinar niko neće. Mislim, dampuje se i usd, to je osnovni razlog zašto imamo ovaj haos po svetu, ali su i dalje najjači pojedinačno.
Nije to zaduživanje samo po sebi loše, pogotovo ako je razvojno u šta spada i infrastruktura! Problem je kad to koristiš za krpljenje rupa, kamate, socijalni mir i sl. Jedeš unutrašnju supstancu, cediš drenovinu. Ja nisam pogledao ekonomske analize isplativosti ovih puteva, ali ako je to održivo, tj ako su prihodi veći ili jednaki rashodima, ti povezuješ industriju, skraćuješ vreme i to sve treba pozdraviti. Npr u CG ovaj autoput nema nikakvu računicu! Jeste, lepo njima da odu na skijanje u Kolašin za 1h ili popiju kafu i skraćuje turistima vreme, ali tek će da ih stignu rashodi, kamate, održavanje...