NBS izmedju ostalog viši emisiju novaca i kontroliše koliko ga ima u opticaju. Oni svake godine otkupe celu proizvodnju zlata u Boru i to plate dinarima. Zato sam ih i pitao iz kojih izvora su ti dinari, a sigurno nisu uzeli kredit ili raspisali neke obveznice, već verovatno je to iz namenske emisije. A, i mnogo je jeftinije da ne kažem da je besplatno.
Devizne rezerve su sada oko 21 Milijardu evra i one pokrivaju oko 150% novčane mase. Novac od prodaje zlata se vrlo brzo potroši i udje u promet, ali NBS kontroliše novčanu masu i povlači je ako zatreba. Tako i dalje čekam zvaničan odgovor, ali on možda i neće stići.
https://forum.beobuild.rs/threads/dinar-republike-srbije.4489/post-1040165
Emituje novac da bi kupila zlato..hmm..
Puno sam pričao o našim postojećim rezervama u zlatu, a tek u predhodnom postu i o rezervama zlata u rudi.Ali vidim da se puno priča o nekom novopronađenom zlatu u poslednje vreme..
Ne brini, upoznaces ga, hteo ne hteo.Ne znam čoveka
Ali vidim da se puno priča o nekom novopronađenom zlatu u poslednje vreme...
Pročitaj ti sve moje postove na ovoj stranici, pa ćeš da vidiš šta je sve korist od zlata iz Bora.Jaka korist od tog zlata, kad je rudna renta 3%..
Puno sam pričao o našim postojećim rezervama u zlatu, a tek u predhodnom postu i o rezervama zlata u rudi.
Takodje sam pisao i o načinu kako NBS kupuje zlato iz Bora, a sve je to vezano za ovu temu.
U januaru su bruto devizne rezerve povećane za oko 1,50 milijardi evra. (...)
„Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je prvenstveno priliva po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti u ukupnom iznosu od 1,63 milijardi evra emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu“, navela je NBS.
Godina | Devizne rezerve | Rast rezervi | Drzavni dug | Rast duga |
2017. | 9.7 | 23.5 | ||
2018. | 11.3 | +1.5 | 23.3 | -0.2 |
2019. | 13.3 | +2.1 | 24.3 | +1.0 |
2020. | 13.5 | +0.1 | 27.1 | +2.7 |
2021. | 16.5 | +3.0 | 30.5 | +3.4 |
2022. | 19.4 | +2.9 | 33.6 | +3.2 |
Ukupno | +9.7 | +10.1 |
Kakva je svrha takvog zaduzivanja? (da bi rasle devizne rezerve)Devizne rezerve nisu nikakva mera bogatstva drzave, vec predstavljaju rezervu likvidnosti za spoljnotrgovinsku razmenu i pokrice za emisiju novca. Vece devizne rezerve -> veca novcana masa -> veca inflacija, ukoliko rast novcane mase nije pracen rastom realne ekonomije (kao sto trenutno nije).
Ono sto je vazno je po kom osnovu rastu devizne rezerve. One mogu rasti:
- Zato sto zemlja ima spoljnotrgovinski suficit sa inostranstvom - ovo bi bilo najbolje, ali to nije slucaj Srbije, koja ima jako visok spoljnotrgovinski deficit;
- Po osnovu investicija - ovo bi bilo ok, ali investicije nisu dovoljne ni da pokriju spoljnotrgovinski deficit;
- Po osnovu zaduzivanja.
Ukratko, devizne rezerve su uvecane iskljucivo kao posledica zaduzivanja. To je trend koji traje vec nekoliko godina: